Picket Staket (43 Bilder): Vad är Det? M-formad Plast Euro Shtaketnik För Staket, Modeller För Trä Och Andra Typer

Innehållsförteckning:

Video: Picket Staket (43 Bilder): Vad är Det? M-formad Plast Euro Shtaketnik För Staket, Modeller För Trä Och Andra Typer

Video: Picket Staket (43 Bilder): Vad är Det? M-formad Plast Euro Shtaketnik För Staket, Modeller För Trä Och Andra Typer
Video: Bygger plank , slutet av november 2020. 2024, April
Picket Staket (43 Bilder): Vad är Det? M-formad Plast Euro Shtaketnik För Staket, Modeller För Trä Och Andra Typer
Picket Staket (43 Bilder): Vad är Det? M-formad Plast Euro Shtaketnik För Staket, Modeller För Trä Och Andra Typer
Anonim

Frågor om vad det är ett staket och vad det används för uppstår ofta från människor som vill göra tillfälligt eller permanent staket av en tomt av det bara praktiskt, men också attraktivt i utseende. Denna typ av konstruktion är särskilt populär i Europa, USA och Kanada, och i Ryssland anses det oftast vara ett alternativ för ett sommarresidens. Ett M-format eurostängsel av plast för ett staket, träliknande modeller och andra typer av metall och lameller är allmänt tillgängliga för försäljning idag, så det är värt att överväga dem mer detaljerat för att göra ett val till förmån för en av de tillgängliga val.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad det är?

Staket, Euro -planka, metallpiket - alla dessa namn betyder vanligtvis samma typ av staket, vilket inte är en solid struktur. Istället för en massiv duk för spann, används här separata remsor, ensidiga eller dubbelsidiga, fixerade på basen-en ram gjord av pelare och horisontella bärande element . Namnet "staketet" kommer från den tyska staven - en pelare eller stolpe. Vanligtvis fästs plankorna i en enda rad och bildar ett staket med lika stora mellanrum mellan plankorna. Det finns också dubbelradiga strukturer där det på båda sidor av den horisontella guiden finns pickets i ett rutmönster.

Staketstakets huvudfunktion är att markera platsens gränser, dess roll är mer dekorativ än skyddande . I sin klassiska version upprätthåller ett sådant staket ett normalt luftutbyte, ändrar inte mikroklimatet på platsen.

Under lång tid förblev staketet uteslutande av trä, men idag är det tillverkat av metall- och polymermaterial, liksom av kompositer i olika versioner.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fördelar och nackdelar

Eftersom staketet är en ganska vanlig typ av stängsel, kan du hitta både fördelar och nackdelar med det. De uppenbara fördelarna inkluderar följande.

  1. Prisvärd kostnad . Du kan utrusta staketstrukturen utan att spendera för mycket pengar.
  2. Möjlighet till självmontering . Det är möjligt att bygga ett staket från ett staket utan lång och komplex förberedelse, betongbetong, läggning av grunden.
  3. Harmoniskt utseende . Ett sådant staket passar perfekt in i alla former av landskapsdesign, lämpligt för sommarstugor, urbana och förortsfastigheter. Överdelen kan utformas i nästan vilken form som helst: från halvcirklar till festoner, romber.
  4. Brett utbud av material . Du kan göra ett staket av plastmoduler, metall- eller trälister, släta eller med olika typer av profiler.
  5. Hållbarhet . Du kan enkelt återställa strukturens integritet utan att demontera hela staketet.
  6. Livslängd upp till 5 år . Staketet håller längre; med rätt vård måste staketet bytas ut om 10-15 år.
  7. Brist på svårigheter att lämna . Träkonstruktioner målas med jämna mellanrum, metallkonstruktioner är enkla att tvätta och tar bort damm.
  8. Brist på fast skugga . Längs staketet på platsen kan du plantera både skuggtoleranta och skuggälskande växter, bilda häckar.
Bild
Bild
Bild
Bild

Men inte utan nackdelar. När det gäller styrka och hållbarhet är det märkbart sämre än kapitalstaket. Dessutom är ett staket med skarpa kanter ganska traumatiskt; om platsen ligger på en vindblåst plats skyddar den inte mot väderkatastrofer. En annan stor nackdel är bristen på integritet. Det kommer inte att vara möjligt att helt gömma sig för grannarnas ögon.

Olika sorter

Alla befintliga picket -alternativ kan delas in i typer enligt den etablerade klassificeringen. Huvudindelningen är gjord enligt typen av färgning, och den är relevant främst för euro shtaketnik . Det kan vara ensidigt, med ett dekorativt skikt som endast appliceras i den främre delen, och även dubbelsidigt. Utvändig efterbehandling utförs med användning av en polymer eller pulverkomposition.

I ett ensidigt staket används en grå jord, med vilken den inre (ej målade) delen skyddas från ogynnsamma väderförhållanden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Polymerkompositioner används i kombination med andra typer av beläggningar . En primer måste appliceras under dekorationsskiktet, ofta i flera lager. Ett sådant staket ser attraktivt ut och låter dig skapa ljusa mångfärgade kompositioner. Vid pulvermålning appliceras en speciell torr komposition över det vanliga dekorativa skiktet, sedan bakas ämnena i kammare vid en viss temperatur. Med full överensstämmelse med tekniken är staketet skyddat från nästan alla yttre påverkan, bleknar inte i solen.

Tillverkningsmaterial

Oftast klassificeras staketet efter tillverkningsmaterial. Dessutom, på marknaden idag finns ett stål och smidd eurostängsel, mini-PVC-sektioner för dekoration av rabatter, tresorter och kombinerade träpolymerversioner av sådana staket . Individuella plankor är gjorda av olika material, men ramen är vanligtvis av trä eller metall. Kombinerade staket kan använda en tegel- och betongbas med separata insatser i form av stakpartier.

Bild
Bild
Bild
Bild

Plast

Klassiska alternativ för staket är inte gjorda av plast. Men till försäljning hittar du små PVC -sektioner avsedda för inramning av rabatter, rabatter, rabatter … De är inte alltför hållbara, de senaste 1-2 säsongerna, tappar snabbt sin ljusa färg när de kommer i kontakt med fukt, solljus. Bland fördelarna med sådana staket är minimikostnaden, möjligheten att tvätta med vatten och kemisk neutralitet.

Träpolymer och PVC-produkter är omedelbart tillgängliga målade i önskade färger . Ofta är de dekorerade med naturligt trä, och själva materialet är tillverkat av plast som är resistent mot extrema temperaturer. Visuellt skiljer sig ett staket från polymeren inte från dess traditionella trämotstycke. Dess remsor är 150-230 cm stora, fixerade på metallfästen i spår eller med speciella fästen. För att öka styrkan används förstyvningar, den övre delen, om den måste skäras, kan täckas med pluggar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Träpolymerkomposit (WPC) är också ganska populärt vid tillverkning av staket . Det liknar en sammansättning som en terrassbräda, har ökad styrka och väderbeständighet. Materialet är tillverkat med en liknande teknik, är inte sämre än trä när det gäller styvhet och förblir alltid attraktivt i utseende.

Det finns hålrum inuti plankan, så att du kan behålla strukturens lätthet och styvhet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Metall

Staketet av metall är indelat i 2 kategorier: profilerade, gjorda av plåt och även svetsade, gjorda av rör med runt, fyrkantigt, triangulärt tvärsnitt. De skiljer sig åt i sättet de är monterade i en sektion, i hållfasthetsegenskaper . Metallstaket av rörformiga staket är de mest hållbara, kan se väldigt attraktiva ut och passa bra med sten, tegel och betong. Den profilerade versionen är ganska lätt, ett sådant staket uppförs utan grund, bara på stöd, monterade med självgängande skruvar och bultar.

Euroshtaketnik har ett presentabelt utseende, kan monteras i 2 rader, förskjutas, blockerar utsikten för nyfikna ögon och finns i olika färger och designalternativ

Bild
Bild
Bild
Bild

Trä

Plankor av naturligt trä är en klassiker som låter dig använda både skrotmaterial och specialtillverkade plankor för staket. Denna typ av staket kan vara kort - 30-60 cm, den används för zonindelning och kommer också i en standardhöjd . Trästaket kan målas, lackeras, färgas. Förnyelse av det dekorativa och skyddande skiktet utförs var 2-3: e år. Den kan vara huggen eller slät, och topparna kan formas som toppar, trapets eller trianglar.

Trästaket skiljer sig från andra typer i olika installationsformer . Det är lätt att lägga det vertikalt och horisontellt, fixa det i ett rutmönster, fläktformat, skapa ovanliga kompositioner. Billigt barrved används oftast som material för tillverkning. Det är viktigt att den är väl torkad, utan knutar, chips, hartsspår. Standardbredden på lamellerna är 20 mm, längden varierar från 1100 till 2000 mm.

Bild
Bild
Bild
Bild

Former och storlekar

Denna egenskap avser främst Euroshtaketnik. Det kännetecknas av tjockleken på modulerna 0,5 mm, längd 1,5 m, 1,8 m, 2 och 2, 2 m. Bredden, beroende på typ, är 70-128 mm. Medelvikten för en produkt är 400-800 g per 1 meter.

Följande typer av staketstaket kännetecknas av typen av profil

  • U-formad . Den enklaste profilen med målning på 1 eller 2 sidor. Den breda rullas dessutom längs sidokanterna för att förlänga livslängden, ge ytterligare styvhet.
  • M-formad . Formad multiribbad profil med ytterligare förstyvningar. För honom producerar de övre remsor som används för dubbelsidig installation för att ge den nödvändiga dekorativa effekten och styrkan. Produktens ände är rak eller lockig.
  • Halvcirkelformig . Radieprofilen är den mest hållbara, med färre förstyvningar. Den runda ytterkanten ser original och modern ut. Sådana remsor är gjorda med pulverfärg.

De färdiga produkterna har en maximal livslängd på upp till 20 år.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Färg och design

Staketstakets ursprungliga design finns främst i produkter som är dekorerade med en tryckt metod. Det kan användas för att applicera mönster under ett träd eller under en sten på ytan av ett metallarbetsstycke. Det färdiga staketet ser väldigt attraktivt ut, dekorativa remsor är gjorda i en ensidig version, grå jord finns kvar inuti . Träalternativen är inte mindre varierade - snidning används här, fräsning av materialet enligt en mall, varefter remsorna får ett figurerat och mycket attraktivt utseende.

Ett modernt dekorativt staket kan ha nästan vilken serie som helst - RAL låter dig väcka nästan vilken designidé som helst. Bland de populära färdiga alternativen kan du välja Versailles och Country-modellerna med 3 och 1 ränder, målade i antik eller gyllene ek . Monokroma beläggningar utan imitation av trästruktur är inte mindre relevanta. Det kan vara Provence i rent vitt, grått, grafit, våt asfalt eller klassiskt brunt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Topptillverkare

Det finns många tillverkare som gör pickets i olika utföranden idag. Det finns flera bland de mest populära företagen och märkena.

  • " Maxiplast ". Marknadsledare för polymerstaket. Företaget tillverkar ett brett utbud av trädgårdsstängsel i olika färger och nyanser, höga och låga staketalternativ för platsplanering.
  • Hilst . Företaget tillverkar plankor av träpolymerkomposit. Originalprodukter har olika profilformer, färger och nyanser.
  • TCE . Det ryska företaget som producerar Kroma euro shtaketnik. Företaget har etablerat sig väl, ägnar stor uppmärksamhet åt produktdesign. Den rekommenderade livslängden når 30 år. Du kan hitta pickets gjorda av galvaniserat stål utan beläggning, pulverlackerad och polymerbelagd.
  • " Eugene ST ". Företaget tillverkar metallprofiler, sidospår och andra produkter. Euro shtaketnik produceras under varumärket Barrera i serien Grande, Classic, Barrera 80 med tryckt och polymer dubbelsidig beläggning.
  • Kronon . Ett företag från Ryska federationen som har fungerat framgångsrikt sedan 2000. Staketet tillverkas under varumärket Nova, beläggningen är aluzink eller polyester i en matt, blank yta.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Listan över märken är inte begränsad till detta. Många inhemska företag, inklusive regionala tillverkare, har intressanta förslag.

Valbara kriterier

När du väljer ett staket för ett staket är det absolut nödvändigt att ta hänsyn till vissa kriterier som påverkar materialets ytterligare driftsegenskaper. Bland de viktiga punkterna kan man peka ut priset på produkter. Här kommer naturligt trä att vara ledande, för en löpmeter måste du betala från 10 rubel. Plast är billigt, men överträffar knappast trä i styrka och praktiska egenskaper. Staketet är den billigaste ensidiga versionen.

Vid val av staket bör följande punkter också beaktas

  1. Utnämning . På dacha kan du välja ett staket av trä eller plast som ett tillfälligt staket. Metallelement är lämpliga för att skapa ett huvudstängsel för ett privat hus.
  2. Strukturens styvhet . M-formade och rundade profiler ger högre hållfasthet än U-formade. Det är värt att uppmärksamma det faktum att det senare alternativet är billigare, det minst hållbara, oftast har en ensidig beläggning.
  3. Plankornas höjd och bredd . Det är värt att uppmärksamma det faktum att från sidan av gatan installeras vanligtvis ett dubbelsidigt staket av euro-staket med en höjd av 2 m. Intervall från 20 till 60 mm.
Bild
Bild
Bild
Bild

Med tanke på dessa kriterier kommer det att bli mycket lättare att välja ett högkvalitativt staketstak för ett hem eller en sommarstuga.

Installationsfunktioner

När du installerar staket från ett staket stakar flera viktiga steg ut, som inte kan undvikas

  1. Layout och förberedelse av sajten . Staketets läge, grävningspunkten i pelarna, längden på enskilda sektioner bestäms. Märkning utförs på marken med garn. Antalet remsor beräknas (baserat på det faktum att gapet mellan dem inte kan vara större än bredden på själva staketet).
  2. Bestämning av installationsmetod . För horisontell fästning av staketet behöver du en annan mängd material än för det vertikala.
  3. Grundläggning . Om jorden inte är för lös kan du klara dig utan att betonga genom att förstärka pelarna genom att lägga mursten i gropen. I detta fall bör den underjordiska delen av stödet vara 200 mm på en kudde av sand och krossad sten 100-150 mm. För betong behöver du en grop 80 cm under marknivån.
  4. Montering av ramen . Det kan göras genom svetsning eller genom att montera horisontella element med bultar. Därefter målas alla metallelement för att skydda mot korrosion.
  5. Installation av ett staket på stockar . Remsorna fixeras med speciella självgängande skruvar, om det är en metallprofil eller trä, fästs plast med konsoler, rör svetsas.
  6. Installation av pluggar och dekorativa element . Tillverkad i slutskedet.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

11 bilder

Beroende på typ av staket kan vissa installationsfunktioner variera. Men den grundläggande proceduren är alltid densamma.

Vackra exempel

Lätt polymerstaket på en massiv tegelbetongbas. Staketet harmoniseras harmoniskt med färgen på byggnadens fasad, klarar sina funktioner ganska framgångsrikt, har en spektakulär rundad form av överkanten

Bild
Bild

Trästaket med original stapling av moduler. Det ser inte tråkigt ut, det passar organiskt in i det omgivande landskapet. Den dubbelsidiga konstruktionen eliminerar effekten av "transparens" och gör staketet mer bekvämt för invånarna

Rekommenderad: