Klinkerbeläggningsstenar (49 Foton): Mått På Beläggningsplattor Av Klinker, Rysk Och Annan Produktion. Vad Det är? Lägga Teknik På Betong Och Andra Underlag

Innehållsförteckning:

Klinkerbeläggningsstenar (49 Foton): Mått På Beläggningsplattor Av Klinker, Rysk Och Annan Produktion. Vad Det är? Lägga Teknik På Betong Och Andra Underlag
Klinkerbeläggningsstenar (49 Foton): Mått På Beläggningsplattor Av Klinker, Rysk Och Annan Produktion. Vad Det är? Lägga Teknik På Betong Och Andra Underlag
Anonim

Med användning av klinker har arrangemanget av hushållstomter blivit mer estetiskt och modernt. Av materialet i den här artikeln lär du dig vad klinkerbeläggningsstenar är, vad som händer och var de används. Dessutom kommer vi att överväga de viktigaste nyanserna i sitt val och lägga på olika typer av baser.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vad det är?

Klinkerstenar kombinerar unik estetik och funktionalitet. Det är ett beläggningsbyggnadsmaterial som består av chamotte (eldfast lera), mineraler och fältspat. Materialets nyans beror på vilken typ av lera som används, tid och temperatur för avfyrning och vilken typ av tillsatser som ingår . Produktionstekniken skiljer sig inte mycket från tillverkningen av konventionella keramiska tegelstenar. Leran krossas, späds med vatten tills viskositeten erhålls.

Under produktionen förs lösningen genom en extruder och formas sedan på specialutrustning. Efter det går de vibropressade gatstenarna till torkning och eldning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Bränningstemperaturen är 1200 grader C. Under bearbetning kommer mikroskopiska luftbubblor fram från klinkern. Minskar porositeten, vilket minskar koefficienten för vattenabsorption. Den färdiga råvaran för beklädnad förvärvar höga tekniska egenskaper:

  • tryckhållfasthet är M-350, M-400, M-800;
  • frostbeständighet (F -cykler) - från 300 cykler av frysning och upptining;
  • vattenabsorptionskoefficienten är 2-5%;
  • syrabeständighet - inte mindre än 95-98%;
  • nötning (A3) - 0,2-0,6 g / cm3;
  • medeltäthetsklass - 1, 8-3;
  • halkbeständighetsklass - U3 för torra och våta ytor;
  • tjocklek från 4 till 6 cm;
  • den ungefärliga livslängden är 100-150 år.
Bild
Bild
Bild
Bild

Fördelar och nackdelar

Klinkerstenar är praktiskt taget "oförstörbara" byggmaterial. Han har många fördelar jämfört med andra pläterade motsvarigheter för att täcka vägar . Det är ett starkt och hållbart material, motståndskraftigt mot nötning, viktbelastningar, sprickor och mekanisk förstörelse. Klinkerbeläggningsstenar är kemiskt inerta. Den klarar verkan av syror och alkalier, frätande vätskor som används vid service av fordon. Materialet ändrar inte sin prestanda på grund av miljöfaktorer. Bleknar inte under solen.

Den kan ha en annan, jämnt fördelad nyans utan användning av pigment . Materialet är inte känsligt för tvättmedel. Miljövänligt - avger inga giftiga ämnen under drift. Inert mot mögel och sönderfall. Klinkerbeläggningar betraktas som ett designverktyg. Det skapar konkurrens om alla andra typer av beläggningsmaterial för arrangemang av vägavsnitt. Med maximal användbarhet ser det estetiskt attraktivt ut, kombinerat med alla arkitektoniska stilar. Dess visuella uppfattning beror på stylingschemat, som kan vara mycket olika. I detta fall har beläggningen en halkskyddad yta, och därför kan dess läggning, utöver den typiska, också lutas.

Bild
Bild
Bild
Bild

Klinkerbeläggningsplattor absorberar inte olja eller bensin. Eventuell förorening från dess yta kan enkelt avlägsnas med vatten . På hemmamarknaden presenteras den i ett brett sortiment. Kostnaden varierar från tillverkare till tillverkare. Men nästan överallt är detta ett dyrt material, vilket är dess betydande nackdel. Någon gillar inte klinkerens färgintervall, även om färgscheman gör att du kan slå banornas arrangemang på det mest extraordinära sättet. Till salu hittar du byggmaterial i rött, gult, brunt, blått.

Förutom, klinker kan vara beige, apelsin, persika, halm, rökig . Dess monolitiska bas skyddar djupa lager från pigmentutspolning. Därför behåller den färskheten i sitt ursprungliga utseende länge. Det är lätt att reparera. Ett skadat element kan enkelt bytas ut mot ett nytt. Om det inte finns någon ny kan du helt enkelt vända klinkern till motsatt sida. En extra bonus med materialet är förmågan att lägga sig på kanten och änden.

Masters notering: det är inte svårt för proffs att arbeta med klinkergolv. I detta fall tillhandahåller beklädnaden mekanisk bearbetning. Nybörjare hanterar dock inte alltid materialet korrekt. Och detta ökar förbrukningen av råvaror och når budgeten.

Bild
Bild

Ansökningar

Enligt användningsområdet är materialet uppdelat i flera typer:

  • trottoar;
  • väg;
  • akvatransit;
  • gräsmatta.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Beroende på sort kan materialet vara standard och texturerat . Varje tillämpningsområde har olika riktningar. Klinkerstenar används för stenläggning av stadstorg, trottoarvägar, parkeringsplatser och uppfartar till hus. Det köps för dekoration av vägbanan, lekplatser (på gatan). Den används för att utrusta parkgränder, trädgårdsvägar på personliga tomter.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det köps för beläggningsytor nära garage, butiker, restauranger, kaféer . Materialet används för att skapa trottoarkanter, gesimser och trappsteg, ett mörkt område av vägen. Det är så populärt att det köps för att dekorera väggarna på restauranger och ölbarer. Den finner sin tillämpning i dekorationen av vinkällare. Klinker används i typisk och komplex landskapsdesign.

Bild
Bild
Bild
Bild

Med sin hjälp är trottoarer, trottoarer och terrasser inredda . Det finns inga pölar på sådana stigar. Om det behövs kan beläggningen demonteras och läggas om (till exempel när rör måste läggas). Gatsten används också som förbindande länkar mellan strukturen och den personliga tomten.

Bild
Bild

Blankettöversikt

Baserat på typen av geometri kan klinkerbeläggningsstenar vara:

  • fyrkant;
  • rektangulär;
  • hälften (med ett snäpp i mitten);
  • tvärstång;
  • mosaik.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Dessutom finns formade gatstenar i tillverkarnas produktlinjer. Den innehåller modifieringar av ovala, diamantformade, polygonala former. Vanligt använda former är "honungskaka", "trådrullar", "fleece", "spindelväv", "klöver ". Tvärstänger kan vara fyrkantiga eller rektangulära. De används för att ordna stigar. Formen på mosaikvarianterna är annorlunda.

Detta material används för att skapa originella prydnadsföremål när man banar vägar . Med hjälp av material i olika nyanser är det möjligt att skapa färgglada och ljusa beläggningar på offentliga platser (till exempel parker). Sortimentet av tillverkare inkluderar taktila gatstenar. Det är upplagt bland vanliga klinkerblock så att synskadade kan navigera i terrängen. Det kännetecknas av närvaron av en relief av olika former på framsidan.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Dimensioner

Beroende på tillämpningsområdet kan parametrarna för klinkerbeläggningsstenar vara olika (smala, breda, standardformade). Exempelvis är moduler för att ordna gångvägar 4 cm tjocka. Moduler med en tjocklek på 5 cm är konstruerade för en viktbelastning på upp till 5 ton . Modifieringar för en gräsmatta har en tjocklek på 4 cm och hål för gräsgroning. Beläggningsstenarna har också hål för dränering av vatten.

Måtten kan variera beroende på olika tillverkares standarder . Till exempel är standardparametrarna för Feldhaus Klinker -beläggningsstenar 200x100 mm med en tjocklek på 40, 50, 52 mm (mindre ofta 62 och 71 mm). Dess ungefärliga förbrukning är 48 st. / m2. Dessutom kan klinkerstorleken vara 240x188 mm med en universell tjocklek på 52 mm. Klinkermosaikparametrar är olika. I själva verket är detta en 240x118x52 platta, uppdelad i 8 identiska delar, var och en mäter 60x60x52 mm. Beläggningsstenar i Stroeher -varumärket har måtten 240x115 och 240x52 mm.

Bild
Bild

Standardparametrar har sin egen märkning (mm):

  • WF - 210x50;
  • WDF - 215x65;
  • DF - 240x52;
  • LDF - 290x52;
  • XLDF - 365x52;
  • RF - 240x65;
  • NF - 240x71;
  • LNF - 295x71.
Bild
Bild

Tjockleken beror på den förväntade belastningen. Tjockleken på de formade blocken med perforering är 6,5 cm. Det finns cirka 2-3 standardstorlekar i olika tillverkares samlingar. Vissa märken har bara en universell storlek.

När det gäller de mest efterfrågade standardstorlekarna är detta en modul med parametrar 200x100 mm . Cirka 95% av den totala mängden sådana råvaror erbjuds på hemmamarknaden.

De universella storlekarna gör det enkelt att välja material från olika leverantörer. Gör att du enkelt kan lägga beläggningsstenar i olika områden och utrusta olika beläggningsytor i närheten (till exempel gågator, entré och parkering).

Bild
Bild
Bild
Bild

Populära tillverkare

Många företag i vårt land och utomlands bedriver produktion av klinkerstenar. Samtidigt är den dyraste produkten på byggvarumarknaden klinkerproducerad i Tyskland och Holland. Tyska gatsten anses vara den högsta kvaliteten, men också den dyraste. Detta beror på fraktkostnader.

Produkterna från polska tillverkare anses vara budgetmässiga. Samtidigt är dess tekniska egenskaper inte sämre än analoger, till exempel från rysk produktion. Låt oss notera flera leverantörer av högkvalitativa gatstenar, som är efterfrågade bland den inhemska köparen.

  • Stroeher tillverkar högkvalitativ värmebeständig klinker som uppfyller internationella standarder. Märkets gatstenar behöver ingen särskild vård, de är garanterade i 25 år.
  • UralKamenSnab (Ryssland) erbjuder sina kunder högkvalitativa beläggningsstenar till ett förmånligt pris.
  • " LSR" (Nikolsky -anläggningen) , förverkligar beläggningsstenar med F300 frostbeständighetsindex, avsedda att användas under olika förhållanden.
  • FELDHAUS KLINKER Är en ledande tysk tillverkare som förser byggmarknaden med högkvalitativa material med utmärkta prestandaegenskaper.
  • CRH Klinkier Är ett polskt varumärke som säljer gatsten till rimliga priser. Erbjuder uppmärksamhet hos köpares samlingar från klassiska till antika mönster.
  • MUHR ett annat tyskt företag som producerar produkter av högsta kvalitet. Skiljer sig i olika material.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Val av hemligheter

De bästa gatstenarna är de som är gjorda av lera med ett minimalt innehåll av olika inneslutningar (krita, skiffer, gips). Därför är köp av tysktillverkade produkter en idealisk lösning. Denna klinker är tillverkad av en homogen, eldfast plastlera.

Valet av byggmaterial bestäms av operationen . För arrangemang av tillfartsvägar väljs moduler med en kapacitet på 5 cm eller mer. För gångvägar är alternativ med en tjocklek av 4 cm optimala. Gatstenens färg ska överensstämma med de omgivande byggnadselementen. Om du behöver ett universellt alternativ är det bättre att ta ett grått material. Det passar perfekt in i alla landskap, oavsett dess stil.

Bild
Bild

När du väljer en leverantör måste du ge företräde åt produkterna från en välkänd tillverkare som arbetar med försäljning av byggmaterial. Produkter från kända tillverkare uppfyller strikta europeiska standarder . Det är certifierat, presenterat i ett brett sortiment. Skiljer sig i dekorativ sort. Ta inte billig klinker.

Lågt pris är en budbärare av byggmaterial av dålig kvalitet . Sådan beklädnad utförs i strid med produktionstekniken. Den uppfyller inte höga tekniska specifikationer. När du väljer måste du ta hänsyn till grundtypen för beläggning, landskapsdrag, byggnadens design, nära vilken läggningen är planerad.

Det är viktigt att tydligt definiera territoriet, ta material med en liten marginal. För att förbättra klinkerens egenskaper och uthållighet köps den tillsammans med naturliga byggnadsblandningar.

Bild
Bild

Läggningsmetoder på olika underlag

Ytdesignmetoder kan vara mycket olika. Beroende på vilken sida materialet läggs på och vilket mönster, utmärks flera alternativ. Styling kan vara:

  • blockera två-element;
  • blockera tre element;
  • diagonalt (med och utan block),
  • Fiskbens, runt omkretsen;
  • tegel med skift;
  • linjär (med och utan förband);
  • halv och tre fjärdedel med dressing.
Bild
Bild
Bild
Bild

Teknikerna för att lägga klinkerbeläggningsstenar beror på basen på vilken byggmaterialet är monterat. Varje beläggningsteknik kräver dock korrekt grundförberedelse.

Inledningsvis markerar de området för installation . Efter att territoriet har valts och utsetts avlägsnas jord från det markerade området (djup från 20-25 cm). Flytta den till en annan plats. Rötterna avlägsnas, jorden jämnas och tampas. Tänk på hur kuddar är gjorda av olika material.

Bild
Bild
Bild
Bild

På sandig

Att lägga på sanden används vid arrangemang av gångvägar. Efter beredning av basen hälls sand på botten av platsen (lager 5-10 cm). Nivå den med en liten lutning. Sanden fuktas och sedan töts med en vibrerande platta.

Blanda sand med cement (6: 1), gör ett bärarskikt, jämna ut det . Därefter installeras trottoarkanterna (de fästs på en cement-sandbruk). Gräv vid behov grävningar i förväg för trottoarkanten och fyll dem med arbetslösning. Ett bärarskikt (10 cm) fördelas mellan sidstenarna, det ramas.

Bild
Bild

På betong

Beredning av en betongbotten behövs när du placerar en beläggning för en bilentré. Krossad sten (10-15 cm) hälls i den förberedda sängen, jämnas med en sluttning, tampas . Vid gränserna monteras en träformning från brädor och insatser.

Det inhägnade området hälls med ett lager betong (3 cm) . Förstärkningsnätverk läggs. Ytterligare ett lager betong (5-12 cm) hälls ovanpå, lutningen kontrolleras. Om hällområdet är stort görs expansionsfogar var tredje m. Fyll dem med elastiskt material. Demontering av formen. Gränser monteras på gränserna (placeras på betong). Avjämningen är täckt med fin sand. Tekniken gör att klinker kan läggas på lim.

Bild
Bild

För krossad sten

Ett lager krossad sten (10-20 cm) hälls i den förberedda basen, stödd med en vibrerande platta. Det är absolut nödvändigt att göra detta med en liten lutning. Sanden blandas med cement och en kantsten läggs på den. Området mellan trottoarkanterna är täckt med en torr cement-sandblandning (skikttjocklek 5-10 cm ). Platsen är jämn och observerar lutningen.

Bild
Bild

Installationsteknik

Det är nödvändigt att installera gatstenar på vilken typ av bas som helst. Varje kränkning förkortar beläggningens livslängd och påskyndar reparationstiden. Det är viktigt att dränera vatten från ytan på gatstenen. Moderna beläggningssystem kan användas för installation.

De består av spårvagnsdräneringsbruk, spårvagnsuppslamning för att förbättra klinkerfixering . Dessutom innehåller systemet en injekteringsbruk för att fylla fogar. Det kan vara vattentätt eller vattentätt. Dessa system används när man lägger gatsten på ett komprimerat lager av grus eller krossad sten.

Bild
Bild

Läggning på ett förberett underlag

Efter att ha förberett kuddarna är de direkt involverade i läggning av gatsten. På sand- och krossstenen monteras beläggningsstenarna omedelbart efter lagerskiktets skapande. Du måste sätta det korrekt från hörnet eller början av spåret. Om det läggs på ett radiellt sätt, börja från mitten . För att hålla elementen hälls ett lager sand (3-4 cm) på stödskiktet. Det ramlas inte, utan jämnas med en liten lutning. Elementen sätts i sand och jämnas med en klubba. Varje modul fördjupas med 1-2 cm, trimmas längs kantstenen. Läggningen utförs enligt det valda schemat. Beläggningens horisontal kontrolleras regelbundet med hänsyn till lutningen.

När beläggningsstenar monteras på betong används en sanddyna eller lim . I det här fallet måste du vänta tills betongbeläggningen är klar, vilket tar minst 2 veckor. Därefter läggs klinkern enligt den tidigare beskrivna metoden. Under installationen övervakas identiteten på bredden och längden på rumpfogarna. Om byggmaterialet läggs på lim liknar driftsprincipen kakelbeklädnad. Under beklädnaden används en beläggningsplattkomposition. Den är uppfödd enligt instruktionerna. Därefter fördelas de med en hackad murslev på basen och själva modulen.

Bild
Bild

Elementen pressas något in i basen, läggs med samma sömmar, observerar lutningen i nivå. I fasen av efterbehandlingen fylls lederna . För att göra detta, använd en speciell blandning (injekteringsbruk) eller en blandning av sand och cement. Använd en torr komposition eller en färdig lösning. I det andra fallet fylls sömmarna helt upp till toppen av toppen. Ta bort överflödigt material med en torr trasa.

När du fyller fogarna på det första sättet, se till att det är tätt . Den torra blandningen drivs in i sprickorna med en borste eller kvast. Därefter hälls det färdiga spåret med vatten och lämnas i 3-4 dagar så att kompositionen tar tag i och torkar helt. Om kompositionen har sjunkit efter vattning upprepas proceduren.

För att göra kompositionen jämn omrörs den på det grundligaste sättet.

Rekommenderad: