Geotextiler För Beläggningsplattor Och Beläggningsstenar: Vilken Typ Av Underlag Behövs För Att Lägga Beläggningsstenar? Densitet Och Teknik. Hur Väljer Man Det Och Vad är Det För?

Innehållsförteckning:

Video: Geotextiler För Beläggningsplattor Och Beläggningsstenar: Vilken Typ Av Underlag Behövs För Att Lägga Beläggningsstenar? Densitet Och Teknik. Hur Väljer Man Det Och Vad är Det För?

Video: Geotextiler För Beläggningsplattor Och Beläggningsstenar: Vilken Typ Av Underlag Behövs För Att Lägga Beläggningsstenar? Densitet Och Teknik. Hur Väljer Man Det Och Vad är Det För?
Video: Byggmax tipsar, lägga marksten 2024, Mars
Geotextiler För Beläggningsplattor Och Beläggningsstenar: Vilken Typ Av Underlag Behövs För Att Lägga Beläggningsstenar? Densitet Och Teknik. Hur Väljer Man Det Och Vad är Det För?
Geotextiler För Beläggningsplattor Och Beläggningsstenar: Vilken Typ Av Underlag Behövs För Att Lägga Beläggningsstenar? Densitet Och Teknik. Hur Väljer Man Det Och Vad är Det För?
Anonim

Trädgårdsvägar, gatstenar, beläggningsplattor kommer att förbli intakta ju längre desto starkare bas som ligger bakom dem. Geotextiler anses vara den mest effektiva initialbeläggningen idag. Materialet produceras i rullar och dess egenskaper bidrar till att öka livslängden för det översta lagret.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad är det och vad är det för?

Rullmaterialet är verkligen väldigt bekvämt - det separerar på ett tillförlitligt sätt nivåerna på basen av trädgårdsbanan, tar bort vatten (från regn till upptining) i marken, tillåter inte ogräs att gro genom plattorna, vilket naturligtvis förstör dess utseende . Geotextil kallas också ofta geotextil … Dess funktion är ett substrat, det är en syntetisk duk, elastisk, med fuktpermeabilitet endast i en riktning. Geotextiler är tillverkade av nylon, polyester, polyamid, polyester, akryl och aramid. Glasfiber används också om du måste sy tyget.

Höghållfast material är dess främsta fördel . Dessutom är han inte rädd för sådana negativa faktorer som yttre påverkan, mekanisk eller kemisk. Det kan inte deformeras av gnagare och insekter. Det ruttnar inte, och även frost är inte rädd för det. Men alla dessa kvaliteter hindrar det inte från att tillåta fukt att passera till dräneringen av trädgårdsstigen eller beläggningsplattor.

Geofabric tillåter inte att jorden sväller under den kalla årstiden vid frysning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Kort om syftet med geotextiler:

  • materialet ser ut som ett zonskikt mellan jord, sand, spillror, och detta gör det möjligt för varje lager att vara kvar på sin plats med full funktionell konsistens;
  • bevarar markens struktur i samband med indikatorer för hög luftfuktighet, liksom på grund av kraftigt nederbörd;
  • tillåter inte att själva jorden och sandiga, krossade stenskikt tvättas ut;
  • blockerar vägen för ogräs som snabbt kan uppta även stenläggningsplattor;
  • vid vinterfrysning blockerar det svullnaden av de nedre jordlagren;
  • förhindrar jorderosion.

Användningen av geotextiler är lämplig i situationen med att lägga beläggningsplattor på rekreationsområdenas område och i den angränsande sektorn. Geotextil hjälper till att skapa rätt dräneringsskikt: vatten som samlas i de övre jordlagren dräneras smidigt och lugnt i marken. Geosyntetik upplever en hög efterfrågan, vilket också underlättas av det stora utbudet som tillverkare erbjuder.

Bild
Bild
Bild
Bild

Beskrivning av arter

Absolut alla geotextiler klassificeras i två grupper: vävd och fiberduk … Nonwovens är mer populära eftersom de är mycket hållbara och kostar mindre. Genom typen av råvaror utmärks polyester material, polypropen och blandad … Polyester är rädd för syror och alkalier - det här är dess svaga punkt. Polypropylen är starkare och mer hållbar, den är resistent mot den yttre miljön, leder perfekt vatten och är inte rädd för förfall.

Blandade textilier är baserade på säkra återvinningsbara material, varför de är billiga, men inte lika hållbara. Naturliga trådar i dess sammansättning ruttnar snabbare, vilket leder till bildandet av hålrum - och detta påverkar geotextilens effektivitet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Stickning och sömnad

Strukturen hos denna vävda geosyntetik består av längsgående polymerfibrer, som sys med en speciell tråd av tvärgående typ . Det är billigt, tillgänglig alternativ. Om det läggs korrekt kommer tyget att utföra alla sina funktioner felfritt.

Men stickstickningen har en nackdel - den har inte en fast fiberanslutning. Det vill säga, fibrer kan falla ur nätet. Nackdelarna inkluderar inte den mest tillförlitliga fixeringen till jorden under mellanlagersinstallation.

Bild
Bild
Bild
Bild

Nålstansad

Det är ett fiberduk som innehåller polyester- och polypropenfibrer . Duken är genomborrad, vatten tränger igenom som ett resultat av detta endast i en riktning. Och även små jordpartiklar kommer inte in i hålen. Pris, kvalitet och tillförlitlighet balanserar harmoniskt i denna typ av geotextil.

För europeiska parker och trädgårdar anses denna version av duken vara den mest populära. Materialet har elastiska porer som inte stör filtrering, låter vatten tränga in i jorden och utesluter dess stagnation. Vilket naturligtvis är oerhört viktigt för de regioner där hög luftfuktighet är normen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Härdplatta

Denna tillverkningsteknik gör det möjligt att skapa ett material med en tillförlitlig anslutning av polymerfibrer exakt genom värmebehandling. Höga temperaturer hjälper till att uppnå tygets höga hållfasthetsegenskaper, dess hållbarhet . Men den här geotextilen är inte billig: av alla typer är den den dyraste.

Bild
Bild
Bild
Bild

Populära tillverkare

Det finns ett val: du kan köpa både inhemsk geotextil och en produkt från utländska tillverkare

Tyska och tjeckiska märken idag leder de marknaden. Företag " Geopol " anses vara den högst rankade tillverkaren med ett gott rykte.

Bild
Bild
Bild
Bild

När det gäller inhemska märken är de mest populära Stabitex och Dornit . Produkterna från det senare märket är utformade för att bilda gångvägar av gångtyp, liksom platser med inte den högsta belastningen. Men på parkeringsplatser, vid bilentréer är det mer lönsamt att lägga textilier av märket Stabitex.

Priset på materialet är i genomsnitt 60-100 rubel per kvadratmeter. Rullens längd beror på tygets täthet - ju högre densitet desto kortare rulle. Geofabric som används för trädgårdsvägar säljs cirka 90-100 m per rulle. Materialets bredd är från 2 till 6 m.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vilket ska man välja?

Det viktigaste att titta på är de tekniska specifikationerna. De anges i det medföljande intyget, som måste vara närvarande utan att misslyckas. Om det här är gångvägar, trottoarer med medelhög trafik och belastning, bör ett visst material användas.

  • Densitet i intervallet 150-250 g per kvadratmeter … Ju mer last som planeras, desto högre densitet krävs.
  • Det potentiella töjningsförhållandet får inte överstiga 60% . Annars är det belagt med nedsänkning av lager och ytterligare störning av toppbeläggningens konsistens.
  • Det mest framgångsrika materialet som används som grund för geotextil är polypropen . Det garanterar en lång livslängd och hög hållfasthet.
  • Det är absolut nödvändigt att säkerställa fiberanslutningens styrka eller stansbanans styrka . Om tyget lätt separeras, om det dras ut efter ett elementärt tryck med ett finger, är det bättre att inte använda den här produkten.

Vid val av material beaktas också möjliga alternativ: till exempel om de inte riktigt litar på en sådan innovation som landskapstextiler och vill göra med den klassiska lösningen. I det här fallet kan du vara uppmärksam på takmaterial, liksom ett tätt polymergipsnät. Men takmaterial, det är värt att notera, är kortlivat. Åtminstone jämfört med geotextiler. Gips kan låta vattnet gå upp - detta kommer i sin tur att tvätta vägarna när snön smälter på våren.

Bild
Bild
Bild
Bild

Läggteknik

Vanligtvis läggs geotextiler två gånger enligt den klassiska tekniken. Först lade de den på botten av en gräv, som redan har ramats.

Den första läggningen av geofabrication utförs i en viss ordning

  • Först och främst avlägsnas jorden till önskat djup, den jämnas ut.
  • Sand hälls på grävbotten med ett lager av 2 cm tjockt, 3 cm är ett extremt alternativ.
  • Ytan måste tampas noggrant.
  • På botten längs själva diket placeras så många geotextildukar som beräknandet kräver. Tavlorna ska vara parallella, med hänsyn tagen till överlappningen och lindningen på väggarna. Den ungefärliga bredden på inloppet är 20-25 cm; det måste vikas in på väggarna 25-30 cm.
  • Duken måste läggas med fixering med metallfästen. Lödning är också möjlig om det är polyeten- eller polyesterpolymerer. Det är tillåtet att använda en industriell hårtork, en lödbrännare.
Bild
Bild
Bild
Bild

Om du lägger geotextilen för första gången kan du göra ett testprov: löd två små tygbitar . När träningen är lyckad kan du gå med stora dukar. Du måste lägga med längsgående och tvärgående leder med en professionell häftapparat. Men då måste du dessutom limma sömmarna med en varm bituminös förening. Efter att det var möjligt att lägga geotextilen längs grävbotten, hälls ett sandskikt på 2-3 cm på det. Och det krossade stenskiktet bör bara hällas ovanpå det utan att bryta sekvensen. Det är absolut nödvändigt att ta sand: om detta inte görs kan stenarnas skarpa kanter genomborra duken under stampning. Och ett tunt sandskikt kommer inte att störa som en återfyllning längs dräneringstoppen, där det andra lagret av geotextil kommer att ligga.

Detta andra lager av geotextil eliminerar sandläckage från sängbädden, vilket är möjligt under påverkan av nedströms fukt. Detta lager placeras när kantstenen redan har installerats. På sidorna måste du göra en liten överlappning. Materialet fixeras på samma sätt som i beskrivningen för fixering av det första lagret. Endast de större metallfästena krävs. Efter att geofabriken har lagts under trädgårdsbanan, kantas en sanddyna (eller en blandning av sand och cement) på den. Detta blir det optimala lagret för att lägga kaklat trottoar. Varje fyllnadsskikt kräver noggrann packning.

Naturligtvis är det viktigt att inte bara lägga tyget på rätt sida konsekvent. Det är viktigt att välja just det alternativ som kommer att uppfylla begäran.

Rekommenderad: