Plankbäddar (57 Bilder): Hur Man Gör Dem Själv Från WPC För Blommor? Flerlagda Rabatter På Landet Från En Terrassbräda Och Andra Vackra Blomsterrabatter I Trä

Innehållsförteckning:

Video: Plankbäddar (57 Bilder): Hur Man Gör Dem Själv Från WPC För Blommor? Flerlagda Rabatter På Landet Från En Terrassbräda Och Andra Vackra Blomsterrabatter I Trä

Video: Plankbäddar (57 Bilder): Hur Man Gör Dem Själv Från WPC För Blommor? Flerlagda Rabatter På Landet Från En Terrassbräda Och Andra Vackra Blomsterrabatter I Trä
Video: Höst i dammrabatten - Jag planterar vårlökar och täcker rabatten inför vintern 2024, April
Plankbäddar (57 Bilder): Hur Man Gör Dem Själv Från WPC För Blommor? Flerlagda Rabatter På Landet Från En Terrassbräda Och Andra Vackra Blomsterrabatter I Trä
Plankbäddar (57 Bilder): Hur Man Gör Dem Själv Från WPC För Blommor? Flerlagda Rabatter På Landet Från En Terrassbräda Och Andra Vackra Blomsterrabatter I Trä
Anonim

Överallt sommar kan boende och trädgårdsmästare dekorera sin tomt med rabatter i trä, bänkar och stigar med egna händer. Med tanken på att skapa ursprungliga rabatter kan du förvandla din webbplats till oigenkännlighet. En rabatt kan göras utan hjälp av proffs. Vi kommer att lära oss om de mest populära och prisvärda alternativen även för en nybörjare inom landskapsdesign.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Fördelar och nackdelar

Trä är ett material som öppnar stora möjligheter för att organisera ett förortsområde . Detta kan hänföras till den första fördelen. Plankbäddar kan tillverkas av tillgängligt material. Brädor kan användas de som är kvar från konstruktionen, fråga runt från grannar och bekanta. Dessutom säljs brädor i järnaffärer.

Trä är ett säkert material för människor, djur och växter. Materialet är lätt att bearbeta, så du kan göra en vacker rabatt med dina egna händer.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

En rabatt kan vara gjord av en mängd olika typer, brädor kan målas, du kan lämna trädet i sin ursprungliga form för en minimalistisk stil . Trädet är lämpligt för att dekorera rabatter i olika stilriktningar, dessutom kan du skapa en hel komposition: bänkar, gungor och andra delar av en trädgårdstomt ser fantastiskt ut från trä. Trädet värms inte upp i solen och fryser inte, vilket ger ytterligare skydd för växter.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

TILL nackdelar bräcklighet kan tillskrivas - om materialet lämnas utan uppsikt förlorar trästrukturen snabbt sitt ursprungliga utseende. Det är benäget att ruttna. Om brädorna inte förbereds i förväg kan sprickor, uttorkning och svullnad uppstå på trätråkiga skadedjur.

I regioner med hög fuktighet används olje -antiseptika för att behandla rabatter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Inte alla har tid att "pilla" med rabatter från brädor, och periodisk bearbetning av en rabatt för en trädgårdsmästare kan vara en betydande nackdel . Vårdåtgärden innehåller dock en enkel behandling en gång om året. Det är också oönskat att trädgårdsblommor av trä rymmer växter som är vana att stanna i alkaliska och sura jordar.

Möjlig gemensam plantering av blommor som föredrar jord med hög syra och de som växer på lite sura jordar.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Intressanta idéer

Trots materialets enkelhet kan du göra en mängd vackra rabatter i landet med egna händer: rutschkana, våningssäng, pyramid … Brädorna kan göra ursprungliga staket eller geometriska rabatter. Alternativen för att skapa beror direkt på trädgårdsmästarens fantasi, men några intressanta idéer kan beaktas genom att förbättra dem. Du kan också använda idéer för att dekorera innergården - förbipasserande och dess invånare kommer att bli mycket glada över att se sådan skönhet.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Låda

Små och söta rabatter gjorda av brädor i form av en låda är en mycket intressant och original lösning. De kan ha olika höjder och bredd, efter eget gottfinnande kan du använda dekorativa element, inskriptioner på lådorna … Blommor till en rabatt måste väljas så harmoniskt som möjligt - det är lämpligt att använda de blommor som inte avbryter, men kompletterar varandra.

Planklådor är en bra idé för en rabatt, eftersom de är lätta att flytta runt på platsen och gömma sig på vintern.

Bild
Bild
Bild
Bild

Blomsterträdgård med flera nivåer

Flerbäddsrabatter är ett tillfälle att göra något speciellt på din webbplats och känna dig som en landskapsdesigner . Om rabatten är planerad att vara tre eller till och med fyra, måste du plantera något litet i mitten. Påskliljor, petunior, värdar, tulpaner passar perfekt. Stora växter som älskar fukt tas bort till botten och låga prydnadsväxter med små blomställningar eller markskydd placeras på toppen.

Flerlagiga rabatter ser väldigt imponerande ut och kräver samtidigt inte byggkostnader.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Flowerbed-star

Denna rabatt skiljer sig naturligtvis från andra genom sin design. Det ser ovanligt ut, och det verkar som om en erfaren designer hade en hand med i skapandet. Stjärnan behöver inte vara gjord av massiva brädor - en sexkantig transformerande rabatt, bestående av sex trianglar och en sexkant, ser bra ut.

Brädor kan målas med ljusa, djupa nyanser, men huvudregeln är att det ska passa in i trädgårdens allmänna koncept.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Pyramid

Blombäddspyramid-kunskap hos trädgårdsmästare som vill dekorera sin trädgårdstomt … Det finns verkligen något att beundra här: strukturen är liten, men samtidigt visar det sig en botanisk trädgård i miniatyr! Designen är attraktiv genom att även en oerfaren blomsterhandlare kan montera den. Om rabatten kommer att vara centrum för trädgårdskompositionen, bör utrymmet vara ledigt. Detta är logiskt, eftersom en så attraktiv design ska vara synlig från vilken sida som helst, var du än tittar. Det kan finnas flera sådana pyramider, men en rabatt av denna typ ser bra ut bara i ett rymligt område.

Notera! De ljusaste och mest självförsörjande blommorna ska alltid vara i mitten av kompositionen . På kanterna är det lämpligt att placera underdimensionerade och mindre ljusa växter.

Förutom de listade idéerna ser rabatter i minimalismstil, inte målade med färg, bra ut: sexkantiga, triangulära, diamantformade rabatter, fyrkantiga. Alla dessa strukturer är enkelt gjorda av brädor.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Verktyg och material

För att arbeta med att skapa rabatter från träplankor kan du behöva:

  • fästelement;
  • antiseptisk;
  • självgängande skruvar;
  • fick syn på.
Bild
Bild
Bild
Bild

En rabatt gjord av gamla skivor är populär bland trädgårdsmästare. Om det efter reparationen finns onödiga rester, kommer de att vara till nytta för att skapa en original blomsterträdgård. Från dem kan du göra ett enkelt staket eller montera snygga lådor, måla i önskad nyans.

Förutom brädor används också trädskärningar eller plattor, så att du kan skapa ursprungliga rabatter.

Ett staket av trä ser alltid snyggt och imponerande ut, medan designen kan göras väldigt annorlunda genom att ta stockar, brädor, pinnar eller ett snidat staket. Du kan använda en terrassbräda i arbetet - den används ofta i landskapsdesign . Rabatterna från den är estetiskt attraktiva, dessutom praktiska. WPC rabatter är särskilt bra.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur man gör det själv

Det kommer att ta väldigt lite ansträngning att få kantstenar eller en original rabatt, som kommer att dekorera trädgården.

Du kan göra alla tidigare listade typer av rabatter med dina egna händer, men det viktigaste är att du inte ska glömma att behandla brädorna med ett antiseptiskt medel före arbetet. Detta hjälper till att förhindra sönderfall och sönderfall av trämaterialet.

Bild
Bild

Tänk på steg-för-steg-produktionen av en pyramidrabatt

  1. Vi väljer längden på staplarna beroende på vilken storlek pyramiden vi vill sluta med. Det är bäst att skära nedre delarna till 1,9 m långa. Du behöver totalt 6 av dem.
  2. Vi skär brädorna beroende på hur många golv som planeras.
  3. Vi drar oss tillbaka 5 cm från brädans kanter, skär ut ett spår och fördjupar det med en tredjedel av materialets bredd. Vi gör detta med varje bräda och på båda sidor.
  4. På andra sidan gör vi ett nytt spår, avvikande från det första ca 20 cm. Detta spår kommer att innehålla en bräda av en annan nivå.
  5. Vi upprepar manipulationerna med varje bräda. Vi rör inte bara de som kommer att ligga högst upp i pyramiden.
  6. Blombädden på flera nivåer är klar, nu måste du samla den och fylla den med jord, plantera vackra blommor. Denna design är synlig från varje sida.

Notera! För en pyramidrabatt är det nödvändigt att välja rätt blommor, eftersom vattnet efter vattning rinner ut i de nedre våningarna. Fuktälskande växter bör placeras på de lägsta nivåerna.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Om det efter konstruktionen finns onödiga trimmer av brädor, skynda dig inte att bli av med dem. Det enklaste sättet (lämpligt även för nybörjare) är att göra lådor av rester.

  1. Vi skär brädor av samma storlek.
  2. Vi behandlar materialet med ett ruttningsmedel.
  3. Med hjälp av fästelement monterar vi attraktiva lådor. Vi målar i önskad färg - wenge ser lyxig ut.
  4. Vi fyller lådorna med bördig jord och planterar plantorna.
Bild
Bild
Bild
Bild

I ett förortsområde behövs olika enheter för olika behov: lådor, stativ, pallar. En träpall av brädor kan vara en utmärkt lösning för en rabatt. Du kan montera det själv eller köpa det färdigt.

  1. Där sprickorna ligger (mellan brädorna) planterar vi plantorna.
  2. Om spåren inte är tillräckligt breda tar vi först bort några brädor (genom en).
  3. Vi planterar vackra blommor eller kryddiga örter som växer i buskar i en rabatt.
Bild
Bild
Bild
Bild

Däckbäddar kan också placeras på platsen. De är gjorda i olika former: fyrkantiga, triangulära, i form av en stjärna. Förutom att terrassbrädan är vacker är den hållbar: den tål dåligt väder och stark värme, "för seg" för skadliga organismer och mögel.

  1. Vi skär brädorna, vars bredd ska vara 1000 mm.
  2. Vi klippte installationsstolparna från WPC -staplarna. De är praktiska för anslutningar. Vi håller oss till en längd på 500 mm.
  3. Vi tar brädorna och samlar lådan från dem. Vi gör fästet med hörnstolpar. Detta kräver galvaniserade träskruvar.
  4. Vi lämnar den långa delen av postsegmentet. Det kommer att behövas för installation i marken.
  5. Vi placerar lådstrukturen på den plats där trädgårdsbädden är planerad att placeras.
  6. Längs linjerna som går diagonalt justerar vi genom att ta ett måttband.
  7. På platser där hörnstolpar är installerade gör vi hål i marken med ett träblock. Vi lägger sänglådan på plats.

Notera! Det är bäst att använda ett hårdmetallskivverktyg för skärbrädor. WPC är ett mycket hållbart material.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur man bearbetar brädor

Innan arbetet med brädorna påbörjas måste de förbehandlas. Material som inte har bearbetats är inte lämpliga för en rabatt. Med tanke på att rabatten kommer att vara utomhus, kommer den att utsättas för negativa miljöfaktorer. Brädorna kan nämligen svälla, spricka och ruttna kan bildas på dem. För att virket ska tjäna länge måste det bearbetas.

Som behandling kan vanlig färg tjäna - det skapar ett hållbart ytskikt … En mycket hållbar beläggning är en klar eller något tonad lack. Till skillnad från olja absorberas den inte i träet, utan bildar en film över brädorna. Lack ger träet glans och skydd, vilket förbättrar dess utseende avsevärt.

Bild
Bild

Om du inte vill göra behandlingen med kemikalier kan du notera den japanska metoden att "slinga cederträ " … I denna teknik bearbetas trä med eld. Detta är ett mycket effektivt sätt, det kommer att skydda den framtida rabatten från insekter, förfall och eld. Livslängden för trä som bearbetas på detta sätt ökar med 70-90 år!

Det är inte svårt att skapa en vacker blomsterbädd av brädor - varje idé är bra på sitt sätt och kräver inga speciella färdigheter. Vissa trädgårdsmästare skapar fantastiska världar på sina tomter: de gör en rabatt av ett träd i form av en vagn, en stjärna eller en sexkant . Blomrabatter av trä kan förvandla även en trädgård där det inte finns något generellt koncept och ingen specifik stil.

Glöm inte att bearbeta brädorna så att rabatten kommer att tjäna länge och inte slutar att glädja dig med sin skönhet.

Rekommenderad: