Stubbe Rabatter: Hur Man Gör En Gör-det-själv Urtag För Blommor I Hampa? Vilka Blommor Kan Planteras I En Gammal Trädstubbe? Att Odla En Blomsterträdgård

Innehållsförteckning:

Video: Stubbe Rabatter: Hur Man Gör En Gör-det-själv Urtag För Blommor I Hampa? Vilka Blommor Kan Planteras I En Gammal Trädstubbe? Att Odla En Blomsterträdgård

Video: Stubbe Rabatter: Hur Man Gör En Gör-det-själv Urtag För Blommor I Hampa? Vilka Blommor Kan Planteras I En Gammal Trädstubbe? Att Odla En Blomsterträdgård
Video: Dags att odla blommor 2024, Maj
Stubbe Rabatter: Hur Man Gör En Gör-det-själv Urtag För Blommor I Hampa? Vilka Blommor Kan Planteras I En Gammal Trädstubbe? Att Odla En Blomsterträdgård
Stubbe Rabatter: Hur Man Gör En Gör-det-själv Urtag För Blommor I Hampa? Vilka Blommor Kan Planteras I En Gammal Trädstubbe? Att Odla En Blomsterträdgård
Anonim

När det finns en stor stubbe på platsen försöker de i de flesta fall riva upp den och ser ingen annan användning för resterna av ett en gång vackert träd. Men om du närmar dig lösningen på problemet kreativt, så är det möjligt att hitta många sätt att undvika det långt ifrån enkla jobbet och hitta en ny applikation för sågsnittet och det ofta kraftfulla rotsystemet.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Materialval

En stubbe rabatt är det första som en webbplatsägare kan tänka sig. I det här fallet fungerar inte en stor blomsterträdgård, eftersom det sällan är möjligt att hitta ett gigantiskt träd på platsen, efter vilken en stor stubbe återstår . Oftast måste nybörjarkonstruktörer hantera medelstora stubbar. Men även i det här fallet kan ganska intressanta kompositioner visa sig om du dessutom använder små stockar som grävts ner i marken. Du kan också använda rester från stora sågade grenar i ditt arbete.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Blomsterträdgården ser väldigt fin ut, vars gräns är gjord av björkstockar . De ska vara små, ungefär lika stora. De grävs ner i marken runt stubben på ett visst avstånd. I det här fallet är sågsnittet mitt i blomträdgården, och klyftan mellan den och palissaden är fylld med ljusa färger.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vanligt drivved kan vara en bra dekoration för din trädgård . Det enda som ägaren av webbplatsen måste ta hand om är trädets säkerhet, som oundvikligen ruttnar, skadas av buggar.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur hanterar man en trädstubbe?

Om behandlingen utförs korrekt kommer trädelen av rabatten att bevaras väl under många år. Med egna händer är det möjligt att göra ett hål i ett gammalt träd, fylla det med jord och plantera blommor . Detta är den enklaste lösningen på problemet.

Det kan tyckas att det inte är så lätt att håla ut ett hål, men vem som helst kan hantera sådant arbete om de nödvändiga verktygen skulle finnas i hushållet. Från ett gammalt träd kan du komma med många dekorationer för webbplatsen.

Först och främst bör du noggrant undersöka stubben och bestämma dess skick . Om den är svårt skadad kan alla ansträngningar att förfina den bli förgäves, och resterna av rhizomen själva kommer att vara en allvarlig källa till problem för resten av plantorna på platsen. Det är möjligt att använda för dekorativa ändamål endast välbevarade stubbar, som inte har några uppenbara tecken på förstörelse. Om förfallsprocessen har börjat är det nästan omöjligt att stoppa den.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Stubbar med bevarad bark är bäst lämpade för en blomsterträdgård, som skyddar trädet från solen och överflödig fukt. Undantaget är den svarta barken, som i sig är skadad och bara kommer att störa . Dessutom ackumuleras vanligtvis skadedjur under det, vilket förstör trädet. Det finns trädarter vars stubbar inte på något sätt är lämpliga för att skapa en blomsterträdgård. Vi pratar om poppel, körsbär och valnöt.

När du börjar arbeta på ett avstånd av 5-7 cm från kanten, rita en jämn cirkel . Det kommer att markera gränserna för den framtida potten. Vid stubben är det absolut nödvändigt att behålla en del av trädet - ett intakt lager. Utan detta kommer stubben snabbt att kollapsa. Om stubben är liten är det tillräckligt att lämna en intakt del med en tjocklek på 20 mm, om snittets storlek är från 60 till 80 cm, krävs 50 mm.

Bild
Bild
Bild
Bild

De enklaste sätten att skapa ett spår

  1. Skär och använd sedan en mejsel för att ta bort överflödigt trä.
  2. Tänd en liten eld i mitten av cirkeln och bränn ett hål.
  3. Borra ett hål och tillsätt Epsom salt eller saltpeter. Som ett resultat, inom några veckor, tack vare de pågående kemiska processerna i trädet, kommer den nödvändiga fördjupningen att uppnås.
  4. Det är möjligt att klippa ett hål med en hacka. Allt som återstår att göra är att ge den den nödvändiga formen.

Hålets djup beror till stor del på stubbens storlek, men det bör vara minst 10-20 cm. Jordmängden som införs i den här typen av kruka kommer också att påverka valet av växtsortiment.

Detta är inte slutet på listan över nödvändiga åtgärder för att föra stubben till ett tillstånd som är lämpligt för odling av blommor. Det är nödvändigt att skapa ett dräneringssystem så att vattnet inuti stubben inte stagnerar, vilket bidrar till att det ruttnar. Hål borras i resterna av ett träd i en vinkel på 45 grader i förhållande till marken med en borr med en diameter på 1,5 cm . Ett lager krossad sten eller små stenar läggs i botten av urtaget.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det är också viktigt att behandla trä med beten och bioseptika . De kommer att bromsa nedbrytningsprocessen och tillåter inte att unga skott startar. Erfarna trädgårdsmästare med stor erfarenhet av att utföra denna typ av arbete rekommenderar starkt, för att undvika allvarliga problem i framtiden, att öppna stubben och klippa av den från rhizomen. På detta sätt bryts förbindelsen mellan stubben och jorden och slutligen dödas den.

Det som följer är den enklaste och roligaste delen av jobbet. Jorden är fylld och växter planteras.

Bild
Bild
Bild
Bild

Inredning alternativ

Det är möjligt att dekorera en rabatt i en mängd olika stilar, inklusive att använda växter för att helt dekorera resterna av stubben. Både enåriga och fleråriga grödor kan dekorera en blomsträdgård. Det är ganska svårt att förvandla små stubbar till något speciellt, men här är det också möjligt att slå användningen av ljusa färger som omedelbart lockar uppmärksamhet. Om snittytan är för mörk bleks den med vithet . För att ge träet en glans, markera och skydda det från förfall, är det täckt med ett lager lack.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Markberedning och plantering

För att skapa lämpliga förhållanden som fullt ut säkerställer tillväxt och utveckling av blommor, tas 2 delar jord och 1 del kompost. Blandningen blandas väl och först efter det hälls den i resterna av stubben.

Plantering av blommor bör ske i mitten, om möjligt, så att växten får utrymme för ytterligare tillväxt

Det är lämpligt att inte plantera frön i en sådan rabatt, men redan tillräckligt odlade och förstärkta groddar. För detta odlas de utvalda exemplarna vanligtvis i ett växthus och placeras först i en ny blomsterträdgård.

När du tar hand om en rabatt, kom ihåg att den behöver ofta vattnas, eftersom intensivare avdunstning kommer från ytan . Två vattningar på mycket varma dagar kommer att räcka. Det är också nödvändigt att komma ihåg att innan rötterna rotar sig tillräckligt har rabatten två fiender - nederbörd och vind. För att förhindra att jorden blåses ut och tvättas bort, strö den ovanpå med ett tunt lager spån.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vilken typ av blommor kan du plantera?

När du planterar blommor i stubbens spår bör du komma ihåg att de kommer att växa cirka 30-40 cm över markytan. Det idealiska alternativet är att plantera blommor med en fallande krona. I det här fallet kommer blomsterträdgården att se mer omfattande ut. För detta designalternativ bör du välja:

  • morgonstånd;
  • petunia;
  • krasse.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Att odla från hampa i en blomsterstuga är inte så noggrant som det kan tyckas. Växter måste vårdas på samma sätt som de som växer i vanliga krukor.

Om stubbarnas rester inte stiger mycket över jorden, kan bara de av dem som har ett svagt utvecklat rotsystem placeras i den . I vissa fall målas fördjupningen i stubben för att förhindra ruttning. Förekomsten av färg har inte den mest fördelaktiga effekten på växter, så grödor måste vara tillräckligt härdiga. Dessa kan vara succulenter eller saxifrage.

Rekommenderad: