Rökhus Från Kylskåpet: Hur Man Gör Ett Alternativ För Kallrökning Med Egna Händer - Steg För Steg Instruktioner

Innehållsförteckning:

Video: Rökhus Från Kylskåpet: Hur Man Gör Ett Alternativ För Kallrökning Med Egna Händer - Steg För Steg Instruktioner

Video: Rökhus Från Kylskåpet: Hur Man Gör Ett Alternativ För Kallrökning Med Egna Händer - Steg För Steg Instruktioner
Video: Bygger en liten kallrök 2024, April
Rökhus Från Kylskåpet: Hur Man Gör Ett Alternativ För Kallrökning Med Egna Händer - Steg För Steg Instruktioner
Rökhus Från Kylskåpet: Hur Man Gör Ett Alternativ För Kallrökning Med Egna Händer - Steg För Steg Instruktioner
Anonim

Många människor älskar rökt kött på grund av sin unika smak och möjligheten till långtidsförvaring. Gourmeter överskuggar ofta sortimentet som erbjuds i butikerna och gör ett val till förmån för hemrökta produkter. För det första, när du lagar mat själv kan du ställa in rökparametrarna efter eget tycke. För det andra kommer det alltid att finnas ett tydligt förtroende för kvaliteten på de använda råvarorna. För det tredje kommer kostnaden för sådana delikatesser att vara mycket lägre än butikspriset.

Bild
Bild

Naturligtvis, för att börja göra rökt kött hemma, behöver du själva rökeriet . Det kan köpas, men det är mycket lättare att göra det själv från ganska oväntade improviserade medel. Till exempel kan ett gammalt kylskåp användas för att göra ett varmt eller kallrökt rökhus. Nedan följer en detaljerad instruktion.

Vad behövs för detta?

Nästan varje invånare i vårt land har ett gammalt kylskåp på balkongen, i garaget eller på landet, skickat dit efter att ha köpt ett nytt. Vanligtvis används det som ett skåp för onödiga saker eller inte alls. Det är just en sådan enhet med metallkropp som behövs för att förvandla den till ett rökhus. Det är värt att komma ihåg att för ändringen behöver du ett sovjetiskt tillverkat kylskåp, eftersom sådana enheter var gjorda av metall och moderna modeller är gjorda av plast, som vid uppvärmning avger giftiga ämnen - det rekommenderas inte att röka produkter i dem.

Bild
Bild

Förutom det behöver du också eldfasta tegelstenar och ett plåt (lock) för tändkammaren, samt ett metall- eller plaströr (helst med ett knä) som inte är kortare än 4 m. Gammal tvättmaskin.

Innan du fortsätter med bearbetningen av utrustning måste du ta bort alla interna och externa delar från den: skiljeväggar, lock, tallrikar, plast- och gummidelar - endast kroppen kommer att användas. Efter att alla tätningar har tagits bort kommer kylskåpet inte längre att fästa luckan tätt i stängt läge, därför rekommenderas det att fästa en krok eller spärr i förväg.

I framtiden kan rökhuset målas i din favoritfärg eller dekoreras med dekorativa element efter eget gottfinnande.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Tillverkningsprocess

Först måste du borra hål i väggens sidoväggar för att fästa krokar, ställ och brickor. Antalet och avståndet mellan hålen måste bestämmas oberoende, de beror på kylskåpsmodellen och storleken på gallren eller hyllorna som är fästa vid den. Du kan bara använda galler som är gjorda av rostfritt stål, annars kan materialet vid uppvärmning oxideras och ge maten som tillagas en obehaglig eftersmak.

I övre väggen måste du också borra ett hål för skorstensröret . Det kommer att användas under den första tändningen av rökhuset, varefter röret stängs med ett lock. Skorstenens diameter ska inte vara för stor så att röken passerar i en tunn stråle, annars tar tillagningstiden för rökt kött dubbelt så lång tid. Längst ner i kylskåpet måste du installera en speciell bricka med ben för att tömma fettet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Alternativt kan du i mitten av den framtida rökkammaren placera en extra behållare av rostfritt stål, där flera hål är förborrade - detta är en sekundär rökkammare, vars uppgift är att ge ytterligare luftcirkulation för att ge en obeskrivlig doft till produkterna.

Det finns två typer av rökhus: icke-flyktiga och energikrävande

I energikrävande rökhus används el under drift, för vilken en elektrisk spis är installerad i kroppens nedre del. Ovanifrån måste den täckas med en stålplåt med en tjocklek av minst 5 mm. Därefter placeras utgångsmaterialet på stålytan. Om det inte går att hitta en stålplåt kan gamla pannor anpassas för detta. Om det använda kylskåpet har en sluttande botten, under vilken det är obekvämt att byta ut elspisen, kan du helt enkelt vända upp och ner.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Innan du ansluter kaminen till uttaget stänger du kylskåpsluckan tätare för att undvika risk för antändning av utgångsmaterialet på grund av syreinflödet.

För att få ett icke-flyktigt rökhus måste ett hål göras i den nedre delen av kroppen, i vilket ett rör med en diameter på cirka 10 cm kommer in. Röret bör ha en liten lutning för att skapa dragkraft.

Det är bättre att helt gräva själva röret i marken, det kommer att fungera som en naturlig kylare . Den andra änden av skorstenen leder till en eldstuga av en järnbehållare. Eldstaden bör också placeras i en urtagning i marken, som är lägre i nivå än själva rökhuset. För en grop som är utformad för en eldstuga är det inte nödvändigt att förbereda en grund, det räcker bara att lägga ut sina väggar med härdade tegelstenar eller ett ark av eldfast metall.

Bild
Bild

Ett sådant elektrostatiskt rökhus fungerar enligt principen om kallrökning . Produkter som framställs på detta sätt rekommenderas för användning av läkare, eftersom det inte frigörs cancerframkallande ämnen och andra skadliga ämnen under rökningsprocessen. För att göra ett icke-flyktigt varmrökt rökhus måste ugnskammaren vara placerad direkt under kylskåpets botten, men bara om botten är gjord av tunn metall.

För belysning i ett sådant rökeri måste du använda fuktiga aromatiska chips som placeras på kammarens botten. Våt utgångsmaterial antänds inte vid uppvärmning av kammaren och producerar den mängd rök som krävs.

Bild
Bild

Det första steget i rökprocessen är att tända elden i ugnen och vänta på att kolen ska dyka upp. Så snart de är klara måste de täckas med en metallplåt, på vilken sedan läggs sågspån av doftande trä. Efter att du har hängt produkter för rökning i rökeriets kropp måste du stänga kylskåpsdörren och locket till eldstaden tätt - detta är en förutsättning för högkvalitativ hemrökning.

Nyligen har det funnits många rekommendationer för att förbättra utformningen av ett hemlagat rökhus med ett rör, eftersom kvaliteten på rökningen i det starkt beror på kvaliteten på veden som används. Om du använder fuktigt trä under tändning, ackumuleras kondens i rökhuskroppen vid utgången och en smaklös skorpa på själva produkterna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Som en lösning föreslås att man skapar en tvåkammars eldstad där en eld tänds i den första kammaren och aromatiska flisar luktar i den andra. Dessutom är kvaliteten i den tändning som används i detta fall absolut oviktig: den nödvändiga röken erhålls direkt från de ulmande flisarna. Glöm inte att du inte kan använda tallnålar för rökning.

Att använda ett rökhus på sommaren är lika enkelt som att pilla päron på vintern kan det vara svårt att hålla den inre temperaturen. Ett obrännbart tyg hjälper till att hantera värmeförlust: du kan helt enkelt täcka kylskåpet med det medan du röker. Det är bäst att placera rökaren på en plats skyddad från vinden. Dessutom rekommenderas det att välja en plats med en längd på cirka tre meter, som är något sluttande (med en droppe på cirka en halv meter). Detta gör att röken snabbt kan stiga upp i skorstenen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Små tips för användning

Om du behöver röka en liten mängd mat är det bättre att placera dem på kylskåpets nedre hylla. I det här fallet fästs en reflektor (vilken tennbit) som helst, vilket påskyndar tillagningsprocessen, vilket avsevärt sparar chips.

För att ge rökhuset ett estetiskt utseende kan du ta bort kylskåpets bakvägg och ersätta det med värmebeständigt glas . Genom det blir det möjligt att observera processen. Du kan också föra in termoelementtråden i det bakre facket, som är täckt med en sköld, så att du kan justera temperaturen medan du röker.

Våra steg-för-steg-instruktioner, ritningar och rekommendationer hjälper dig att göra ett rökhus med en rökgenerator. Ett sådant skåp från ett kammarkylskåp ser väldigt snyggt och originellt ut.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

För att sammanfatta är det uppenbart att det är väldigt enkelt att göra en fångenskap för personligt bruk. Det är inte nödvändigt att spendera stora summor pengar på en färdig enhet - det räcker med att applicera lite fantasi på de gamla enheter som finns tillgängliga.

Självgjorda produkter är alltid godast. Och att laga rökta delikatesser är en bra anledning att träffas och komma ut ur stan när som helst på året. En obestridlig fördel är också det faktum att i samband med montering av rökhuset kommer det att vara möjligt att frigöra utrymme från onödig gammal teknik, vilket ger det en andra chans i livet.

Rekommenderad: