Rökhus För Fisk: Hur Man Gör Det Själv Hemma, En Liten Bärbar Modell För Kallrökning, Mini- Och Maxi -alternativ För Tillagning Av Kött

Innehållsförteckning:

Video: Rökhus För Fisk: Hur Man Gör Det Själv Hemma, En Liten Bärbar Modell För Kallrökning, Mini- Och Maxi -alternativ För Tillagning Av Kött

Video: Rökhus För Fisk: Hur Man Gör Det Själv Hemma, En Liten Bärbar Modell För Kallrökning, Mini- Och Maxi -alternativ För Tillagning Av Kött
Video: Cold Smoke Generator Mark V1 lighting up and cold smoking meat 2024, Maj
Rökhus För Fisk: Hur Man Gör Det Själv Hemma, En Liten Bärbar Modell För Kallrökning, Mini- Och Maxi -alternativ För Tillagning Av Kött
Rökhus För Fisk: Hur Man Gör Det Själv Hemma, En Liten Bärbar Modell För Kallrökning, Mini- Och Maxi -alternativ För Tillagning Av Kött
Anonim

De flesta människor älskar att äta bra och vill ofta unna sig något speciellt. En av dessa specialprodukter är rökt fisk. Idag är det absolut inte nödvändigt att köpa ett fabrikstillverkat rökhus.

Särdrag

Det finns många erbjudanden på marknaden, allt från små modeller som är lätta att transportera till fullvärdiga stillastående kameror. Men många som förstår kärnan i hela processen är intresserade av att montera ett rökhus på egen hand.

Bild
Bild

I detta fall kan en bärbar rökstuga för fisk eller kött byggas av så enkla element som fat, hink, stor kastrull, plastfolie eller ett trasigt kylskåp. Med minimal konstruktionskunskap kan du enkelt göra ett kallrökt rökhus där både en eldstad, en underjordisk skorsten och en rökkammare kommer att göras. Samtidigt ska det sägas att ett enkelt gör-det-själv-rökhus gör att du kan ta hänsyn till alla dina önskemål, till skillnad från fabriksmodellen. Det vill säga att du själv kan välja storlek och kapacitet, samt säkerställa bekvämligheten med att använda ett sådant rökhus.

Bild
Bild
Bild
Bild

Typer och syfte

Det bör sägas att rökhus är indelade i två kategorier:

  • kall rökning;
  • varmrökt.

Båda metoderna är utmärkta och alla har sina egna fans. Båda metoderna innefattar att omsluta maten i rök för att ge den dess karakteristiska smak och färg.

Skillnaden mellan metoderna är bara i följande punkter:

  • varaktigheten av beredningen av produkten;
  • temperaturen vid vilken rökning utförs.
Bild
Bild
Bild
Bild

Om vi pratar om kallrökning, då kommer temperaturen i rökhuskammaren i detta fall inte att vara högre än 30-45 grader, och själva rökprocessen kan pågå från 12 timmar till flera dagar. Vanligtvis används denna metod för att erhålla fet fisk, korv eller ister. Faktum är att vid låga temperaturer sker smältning och läckage av fett från de produkter som förbereds helt enkelt inte. När denna del av processen är slut måste du lämna ett bokmärke så att det torkar helt. I detta fall kommer färdiga produkter att ha en tät konsistens, god smak, lång hållbarhet och en karakteristisk trevlig eftersmak.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om vi pratar om den heta metoden, tar matlagning här betydligt kortare tid . I vissa fall tar det 40 minuter att laga mat. Drifttemperaturområdet varierar här från 45 till 200 grader. Och ju lägre temperaturen, desto längre blir rökprocessen. Normalt tar en elektrisk varmrökare inte mycket plats och förbrukar inte för mycket energi.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vilket är bättre?

I allmänhet finns det två alternativ.

Du kan välja en köpt rökare som kan hittas online eller köpas från tillverkare. Detta rökhus har ett bra utseende och är så lätt att använda som möjligt.

Ett alternativ till detta alternativ är ett hemlagat rökeri . Lite högre har vi redan börjat beröra ämnet om dess fördelar. Faktum är att ett hemlagat rökeri låter dig maximera dina behov. Det vill säga att du kan röka mer mat samtidigt. Dessutom kan du självständigt göra en multifunktionell lösning där du till exempel kan röka inte bara fisk, utan också korv eller köttprodukter.

Bild
Bild
Bild
Bild

I vissa konventionella rökhus kan du bara röka en sak - sådana modeller finns också på marknaden. Det vill säga, åtminstone av ovanstående anledning, hemlagade lösningar blir bättre.

Dessutom kan du ge vilken form som helst till ett hemlagat rökhus, som kommer att ta hänsyn till särdragen i dess placering och drift, användarvänlighet och andra punkter.

Dimensioner

En viktig fråga som måste uppmärksammas allvarligt är storleken på rökeriet. Naturligtvis beror dess storlek på hur mycket mat du ska lägga och följaktligen röker åt gången. Om du bara röker produkter för dig själv, är ett litet rökeri en bra lösning. Och minirökaren förbrukar en liten mängd energi när det gäller varmrökning. Om du ska laga rökt kött till salu fungerar små modeller inte längre.

Bild
Bild

Oavsett vilken kamera du väljer ska du se till att kött och fisk tillagas i rök så jämnt som möjligt. Det är bäst att hänga dem vertikalt på krokar så att avståndet mellan dem är minst två centimeter. Om produktvolymen är liten kan du klara dig med ett galler där allt som behövs helt enkelt passar i ett lager. Det bör tilläggas att under varm rökning smälter fettet ut, varför det är nödvändigt att installera en droppbricka för det droppande fettet. Den ska inte placeras för lågt så att den inte av misstag tar eld.

Bild
Bild
Bild
Bild

En viktig punkt för varje rökhus är det faktum att för högkvalitativ rökning är det nödvändigt att behålla röken i kammaren under en period, och när den svalnar, se till att den tas bort från kammaren. I allmänhet är detta enkelt att göra genom att borra några hål i topplocket.

Det kommer inte vara överflödigt att byta ut det perforerade metalllocket mot en fuktig säckväv eller grenar av vissa trädslag. Till exempel enbär, vinbär eller hallon. Men andra typer kommer att göra, så länge de inte avger några eteriska oljor och tandkött. När du väljer träslag för rökning bör samma regler följas. Av denna anledning är barrträd, som har en ganska skarp och uttalad arom, inte lämpliga. Av denna anledning kan de lägga till en bestämd och ganska obehaglig eftersmak till det färdiga köttet och fisken. Det är bäst att använda sågspån från fruktträd eller flis.

Bild
Bild

Om du bestämmer dig för att göra en rökare från ett gammalt kylskåp, måste du göra luckor för att ta bort rökgaser. För att få riktigt bra dragkraft kan du slå hål i toppen av kammaren symmetriskt mot varandra. Det bör sägas att i hög luftfuktighet och varmt väder stiger röken dåligt och det är svårt att lämna kammaren. För att öka vakuumtrycket kan du helt enkelt installera ett rör.

Bild
Bild

Hur bygger man det själv?

Låt oss gå vidare till själva processen med att skapa ett rökhus med egna händer. Det kommer att fokusera på de teoretiska aspekterna av att skapa ett rökhus och vilka material du behöver ha till hands. Låt oss beskriva processen att skapa ett rökhus från början till slut.

Bild
Bild

Ritningar

Innan du börjar köpa material till rökhuset bör du förstå vad det ska vara. Det är viktigt hur mycket mat du ska röka. Om mängden är liten, räcker det med att göra en minirökare. För att förstå hur det fungerar är det bäst att först göra en ritning. Detta gör att du inte bara kan se till att du korrekt förstår principen för denna enhet, men du kan också undvika misstag när du förbereder material för den.

Bild
Bild

Genom att välja den eller den här ritningen vet du tydligt vilken typ av rökhus du gör: från en hink, från ett gammalt kylskåp eller något annat. Detta kommer att göra det möjligt att redan klart och tydligt välja ett eller annat alternativ, utan att avvika från det i framtiden. Tack vare ritningen kan du tydligt förstå hur många material och vilka du behöver för att genomföra din idé. Om du skapar en ritning själv, om du vill kan du titta på andra utvecklingar av installationer av denna typ, av vilka det finns mycket på specialiserade forum.

Bild
Bild

Material och komponenter

Utrustningen för att skapa ett rökhus i olika konfigurationer beror på den valda ritningen. Om vi pratar om den enklaste modellen, så är detta som regel ett hinkrökhus. I det här fallet behöver du en hink, lock och galler.

Om vi talar om ett fat, kommer det att baseras på ett fat, galler och ett lock.

Bild
Bild

När du skapar ett rökhus från ett kylskåp kommer det att spela en central roll i hela designen . Det vill säga att rökhusets enhet beror på principen på vilken du kommer att skapa den, och vad exakt ska göra den till grunden.

Någon kommer att ge mer preferens åt ett tegelrökhus, som mer liknar en ugn. Och någon kommer i allmänhet inte att vilja hantera detta och kommer helt enkelt att köpa en rökapparat, som idag finns på marknader eller i butiker.

Bild
Bild
Bild
Bild

Byggprocess

Eftersom ett stort antal olika modeller nämndes här kommer vi att försöka prata om hur man gör olika typer av rökhus.

Låt oss börja med det så kallade skoprökhuset . Det är väldigt enkelt att skapa det själv. Först måste du hitta en hink gjord av järn, liksom ett lock för den och ett galler som kommer att placeras på hinkens botten. Ovanpå skopan kommer det att vara nödvändigt att göra hål i vilka stavar med krokar kommer att sättas in, på vilka fisken kommer att hängas. Hål måste göras i locket så att rök kan släppa ut från hinken. För att förbränningsprocessen ska kunna upprätthållas under den erforderliga tiden bör hinkens botten fyllas med sågspån och flis. Nu tänds rökaren, och i processen med att värma sågspån och flis kommer det att börja ulma. Du kan börja hänga mat. I detta tillstånd ska produkterna förvaras i cirka trettio till fyrtio minuter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Men oftare än inte vill människor som vill genomföra processen att röka fler produkter hemma göra ett fatrökhus. Först avlägsnas färg från tunnans yta. Det här är lätt att göra. Gör först en eld och håll behållaren över den i cirka 60 minuter. Och då kan du redan gå vidare till rökprocessen.

Om du behöver röka fisk i en trätunna måste du först skölja den inuti , låt det sedan torka av vatten och fukt. När det är torrt kan du börja förbereda det för rökprocessen. Först måste du göra hål i väggarna där metallstavarna kommer att fixeras. Det är på dem som produkten vi behöver ska hänga. Nu ska du göra ett glas. Den kan tillverkas med ett metallrör med en längd av 40-50 centimeter, en diameter på cirka 0,5-1 cm och en tjocklek av högst tre millimeter. När glaset är klart placeras det i hålet genom fatets botten. För att röka fisk måste glaset täckas med en asbestduk för att undvika överhettning. Nu måste du ta med skorstenen. Du kan börja använda rökhuset.

Bild
Bild
Bild
Bild

Naturligtvis är alternativen som beskrivs ovan bara en av ett stort antal rökhusvarianter. Skapandet av den eller den modellen beror helt på dina önskemål och förmågor.

Rekommendationer för användning

Experternas rekommendationer kommer att göra rökprocessen mer effektiv och av hög kvalitet.

  • Rökningstemperaturen för produkter bör tydligt fluktuera i intervallet 300 - 350 grader. Vid en lägre temperatur blir rökning ganska dålig, och vid en högre temperatur finns det en chans att produkterna helt enkelt brinner.
  • En annan viktig punkt är att det är bäst att röka i torrt väder. Och enheten måste också ha en kastrull för att samla fett, som redan nämnts ovan. Om den hamnar på träet försämras kvaliteten på den avgivna röken avsevärt.
Bild
Bild
  • Du bör inte titta in i rökaren för ofta, eftersom detta kommer att bryta mot temperaturregimen. Varje öppning av locket ger ytterligare tio minuter till rökprocessen.
  • Dessutom kan en rik smak läggas till produkterna genom att tillsätta vindruvor eller körsbär till sågspån. Som nämnts ovan bör barrträ inte i något fall läggas till sågspån. Detta kommer definitivt att förstöra smaken på produkterna och ge dem bitterhet.
  • Dessutom, om du vill att fisk eller kött ska vara fritt från sot och sot efter rökningsproceduren måste alla produkter förpackas i vått gasväv.
Bild
Bild
Bild
Bild

Som du kan se är det ganska enkelt och enkelt att göra ett rökhus med egna händer . Samtidigt behöver du inte ha någon speciell eller speciell kunskap, vilket gör att även en oerfaren person kan skaffa sig allt som behövs för att skämma bort dig själv och din familj med rökt kött eller fisk av hög kvalitet.

Rekommenderad: