Gör-det-själv-rökgenerator För Ett Rökhus: Design Med En Rökgenerator, Hur Man Gör-ritningar Av En Rökgenerator För Kallrökning Med Dimensioner

Innehållsförteckning:

Video: Gör-det-själv-rökgenerator För Ett Rökhus: Design Med En Rökgenerator, Hur Man Gör-ritningar Av En Rökgenerator För Kallrökning Med Dimensioner

Video: Gör-det-själv-rökgenerator För Ett Rökhus: Design Med En Rökgenerator, Hur Man Gör-ritningar Av En Rökgenerator För Kallrökning Med Dimensioner
Video: How to make a Cold Smoke Generator for your UDS or Smokehouse. Thin Blue Smoke Generator 2024, April
Gör-det-själv-rökgenerator För Ett Rökhus: Design Med En Rökgenerator, Hur Man Gör-ritningar Av En Rökgenerator För Kallrökning Med Dimensioner
Gör-det-själv-rökgenerator För Ett Rökhus: Design Med En Rökgenerator, Hur Man Gör-ritningar Av En Rökgenerator För Kallrökning Med Dimensioner
Anonim

Rök spelar en oerhört viktig roll i driften av rökgeneratorn. Det är han som tillför en unik smak och speciell doft. Många föredrar fortfarande modeller från hyllan, från hyllan, medan en liten andel av människor är intresserade av att använda en självtillverkad enhet. Detta är ett utmärkt tillfälle att spara din budget från onödiga utgifter och känna tillfredsställelsen att skapa något med dina egna händer.

Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Rökning är ingen snabb process. Det kräver speciella färdigheter och förmågor och har också följande funktioner:

  • minimitemperaturregimen för den resulterande röken;
  • lång bearbetningsprocess, som kan ta från ett par timmar till flera dagar;
  • det rekommenderas att utesluta barrspån från exploatering, eftersom de har förmågan att ge den rökta produkten bitterhet;
  • produkten måste bearbetas, nämligen rengjord, tvättad, saltad och torkad.
Bild
Bild
Bild
Bild

Röken har antiseptiska egenskaper. Efter sådan bearbetning utsätts produkten inte för skadlig mikroflora under lång tid. Hållbarheten och konsumtionen av livsmedel ökar, produkten har en speciell smak. Rök kan appliceras på fisk, köttprodukter och vilt. Som sågspån bör man föredra al, körsbär, äpple, päron och pil.

Att bygga en hemgjord rökgenerator själv är ingen lätt uppgift . För att genomföra dina planer måste du ha ledig tid, material och tålamod. Många vågar inte försöka göra en generator hemma och föredrar att köpa den. En sådan kallrökt fläkt är ganska komplicerad, men att använda kretsen hjälper dig att räkna ut det. Varje rökare kommer att prestera mycket bättre med en rökgenerator.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tillverkning

Att hitta en färdig ritning för att göra en generator är inte svårt.

För att bygga en rökgenerator med egna händer måste du skaffa följande material i förväg:

  • en behållare som ska se ut som en behållare;
  • ejektoranordning;
  • kompressor;
  • råmaterial.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Varje punkt måste övervägas mer detaljerat.

Hur väljer jag en behållare?

Behållaren kommer att fungera som en förbränningskammare där sågspån kommer att ulma och skapa rök. Det finns inga särskilda krav på behållarnas volym.

Det är värt att ta hänsyn till flera rekommendationer från specialister

  • I en liten behållare brinner sågspån tillräckligt snabbt. För att upprätthålla rökprocessen måste du kasta dem regelbundet.
  • Varje behållare kan användas som behållare. Det enda är att den måste ha en eldfast egenskap. Till exempel en redan förbrukad brandsläckare eller termos.
  • Det rekommenderas att välja en framtida behållare med en rördiameter på 8 till 10 centimeter och en längd på 40 till 50 centimeter.
  • För att ansluta kompressorn till luft görs ett hål med liten diameter (10 mm) i botten av behållaren.
  • För att undvika överdrivet luftsug måste den övre delen lämnas i ett vakuumformat.
Bild
Bild
Bild
Bild

Ejektor

Basen på generatorn kommer att vara gjord av metallrör. De förenas med varandra genom svetsning, gängning och lödning. Ejektoranordningen kan placeras vid behållarens nedre eller övre bas.

För en liten rökare, placera ejektorn i botten av behållaren . På grund av rökgeneratorns särdrag går den nedre ejektoranordningen ut. Därför kräver förbränningskammaren en höjdbegränsning. Drifttiden för enheten reduceras. Om du placerar den nedre ejektorn kommer det inte att skapa ett naturligt drag, eftersom röknings- och mottagartankarna ligger på samma höjd. När kompressorn är avstängd kommer röken inte in i rökaren. Det blir mer praktiskt att välja den övre installationen av ejektorenheten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Kompressor

Rökgeneratorns kompressorfunktioner kan utföras av nästan vilken pump som helst. För rökeriet används gamla akvariekompressorer med en kapacitet på cirka fem watt. De är en utmärkt ersättning för köpta kompressorer, eftersom de är konstruerade för långsiktig drift utan konstant mänsklig övervakning. På den positiva sidan kan du också lägga till låg kostnad och tyst drift av kompressorn. Verkliga mästare i sitt hantverk gör en kompressor från en plastbehållare och en kylare, som ligger i datorsystemenheten. Men det enklaste och mest prisvärda alternativet är att köpa en färdig enhet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Råmaterial

För att röka en produkt hemma behöver du en råvara som är ansvarig för förekomsten av rök. I det här fallet är sågspån råvaran. För att röka produkter rekommenderas det inte att använda sågspån från ett vintergrönt träd - gran, tall eller gran. Andra kvaliteter är perfekta för råvaran i rökgeneratorn. Om tallspån eller liknande sågspån används blir den slutliga rökta produkten mycket bitter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vid mycket liten sågspån rekommenderas att installera en fjäder i rökgeneratorn. I närvaro av stort sågspån kan röken helt enkelt glida igenom, så ingen extra utrustning behövs.

Algoritm för handlingar

Först och främst rekommenderas det att föredra en behållare med en väggtjocklek på mer än två och en halv millimeter för att undvika deformation under stark uppvärmning.

På grund av att behållarens övre del upprätthåller den optimala temperaturregimen (och inte är föremål för uppvärmning) är det ganska acceptabelt att använda en flexibel slang för att ansluta kompressorn. Bossen är ett litet utskott på ytan som är tillverkat av teflonplast. Dess uppgift är att utföra isoleringsfunktionen och anslutningselementet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Den nedre basen kräver inte ett avtagbart hål . Skapa vid behov en stor öppning med en skjutdörr. Genom att flytta spjället kan du justera utkastet. Denna metod används för stora behållarstorlekar. Den övre luckan måste vara tätt stängd.

För att undvika korrosion behandlas behållarens utsida med en primer eller specialfärg. Båda formuleringarna är resistenta mot plötsliga temperaturförändringar. När monteringen är klar och kompressorn är ansluten kan du fylla behållaren med sågspån och kontrollera rökgeneratorn i funktion.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tekniska krav

Rökgeneratorn för ett rökrum är utformad för långvarig drift, eftersom rökning kan pågå från en timme till en dag.

De tekniska kraven kan också vara optimala för hemmabruk

  • förbrukningen av elektrisk energi överstiger inte fyra kilowatt per dag;
  • om uppvärmningsmekanismen når önskad temperatur stängs den av. Efter nedkylning startar utrustningen automatiskt;
  • en uppvärmningsmekanism mäts med en effekt på en kilowatt;
Bild
Bild
Bild
Bild
  • sågspånbehållaren rymmer ett och ett halvt kilo. En sådan volym sågspån gör att rökhuset kan arbeta kontinuerligt i cirka två dagar;
  • för drift av utrustningen krävs ett vanligt hushållsuttag på två hundra tjugo volt.
  • med en förbränningskammare med en volym på en kubikmeter kommer den att fyllas med högkvalitativ och tät rök;
Bild
Bild
Bild
Bild
  • rökgeneratorn är skyldig att skapa rök med indikatorer för hög intensitet;
  • kontinuerlig överföring av rök till förbränningskammaren krävs;
  • plus är det faktum att konstant övervakning av utrustningen inte krävs. Glöm därför inte förekomsten av brandsäkerhetsregler och deras efterlevnad;
Bild
Bild
Bild
Bild
  • sågspån har en låg kostnad, i detta avseende rekommenderas det att förbereda en liten mängd i förväg i reserv. Detta kommer att göra det möjligt, med vettig användning, att öka intervallen under nedladdningar;
  • en mer komplex design är samtidigt mindre tillförlitlig. Därför rekommenderas att välja en extremt enkel rökgenerator för självkonstruktion, som dessutom är perfekt anpassad för långsiktig drift.
Bild
Bild
Bild
Bild

tips och tricks

Temperaturregimen för den resulterande röken kan justeras genom att minska eller öka anslutningsrören i rökgeneratorn och kammaren med produkterna. I förväg är det nödvändigt att bestämma behållaren för rökkammaren. För stor volymrökning bör du använda ett gammalt kylskåp. På grund av det faktum att dörrarna är tätt stängda kommer den medföljande röken att lagras inuti och bearbeta maten, vilket håller den optimala temperaturregimen. Efter avslutad montering av rökgeneratorn behöver du inte skynda dig för att använda den med en stor mängd produkter. Det rekommenderas att sätta en liten volym för en testkörning.

Bild
Bild

Regler för säker användning

Efter att ha tagit den oberoende tillverkningen av en rökgenerator, bör du noggrant övervaka så att det visar sig i enlighet med reglerna för brandsäkerhet och korrekt drift med strömförsörjningsenheter.

I händelse av ett fel i generatorns drift måste tekniken anpassas till automatisk avstängning . Elektriska ledningar och andra delar som kan skadas av överhettning bör placeras på ett säkert avstånd från utrustningens uppvärmningsmekanismer. Det mest praktiska säkerhetsalternativet skulle vara en rökgenerator av hållbar metall belagd med värmebeständig färg.

Bild
Bild
Bild
Bild

Rökgeneratorn måste installeras på en brandsäker yta, till exempel på en cement- eller betongbotten eller på tegel.

Rekommenderad: