Rökskåp: Hur Man Gör Ett Rökhus För Varm Eller Kall Rökning Med Egna Händer, Hur Man Isolerar, Ett Hemlagat Träalternativ

Innehållsförteckning:

Video: Rökskåp: Hur Man Gör Ett Rökhus För Varm Eller Kall Rökning Med Egna Händer, Hur Man Isolerar, Ett Hemlagat Träalternativ

Video: Rökskåp: Hur Man Gör Ett Rökhus För Varm Eller Kall Rökning Med Egna Händer, Hur Man Isolerar, Ett Hemlagat Träalternativ
Video: Rökkåta för kall och varmrökning. 2024, April
Rökskåp: Hur Man Gör Ett Rökhus För Varm Eller Kall Rökning Med Egna Händer, Hur Man Isolerar, Ett Hemlagat Träalternativ
Rökskåp: Hur Man Gör Ett Rökhus För Varm Eller Kall Rökning Med Egna Händer, Hur Man Isolerar, Ett Hemlagat Träalternativ
Anonim

Rökta produkter har inte bara en behaglig doft och smak, utan har också en lång hållbarhet. I massmåltider ersätts naturlig rökning oftast med bearbetningsprocessen med flytande rök. Rökskåp är apparater för kall och varm rökning. De låter dig göra rökt fisk eller köttdelikatesser hemma. Du behöver bara köpa lämplig utrustning eller göra den själv.

Bild
Bild

Typer av rökning

Rökskåpets utformning kommer i stor utsträckning att bero på det specifika syftet med denna utrustning. Enheten kan ha olika driftsätt beroende på vilken temperatur som behöver hållas inuti skåpet.

Det finns tre olika typer av rökprocedurer

  • Varm . Rök temperaturen i detta fall bör vara minst sjuttio grader. Det maximala värdet kan nå hundra tjugo grader. Denna procedur kan ta allt från femton minuter till fyra timmar, beroende på storleken på produkterna.
  • Halvhett . Temperaturen ska vara mellan sextio och sjuttio grader. På detta sätt kan endast mycket färska halvfabrikat bearbetas.
  • Kall . Rökens temperatur bör inte överstiga femtio grader. Det lägsta tillåtna temperaturvärdet är trettio grader. Denna procedur tar mycket tid, som kan sträcka sig från flera timmar till flera dagar.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Egenskaper

Rökutrustning har en skillnad i design och vissa egenskaper. Rökskåpets enhet beror helt på vilken typ av rökning den är avsedd för.

Alla typer av apparater måste ha tre huvudfunktioner

  • Se till att maten värms upp enhetligt. Temperaturen och röken i skåpet måste verka jämnt på den halvfärdiga produkten. Annars blir smaken av rökt kött bortskämd.
  • Röken i kammaren ska vara lätt.
  • Designen måste säkerställa gradvis inträngning av rök i maten.
Bild
Bild
Bild
Bild

Kall

Rökutrustning för låg temperatur består av följande huvudelement:

  • förbränningskammare;
  • rökskåp;
  • skorsten.
Bild
Bild

För tillverkning av eldstaden används oftast tegel eller metall . Kammarens utformning bör möjliggöra enkel rengöring av aska under rökning. Eftersom en ganska frätande mörkfärgad rök avges vid tändning av ved, måste ett rökspjäll vara utrustat i eldstaden. Det kommer att leda rök in i skorstenen eller ta ut det från rökskåpet till utsidan.

Eftersom kallrökningen inte kräver höga temperaturer kan rökskåpet tillverkas av de enklaste materialen, till exempel vissa träslag eller rostfritt stål.

De enda undantagen är material med hög porositet, eftersom rök och fukt kommer att ackumuleras i porerna, vilket leder till bildandet av en obehaglig lukt i kammaren.

Bild
Bild

Det mest praktiska alternativet skulle vara en fat av trä eller metall. Ett hål görs i botten av produkten för att tillåta rök att komma in i kammaren. För att placera mat i rökkammaren inuti fatet är det nödvändigt att fixa metallgaller eller hänga krokar. Du kan använda en fuktad säckväv som lock.

Ett särdrag hos utformningen av kallrökningsapparater är en lång skorsten . För tillverkning av en sådan struktur är metall bäst lämpad. Det bör dock komma ihåg att metallskorstenen kräver regelbunden rengöring av sot. Du kan gräva en skorsten i marken, då absorberar jorden kondensat som innehåller cancerframkallande ämnen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Varm

Het rökning sker vid ganska höga temperaturer. Denna temperatur uppnås inte genom att bränna ved, utan genom att bränna specialflis. Rökningstiden beror på matens storlek, men är i alla fall mycket kortare än behandlingstiden för kall rök. Förbränningskammaren i varmbearbetningsanordningar bör placeras direkt under rökkammaren. Eldstaden kan byggas från en gasbrännare för pannor eller en elektrisk spis.

Rökrummet ska vara så tätt som möjligt, vilket gör att röken kan appliceras enhetligt på halvfabrikat.

Bild
Bild

Rökkammarens stängningsstruktur kan utrustas med en vattentätning. Det är en liten fördjupning beroende på kammarens och lockets storlek. Vatten hälls i den resulterande tanken. Ovanifrån stängs strukturen med ett lock. Detta skapar en barriär som skyddar kameran från yttre luft och inte släpper ut rök från insidan.

Krokar eller galler för produkter placeras inuti rökrummet . Grillen kan göras själv eller så kan du ta en grillprodukt. Ett oumbärligt element i kammaren för bearbetning av varm rök är en behållare för att droppa fett och droppa juice från halvfabrikat. Pallen ska enkelt kunna tas bort från utrustningen, eftersom den regelbundet måste rengöras från ackumulerad smuts.

Bild
Bild

Halvhett

Enheter för halvvarm rökning har den enklaste designen. Oftast används denna typ av utrustning för hembearbetning av kött och fiskprodukter. Den kan byggas från en gasspis med huva eller från en stållåda. Tjockleken på väggarna i den rostfria lådan bör vara minst en och en halv millimeter, av svart stål - tre millimeter.

Bild
Bild

Rökboxen ska vara utrustad med lock, en fettuppsamlingsbehållare och matris. Chips hälls på botten av skåpet, varefter produkten placeras över elden. Spånen ulmar när de utsätts för höga temperaturer och bildar rök i kammaren. Ett litet hål kan borras på produktens lock så att en liten mängd rök kommer ut under rökning.

Bild
Bild

Hur gör man det själv?

Att göra ett rökhus med egna händer för en eller annan metod för bearbetning av kött och fisk halvfabrikat kommer inte att vara särskilt svårt. Det är bara viktigt att veta hur enheten fungerar för denna eller den typen av rökning. Färdiga instruktioner och utrustningsteckningar kan enkelt hittas på Internet.

Bild
Bild

Kallrökbehandlingsanordningen är oftast tillverkad av ett fat av trä eller metall . Enheter av trä är praktiska eftersom de kan isoleras från insidan, till skillnad från metallprodukter. Allt material som inte avger giftiga ämnen vid uppvärmning kan fungera som värmare: cellulosaull, mineralull, filt. Heta arbetsstrukturer är bäst gjorda av rostfritt stål.

Bild
Bild
Bild
Bild

Som ett exempel är det värt att överväga en hemgjord design av ett lågtemperaturskåp från en fat med en volym på 100-200 liter. Tankens övre del är helt avskuret och ett hål görs i den nedre delen för att ansluta skorstenen. Ett fat för insamling av fett kan göras av fatets skurna del. För halvfabrikat i kammaren är det nödvändigt att göra ett galler eller hänga krokar på stavar från förstärkning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Kammarlocket är bäst av trä . 5 till 10 hål borras i produkten för att fukt ska släppa ut. Du kan använda säckväv istället för ett trälock. Innan du börjar röka måste materialet fuktas i kallt vatten och pressas ordentligt.

Rekommenderad: