Elektriskt Rökhus: Modeller För Varm Eller Kall Rökning, Gör-det-själv Elektriska Alternativ, "Idyllia" Och Finska Produkter För Huset Och Gatan

Innehållsförteckning:

Video: Elektriskt Rökhus: Modeller För Varm Eller Kall Rökning, Gör-det-själv Elektriska Alternativ, "Idyllia" Och Finska Produkter För Huset Och Gatan

Video: Elektriskt Rökhus: Modeller För Varm Eller Kall Rökning, Gör-det-själv Elektriska Alternativ, "Idyllia" Och Finska Produkter För Huset Och Gatan
Video: Dr Mikaels tips för att sluta röka - Dr Mikael & Tilde (Sjuan) 2024, Mars
Elektriskt Rökhus: Modeller För Varm Eller Kall Rökning, Gör-det-själv Elektriska Alternativ, "Idyllia" Och Finska Produkter För Huset Och Gatan
Elektriskt Rökhus: Modeller För Varm Eller Kall Rökning, Gör-det-själv Elektriska Alternativ, "Idyllia" Och Finska Produkter För Huset Och Gatan
Anonim

Fans av utsökt mat kommer inte att motstå frestelsen att prova en doftande bit rökt kött eller fisk i ett rökhus. Ofta är sådana rökanordningar gjorda för hemmabruk på egen hand.

Funktioner och Fördelar

Det elektriska rökeriet är lämpligt för tillagning av köttprodukter, fisk, korv och ister. Sådana strukturer används både för hemmabruk och för framställning av rökta produkter i produktionen. När du väljer ett elektriskt rökhus bör du överväga vilka ändamål det kommer att vara avsett för. Om du inte planerar att ta en stor mängd mat för rökning, är ett litet elektriskt rökhus, där du kan ladda upp till tre kilo mat, ganska lämpligt. Avancerade modeller är lämpliga för tillagning av upp till 15 kg kött, fisk, ister eller korv. Sådana mönster används ofta i små butiker eller restauranger. För industriellt bruk, välj modeller som till och med är konstruerade för 500 kg produkter.

Bild
Bild
Bild
Bild

När du väljer ett rökhus bör du överväga dess kraft ., eftersom produktens tillagningstid beror på detta. För hemmabruk är ett elektroniskt rökhus med en potential på 500-600 W mer lämpligt. När du väljer en stor struktur bör du komma ihåg att fler produkter kan tillagas i den, men sådana modeller är inte mobila, de är svåra att bära med dig till en picknick. Om rökeriet har ett värmeelement, kräver det inte att vissa driftsförhållanden skapas. När du installerar en sådan design är det viktigaste att det finns tillgång till ett 220 V. uttag. Dessa mönster är mycket praktiska för hemmabruk.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ett elektriskt rökhus har följande fördelar:

  • lång livslängd;
  • kompaktitet - strukturerna är inte särskilt tunga (cirka 5 kg). En sådan liten storlek och vikt kan enkelt transporteras med dig i en bil för att gå ut på landet för att laga aromatiska rätter i den;
  • fullständig säkerhet;
  • med sådana konstruktioner är det möjligt att få en produkt med mindre kaloriinnehåll; tillagning sker utan tillsats av fett;
  • det finns ingen anledning att vara nära rökeriet under tillagningen. När du har installerat enheten kan du fortsätta med ditt företag.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Visningar

När du väljer ett rökhus är det värt att ta reda på vilka modeller som är lämpliga för varmrökning och vad som är särart med kallrökning. Det är nödvändigt att bestämma vilken modell som är lämplig för att laga korv eller för ister i en lägenhet eller ett privat hus. Vid varm rökning kan temperaturen vara upp till + 120-150 grader, tillagningstiden för produkter kan vara upp till flera timmar. För kallrökning tar tillagningsprocessen mycket längre tid. Det kommer att ta flera dagar att förbereda skålen. Produkter röks vid låga temperaturer upp till +25 grader. Minikonstruktioner är mer lämpliga för hemmet, de kan laga upp till 3 kg aromatiska rätter med en rök.

Bild
Bild

Het rökning

Fördelarna med varmrökt kött eller fisk är värda att överväga. Med denna metod är rätterna mer saftiga, eftersom fukt behålls i produkterna under rökningsprocessen. Men efter att ha förberett en maträtt på detta sätt ska den inte förvaras på länge. Utan användning av konserveringsmedel eller stabilisatorer kan heta rökta rätter inte lagras under lång tid; det är värt att äta dessa produkter inom några dagar. Produkter röks vid temperaturer från +35 till +150 grader, oftare väljer de den optimala temperaturen för matlagning +90 grader. Upp till 5 kg åt gången med en effekt på 500-600 watt placeras i en hemrökmaskin. Om det finns få matvaror är tillagningstiden kortare och kan ta flera minuter, medan det vid maxbelastningen är värt att vänta längre - upp till ungefär en halvtimme.

Bild
Bild
Bild
Bild

Kall rökning

Med denna metod att laga mat kan hållbarheten vara mycket längre. Kallrökt mat kan lagras i upp till flera månader. I kokningsprocessen röks kött vid låga temperaturer upp till +25 grader i flera timmar, för fisk är det nödvändigt att öka bearbetningstemperaturen till +40 grader. Salta maten väl innan du röker den. Kallrökta mönster är i allmänhet mer komplexa. De ska vara anslutna till huven. Kallrökande enheter är oftast orörliga, men de kan utrustas med ytterligare funktioner som en vätskerökgenerator.

Bild
Bild
Bild
Bild

Den kombinerade designen kan kallas framgångsrik . Denna modell låter dig laga mat både varm och kall. Du kan hitta modeller som har en löstagbar kraftenhet. Du kan ta den med dig till picknick och laga mat över elden. Modellen i två nivåer är uppdelad inuti med galler där mat läggs ut, vilket gör att du samtidigt kan laga till exempel kött och grönsaker eller använda andra recept.

Bild
Bild
Bild
Bild

Översikt över färdiga produkter

När du väljer ett rökhus är det värt att titta på vilka modeller som finns, bekanta dig med konsumentrecensioner och välja ett mer bekvämt och lämpligt alternativ specifikt för varje kund. Att döma av vad köparna säger, universella rostfria modeller är mer lämpliga för hemmabruk, med deras hjälp kan du laga en mängd olika rätter vid olika temperaturer. När du väljer en modell bör du vara uppmärksam på volymen, hur tätt locket sitter på kroppen och ventilation.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hanhi Smokehouse fick bra recensioner . Finska Hanhi -rökeriet finns i 10, 20 och 30 liter. 20 liters modellen är utrustad med ett elvärmeelement. Materialet för denna erbjudna modell är rostfritt stål 2 mm tjockt, alla produkter har en speciell bricka för uppsamling av fett. Det finns en termometer på omslaget på strukturen, som låter dig justera temperaturen under enhetens drift. Med en särskild skorsten kan du inte vara rädd för lukten av rökt kött i rummet under driften av enheten. Även om man ska döma av recensionerna är lukten av dis i rummet fortfarande något närvarande. Produkter röks i det finska Hanhi -rökeriet i en timme.

Bild
Bild
Bild
Bild

För kall och varm rökning kan du välja det elektriska rökhuset Idyllia . Produkten ser ut som ett skåp med en kontrollpanel. Enheten står upprätt, vilket gör att den tar liten plats, inte mindre än ett medelstort kylskåp. Enheten fungerar från nätverket, för detta behöver du bara ansluta den. Rökaren har dimensioner på 500x600x1300 mm, enhetens vikt är 9 kg. Produkter som väger 25 kg kan laddas in i enheten samtidigt; upp till tio laster kan göras på en dag. Det tar upp till 3 timmar att laga varma rökta rätter. Med kallrökningsmetoden tar det 2-3 timmar att tillaga köttprodukter och upp till 90 minuter för fiskprodukter.

Bild
Bild

Vilket är bättre?

Det är inte svårt att använda ett elektriskt rökhus hemma. Denna enkla design gör att du kan laga rökta måltider hemma. Du kan laga produkter både i ett färdigt rökhus och i en handgjord enhet.

För att enheten ska fungera mycket längre bör följande regler följas:

  • rengör regelbundet rökhuset från rester av fett, bränning och smuts. På så sätt kan du bli av med främmande lukt och eliminera deras spontana förbränning;
  • det är värt att installera enheten långt från möjliga antändningskällor, på en plats skyddad från vinden;
  • för sågspån är frukt och lövträd som körsbär eller al mer lämpliga. Använd inte barrspån, eftersom lukten av harts kan förstöra maträttens smak.
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur gör man det själv?

Att göra ett rökhus själv är inte så svårt som det kan tyckas. Du kan laga utsökta måltider ganska snabbt på ett elektriskt rökhus. För fet mat är kallrökningsmetoden mer lämplig, medan maten under tillagningen processas med rök och överflödig rök rinner ner. Fisk, kycklingvingar och grönsaker tillagas bäst genom varm rökning. Vid höga temperaturer kommer maten att bilda en skorpa och förbli saftigare på insidan.

Även om elektriska rökare inte är särskilt dyra, har det allmänna intresset för dem lett till att priset på dem började stiga. Därför är det värt att försöka bygga ett rökhus med egna händer. Ofta tar de ett kylskåp eller en elektrisk spis för basen. Om det finns enheter som inte fungerar hemma kan du göra enheten själv. För att göra ett rökhus från en spis eller ett kylskåp är det värt att rita en ritning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ett detaljerat designdiagram hjälper en nybörjare att göra en hemlagad enhet.

För att göra en enhet med egna händer behöver du följande:

  • ta bort kylsystemet, ta bort höljet;
  • ett hål måste borras ovanpå huset för att installera rökröret. Du kan ansluta en skorsten till röret och sedan föra den närmare huven. Om det görs korrekt kan du röka mat i ett rökfritt rum;
  • en elektrisk spis placeras i botten av höljet, en pall placeras på den, där sågspån sakta kommer att ulma;
  • ett ark installeras ovanför pallen med sågspån, där fett rinner ut från produkterna;
  • för att lägga eller hänga mat för matlagning, placera galler eller häng krokarna.
Bild
Bild
Bild
Bild

Den hemlagade designen består av två funktionella delar: ett värmeelement och en kropp. Värmeelementet tar emot el direkt från nätet och värmer upp behållaren där flis hälls, det är från dem som värme och rök kommer ut. Utanför strukturen är det värt att fästa en termometer, som låter dig övervaka temperaturen under rökprocessen.

Hur använder man det korrekt?

Innan du lägger mat i rökningsenheten är det värt att förbereda dem. Om fisk tas för rökning bör den rensas och blötläggas i saltlösning, för vilken de tar ett glas salt för 4 kg fisk. Hästmakrill eller makrill gnides med salt och lindas med plastfolie, pressas upp med lock och förvaras i två dagar. Därefter torkas fisken i två timmar, kyls och läggs på grillen för rökning. Fisken röks i en till tre timmar, beroende på dess storlek.

Bild
Bild
Bild
Bild

För att laga gott saftigt kött bör produkten vara försaltad. Om köttbitarna är stora måste de först kokas och sedan läggas i enheten. Samma metod används när man röker hemlagad korv. Köttet kokas i enheten i 2-6 timmar. För att förkorta köttets tillagningstid kan du gnugga det färskt med salt. Låt alla produkter koka tills de är helt kokta, eftersom produkterna blir oätliga när de bearbetas med rök.

Bild
Bild
Bild
Bild

En matambassadör kan vara följande:

  • torr;
  • våt;
  • blandad.

Med en torr metod kan produktens hållbarhet förlängas upp till två veckor. För att få saftigt och mjukt kött är det värt att använda en våt eller blandad tillagningsmetod.

Bild
Bild

Användbara tips

Du kan använda rökhuset inte bara i naturen eller på gården, ofta röks produkter i lägenheter, på balkongen. Innan arbetet påbörjas bör rökhuset förkontrolleras. För att göra detta är det värt att kontrollera rökkoncentrationen, om det finns en öppen eld i pannan där sågspån hälls, hur praktiska är gallren för produkter, värmeelementets effektivitet. Under arbetets gång kan nybörjare hantverkare stöta på vissa svårigheter.

Bild
Bild

När du ansluter enheten är det viktigt att komma ihåg att följande regler bör följas under driften av ett elektriskt rökhus:

  • produkter under tillagning får inte komma i kontakt med väggen eller elektrodnätet;
  • elektrifierade element måste isoleras från fodralet;
  • produkterna ska inte röras med händerna, kontrollera deras beredskap under tillagningen;
  • alla nödvändiga komponenter bör isoleras;
  • luftfuktigheten bör inte överstiga 80%;
  • lufttemperaturen i rummet ska inte vara mer än +25 grader.

Rekommenderad: