Gör-det-själv-rökspån: Hur Man Gör Sig Hemma För Kall Och Varm Rökning? Hur Förbereder Man Sig För En Rökgenerator?

Innehållsförteckning:

Video: Gör-det-själv-rökspån: Hur Man Gör Sig Hemma För Kall Och Varm Rökning? Hur Förbereder Man Sig För En Rökgenerator?

Video: Gör-det-själv-rökspån: Hur Man Gör Sig Hemma För Kall Och Varm Rökning? Hur Förbereder Man Sig För En Rökgenerator?
Video: Rökkåta för kall och varmrökning. 2024, April
Gör-det-själv-rökspån: Hur Man Gör Sig Hemma För Kall Och Varm Rökning? Hur Förbereder Man Sig För En Rökgenerator?
Gör-det-själv-rökspån: Hur Man Gör Sig Hemma För Kall Och Varm Rökning? Hur Förbereder Man Sig För En Rökgenerator?
Anonim

Att laga utsökt rökt kött hemma kräver inte köp av flis. Materialet kan enkelt göras själv. Bränslet är naturligt och av hög kvalitet om berednings- och tillverkningsprocesserna utförs korrekt. Det är möjligt att välja en speciell träslag, vilket kommer att göra rätten ännu godare och mer aromatisk.

Bild
Bild

Tillverkningsfunktioner

DIY rökt chips är nästan perfekt. Rökaren kan tillverka bränsle som uppfyller alla krav. Så resultatet av rökning kommer alltid att vara förutsägbart, och detta är ganska viktigt. Träflis av hög kvalitet till rökeriet kommer att överraska alla med en utsökt och aromatisk maträtt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det finns alltid en risk när du köper bränsle från en butik. Tillverkaren kan vara orättvis och ange en annan träslag på etiketten . Det är möjligt att materialet förbehandlades med någon form av kemisk sammansättning. Med egenproduktion finns det helt enkelt ingen sådan risk.

Vart i kvalitetsbränsle för rökeriet har en imponerande kostnad . Om du gör chips själv kan du välja den optimala storleken och rasen. I detta fall är det material som finns kvar efter träbearbetning lämpligt. Även grenar är lämpliga, som vanligtvis bara klipps och inte används alls.

Bild
Bild

Träning

Vi rekommenderar att du använder lövträ. Dessutom kan chips tillverkas av torrt och blött material.

Förresten, det senare alternativet har sina fördelar. Fuktigt flis gör maten mer smaklig och saftig . Om den är gjord av grenar som har tid att torka ut kan du som ett resultat få en gyllene skorpa.

Bild
Bild

Erfarna rökare använder lövträ till kött, fisk och ost . Al, ek, asp eller lönn är lämpliga. Chips från fruktträd lägger krydda till den färdiga maträtten. Du kan göra det av äpple, päron, plommon och körsbär. Det finns lite harts i ett sådant träd, så smaken är mycket trevlig.

Bild
Bild

Tillgänglighet bör också beaktas vid val av ras . Till exempel är det lättare att göra flis av al än från ek. Det är bara att få materialet är mycket lättare. Vanligtvis blandas al, äpple och körsbär. Vissa rökare använder ett päron.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om ved används måste de först skäras i skivor . Det är bekvämt att arbeta med ca 1 cm tjocka tallrikar. Förresten kan du lägga något under träet och dessutom få sågspån. Det är mycket lättare att arbeta med torra stockar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det är viktigt att välja trä av god kvalitet . Om det finns mögel eller mögel på grenarna kan du inte göra flis. Exceptionellt friskt trä är lämpligt för rökning. Dåliga chips kommer att förstöra smaken på den färdiga maträtten.

Bild
Bild

Hur kan flis tillverkas?

Det finns flera sätt att göra bränsle hemma. För att genomföra någon av dem krävs olika verktyg och färdigheter. Varje rökare väljer det bästa alternativet för sig själv. Det finns en professionell flishuggar som är mycket lätt att använda.

Bild
Bild

Vilken mängd träflis som helst kan beredas . Under rätt förhållanden kan den lagras väl. Flisen måste dock tillagas innan de skickas till rökaren. Materialet blötläggs i rent vatten i 4 timmar och torkas sedan till önskad fuktnivå. Torra flisar används sällan.

Ett bra ämne för en rökgenerator bör ha en luftfuktighet på cirka 50-70%. Det bör noteras att du inte kan använda barrträd för tillverkning av flis.

De innehåller mycket harts. Det kommer att mätta skålen, vilket kommer att ha en dålig effekt på smak och arom.

Bild
Bild

Mängden chips beror på hur länge produkten bearbetas och vilken enhet som används. Det är omöjligt att förutsäga, allt kommer med erfarenhet. Om en konventionell apparat utan vattentätning och uppvärmning används, kan rekommendationerna från erfarna rökare följas.

  • Kall rökning . För 10-20 kg produkt, vid bearbetning inom 5-15 dagar, bör 3-6 liter chips beredas.
  • Het rökning . Vanligtvis tar behandlingen från 1 timme till 2 dagar. Så för 2-4 kg produkt behöver du cirka 40-60 cm3 chips. Detta är en ungefär full manlig handflata.
  • Snabb rökning . Bearbetningstiden tar 0,5-1,5 timmar. För att förbereda 2-4 kg fisk eller annan produkt behöver du 100-160 cm3 material.
Bild
Bild
Bild
Bild

När du använder en enhet med vattentätning reduceras mängden bränsle med 1,5-2 gånger . Bara för snabb rökning behöver du samma mängd chips som i en vanlig enhet. Det finns rökhus med gas eller elvärme. Används för varm eller kall rökning. Om uppvärmningstemperaturen är upp till 200 ° C kan flismängden minskas med 1, 2-1, 5 gånger.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Chopper

Det finns ett brett utbud av verktygsmaskiner till salu. Strimlaren gör att du snabbt kan förbereda stora mängder chips. Det är viktigt att förstå att bränslets form och storlek kanske inte ens är densamma . Det är bara viktigt att bitarna inte är för stora. Alla typer av makuleringsmaskiner kan användas.

Bild
Bild

Vanligtvis utförs inte storskalig produktion hemma . Men om rökaren är stor, är en chopper det bästa alternativet. Modeller kan fungera med grenar eller trä. Appliceringsmetoden anges i tillverkarens instruktioner.

Bild
Bild

Skiva och klyva

Det händer att materialet representeras av tjocka stammar och grenar. Efter förberedande skärning i lager som inte är mer än 5 cm tjocka kan de enkelt förvandlas till högkvalitativa chips. En vanlig såg eller motorsåg används för skärning.

Bild
Bild

Metoden är lämplig för bearbetning av medelstora kvistar. I detta fall bör materialet förinställas med ett elektriskt plan, sticksåg eller cirkulärt. När du använder den senare bör du försiktigt lägga grenen på bordet och trycka ner den. Detta är det enda sättet att lösa upp materialet i bitar av önskad tjocklek.

Resultatet är små fat . Senare ska de delas upp i två delar, och då är varje bit inte chips. Det rekommenderas att sticka längs träfibern. Detta gör arbetet enklare och snabbare. Det är lätt att få marker av samma storlek om du stickar parallellt med första raden.

Bild
Bild

Denna process kommer dock att ta längre tid. Inte för att säga att detta är en nödvändig åtgärd. Du kan piska upp marker, eftersom skillnaden i storlek inte spelar någon roll vid användning . Bara samma element kommer att få ett bättre utseende och känsla. På så sätt kan du förbereda en ganska stor mängd träflis själv.

Bild
Bild

Skära

Chips kan göras på detta sätt från tunna grenar med en tjocklek av högst 2 cm. I detta fall blir en enkel yxa ett alternativ till en shredder. Du måste först vässa yxan och ta ett stort däck. Det är absolut omöjligt att använda ett trubbigt instrument . I det här fallet kommer yxan att krossa chipsen, vilket kommer att påverka dess kvalitet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Förberedelseprocessen kommer att bli mycket snabbare om du roterar yxan cirka 15 ° i förhållande till grenen. Som ett resultat kommer chipet att ha en oval form med olika tjocklekar. Om du placerar yxan i en rät vinkel med en lutning på cirka 30 ° får du en mer enhetlig storlek. Ett bra sätt att hugga upp en träbit på cirka 1 till 2 cm tjock.

Ett lite annorlunda sätt bör göras med grenar upp till 5 cm i diameter . Yxan är placerad i rät vinkel mot råvaran, lutad i 30-45 °. Att klippa en gren på en gång fungerar inte. Det kommer att ta längre tid att förbereda bränsle till rökaren.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Flisornas storlek beror på avståndet mellan yxans två slag. Arbetsstycket är vanligtvis ganska skört. Om det behövs kommer det att vara möjligt att minska chipsen manuellt. Efter sådan bearbetning, blötläggning och torkning är bränslet idealiskt för hemrökning.

Om grenens tjocklek överstiger 5 cm bör du arbeta mer noggrant . Materialet läggs på däcket, slås med en yxa i en vinkel på 10-20 °. Metallen ska fördjupas med 1 cm, varefter träbitar ska brytas av. Som ett resultat blir hackningen mycket lättare.

Det bör förstås att små chips ger mer rök. Storleken ska inte överstiga 2 cm.

Stora bitar ska dessutom hackas eller hackas helt enkelt för hand . När du använder en yxa, följ säkerhetsinstruktionerna. Det är absolut nödvändigt att skydda dina ögon från oavsiktlig kontakt med träbitar.

Bild
Bild

Rekommendationer

Att röka hemma, även om man använder hemlagad flis, visar sig alltid vara framgångsrik. Rökaren har fullständig kontroll över processen och kan påverka kvaliteten på slutprodukten. Det viktigaste är att välja rätt träslag. Hänsyn tas till en specifik produkts kompatibilitet med en specifik råvara . Detta är viktigt eftersom rök inte bara påverkar doften utan också smaken.

Bild
Bild

Vissa raser är nästan universella. De passar bra med de flesta livsmedel. Men ändå har materialet sina egna egenskaper, som inte kan tredubbla alla. Här är några tips från erfarna rökare.

Fruktflis har en specifik behaglig lukt och påverkar smaken . Dessutom manifesteras egenskaperna inte bara under rökning, utan också med vilken matlagningsmetod som helst. Chips är ofta gjorda av persika, vinbär, päron, aprikos, äpple, körsbär och plommon. Fruktflis förbättrar köttens och ostens smaklighet.

Bild
Bild

Alder används flitigt . Röken är praktiskt taget fri från cancerframkallande ämnen, vilket gör det möjligt att laga mat även för barn. Som ett resultat av rökning visas en brun-guldskorpa på produkterna. Har en karakteristisk, lite märkbar smak.

Bild
Bild

Bokflis kan också användas för en mängd olika ändamål . Det är attraktivt eftersom det är smaklöst och luktfritt. Tillsatser införs i chipsen för att kompensera för denna funktion. I sin rena form är bok bra för att röka fisk. Det låter dig bevara alla produktens egenskaper till fullo.

Bild
Bild

Ask och äpple har en specifik sötaktig smak . Det är bra att använda dessa chips till matlagning av fjäderfä.

Bild
Bild

Hassel låter dig betona de naturliga egenskaperna hos rött kött och fiskprodukter.

Bild
Bild

Vissa specialister utför rökning av frukt . Cherry, persika och cherry chips bör användas.

Bild
Bild

Du kan lägga lite rosmarin i flisen . Röken kommer att mättas av det. Den färdiga maträtten kommer att få mer piquancy.

Bild
Bild

Enbär gör rök i rökaren mer smakfull . Du bör dock använda det försiktigt. Mängden enbärtillskott beror på produkttypen. Detta virke kan användas med bär för att röka fisk. Grenen bör läggas i slutet av processen.

Bild
Bild

Fruktträd bäst för att förbereda ister.

Bild
Bild

Professionella rekommenderar att du använder asp, bok och al inom varmrökningsteknik. Vid kyla bör sådana raser kasseras.

Bild
Bild

Ganska ofta används chips av inte en ras, utan en blandning av flera typer . Detta gör att du kan njuta av olika egenskaper i en produkt. Vissa rökare lägger till kvistar tillsammans med bären. Delar av druvor, vinbär, björnbär och eukalyptus är väl lämpade. Det är viktigt att lägga till en sådan komponent mot slutet av rökning.

Rekommenderad: