DIY Bluetooth -högtalare: Hur Man Gör En Hemlagad Högtalare Från En Gammal Vanlig Högtalare?

Innehållsförteckning:

Video: DIY Bluetooth -högtalare: Hur Man Gör En Hemlagad Högtalare Från En Gammal Vanlig Högtalare?

Video: DIY Bluetooth -högtalare: Hur Man Gör En Hemlagad Högtalare Från En Gammal Vanlig Högtalare?
Video: ? (Видео подкаста Bigfoot) Squatch-D TV Эпизод 64 Том Стинбург во... 2024, Maj
DIY Bluetooth -högtalare: Hur Man Gör En Hemlagad Högtalare Från En Gammal Vanlig Högtalare?
DIY Bluetooth -högtalare: Hur Man Gör En Hemlagad Högtalare Från En Gammal Vanlig Högtalare?
Anonim

Marknaden erbjuder idag en mängd olika högtalare, inklusive trådlösa. Billiga (för flera hundra rubel) skiljer sig inte åt i särskild kvalitet, eftersom elektroniken i dem är den mest kortlivade, går ofta sönder utan att ha arbetat i flera månader. Högkvalitativa har inte tillräcklig effekt, trots livslängden på upp till flera år.

Bild
Bild
Bild
Bild

Verktyg och material

En Bluetooth -högtalare kan tillverkas av alla gamla reservdelar. Runda modeller med högtalaren uppåt är gjorda av skrotmaterial. Alla plaströr med en innerdiameter på några centimeter eller mer kommer att fungera som väggarna i kroppen på en rund stående modell. Även ett avloppsrör används - det viktigaste är att installera en högtalare med lämpliga dimensioner, som inte kommer att falla till botten av en sådan struktur.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ett annat alternativ är hörlurar för spelare som har tjänat sitt liv: de kastas ofta efter 10 år när de elektrodynamiska huvuden i dem "strö".

Membranet håller inte för alltid - det spricker med åren och röstspolarna kan brinna ut. Men hörlursfodralet är tillräckligt stort för att rymma en bredbandig "summer" som återger ljud från flera hundra hertz till 20 kilohertz.

Förutom förbrukningsartiklar till karossen behövs bultar och / eller självgängande skruvar. När det gäller bultar behöver du en fjäderbricka och muttrar för dem. Som ett lim - "superlim" av typen "Andra", som torkar ut bokstavligen på några sekunder. "Moment -1" är också lämplig - den är universell. För att göra den nedre delen behöver du också ett par pluggar. Både röret och pluggarna köps i alla byggbutiker eller stormarknader som säljer byggmaterial, el och VVS.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Elektronisk komponent-Bluetooth-modul, till exempel modell BLK-MD-SPK-B . Det kostar cirka $ 10 på Aliexpress. Du behöver en kontakt och en kontakt i standard 3,5 mm, flerfärgade trådar, en switch. Förstärkarkortet för den valda högtalaren monteras oberoende - på grundval av någon av mikrokretsarna med en uteffekt från 1 till 10 W. Det finns hundratals modeller av färdiga ljudförstärkare på marknaden för elektroniska delar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Av verktygen du behöver: en borr-, platt- och Phillips-skruvmejsel, ett lågeffekt 20-40 W lödkolv. Ett kraftfullare lödkolv kan överhetta de tunna och små ledningarna av radioelement. Faktum är att alla halvledarradiokomponenter (dioder, transistorer, mikrokretsar), vid överhettning, får en termisk nedbrytning och förvandlas till något som en tråd eller ett lågmotståndsmotstånd - absolut värdelöst för att bygga aktiva funktionella enheter och utrustningsblock.

Lödning kräver kolofonium, lödning och lödningsflöde. Isolering av enskilda spänningsförande delar utförs med elektrisk tejp, flerskiktsbeläggning med slitstark lack och paraffinfyllning. Ledade ledfogar skyddar också isolerande rör - det yttre höljet från tjockare trådar och kablar, tvärsnittade, inte längs.

Bild
Bild

Tillverkning

En Bluetooth -enhet skiljer sig från en vanlig högtalare genom att det finns en motsvarande trådlös modul.

Den tar upp extra utrymme och kräver ett separat batteri eller en extern adapter för att driva den.

I det senare fallet förlorar Bluetooth -högtalaren bekvämligheten med transport - den kommer att behöva ytterligare ström. Processen att göra en Bluetooth -högtalare med egna händer inkluderar sådana stunder.

  1. Tillverkning av en kaross enligt en ritning, som passar alla funktionella enheter … Såg kanterna enligt ritningen, borra och såga igenom alla tekniska hål, luckor.
  2. Montering av brädor förstärkare och Bluetooth -modul, batteri och USB -laddningskort.
  3. hopsättning färdiga delar av enheten.

Efter att du har monterat fodralet, installera först batteriet.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Rymlig batterianslutning

Batterikapaciteten bör helst vara upp till flera ampere timmar. Det idealiska alternativet är att bygga in 2-3 celler, kapaciteten för var och en av dem når 2-3 A. Det är möjligt att hitta på radiomarknaden eller i servicecentret använda batterier från smartphones och surfplattor, i vilka styrenheten är kalibrerade och underladdar (eller laddar) dem. Batterier från sådana enheter används ofta som en intern strömkälla för helt renoverade smartphones. Gör följande.

  1. På undersidan (eller baksidan, om högtalaren inte är rund), prova hur ett enda batteri kommer att placeras - eller prefabricerade, från flera element, ett batteri.
  2. Löd strömkablarna till den … Isolera dem tillfälligt med tjockare tråd- eller kabelisolering för att undvika kortslutning.
  3. Limma batteriet till botten eller skåpets baksida med varmt eller snabbtorkande lim.
Bild
Bild
Bild
Bild

Batteriet är klart för anslutning av andra enheter. Följ sedan nästa steg.

  1. Löd kablarna till USB -modulen ladda om.
  2. Till ett i förväg förberett fodral, där ett hål för en plug-in USB-kontakt skärs, lim själva modulen på varmt lim eller tätningsmedel … Det är oönskat att använda hårt lim - om det spricker med tiden kan det skada flerskiktsskivor. Se till att uttaget vetter mot det rektangulära hålet - USB -kontakten passar enkelt.
  3. Anslut USB -modulens utgång till batteriingången , observera polariteten.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

För att testa laddningen, slå på batteriets laddning i några sekunder eller en minut. För detta, använd USB -porten på din dator eller "laddare" från din smartphone.

Lysdioden på USB-modulkortet tänds, vilket indikerar att laddning pågår och att modulen är korrekt ansluten. Modulens mikrokrets omvandlar spänningen 4, 8 … 6 volt till de 4, 2 V som krävs för batteriet, vilket inte tillåter att batteriet laddas ur helt. För att förhindra en fullständig urladdning av batteriet under drift behöver du en omvänd modul som omvandlar spänningen 2, 5 … 4, 2 V till en spänning på 5 V, vilket är nödvändigt för driften av Bluetooth -modulen. Gör följande.

  1. Lödning till omvända modultrådar - ett par ledningar för ingång och utgång.
  2. Anslut batterikablarna till ingångstrådarna på den omvända modulen, observera polariteten .… Lämna ett strömavbrott för omkopplaren - den ansluts i serie.
  3. Sätt in själva omkopplaren i önskat hål och placera den på smältlimet … För tillförlitlighet fixeras den från ändarna med skruvar eller självgängande skruvar.
  4. Anslut strömbrytaren till strömbrytaren , lödning av dess ledningar till erforderliga ledningar.
  5. Kontrollera att omvänd strömmodul slås på och av - när modulen är i drift bör en separat lysdiod lysa på den.
Bild
Bild
Bild
Bild

Resultatet blir utseendet på 5 V spänning när strömmen slås på från omkopplaren. Modulen ger en belastning på upp till 500 … 600 milliamper utan märkbar "nedsänkning" enligt dessa fem volt. Följ sedan nästa steg.

  1. Isolera alla lödfogar med tejp eller tejp. Kinesiska moduler från AliExpress, särskilt de billigaste, brinner ut vid minsta kortslutning vid utgången - var försiktig så att detta inte händer.
  2. Placera omvänd effektmodul på tätningsmedlet.
Bild
Bild
Bild
Bild

Den första delen - monteringen av kraftgränssnittet (kraftblock) är klar. De funktionella enhetskorten är säkert fixerade. Det är dags att installera förstärkaren och den trådlösa modulen.

Lödning av förstärkarkontakterna

Välj platsen där förstärkaren är installerad. Detta är ett mycket tyngre radiokort på grund av närvaron av en massiv mikrokrets och en stor (nästan näve-stor) radiator. Det måste fixas, till skillnad från lätta, nästan viktlösa kraftmoduler, mer pålitligt - så att det inte växlar och faller på resten av elektroniken. Gör följande.

  1. Placera förstärkarkortet så att ena sidan (kortet) vilar på fodrets bottenvägg. Den andra stödpunkten (radiatorn) vilar på en annan vägg (till exempel en av sidoväggarna).
  2. Lödtrådar till ingång, utgång och effekt.
  3. Montera minijack -ingångskontakten (3,5 mm) - det gör högtalaren mer fullt fungerande (AUX -ingång). Löd tre ledningar till den ("vänster", "höger" och "vanlig").
  4. Anslut anslutningens ledningar till förstärkarens stereoingång, observera markeringarna.
  5. Mata ström från omvänd modul till förstärkarens ingång.
Bild
Bild
Bild
Bild

Det är dock osannolikt att du driver en kraftfull (2 eller fler watt) förstärkare från en 5-volts källa. En separat kronblad (eller annan) strömkontakt krävs för att mata spänning, till exempel 12 volt.

Eller så blir det installationen av en separat modul som förvandlar 5 volt till 12-19 volt. Det sista steget åtföljs av betydande förluster för värmeavledning av mikrokontroller för strömförsörjning-upp till 40% effektivitet förloras i termer av wattimmar (eller volt-ampere) som förbrukas från batteriet.

Bild
Bild

En kraftfull förstärkare gör en mobil (bärbar) trådlös högtalare till en stationär eller transportabel (med bil) . Rörligheten är endast delvis: vilken gadget som helst är ansluten via Bluetooth - men högtalaren kan inte bäras eller cyklas utan en kraftfull PowerBank -enhet för bärbara datorer eller ett extra batteri. Det är bättre att använda det lokalt (hemma, på landet, på kontoret eller i en bil). Följ stegen nedan för att ansluta Bluetooth -modulen.

  1. Bestäm var den trådlösa modulen ska placeras.
  2. Lödkablar till den - för strömförsörjning och för utgång.
  3. Om modulkortet inte har en remseantenn (separat spår) - löd en bit tråd till terminalen som är markerad för antennutgången.
Bild
Bild

Bluetooth -radio fungerar med frekvenser i storleksordningen 2,4 gigahertz. Våglängden för detta område är 12,5 cm. "Tre fjärdedelars" stift är effektivare än ¼ av våglängden. ¾ Våglängden för Bluetooth-kommunikation är 94 mm, vilket ger en tillförlitlig täckning inom en radie på 10-15 m. Ljudutmatningen från modulen ansluts direkt till förstärkarens ingång. Den innehåller redan en förförstärkare som producerar flera enheter eller tiotals milliwatt, tillräckligt för att "svänga" stadierna i huvudförstärkaren. Följ stegen nedan.

  1. Anslut ljudutgången från Bluetooth -modulen till ingången på huvudförstärkaren.
  2. Anslut strömmen till Bluetooth -modulen från det omvända strömkortet.
  3. Isolera alla lödfogar ordentligt.
  4. Limma Bluetooth -modulen till önskad plats inuti högtalaren.
  5. Placera antennstiftet vertikalt om möjligt.

Placera förstärkarens huvudkort på den tidigare förberedda platsen och limma den också. Montera huvuddelarna tillsammans med den monterade elektroniken. Om kolonnen är kvadratisk, är det bättre att fixa sina väggar vid de yttre hörnen, detta hjälper till att snabbt demontera den vid en haveri. Följ stegen nedan för att installera och ansluta högtalaren.

  1. Placera högtalaren i det försågade gapet.
  2. Om högtalaren har "öron" - skruva fast den på kanten av fodralet, i vilken riktning den kommer att vända mot lyssnaren.
  3. Löd kablarna från förstärkarutgången till högtalarterminalerna.
  4. Stäng kolumnen genom att ställa in den sista, sjätte sidan av den.

Sätt ihop högtalaren helt och börja testa ljudet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Funktionskontroll

Slå på strömmen från strömbrytaren. Enligt blockdiagrammet fungerar förstärkaren och Bluetooth -modulen . Om förstärkaren drivs från en separat kontakt, anslut till exempel en adapter från en bärbar dator som matar ut 12 eller 19 V (beroende på vad som är spridningen av matningsspänningen för förstärkarkortet).

Vissa moduler söker automatiskt efter Bluetooth -enheter . Enheten är tillgänglig för att upptäcka den från datorer och prylar. Välj din modul som visas i listan över hittade på din smartphone, surfplatta eller bärbara dator - den är specifikt signerad. Till exempel kan samma BLK-MD-SPK-B-kort ge ut ett nätverksnamn, till exempel "BLK_MD" (eller liknande).

Bild
Bild

Anslut till den från din enhet. Oftast är lösenordet 0000 (om du blir ombedd att ange det).

Spela alla ljudspår på din gadget. Kolumnen ska fungera . Prova ljudvolymen, ljudkvaliteten. Om batteriet "tar slut" - ladda det och upprepa alla steg för att testa kolumnens funktion. Flytta dig så långt bort från det som möjligt tills ljudet från ljudströmmen från gadgeten börjar avbrytas - så kontrolleras avståndet, från vilket du kan lyssna på musik, spela spel eller kommunicera på enheten.

Bild
Bild

Byggprocess

Monteringen börjar redan i det elektriska arbetets skede

  1. Det är bekvämare att först ansluta de övre, nedre och sidoytorna.
  2. Då installeras och kopplas elektroniken och batteriet in.
  3. Därefter installeras bakväggen.
  4. Efter att ha testat elektroniken är högtalaren ansluten, ljudet och enhetens övergripande prestanda kontrolleras.
  5. Slutligen sätts högtalaren med den främre väggen på plats, högtalaren stängs slutligen.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Efter att ha kontrollerat att kolonnen fungerar som den ska, dekorera den med en speciell tejp, syntetisk tapet eller tyg. Det rekommenderas att installera ett metallnät eller grill på högtalarsidan - det skyddar diffusorn från oavsiktliga stickrörelser.

Bild
Bild

Rekommendationer

Tänk också på följande

  1. Beakta elsäkerheten vid installation och testarbete . En spänning över 12 V tillåter inte arbete med våta händer.
  2. Den monterade kolonnen används inte i frost, hög luftfuktighet och nära en källa till sura ångor . Annars kommer korrosionen att "äta upp" metalldelarna om några år, och kolonnen kommer att misslyckas.
  3. Anslut de elektroniska modulerna korrekt, isolera alla anslutningar ordentligt . Polaritetsomvändning, överspänning och kortslutning av utgångarna bränner dem omedelbart. Använd inte växelström för att driva dem.

Efterlevnad av alla rekommendationer belönar dig med en hemlagad kolumn, problemfri i mer än ett dussin år.

Rekommenderad: