Rackmontering: Hur Man Monterar Ett Bultat Metallställ? Hörn Och Andra Beslag. Hur Monterar Man Väggmonterade Järnställ? Instruktioner Och Diagram

Innehållsförteckning:

Video: Rackmontering: Hur Man Monterar Ett Bultat Metallställ? Hörn Och Andra Beslag. Hur Monterar Man Väggmonterade Järnställ? Instruktioner Och Diagram

Video: Rackmontering: Hur Man Monterar Ett Bultat Metallställ? Hörn Och Andra Beslag. Hur Monterar Man Väggmonterade Järnställ? Instruktioner Och Diagram
Video: Best Home Pull-Up Bar Unboxing, Installation And Demonstration. 2024, Maj
Rackmontering: Hur Man Monterar Ett Bultat Metallställ? Hörn Och Andra Beslag. Hur Monterar Man Väggmonterade Järnställ? Instruktioner Och Diagram
Rackmontering: Hur Man Monterar Ett Bultat Metallställ? Hörn Och Andra Beslag. Hur Monterar Man Väggmonterade Järnställ? Instruktioner Och Diagram
Anonim

Rackmontering är ett ansvarsfullt yrke som kräver att säkerhetsåtgärder följs. Det är nödvändigt att montera sådana konstruktioner mycket noggrant och noggrant så att du senare inte behöver utföra onödigt "arbete med misstag". I den här artikeln kommer vi att lära oss hur man monterar ställen korrekt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Säkerhetsteknik

För att monteringen av stället inte bara ska bli produktiv och snabb utan även traumatisk måste människor följa säkerhetsåtgärder.

Detta är ett av de viktigaste kraven som måste följas när man utför ett sådant konstruktivt arbete.

Bild
Bild

Låt oss i detalj överväga vilka regler som måste följas vid montering av ett ställ

  • Personer som är engagerade i montering av sådana strukturer måste nödvändigtvis ha lämplig personlig skyddsutrustning. Det är nödvändigt att bära speciella hårda skor, en skyddshjälm, handskar.
  • För att montering av metallställningar ska gå smidigt är det nödvändigt att tilldela ett rymligt rum för detta, där ingenting kommer att störa människor. Detta gäller särskilt de strukturer som har mycket stora dimensioner.
  • Du kan inte montera en struktur utan tillräcklig högkvalitativ belysning. Om det inte finns tillräckligt med ljus i rummet kan hantverkarna göra vissa designfel eller råka skadas.
  • Alla verktyg som används för att montera stället måste vara av hög kvalitet och underhållbara. Om vissa enheter inte fungerar korrekt kan installationsprocessen försenas mycket och leda till många problem.
  • För montering och installation av alla rack är det mycket viktigt att hitta en perfekt platt plats i ett rymligt rum. Det får inte finnas några gropar eller droppar under strukturen - detta är extremt osäkert.
  • Installation av rackkonstruktionen måste utföras strikt i lager. Varje nästa nivå i strukturen måste samlas in efter att arbetet med den föregående har slutförts. Detta är det enda sättet att montera ett verkligt pålitligt och högkvalitativt rack som uppfyller alla säkerhetskrav.
  • En av de viktigaste kraven för rackmonterare är långsamheten i åtgärder. Överdriven brådska och brådska med att utföra installationsarbete kan medföra många problem, som senare måste lösas omedelbart.
  • Det är strängt förbjudet att montera metallställ av berusade hantverkare. I det här fallet kommer det inte att vara möjligt att montera strukturer med hög kvalitet och säkerhet.
  • Barn ska inte vara med och sätta ihop stället. Dessutom är det starkt avskräckt att vara nära installationsplatsen - det är farligt.
  • Om den monterade strukturen inte är så stabil som planerad och är vinglig, kan den under inga omständigheter utnyttjas. Sannolikheten för att en sådan struktur faller och går sönder är mycket hög. För att inte möta sådana allvarliga problem måste racket omedelbart efter montering vara fäst på väggen eller sätta ett stöd under basen.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Överensstämmelse med alla säkerhetsåtgärder vid montering av metallställ är obligatoriskt. Om du försummar dessa regler kan du få mycket obehagliga konsekvenser.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad behöver du?

För att korrekt och effektivt montera rackets struktur måste befälhavaren definitivt fylla på alla nödvändiga komponenter och tillbehör. Det är bättre att göra detta i förväg, för att inte leta efter rätt objekt i sista stund.

För installation behöver du en viss uppsättning verktyg. Det bör innehålla följande saker:

  • slipmaskin eller sax för skärning av metall;
  • elektrisk borr;
  • en svetsmaskin (kommer att behövas för montering av konstruktioner som är av prefabricerad typ, men inte konstruerade för ytterligare demontering);
  • tång;
  • en hammare;
  • nivå (det rekommenderas att använda en laser- eller bubbelnivå - de är de mest praktiska och exakta);
  • roulett;
  • skruvmejsel;
  • uppsättning skiftnycklar.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Inte bara metall utan även trähyllor är utbredda. För att montera en sådan struktur behöver hantverkare en annan verktygssats:

  • Cirkelsåg;
  • elektrisk sticksåg;
  • Sander;
  • sandpapper;
  • en hammare;
  • tång;
  • nivå;
  • roulett;
  • skiftnycklar eller skruvmejsel (beroende på typ av fästelement i strukturen).
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Följande komponenter kommer att behövas från ytterligare material:

  • fästelement - skruvar, bultar, spikar;
  • elektroder;
  • hörn;
  • alla nödvändiga tillbehör;
  • element för den slutliga efterbehandlingen av strukturen - primerblandning, färg, skyddande impregnering, penslar.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det rekommenderas att ordna alla nödvändiga element på ett ställe, så att under montering av stället finns allt till hands för befälhavaren.

Då behöver du inte slösa tid på att leta efter ett specifikt verktyg eller material, lägga extra tid på det.

Bild
Bild

Steg-för-steg-instruktion

Både hyllkonstruktioner av järn och trä monteras enligt ett specifikt mönster. Monterare måste nödvändigtvis lita på detta system för att undvika allvarliga misstag och få de förväntade resultaten i slutändan . Om beslutet fattas att installera strukturen med egna händer, och det inte finns någon ordentlig erfarenhet, är det inte möjligt att göra utan detaljerade steg-för-steg-instruktioner. Låt oss överväga i detalj hur man monterar ställningar av olika typer i etapper.

Bild
Bild
Bild
Bild

På krokarna

Modeller på krokar anses vara en av de mest bekväma och praktiska. Oftast är de gjorda av metall, och deras strukturer behöver inte hjälpbeslag. Vertikala och horisontella stolpar kan enkelt anslutas utan dessa komponenter . De fästs genom att de fästs på speciella krokar. På hyllorna i dessa produkter finns små krokar, och på ställen finns hål med en gradvis minskning i storlek närmare botten. Det är väldigt enkelt att montera ställen på krokarna.

Bild
Bild
Bild
Bild

För att montera rackmodellen som övervägs är det tillräckligt att sätta in kroken i ett lämpligt hål och sedan trycka med kraft.

Detta måste göras så att delen går ner till slutet. Låt oss överväga mer detaljerat hur man monterar ställ med krokar.

  1. Innan monteringen påbörjas är det nödvändigt att kontrollera placeringen av konstruktionens stödben . Lägg dessa delar på golvet på höger sida så att efter att allt arbete är slutfört behöver du inte tillgripa ändringar. Observera - alla krokar måste riktas nedåt, annars kan inte hyllorna fästas.
  2. Fotstöden kan omedelbart fästas i kanterna från botten . Ytterligare arbete bör utföras i företaget med en assistent. Fäst först den nedre hyllan så att ställningarna inte behöver ytterligare stöd. För att göra detta sätts en del av hyllan i krokarna, och sedan appliceras den motsatta kanten. Krokar måste sättas in hela vägen.
  3. Specialister som arbetar med metall använder ofta speciella modeller av gummihammare . Genom att knacka på sådana verktyg på tvärstycket kan delen enkelt”drivas” till rätt plats och till önskat djup. Om en sådan hammare inte finns i verktygssatsen kan du använda ett vanligt träblock. Du kan också knacka på de krympande delarna med detta enkla objekt.
Bild
Bild

För lager eller stora butiker köps också strukturer med krokar ofta, men de har mer imponerande dimensioner. Metallväggarna i dessa strukturer är tjockare och tätare. För att montera de angivna strukturerna krävs flera mästares välkoordinerade arbete samtidigt. Du kan inte klara dig av högkvalitativa byggnadsställningar och hjälplyftutrustning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Handel

Kommersiella ställningar är också ofta tillverkade av opretentiös och hållbar metall. Rätt monterade modeller är konstruerade för en lång livslängd. De är mycket pålitliga och hållbara.

För att självständigt montera ett handelsställ i metall behöver du inte speciella kunskaper och färdigheter. Ett professionellt verktyg för sådant arbete behövs inte heller.

Det är möjligt att montera en struktur helt från alla komponenter som den är utrustad med. Det finns inget behov av ytterligare element.

Bild
Bild

Hela processen med att installera detaljhandelshyllor består av flera steg. Att ändra deras sekvens avråds starkt. Annars kommer designen inte att fungera högkvalitativ och pålitlig. Vi kommer att ta reda på exakt hur det krävs för att korrekt montera metallhandlar.

  • Först måste du förbereda ställen. Delarna av dessa element är perforerade dubbelsidiga metallprofiler, samt justerskruvar och en bas. Först måste du montera stället från de listade delarna. Du måste definiera den övre och nedre halvan av profilen. För att göra detta måste racket noggrant undersökas, för att i perforeringen upptäcka frånvaron av karakteristiska serif - detta kommer att vara botten av delen. Serif tas bort vid produktionsstadiet så att profilen fästs bättre på basen.
  • För att ansluta profilen och basen, använd spärrarna i stativens nedre delar. Därefter skruvas justerskruvarna på basen.
  • Om butikshyllan förutsätter fästning på rummets vägg (väggmonterad version), används endast en bas. Om strukturen är fristående finns två baser på båda sidor.
  • Därefter monteras strukturens bakre paneler. Detta är en slags bas för ett metallhandelsställ. För installationen dras racken ihop. De kan vara antingen perforerade eller fasta.
  • Särskilda traverser används i underlaget. Dessa detaljer stärker strukturen och ökar dess bärförmåga.
  • Därefter måste du fortsätta montera ett metallhylla. För detta sätts paneler på två redan monterade ställ längs hela höjdparametern. Det är viktigt att se till att tänderna på panelerna säkert snäpper in i hålen i stolparna. Annars kan de lätt falla ut.
  • Sedan placeras hyllorna i strukturen. Vanligtvis innehåller leveransuppsättningen själva hyllorna och fästena för dem. Den senare kan exponeras i två positioner: antingen i en rätt vinkel eller i en spetsig vinkel. Allt beror på hur det blir bekvämare att placera denna eller den produkten på hyllans yta.
  • Konsolerna måste sättas in i hålen på stället. Detta måste göras strikt symmetriskt på båda sidor och på samma höjd.
  • När du installerar hyllor är det mycket viktigt att inte förväxla fram- och baksidan. Skillnaden ligger i närvaron av ett speciellt utsprång. Det ser ut som en förstyvning. Oftast är det på denna yta som en prislapp med en kostnad limmas.
  • Om panelerna från vilka det kommersiella metallstället är monterade har perforeringar krävs inte alltid hyllorna. I sådana baser kan produkten fixeras på speciella krokar, stavar eller lameller av gångjärn - alternativen är olika.
  • Således kommer den första sektionen av kommersiella byggnaden att monteras. Alla andra fack måste monteras på samma sätt.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Användbara tips

Om du bestämmer dig för att montera ett stativ av metall eller trä med egna händer, bör du ta med några användbara tips

  • Trästrukturer kommer att behöva periodiska behandlingar med antiseptiska lösningar. Tack vare detta kommer trädet att hålla mycket längre, kommer inte att torka ut och förlora sin visuella attraktion. Metallkonstruktioner bör behandlas med korrosionsskyddande föreningar så att de inte skadas av rost.
  • När du installerar ett rack av någon typ är det mycket viktigt att övervaka dess stabilitet och jämnhet. Om vissa delar är böjda eller inte har installerats i nivå måste detta fel korrigeras omedelbart. En krokigt sammansatt struktur kommer inte att vara tillförlitlig och av hög kvalitet.
  • Det rekommenderas inte att bara använda en enkel skruvmejsel för att montera ställen. Du kan inte klara dig utan en skruvmejsel i sådana frågor. Om du bara använder en skruvmejsel tar det flera dagar att montera strukturen, inte timmar.
  • Om racket inte är monterat för ett lager eller en butik, utan för ett garage eller hemverkstad, är det lämpligt att komplettera det med hjul. Med dessa komponenter blir designen mer praktisk och mobil. Den mobila hyllan kan flyttas fritt från plats till plats när som helst behov uppstår.
  • Innan du börjar montera någon typ av ställ, är det mycket viktigt att göra en korrekt markering av de huvudsakliga strukturella enheterna i förväg. På grund av detta är det enkelt att bestämma de optimala storlekarna på självgjorda strukturer.
  • Det monterade stället måste kontrolleras med avseende på styrka genom att slutföra alla installationsarbeten. Var uppmärksam på nivån på strukturen och stabiliteten. Racket ska inte vingla, knarka eller vingla. En opålitlig struktur måste definitivt korrigeras och stärkas på rätt ställen.
  • Om du behöver ett ställ som snabbt kan demonteras när som helst och sedan sättas ihop igen, är det lämpligt att titta närmare på de bultade produkterna. Det är sant att installationen av dessa modifieringar kan kompliceras av för ofta borrning i den tjocka metallen av hål för fästelement, vilket tar extra tid och ansträngning.
  • Den bästa fästmetoden för delar i metallställningar är svetsning. Men med denna typ av anslutning kan mastern ha många problem om det är nödvändigt att demontera strukturen.
  • Om du monterar stället själv och för första gången är det starkt avskräckt att avvika från diagrammen och ritningarna. Alla planer och skisser bör hållas nära till hands så att du kan titta på dem när som helst. Tack vare detta kommer även en nybörjare att kunna montera ett ställ utan onödiga problem och misstag.
  • Om du monterar en hemlagad hylla med metallställningar och stöd, kan du komplettera den med hyllor av trä. De kommer att kosta mindre och blir lättare att installera och demontera. På grund av detta blir designen som helhet mer praktisk och lättare att installera.

Rekommenderad: