Typer Av Hörlurar: Vilka Typer Finns Det? Plana Och Dynamiska Konventionella Hörlurar Med Hög Impedans På Nacken Och Andra Alternativ

Innehållsförteckning:

Video: Typer Av Hörlurar: Vilka Typer Finns Det? Plana Och Dynamiska Konventionella Hörlurar Med Hög Impedans På Nacken Och Andra Alternativ

Video: Typer Av Hörlurar: Vilka Typer Finns Det? Plana Och Dynamiska Konventionella Hörlurar Med Hög Impedans På Nacken Och Andra Alternativ
Video: Bra och dåligt med alla hörlurar vi använder 2024, April
Typer Av Hörlurar: Vilka Typer Finns Det? Plana Och Dynamiska Konventionella Hörlurar Med Hög Impedans På Nacken Och Andra Alternativ
Typer Av Hörlurar: Vilka Typer Finns Det? Plana Och Dynamiska Konventionella Hörlurar Med Hög Impedans På Nacken Och Andra Alternativ
Anonim

Det är svårt att föreställa sig vår värld utan hörlurar. På gatorna kan du träffa många människor med olika former och storlekar på enheter i öronen. Med hörlurar kan du lyssna på texter och musik utan att störa andra. Bärbara modeller gör det möjligt att inte dela med dina favoritlåtar utanför hemmet, ta dem från små spelare och telefoner.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Det hela började i slutet av 1800 -talet, när de som inte kunde komma in på teatern erbjöds att lyssna på föreställningen genom skrymmande obekväma strukturer från Electrophone -företaget, som blev prototypen på alla hörlurar.

Moderna enheter överraskar med sin variation: de är indelade efter sin konstruktiva natur och tekniska egenskaper . De kan klassificeras efter syfte: hushåll, professionella, utomhus, hem och streaming. Efter smartphones och fitnessarmband är det dags för smarta hörlurar som styrs av beröring och röst. Det finns vibrationshörlurar (med benledning), de skapades för att hjälpa personer med nedsatt hörsel att svara på vibrationer. Om du lägger till en mikrofon i dina hörlurar kallas de "headset".

Vissa yrken använder en enda hörlur som kallas en”bildskärm”.

Bild
Bild
Bild
Bild

Med utvecklingen av elektronik, särskilt bärbar elektronik, ökar betydelsen av hörlurar stadigt. Enheter som är specialanpassade för den senaste tekniken produceras. Därför bör man inte bara lita på designfunktioner när man väljer hörlurar utan också ta hänsyn till den enhet som de måste arbeta med. Förresten lyckades tillverkarna göra ett helt fristående headset med inbyggd processor och minneskort.

I artikeln kommer vi att överväga klassificering av enheter enligt olika kriterier:

  • typ av konstruktion;
  • dynamik;
  • akustiska data;
  • ljudöverföring.

Det finns andra tekniska egenskaper som inte sammanfaller i olika modeller.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vilka typer av konstruktion?

Vi uppmärksammar utseendet och designfunktionerna först och sedan fördjupar vi oss i enhetens tekniska egenskaper. Låt oss titta närmare på vilka typer av hörlurar som finns på den moderna elektronikmarknaden.

Plug-in

Plug-in-prylar tillhör den enklaste och mest kompakta typen av bärbara enheter, de kallas också insatser, knappar, skal eller droppar. Miniatyrhörlurar är ofta tillsammans med konsumentelektronik, men kan köpas separat. Produkter för användning sätts in i ytterörat, men inte införda i hörselgången, därav namnet "insättning ".

Behovet av att använda öronsnäckor dök upp i slutet av nittiotalet och början av 2000 -talet, då mobil kommunikation började spridas massivt. Det finns vissa svårigheter med att bära hörlurar på gatan. Det fanns ett brådskande behov av bärbara produkter, vilket förverkligades för oss av Etymotoc Research.

Bild
Bild
Bild
Bild

De första modellerna såg ut som fat och var fortfarande långt ifrån bra ljud, men trots designfel blev de snabbt en integrerad del av mobiltelefoner för många användare. Under årens lopp har designarna fortfarande lyckats ge produkterna en form som tog hänsyn till de anatomiska egenskaperna hos det mänskliga örat. Men också idag lyckas inte alla hitta sitt ideala alternativ, så sökandet efter designers i denna riktning pågår fortfarande.

Eftersom hörlurar är bland de enklaste enheterna är de inte utan nackdelar . Modeller har dålig akustisk data, absorberar dåligt externt buller. Detta stör att lyssna på musik i tunnelbanan eller på gatan, du måste slå på ljudet högt, vilket så småningom leder till en minskning av användarens hörsel.

Men samtidigt låter låg ljudisolering dig höra bilens signal och inte hamna i en olycka.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det finns också klagomål om bilagan, för vissa användare faller öronsnäckorna helt enkelt ur öronen. Det finns olika rekommendationer om hur man åtgärdar den här situationen: välj rätt storlek, vänd på hörlurarna med tråden uppåt, lägg tråden bakom örat, runt halsen, under långt hår, den som har det . Ett speciellt klipp håller kabeln. Det rekommenderas att vara uppmärksam på lämpliga öronkuddar. Av fördelarna med plug-in-strukturer noteras deras kompakthet och budgetkostnad.

Separat skulle jag vilja notera denna typ av produkt som droppar . De kan betraktas som en övergångsform från plug-in-modeller till visningar i kanalen. "Piller" är sämre i popularitet än "pluggar", men deras underarter ("droppar") från Apple har blivit en värdig fortsättning på in-ear-hörlursklassen som nu är ett minne blott.

Om in-ear-enheter får en snygg passform i örat på grund av öronkuddarna, är “dropparna” perfekt installerade i öronkaviteten på grund av deras strömlinjeformade tårform.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

I öra

Detta är den mest populära typen av bärbara hörlurar. Till skillnad från plug-in-versioner installeras de inte bara i öronkaviteten utan direkt ljud direkt i hörselgången. Med hjälp av öronkuddar passar enheten tätt in i öronsnäckan, vilket skapar en vakuumeffekt och låter inte buller från gatan störa lyssningen på musik och texter. Därför kallas sådana konstruktioner populärt "pluggar", "vakuumrör", "öronproppar ".

Frånvaron av externt brus från hörlurarna är ett plus och ett minus samtidigt. Fördelen ligger i bekväm att lyssna på melodier, "utan blandning" av främmande ljud. Men i gatans skick finns det en nackdel med de isolerande egenskaperna - när du stänger av från omvärlden märker du kanske inte faran, särskilt på vägarna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Dessutom reagerar inte alla människor på samma sätt på vakuumkänslan i öronen - för vissa orsakar det obehag. Experter rekommenderar att vänta lite tills trycket i öronhålan utjämnas, men tyvärr hjälper detta råd inte alla . När du köper in-ear-hörlurar bör du vara uppmärksam på öronkuddar, de är gjorda av olika material och varje användare har en annan känsla av komfort. De flesta föredrar silikonspetsar, de kan följa örats form, glider inte, håller bra och skapar en högkvalitativ tätning. PVC -produkter passar också tätt, men många gillar inte deras styvhet. De som vill spara pengar väljer svampmodeller. Materialet är billigt, men beter sig värdigt, har bra grepp om hörlurar och på örat.

Prylar faller inte ut även när de körs.

Bild
Bild

De mest unika är anpassade enheter när öronkuddar görs på beställning (från en gjutning av ägarens öron). De passar perfekt in i örat, men de kan bara passa sin ägare. Kostnaden för sådana överlägg är hög, "tävlar" ofta med priset på själva hörlurarna.

Öronkuddarna är regelbundet slitna och måste bytas ut . Om detta inte görs bryts tätheten, ljud från gatan hörs samtidigt med melodin från gadgeten.

När du väljer bör du ta hänsyn till modellens storlek, för varje öra är det annorlunda. Produkten väljs genom prövning. När den idealiska storleken är bestämd, bör det komma ihåg, informationen kommer att vara till nytta vid nästa byte av öronkuddar eller köp av följande enheter.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Över huvudet

Utåt lever dessa prylar upp till sitt namn, de har övertaliga överlägg (översatta som "över örat"), som ligger ovanpå öronen, men täcker dem inte helt. Detta alternativ ger mer realistiskt ljud än in-ear eller in-ear-produkter.

Eftersom högtalarkopparna är skiktade på ytan av örat istället för att sättas in i örat, behövs en kraftfullare drivrutin och högre volym för bättre ljud. Storleken på högtalarna är redan tillräckligt stor för att skapa surroundljud och bra basuttryck, vilket inte är fallet för bärbara enheter.

När du väljer hörlurar måste du hitta en kompromiss mellan en tät passform i dina öron och onödigt tryck på huvudet . Även framstående märken lyckas inte alltid hitta en "gyllene medelväg", så det är bättre att prova på en produkt innan du köper.

Bild
Bild
Bild
Bild

Öronkuddar för in-ear och on-ear-enheter skiljer sig helt från varandra, men de har gemensamma mål: de fungerar som en tätning mellan hörlurarna och örat och ger därmed ljudisolering. Stramare lock gör att högtalarna fungerar mer effektivt genom att dämpa yttre brus. Öronkuddar av skummjuk polyuretan har visat sig bra, de har en minneseffekt och upprepar örons form.

Modeller av denna typ har olika fästen. Oftast ser de ut som bågar som täcker huvudet, eller "zaushin". Intressant är miniatyrvikningsalternativ som är praktiska att använda hemma och på resor, eftersom de inte tar mycket plats. Fodral eller omslag ingår i de kompakta hörlurarna.

Sådana enheter köps av personer som behöver en bärbar produkt som låter bättre än öronsnäckor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Full storlek

Den största typen hörlurar, den har bra ljud, den är avsedd att användas i hem- och kontorsförhållanden. Om tillbehöret på on-ear-modellerna pressas mot öronen, kan produkter i full storlek kallas de mest bekväma, eftersom de inte trycker på öronen, utan täcker huvudet med mjuka öronkuddar. Enheterna har stora högtalare, vilket har en positiv effekt på ljudkvaliteten. Till skillnad från öronsnäckor är deras låga frekvenser djupare och rikare. Fördelarna inkluderar utmärkt ljudisolering, som gör att du kan fokusera på din favoritmelodi och samtidigt inte störa hushållet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Övervaka

De kan kallas i full storlek, men de kännetecknas av en mer omfattande design, bättre tekniska egenskaper och tillhör professionell utrustning. Deras koppar fixerar auriklarna tätt och täcker ofta tillsammans med en stor rosett med ett enda massivt polyuretanfoder. Hörlurarna återger high fidelity -ljud, balanserade i frekvens.

Bild
Bild
Bild
Bild

Typer av emitterdesign

Sändaren är nödvändig för att omvandla elektriska vibrationer av ljudfrekvens till akustiska. För dessa ändamål kan hörlurarna innehålla en av fyra typer av högtalare . Men du kommer inte hitta en stor variation i försäljningen, och köpare fokuserar inte på ett sådant ämne. Oftast finns det vanliga högtalare - dynamiska.

Dynamisk

Förarenheten är ett slutet hus med ett membran. En magnet och en spole med en tråd är ansluten till enheten. Den elektriska strömmen skapar ett fält riktat mot membranet. Den är aktiverad och ger ljud. Det finns också hörlurar med två förare . Dynamiska vyer har ett brett spektrum av ljud, men de är inte särskilt hög kvalitet. Popularitet drivs av budgetkostnader.

Bild
Bild
Bild
Bild

Balanserat ankare

De kallas populärt förstärkningsstänger, eftersom namnet överensstämmer med det engelska ordet armature ("ankare"). Högtalaren är utrustad med en ferromagnetisk legering. Hörlurar tillhör in-ear-modeller och kostar mycket . De är miniatyr, därför har de ett litet utbud av ljud, baserna lider särskilt, men de är utrustade med utmärkt detaljerad återgivning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Populära är hybridmodeller som kombinerar dynamiska och förstärkande egenskaper, med bra bas och mellanregisterljud.

Men dessa hörlurar är redan större.

Elektrostatisk

Hi-End-produkter tillhör elitklassen. Det är nästan omöjligt att hitta dem i elektronikbutiker, de är väldigt dyra. Enheten har ett viktlöst membran som ligger mellan de två elektroderna, detta gör att du kan bli av med all ljudförvrängning. Enheten installeras endast i hörlurar i full storlek. En separat dockningsstation krävs för att ansluta enheten.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Planar

Dynamiken kallas också planmagnetisk, magnetoplanär. De är utrustade med ett membran med metallspår som leder en elektrisk ström, som i sin tur vibrerar ett galler av stångmagneter. Enheten kännetecknas av höga detaljer i ljudet och finns endast i modeller i full storlek.

Bild
Bild
Bild
Bild

Varianter av akustisk design

Denna egenskap är viktig både för användaren och för människorna runt honom, eftersom det beror på om de kommer att höra musik från hörlurarna. Akustisk design kan vara öppen eller stängd, låt oss stanna mer på dem.

Stängd typ

Produktens kropp har inte ett perforerat galler med öppningar utåt. Om du lägger till den snygga passformen på öronkuddarna, kommer ljudet från den sändande enheten att riktas till användarens öra och kommer inte att störa andra. Med hörlurar kan du fokusera på musik eller taltexter utan att bli distraherad av främmande ljud från utsidan. Men sådana enheter har också negativa punkter:

  • tydlig klang och högt ljud ger hörseltrötthet;
  • Långvarig användning av hörlurar när du lyssnar på hög musik kan leda till huvudvärk och irritabilitet;
  • Stängda, tätt sittande öronkuddar berövar hårbotten normal luftcirkulation och leder till obehag.
Bild
Bild
Bild
Bild

Öppen typ

Hörlurar av denna typ är säkrare. Gitterhålen släpper ut sändarens ljud i den yttre miljön och släpper igenom omgivande buller i motsatt riktning. Det verkar som att ett sådant ljudutbyte minskar ljudkvaliteten, men det visar sig vara tvärtom.

Öppna hörlurar har ingen luftkudde som förvränger vibrationer, och ljudet når lyssnaren renare.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Signalöverföringsmetoder

Det finns två sätt att ansluta till en signalkälla: via kabel och med flyg. Låt oss titta närmare på båda alternativen.

Trådbundet

Alla hörlurar kan kopplas, signalen går till dem genom ledningen. Produkten kräver inte laddning, du behöver bara ansluta enheten till kontakten. När du väljer en modell bör du vara uppmärksam på själva tråden: för tunn kan riva, lång kan bli förvirrad och kort ger inte rörelsefrihet. Användaren måste välja vilken av dem att föredra. På vissa modeller kan kabeln innehålla en mikrofon, volymkontroll, samtalsknapp.

Bild
Bild
Bild
Bild

Trådlös

Sättet som information överförs över luften kan vara olika:

  • infrarött (IR);
  • radiovågor;
  • Blåtand;
  • Wi-Fi.

De två första metoderna blir gradvis ett minne blott, det tredje alternativet är det överlägset vanligaste, och det fjärde blir aktivt populärt. Den senare har en stor aktionsradie och kan ta emot informationsljud direkt från nätverket. Trådlösa enheter fungerar med batteri. Det finns också hybridmodeller med avtagbar kabel.

Bild
Bild
Bild
Bild

Andra typer

Det finns andra tekniska möjligheter för moderna hörlurar, på grundval av vilka de också klassificeras.

Med antalet kanaler

Med antalet kanaler delas enheterna upp enligt följande:

  • monofonisk - signalen till ljudsändarna i hörlurarna kommer via en kanal, på samma sätt som den överförs till den yttre miljön;
  • stereofonisk - varje ljudsändare har sin egen separata kanal, det här är den vanligaste versionen;
  • flerkanalig - har en balanserad överföringsprincip, minst två ljudsändare levereras till varje öra, var och en har sin egen kanal.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Genom monteringsalternativ

Det finns en hel del varianter av fästelement, designers och designers har lyckats i denna fråga. De tillverkar plast-, metall- och till och med träversioner. Hörlurar finns i följande typer:

  • med pannband - när kopparna är förbundna med en rosett genom huvudets krona;
  • occipital - hörlurens båge löper längs baksidan av huvudet, i så fall är belastningen på öronen mer märkbar än i versionen med pannbandet;
  • på öronen - öronkrokar, klädnypor eller clips hjälper till att fixa produkterna på öronen;
  • utan fästelement -dessa modeller inkluderar plug-in, in-ear och dolda induktions (osynliga) hörlurar som studenter använder under tentamen;
  • halslinning - mycket bekväm formfaktor, trådlösa hörlurar.

Ramen går ner till nacken och kan utrustas med ett batteri.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Med kabelanslutningsmetod

Genom metoden att ansluta kabeln är enheterna uppdelade i ensidiga och dubbla (dubbelsidiga):

  • ensidig - tråden passar bara till en skål, sedan med hjälp av en anslutningskran går den till en annan, kan övergångstråden döljas i produktens rosett;
  • bilateral - varje öronkåpa har sin egen kabelanslutning.
Bild
Bild
Bild
Bild

Av motstånd

Bärbara hörlurar och hörlurar har olika impedansnivåer:

  • låg impedans - har motstånd upp till 100 ohm, bärbara hörlurar använder det ännu mindre - från 8 till 50 ohm, eftersom hög impedans inte tillåter dem att ge tillräcklig ljudvolym;
  • högt motstånd - med impedans över 100 ohm, används för stora modeller med stöd för en separat effektförstärkare.
Bild
Bild
Bild
Bild

Att hitta de perfekta hörlurarna för alla tillfällen är omöjligt. Modeller som är olika i syfte, form och ljud kräver samma tvetydiga tillvägagångssätt. För hemmet är det bättre att köpa produkter i full storlek, det är bekvämare att använda "pluggar" i tunnelbanan . Glöm inte klädstilen. Hörlurar för företag, sport och vardagliga utseende ser annorlunda ut. Oavsett hur mycket vi vill spara pengar är det inte alls lätt att klara sig med en modell idag.

Rekommenderad: