Byta Patron I Skrivaren: Hur Tar Jag Bort Den Gamla Och Sätter I Den Nya? När Behöver Du Byta Patron?

Innehållsförteckning:

Video: Byta Patron I Skrivaren: Hur Tar Jag Bort Den Gamla Och Sätter I Den Nya? När Behöver Du Byta Patron?

Video: Byta Patron I Skrivaren: Hur Tar Jag Bort Den Gamla Och Sätter I Den Nya? När Behöver Du Byta Patron?
Video: How to replace Epson WorkForce printer ink cartridge change cartridges Epson multifunction device 2024, April
Byta Patron I Skrivaren: Hur Tar Jag Bort Den Gamla Och Sätter I Den Nya? När Behöver Du Byta Patron?
Byta Patron I Skrivaren: Hur Tar Jag Bort Den Gamla Och Sätter I Den Nya? När Behöver Du Byta Patron?
Anonim

Alla skrivarkassetter, oavsett typ av kringutrustning själva, har en viss bläckförsörjning. Pulver (toner) eller bläck kommer oundvikligen att ta slut med tiden, och användaren måste möta behovet av att återställa utrustningen. Ett sätt att lösa problemet är att tanka. Du bör dock också överväga alternativet att byta patron i en skrivare eller MFP.

Bild
Bild

När ska du byta ut?

Förr eller senare måste varje ägare byta patroner i en skrivare och andra enheter . Vid en första anblick kan ett sådant förfarande verka ganska komplicerat för en oerfaren användare. Men i praktiken kräver det vanligtvis inte betydande tidsutgifter. Naturligtvis finns det ett antal viktiga nyanser som bör beaktas av dem som för första gången bestämmer sig för att självständigt byta ut patronen i en bläckstråleskrivare eller laser.

Bild
Bild

Bläckförbrukningen är direkt proportionell mot hur ofta skrivaren och den multifunktionella enheten används. Samtidigt visas de första tecknen på att patroner i regel ska bytas fram till det ögonblick då utrustningen vägrar att fungera. Eftersom utvecklarna är återförsäkrade föreslår deras skapelser att du byter bläck- eller tonertankar i förväg, trots att det finns en viss mängd bläck. Detta tillvägagångssätt beror på att risken för plötsligt utrustningsfel elimineras.

Bild
Bild

Med tanke på alla nyanser i driften av utskriftsenheter är det värt att byta patroner i tid, inklusive i en färglaserskrivare, när ett antal tecken dyker upp.

  1. Skriv ut ton blir mindre mättad och bleknad.
  2. Inte hela sidan skrivs ut tydligt … Vissa tecken kan också vara "förlorade" och tomma hörn kan visas.
  3. Symboler eller meddelanden visas på displayen på själva enheten signalera behovet av att byta patroner eller fylla på bläckförsörjningen. Oftast fortsätter skrivaren att fungera efter detta, men den kan när som helst vägra att skriva ut.
  4. Behovet av att byta förbrukningsartiklar indikeras också av ljusa och ibland vita ränder på sidorna . Den här funktionen är välkänd för de allra flesta användare.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det är viktigt att ta hänsyn till att två typer av patroner är installerade i moderna skrivare och multifunktionsskrivare: flisade och inte utrustade med liknande elektroniska element.

De förra är mer tekniskt avancerade, men dyrare . Deras främsta fördelar inkluderar möjligheten att övervaka bläck- eller tonernivåer och varna användaren för att byta ut dem. Som regel är kontorsutrustning som tillhör budgetprissegmentet utrustad med patroner utan tryck. Det ska noteras att erfarna användare svarar snabbt och korrekt på förändringar i utskriftskvaliteten.

Bild
Bild

Etapper för byte av patroner

Varje specifik modell av modern kontorsutrustning har sina egna designfunktioner. Samtidigt ser algoritmen för att byta patroner i skrivare och MFP -enheter som skriver ut dåligt ut som standard. Det är dock värt att överväga vissa nyanser i vart och ett av de angivna stadierna.

All nödvändig information finns vanligtvis i tillverkarens instruktioner som följer med skrivaren.

Bild
Bild

Det finns ett antal skillnader i processen att byta patroner i bläckstråleskrivare och lasermodeller av skrivare och multifunktionella enheter . Och de består först och främst av design och funktionella egenskaper hos dessa två typer av teknik. Till exempel använder bläckstråleskrivare pigmentfärger som levereras genom munstycken. Laserkassetter är fyllda med lasersmält tonerpulver. Men oavsett utrustnings designfunktioner, inklusive vagnar, utförs byte av patroner i tre huvudfaser. När du utför alla åtgärder som anges i instruktionerna måste du ta bort det icke-fungerande elementet, förbereda ett nytt eller fylla på det igen och installera det i skrivaren.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vi tar ut det gamla

Så snart kontorsutrustningen har informerat användaren om att bläck eller toner har torkat, är det nödvändigt att återställa sin fulla funktionalitet så snabbt som möjligt. Naturligtvis kommer detta att kräva lämplig teoretisk kunskap och praktiska färdigheter. Erfarna användare rekommenderas starkt att studera instruktionerna under förberedande fas.

Bild
Bild

I det skede då du tar bort den använda patronen måste vissa åtgärder vidtas

  1. Det rekommenderas starkt att du tar bort alla smycken från dina händer från början . (armband och ringar), vilket minimerar risken för skador.
  2. Koppla bort utrustningen från elnätet .
  3. Ta bort enhetens kåpa . Denna operation kommer inte att orsaka några svårigheter, eftersom detta konstruktionselement kan tas upp av en speciell tunga eller spår. Det är viktigt att komma ihåg att fixeringsenheten kan vara varm på en laserskrivare och därför ta bort locket med extrem försiktighet. Oftast rymmer patronerna 2-4 klipp i form av klipp, som måste vikas tillbaka eller knäppas av.
  4. När du har lossat patronen från spärrarna drar du ut den genom att försiktigt dra i plasthöljet . Om den inte rör sig från sätet kan den svaja lite från sida till sida.
  5. Så snart det var möjligt att ta bort färgbehållaren måste den läggas på papper eller oljeduk , eftersom det kan innehålla bläck eller toner. I denna situation bör man komma ihåg att färgen är dåligt tvättad.
Bild
Bild
Bild
Bild

Detta schema för olika modeller av utskriftsenheter kan ha vissa skillnader. Till exempel, i situationer med bläckstråleskrivare, måste du först öppna luckan till skannern. När du byter ut de beskrivna elementen i designen av laserenheter kommer denna artikel att saknas, eftersom det räcker med att bara flytta brickan och ta ut en tom patron. Vissa svårigheter kan uppstå vid demontering av bandet på prickmatrisskrivare.

Bild
Bild

Förbereder en ny

När alla ovanstående manipulationer har slutförts bör den nya förbrukningsvaran uppmärksammas.

Först och främst måste du se till att det köpta objektet är lämpligt för den utrustade servicen.

Erfarna användare rekommenderar att du köper endast originalpatroner eller patroner som är kompatibla med specifika modeller av kontorsutrustning . Idag erbjuder marknaden ett ganska brett utbud av relevanta produkter. I en sådan situation uppstår som regel inga problem med valet av patroner. Den nya färgbehållaren måste packas upp före installation. När du tar bort den stötsäkra förpackningen är det viktigt att undvika kontakt med munstyckena eller trumenheten. Det är mycket oönskat att röra vid dessa ytor.

Bild
Bild

När du förbereder en ny eller servad patron måste du vara noga med att skydda arbetsplatsen, kläderna och utsatta delar av kroppen.

Förresten, även nya enheter är inte immuna mot bläckfrisättning och tonerspill . Nästa steg är att ta bort säkerhetstejpen som skyddar kontakterna och munstyckena. I situationer med laserskrivare och multifunktionsskrivare rekommenderas att den nya patronen roteras flera gånger innan den installeras och hålls i horisontellt läge. Detta för att fördela tonern jämnt i behållaren.

Bild
Bild
Bild
Bild

Installation

För att installera patronen måste du utföra alla ovanstående steg i omvänd ordning. Du kommer behöva:

  • se till att utrustningen är frånkopplad från nätverket;
  • kontrollera renheten i den installerade tanken;
  • sätt försiktigt in det i facket utan att göra några ansträngningar - om problem uppstår är det bättre att försöka igen;
  • knäpp spärrarna och se till att fästelementen sitter ordentligt;
  • sätt tillbaka locket eller stäng facket;
  • anslut skrivaren till elnätet och aktivera den;
  • vänta tills tekniker "ser" den nya förbrukningsvaran och känner igen den, medan meddelandet om behovet av att byta tonern eller brist på bläck bör försvinna.
Bild
Bild

Det är viktigt att notera att det i vissa situationer kan uppstå problem med den sista punkten. Vi pratar om användning av icke-originalförbrukningsmaterial.

Ett av de enklaste sätten är att återställa din skrivare eller MFP. Förresten, i överväldigande majoritet av fallen påverkar felmeddelandet i fråga inte utrustningens funktion på något sätt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Möjliga problem

De mest relevanta funktionerna vid service av kontorsutrustning beror på skillnader i design och funktionsprinciper för olika modeller. Det är därför alla manipulationer som rör borttagning av gammalt och installation av nya förbrukningsmaterial bör utföras i strikt överensstämmelse med tillverkarens instruktioner. Användare befinner sig dock ofta i situationer där skrivaren eller MFP: n efter byte av bläckbehållare inte fungerar alls eller inte skriver ut bra.

Vid problem är det långt ifrån alltid nödvändigt att omedelbart springa till servicecentret. Det är fullt möjligt att hitta en väg ut ur några svåra situationer på egen hand.

Så om en bläckstråleskrivare skriver ut dåligt eller vägrar skriva ut alls efter att patronen har bytts ut mot en ny, kan orsaken vara felaktig installation. Förutom, Det kan finnas problem med tillförsel av bläck till skrivhuvudet.

Bild
Bild

Vid service av kringutrustning med laser det är värt att uppmärksamma kontakter . Felaktiga laserluckor kan också vara en källa till problem. Först och främst bör det dock beaktas att det är nödvändigt att utesluta kontakter med arbetsytor vid utbyte av en patron eller toner. I vissa fall beror dålig utskrift och vägran att arbeta på att transportbälten inte togs bort när du installerade förbrukningsvaran.

Bild
Bild

Förutom de redan beskrivna problematiska punkter som kan uppstå vid service av bläckstråleskrivare och lasermodeller av kontorsutrustning, det är värt att uppmärksamma problem av allmän karaktär.

  • Svårighet att uppfatta nya patroner och utskriftskvalitet uppstår ofta på grund av felaktigt val av kringutrustning vid installation av en persondator eller bärbar dator.
  • Källan till problemen kan vara fel som är direkt relaterade till operativsystemet … Det vanligaste symptomet på ett problem är den så kallade frystryckningen.
  • Bland annat blir specialiserad programvara källan till alla problem ., det vill säga drivrutinerna för utskriftsenheten. För att åtgärda problemet måste du först öppna lämplig flik i "Enhetshanteraren" och se till att det inte finns några utropstecken. Förekomsten av sådana symboler indikerar behovet av att uppdatera eller installera om programvaran.
Bild
Bild
Bild
Bild

Att hantera de listade problemen ligger inom vanliga användare med ens minimal erfarenhet. Men om du var tvungen att möta mer allvarliga problem, skulle den mest rationella utvägen vara att kontakta servicecenteret för att få hjälp från proffs.

Bild
Bild

Rekommendationer

Som redan nämnts har varje "representant" för sortimentet av bläckstråleskrivare och laserskrivare och multifunktionsskrivare från olika märken sina egna egenskaper. Detta gäller inte bara teknikens enhet, utan också algoritmer för byte av förbrukningsvaror. Innan du installerar nya patroner du måste noggrant studera relevant information.

Det är viktigt att komma ihåg att fel vid borttagning av bläckflaskan eller tonerbehållaren kan leda till kostsamma reparationer av utrustningen.

Bild
Bild

Det finns viktiga rekommendationer att tänka på när du byter patroner

Byt ut förbrukningsartiklar så snart bläck eller toner tar slut . Detta är viktigast för bläckstråleskrivare, eftersom det är hög risk att torka bläckrester i skrivhuvudena. Detta är en så kallad hot swap, där en ny sätts i stället för en tom patron så snart den tas bort från vagnen.

Bild
Bild

I processen med alla manipulationer krävs det Undvik att röra rörliga delar av patroner, kontakter, trumenheter och munstycken .

Bild
Bild

Efter installation, en ny förbrukningsvara det rekommenderas inte att ta bort det i onödan .

Bild
Bild

Det är viktigt att komma ihåg att det finns chip- och icke-chip-modeller av bläck- och tonerbehållare . De är dock inte utbytbara. Patroner utrustade med ett chip som styr bläckvolymen är dyrare. Så snart minimimärket uppnås meddelar enheten användaren automatiskt. Så, chips installerade i skrivare och multifunktionsenheter från Xerox och Samsung -märken blockerar driften av all tryckutrustning i sådana situationer. Och representanter för Canon- och HP -sortimentet fortsätter att fungera en tid.

Bild
Bild

Särskild uppmärksamhet bör ägnas åt om rätt val av förbrukningsmaterial … Det bästa alternativet vore att köpa patroner med samma märkning.

Bild
Bild

Förutom allt ovan är det viktigt att alltid komma ihåg säkerhetsreglerna. Det bör återigen noteras att handsmycken kan orsaka skada. En lika viktig punkt är fyllnadsmaterialens kemiska egenskaper (bläck och toners). Det rekommenderas att använda handskar för att skydda utsatta delar av kroppen från att färgen tränger in.

Rekommenderad: