Vilken Skrivare är Bättre - Laser Eller Bläckstråleskrivare? Vad är Skillnaden? Vilken Ska Du Välja För Hemmet? Skillnader I Egenskaper Och Jämförelse Av Fördelar Och Nackdelar

Innehållsförteckning:

Video: Vilken Skrivare är Bättre - Laser Eller Bläckstråleskrivare? Vad är Skillnaden? Vilken Ska Du Välja För Hemmet? Skillnader I Egenskaper Och Jämförelse Av Fördelar Och Nackdelar

Video: Vilken Skrivare är Bättre - Laser Eller Bläckstråleskrivare? Vad är Skillnaden? Vilken Ska Du Välja För Hemmet? Skillnader I Egenskaper Och Jämförelse Av Fördelar Och Nackdelar
Video: Hur väljer du rätt skrivare? Elgiganten förklarar 2024, April
Vilken Skrivare är Bättre - Laser Eller Bläckstråleskrivare? Vad är Skillnaden? Vilken Ska Du Välja För Hemmet? Skillnader I Egenskaper Och Jämförelse Av Fördelar Och Nackdelar
Vilken Skrivare är Bättre - Laser Eller Bläckstråleskrivare? Vad är Skillnaden? Vilken Ska Du Välja För Hemmet? Skillnader I Egenskaper Och Jämförelse Av Fördelar Och Nackdelar
Anonim

Ofta blir användare som vill köpa en unik skrivare förvirrade i ett stort utbud av kontorsutrustning. Och det mest intressanta är att ingen tänker i förväg om de operativa kraven för utdataenheter, varför de går vilse och faller i en mängd olika funktioner och parametrar för skrivare. Säljassistenter, som vill hjälpa kunden, ställa ledande frågor. Således visar det sig att bestämma typen av nödvändig skrivare, nämligen bläckstråleskrivare eller laser.

Bild
Bild
Bild
Bild

Beskrivning av typer av skrivare

Användare väljer en skrivare eller multifunktionell enhet med olika mål. Professionella fotografer intresserad av principen om högkvalitativ utskrift av bilder på papper med olika texturer och densiteter. Ett liknande krav ställs mörkrum och studio . Sökningen efter en skrivare för kontorsbruk görs enligt flera kriterier, inklusive närvaron av CISS -alternativet, utskriftshastighet och patronmöjligheter.

Och ändå väljer de flesta konsumenter mångsidiga modeller som kan skriva ut både svartvita dokument och färgbilder i olika storlekar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Skrivare som är byggda för en liten lista med uppgifter väcker inga frågor. Du kan hitta dem när som helst vid försäljning av kontorsutrustning. Men du måste leta efter universella modeller av skrivare och MFP: er med speciella egenskaper. Det är värt att notera att denna typ av skrivare populärt kallas en "skördetröska", eftersom den innehåller lägen för flera enheter samtidigt, till exempel: en kopiator, en skrivare, en skanner och till och med en faxmaskin . Men tillgången på så många möjligheter ökar avsevärt kostnaden för enheten. För att arbeta på ett kontor måste skrivaren ha en hög hastighet för utskrift, skanning och kopiering av information.

Bild
Bild
Bild
Bild

För professionella designers, en viktig aspekt av valet - hög kvalitet på utmatningsbilderna i färg, som enkelt kan tillhandahållas av en laserskrivare. För sökande som ständigt måste förbereda abstrakt, skriva anteckningar, göra uppsatser och avhandlingar, är MFP -bläckstråleskrivningsmodeller som kan visa text och grafisk information på papper lämpliga.

För hemmabruk ett obligatoriskt krav är en utskrift av dokument och annan textinformation, till exempel böcker eller tidskrifter. Detta innebär att det är värt att överväga universella modeller med de nödvändiga driftslägena.

Efter att ha bestämt dig för de viktigaste målen för driften kan du förstå vilken typ av skrivare som ska övervägas: bläckstråleskrivare eller laser . Vid första anblicken kan det tyckas att skillnaden mellan dem bara ligger i tillförsel av färg, men detta är långt ifrån fallet.

För att ta reda på deras likheter och skillnader hjälper endast en detaljerad beskrivning av varje art.

Bild
Bild
Bild
Bild

Bläckstråleskrivare

Skrivarens bläckstrålesort anses vara den mest efterfrågade över hela världen . De presenterade modellerna kom in i en persons dagliga liv på grund av möjligheten att visa färgbilder. Efter att ha installerat en sådan enhet hemma har behovet av att kontakta fotosalonger för att fylla ett familjefotoalbum försvunnit.

Vidare föreslås att bekanta sig med funktionerna i bläckstråleskrivares arbete. Bekant för alla matrismodeller bilden appliceras på en pappersbärare med hjälp av ett färgband och de finaste nålarna. Bläckstråleskrivare utrustad med speciella element som kallas munstycken. De är små hål. De kan bara ses under förstoringsglas eller mikroskop. De sitter i skrivhuvudet bredvid bläckbehållaren. Det är genom dessa hål som färgkompositionen kommer in i pappersbäraren. Varje droppe bläck är försumbar i volym. Det kan bara jämföras med tjockleken på ett människohår.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om du tar en tryckt bild och placerar den under ett kraftfullt mikroskop ser du att varje element i bilden består av många punktdroppar. Under munstyckena, små hål, finns hålrum där bläckdroppar riktas.

I bläckstråleskrivningsmodeller av skrivaren kan du hitta flera sätt att pressa ut bläck ur patronen

  • Piezoelektrisk tryckmetod … En piezoelektrisk kristall ligger ovanför munstycket, som drivs av en elektrisk ström. Efter applicering av spänning ändrar det piezoelektriska elementet sin position: antingen förlängs eller sträcker sig. När trycket byggs upp bildas droppar färgämne och pressas på pappersbäraren. Det piezoelektriska trycksystemet är ekonomiskt men ändå mycket tillförlitligt.
  • Värmetrycksmetod … I bläckstråleskrivarmodeller där denna tryckteknik används är droppbildningsprocessen strukturerad något annorlunda. Designen innehåller ett miniatyrvärmeelement som ger en maximal temperatur på 100 grader. Med denna uppvärmning bildas gasbubblor i bläckvätskan, och de skjuter också dropparna genom munstyckena på papperet. Med denna tryckmetod kan du skriva ut en bild på papper på några sekunder. Skrivhuvudet misslyckas dock mycket ofta på grund av snabb uppvärmning.
Bild
Bild
Bild
Bild

Det finns ytterligare en funktion hos bläckstråleskrivare, vilket är sättet att lagra bläck

  • Inbyggda färgbehållare … Behållaren är placerad inuti skrivhuvudet, därför är det nödvändigt att ändra hela strukturen för att ersätta färgämnet.
  • Separat bläckbehållare … I sådana mönster fylls skrivhuvudet på skrivaren med bläckelementet med hjälp av ett kapillärt nätverk. Och för att byta patron behöver du inte demontera enheten helt.
Bild
Bild
Bild
Bild

Laser

Laserskrivare erbjuder utskrift av information i flerfärgade och svartvita former . Används som färgämne torr toner … Den huvudsakliga designdetaljen för denna typ av skrivare är ljuskänslig trumma . Utåt liknar den en cylinder av halvledarbelagd metall som är känslig för ljus. Principen för användning av laserenheter är baserad på den.

Trumman kan vara positivt eller negativt laddad. Denna indikator beror på koronatråden. För att göra det tydligare är koronatråden en volframtråd belagd med guld eller platina. Under påverkan av strömmen sker en laddning, ett magnetfält bildas, som verkar på trumman.

Vissa modeller av laserskrivare använder en laddningsvals istället för en koronatråd. Detta är en metallstav, vars yta är täckt med ett gummi- eller skummaterial. Och de är kända för att vara utmärkta ledare.

Bild
Bild
Bild
Bild

Efter att ha tagit reda på strukturen för lasertypskrivare kan du bekanta dig med steg-för-steg-algoritmen för dess användning

  1. Laser- och spegeloptik skapar en sekvens för dokumentutmatning. Laserstrålen fixeras vid en viss punkt där laddningen ändras. Dessa prickar skapar bilden.
  2. Det finns en kontakt mellan magnetaxeln och trumman, nämligen att den erforderliga mängden bläck dras tillbaka.
  3. Tonern är fixerad på de laddade områdena på trumman.
  4. Ett pappersark läggs under trumman. Med korta intervaller appliceras tonern på papperet.
  5. Efter den första bearbetningen av papper med toner skickas arket till den termiska ugnsfacket, där det värms till en temperatur på 200 grader.
  6. Efter bearbetning av arket med hög temperatur skickas bilden till facket för information.
  7. Vid färgutskrift sker denna process fyra gånger. Enkelt uttryckt appliceras en fyrfärgstoner.
Bild
Bild
Bild
Bild

Jämförelse av fördelar och nackdelar

På laserskrivare laddas trummans yta under tecknet "+". Färgpulvret rinner ut ur patronen när den roterar och fokuserar endast på pluspunkterna. Därefter går papperet igenom en viss bearbetning inuti skrivarens struktur, varefter utmatningen från den färdiga ritningen görs.

Vidare föreslås att bekanta sig med fördelarna med laserenheter:

  • låg kostnad per tryckt sida;
  • snabb ritning av bilden på papper;
  • möjligheten att skriva ut stora textmaterial;
  • enkel användning av enheten vid ökade belastningar;
  • du behöver inte fylla på kassetter ofta;
  • färgkompositionen för de färdiga bilderna påverkas inte negativt av fukt;
  • laserskrivare kan skriva ut all information på papper med olika densitet, struktur och kvalitet.
Bild
Bild
Bild
Bild

Tillsammans med fördelarna med laserskrivare finns det några nackdelar:

  • högt pris på enheten;
  • hög strömförbrukning;
  • oförmåga att serva patronen hemma;
  • toner är hälsoskadligt, vilket kräver ventilation av rummet under drift.
Bild
Bild
Bild
Bild

Bläckstråleskrivare använder huvud med färg … Själva bilden erhålls från en uppsättning miniatyrprickar. Vidare föreslås att överväga de fördelar som fans av bläckstråleskrivare tilltalar:

  • lågt pris jämfört med laserenheter;
  • låg energiförbrukning - enkelt uttryckt lägger en bläckstråleskrivare 10 gånger mindre elektrisk resurs på sitt arbete än en laser;
  • alla bläckstråleskrivare är utrustade med en kortläsare, tack vare vilken du kan skriva ut information från flyttbara medier;
  • högkvalitativa färgbilder;
  • färgkompositionen skadar inte människors hälsa;
  • stort sortiment, olika design och färger.
Bild
Bild
Bild
Bild

Men även bläckstråleskrivningsmodeller har vissa nackdelar:

  • det höga priset för varje tryckt sida;
  • behovet av att byta patron ofta;
  • om du använder enheten sällan torkar bläcket upp;
  • långsamheten i utmatningen av varje enskilt ark;
  • bläcket i tryckta bilder påverkas negativt av fukt.

Genom att jämföra fördelarna och nackdelarna med varandra kan du bestämma vilken kontorsutrustning som är bättre att köpa för personliga ändamål och vilken som är lämplig för kontorsbruk.

Bild
Bild
Bild
Bild

Skillnader i grundläggande egenskaper

Innan du överväger vad som är skillnaderna mellan inbäddade och laserskrivare, föreslås att du gör dig bekant med en tabell där det finns kort information med skillnaden i tekniska egenskaper som kan jämföras med varandra.

Laserskrivare

Jet -skrivare

Hög utskriftshastighet

«+» «-»

Högkvalitativ pappersmottaglighet

«+» «-»

Tillgänglighet för funktionen för dubbelsidig utskrift

«+» «-»

Dubbelsidig utskrift

«+»; «-» «-»

Lång livslängd

«+» «-»

Låg kostnad per tryck

«+» «-»

Låg kostnad för enheten

«-» «+»

Liten storlek

«-» «+»

Låg energiförbrukning

«-» «+»

Glansig utskriftskvalitet

«-» «+»

Lätt att använda

«-» «+»
Bild
Bild

Först och främst måste du lära känna med en skillnad i prispolicy . Enligt genomsnittlig statistik kan anständiga bläckstråleskrivare hittas i intervallet 6-7 tusen rubel. Men lasermaskiner som uteslutande stöder svartvitt tryckformat har ett pris på cirka 9 000 rubel. En laserenhet som också utför färgutskrifter skiljer sig avsevärt i kostnad, som sträcker sig från 15 000 till 20 000 rubel.

Bild
Bild

Naturligtvis gör detta prisförhållande konsumenterna uppmärksamma bläckstråleskrivningsmodeller, men om du gör ytterligare beräkningar blir det klart att en engångsinvestering i en dyr laserskrivare blir mer lönsam.

För att förstå vad som står på spel, du måste överväga kostnaden för förbrukningsvaran . Den ursprungliga bläckpatronen kan skriva ut 30 färgbilder eller 400 ark svartvit text. Laserskrivarpatronen kan mata ut 150 färgbilder och 1300 sidor svartvitt textmaterial. Samtidigt varierar kostnaden för en patron för ett bläckstrålesystem från 500-600 rubel, patroner för en laserskrivare kostar 200-250 rubel.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det är nästan omöjligt att se den enorma skillnaden när man skriver ut svartvitt information . Både laser- och bläckstråleskrivare klarar denna uppgift utan problem. Men om vi överväger frågan om att skriva ut färgfotografier och bilder, har bläckstråleenheter en hög överlägsenhet . Och detta beror på det faktum att bläcket i en flytande konsistens blandas mer intensivt med varandra och därigenom ger: en mängd olika färgpaletter, hög ritning och detaljer.

Som nämnts tidigare är kostnaden för en ny patron för bläckstråleskrivare cirka 500-600 rubel. Den innehåller cirka 13 ml färgämne. När bläcket tar slut kan du köpa en ny patron, men för att spara pengar är det bättre att fylla på de gamla behållarna. Men tyvärr, Frekvent påfyllning av patronen påverkar utskriftskvaliteten.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Om bläckstråleskrivaren är inaktiv under en längre tid torkar bläcket. Respektive, du måste köpa nya patroner . Torrt bläck är dock inte det värsta. Det är mycket allvarligare om inte bara färgämnet torkar ut, utan också skrivhuvud , reparation vilket är ett mycket dyrt nöje. För att undvika detta är det nödvändigt att återge en färgbild minst en gång i veckan.

För laserskrivare är kostnaden för en ny patron 200 rubel … Till samma pris tankning pågår . Med långvarig stagnation av enheten torkar färgämnet inte ut, eftersom det har ett pulverformigt utseende. Vissa tror att du kan fylla på den gamla patronen själv, men så är inte fallet. Det är viktigt att vidta försiktighetsåtgärder eftersom toner är giftigt och skadligt för människors hälsa.

Därför tar mästaren alltid på sig handskar och fyller på patronen i ett välventilerat område.

Bild
Bild
Bild
Bild

Bläckstråleskrivare överträffar laserskrivare när det gäller hållbarhet … På grund av sin höga toxicitet kan färgämnet, om det kommer på huden och slemhinnorna, orsaka en allergisk reaktion. Om du andas in en liten mängd torr färg kan du göra stor skada för hela din hälsa. Dessutom, när tonern värms upp, frigörs ozon - ett ämne som kan orsaka oåterkallelig hälsoskada. Installera laserskrivare i ventilerade utrymmen. Men färgämnet för bläckstråleskrivarmodeller påverkar inte på något sätt människors hälsa.

Mängden inbyggt minne i moderna skrivarmodeller (bläckstråleskrivare och lasertyper) är ganska hög . Om siffran är 32 MB kan du inte garantera kvaliteten på den utskrivna bilden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Utskriftsenheten för en laserskrivare fungerar flera gånger snabbare och bättre än i bläckstråleskrivningsmodeller … Tyvärr är det omöjligt att skilja laserskrivare från bläckstråleskrivare genom sitt utseende. Båda har en vacker, stram design som döljer en unik tryckning "fyllning".

Baserat på informationen är det omöjligt att säga säkert vilken skrivare som är bäst. Båda enheterna har både positiva och negativa sidor.

Användaren måste, innan han köper den presenterade kontorsutrustningen, bestämma vilka uppgifter enheten ska klara av, väga för och nackdelar och därefter fatta beslut till förmån för en viss design.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vilket ska man välja?

Reglerna för att välja skrivare av ett eller annat slag är desamma. Det viktigaste är att användaren i förväg bestämmer de grundläggande kraven för enheten.

  1. Det är nödvändigt att stoppa ditt val på kända märken som länge har bevisat sig från den bästa sidan. Du bör inte köpa en skrivare som du gillar i utseende - det är viktigt att bekanta dig med dess tekniska egenskaper.
  2. Det är nödvändigt att noggrant läsa tillverkarens garantivillkor samt kontrollera listan över servicecenter i din stad.
  3. Det är nödvändigt att i förväg veta kostnaden för reservdelar till skrivaren och förbrukningsmaterial i fråga. Det är viktigt att priset på problemet inte visar sig vara högre än kostnaden för själva enheten.
  4. Originalförpackningen innehåller det maximala antalet utskrifter per månad. Om 5-6 tusen sidor skrivs ut varje månad bör du vara uppmärksam på enheter som matar upp till 7 tusen ark.
  5. När du köper en skrivare bör du överväga modeller med de funktioner som är nödvändiga för operationen. Därför behöver du inte betala för mycket för onödiga alternativ.
  6. Som du vet, för att tanka patroner med komplexa skrivardesigner, måste du ringa en specialist som "träffar" plånboken. För att spara familjebudget är det att föredra att ta en modell där du själv kan fylla på bläck.
  7. Det är mer lönsamt för hemmet att överväga bläckstråleskrivare. De är mer ekonomiska och underhållbara. För kontoret, professionella fotostudioer, rekommenderas att ta lasermodeller.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det är enkelt att välja den perfekta skrivarmodellen huvudsaken är att bestämma för vilka ändamål den är avsedd . Om bara svartvita utskrifter behövs är laserprover värda att överväga. För färgbilder är bläckstråleskrivare lämpliga.

Rekommenderad: