Bläckstråleskrivare (47 Foton): Vad är Det? För- Och Nackdelar Med Färg- Och Svartvita Skrivare För Hemmet, Driftsprincip Och Egenskaper

Innehållsförteckning:

Video: Bläckstråleskrivare (47 Foton): Vad är Det? För- Och Nackdelar Med Färg- Och Svartvita Skrivare För Hemmet, Driftsprincip Och Egenskaper

Video: Bläckstråleskrivare (47 Foton): Vad är Det? För- Och Nackdelar Med Färg- Och Svartvita Skrivare För Hemmet, Driftsprincip Och Egenskaper
Video: Best Inkjet Printer 2020 - best Home Printer 2024, April
Bläckstråleskrivare (47 Foton): Vad är Det? För- Och Nackdelar Med Färg- Och Svartvita Skrivare För Hemmet, Driftsprincip Och Egenskaper
Bläckstråleskrivare (47 Foton): Vad är Det? För- Och Nackdelar Med Färg- Och Svartvita Skrivare För Hemmet, Driftsprincip Och Egenskaper
Anonim

I det moderna livet kan du inte klara dig utan en skrivare. Nästan varje dag måste du skriva ut olika uppgifter, arbetsdokument, grafik och mycket mer. De flesta användare föredrar bläckstråleskrivare . De är bekväma, kompakta och framför allt snabba. Deras främsta drag är högkvalitativ utskrift. Denna aspekt bestäms dock av kostnaden för enheten. Ju högre prislapp, desto bättre blir den tryckta informationen. Det finns dock fortfarande många nyanser som du bör vara särskilt uppmärksam på när du väljer en bläckstråleskrivare.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad det är?

En bläckstråleskrivare är en enhet för utmatning av elektronisk information till papper .… Det betyder att den presenterade enheten låter dig skriva ut all information från din dator, till exempel en rapport eller en internetsida. Tack vare sina unika egenskaper kan bläckstråleskrivare användas hemma och på jobbet.

Ett särdrag hos de presenterade modellerna är det färgämne som används . Bläckbehållarna fylls inte med torr toner utan med flytande bläck. Under utskriften faller de finaste droppar bläck på pappersbäraren genom miniatyrmunstycken, eller, som de också kallas, munstycken, som inte kan ses utan mikroskop.

Antalet munstycken i konventionella skrivare varierar från 16 till 64 delar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Men på dagens marknad du kan hitta bläckstråleskrivare med många munstycken , men deras syfte är rent professionellt. Ju fler munstycken desto bättre och snabbare är utskriften.

Tyvärr är det omöjligt att ge en exakt definition av en bläckstråleskrivare. Beskrivningen finns i vilken bok som helst eller på Internet, men det kommer inte att vara möjligt att få ett specifikt svar på vilken typ av enhet det är. Ja, det här är en enhet med en komplex mekanism, vissa tekniska egenskaper och funktioner. MEN för att förstå huvudsyftet med att skapa en bläckstråleskrivare, föreslås det att kort bekanta sig med dess skapelseshistoria.

William Thomson anses vara den indirekta uppfinnaren av bläckstråleskrivaren . Men hans hjärnskap var en "jet" utformad för att spela in meddelanden från telegrafen. Denna utveckling presenterades för samhället 1867. Funktionsprincipen för enheten var att använda elektrostatisk kraft för att kontrollera droppar flytande färg.

Bild
Bild
Bild
Bild

På 1950 -talet återupplivade Siemens ingenjörer tekniken . Men på grund av avsaknaden av ett kraftfullt genombrott i den tekniska världen hade deras enheter många brister, bland annat den enorma kostnaden och låga kvaliteten på den visade informationen utmärkte sig.

Efter en tid var bläckstråleskrivare utrustade med piezoelektrisk … I framtiden har Canon utvecklat ett nytt sätt att pressa färgämnet från bläckbehållarna. Den höga temperaturen gjorde att den flytande färgen förångades.

När vi närmade oss modern tid bestämde HP sig för att skapa den första färgbläckstråleskrivaren … Varje nyans av paletten skapades genom att blanda blå, röd och gul färg.

Bild
Bild

Fördelar och nackdelar

Varje modern teknik är en komplex multifunktionell mekanism med individuella fördelar och nackdelar. Bläckstråleskrivare har också ett antal fördelar:

  • höghastighetsutskrift;
  • hög kvalitet på den visade informationen;
  • utmatning av färgbilder;
  • lågt ljud under drift;
  • acceptabla dimensioner av strukturen;
  • möjligheten att fylla på patronen hemma.
Bild
Bild
Bild
Bild

Nu är det värt att beröra nackdelarna med bläckstråleskrivarmodeller:

  • högt pris på nya patroner;
  • skrivhuvudet och bläckelementen har en viss livslängd, varefter de måste bytas ut;
  • behovet av att köpa specialpapper för utskrift;
  • bläcket tar slut väldigt snabbt.

Men trots de påtagliga nackdelarna, bläckstråleskrivare är mycket efterfrågade av konsumenterna … Och det viktigaste är det kostnaden för enheten låter dig köpa den för både arbete och hemmabruk.

Bild
Bild

Enhet och driftsprincip

För att förstå hur skrivaren fungerar måste du bekanta dig med dess fyllning, nämligen: med mekanismens detaljer.

Patron

Alla skrivaranvändare har sett detta designelement minst en gång. Utåt är det en låda gjord av hållbar plast . Den längsta bläckbehållaren är 10 cm. Det svarta bläcket finns i en separat del som kallas svart. Färgat bläck kan kombineras i en låda dividerad med väggar.

De huvudsakliga egenskaperna hos patroner inkluderar flera indikatorer

  1. Antalet blommor i en plastbehållare varierar från 4-12 bitar. Ju fler färger, desto högre kvalitet överförs färgerna till papperet.
  2. Storleken på bläckdropparna är olika beroende på skrivarens design. Ju mindre de är, desto ljusare och tydligare visas bilderna.

I moderna skrivarmodeller, utskrift huvud är en oberoende komponent och inte en del av patronen.

Bild
Bild
Bild
Bild

PZK

Denna förkortning står för påfyllningsbar patron … Det blir klart att vi talar om möjligheten att tanka bläck. Varje fack i patronen är utrustat med två hål: det ena är för påfyllning av bläck, det andra är ansvarigt för att skapa tryck inuti behållaren.

Avstängningsventilen har emellertid många nackdelar

  1. Vi måste tanka ofta.
  2. För att kontrollera mängden bläck i tanken måste du ta bort patronen. Och om bläckhålet visar sig vara ogenomskinligt är det omöjligt att förstå hur mycket färgämne som finns kvar.
  3. Har inte låg bläcknivå i patronen.

Frekvent borttagning kommer att slita ut patronen.

Bild
Bild
Bild
Bild

CISS

Denna förkortning står för Continuous Ink Supply System . Strukturellt är det fyra eller fler bläckbehållare med tunna rör som inte rymmer mer än 100 ml färg. Att fylla på bläck med ett sådant system är sällsynt, och att fylla behållarna med färg är enkelt. Kostnaden för skrivare med den här funktionen är mycket högre, men deras underhåll påverkar inte plånboken på något sätt.

CISS har dock, trots många positiva aspekter, vissa nackdelar

  1. En fristående CISS-enhet kräver extra utrymme. Om du flyttar den från plats till plats kan inställningarna misslyckas.
  2. Färgbehållarna måste skyddas från solen.
Bild
Bild
Bild
Bild

Pappersmatning

Denna process innebär bricka , rullar och motor -… Facket kan placeras högst upp eller längst ner i strukturen, beroende på skrivarmodell. Motorn startar, rullarna aktiveras och papperet kommer in i trycksystemets insida.

Kontrollera

Skrivarens manöverpanel kan utrustas med flera kontrollknappar, display eller pekskärm . Varje nyckel är signerad, vilket gör det enkelt att använda skrivaren.

Ram

Husets huvudfunktion är att skydda skrivarens insida . Oftast är den tillverkad av förstärkt plast och är svart eller vit.

Bild
Bild

Motorer

Det finns 4 små motorer i skrivaren, som alla har ett specifikt syfte:

  • en - aktiverar pappersupptagningsrullen och dragkraften inuti skrivaren;
  • den andra ansvarar för den automatiska matningen;
  • den tredje aktiverar skrivhuvudets rörelse;
  • den fjärde är ansvarig för "leverans" av bläck från behållarna.
Bild
Bild
Bild
Bild

Särskild uppmärksamhet bör ägnas stegmotor … Detta strukturella element används för förflyttning av pappersark och huvud.

Efter att ha behandlat enheten i en bläckstråleskrivare och dess struktur kan du ta reda på hur den fungerar

  1. Pappersmatningsmekanismen börjar först. Arket dras in i strukturen.
  2. Bläck levereras till skrivhuvudet. Om det behövs blandas färgen och genom munstyckena kommer den in i pappershållaren.
  3. Information skickas till skrivhuvudet med koordinaterna för vart bläcket ska gå.

Utskriftsprocessen sker på grund av elektriska urladdningar eller från exponering för höga temperaturer.

Bild
Bild

Vad är dem?

Bläckstråleskrivare har gått igenom flera stadier av omvandling sedan starten. Idag skiljer de sig åt på flera sätt. En av dem är färgämnet som används för utskrift:

  • vattenbaserat bläck lämpligt för hushållsapparater;
  • oljebaserat bläck för kontorsbruk;
  • pigmentbas låter dig skriva ut foton av hög kvalitet;
  • Den heta pressen används i industriell skala för bearbetning av A4 och större bilder.
Bild
Bild
Bild
Bild

Dessutom klassificeras bläckstråleskrivare enligt utskriftsmetoden:

  • piezoelektrisk metod baserad på aktuell åtgärd;
  • gasmetod baserad på uppvärmning av munstycken;
  • drop on demand är en avancerad gasapplikationsteknik.

Den presenterade klassificeringen gör att du kan avgöra vilken typ av skrivare som är bäst lämpad för hemmabruk, kontor eller professionellt bruk.

Bild
Bild

Färgad

Utskriftskvaliteten för bläckstråleskrivare kan inte kallas idealisk, men om du inte tittar noga på utskriftsbilden kan du inte hitta några brister. När det gäller prissättning kan kostnaden för att köpa en färgskrivare vara betydande, men uppföljningstjänsten kommer att göra det klart att den stora initialinvesteringen har visat sig vara rimlig.

Färgbläckstråleskrivare är idealiska för hemmabruk . De är tysta, opretentiösa och skadar inte människors hälsa. I moderna modeller av färgbläckstråleskrivare finns det en patron, inuti vilken det finns väggar som delar plastlådan i flera delar. Deras lägsta antal är 4, högsta är 12. Under utskrift penetrerar färgkompositionen vid ett visst tryck i form av små droppar papperet genom munstyckena . Flera färger blandas för att skapa olika nyanser.

Bild
Bild
Bild
Bild

Svartvitt

Svartvita enheter är mer kompakta än färgskrivare . Dessutom är de fler ekonomisk i tjänst. Enligt genomsnittlig statistik kan en svartvit skrivare skriva ut cirka 30-60 sidor textinformation på 1 minut. Varannan modell är utrustad med nätverksstöd och ett pappersutmatningsfack.

Svartvita bläckstråleskrivare perfekt för hemmabruk där barn och ungdomar bor. Det är mycket bekvämt att skriva ut abstract och rapporter om det. Mödrar till småbarn kan skriva ut självstudier för utvecklingen av sina barn.

Och för kontor är den här enheten helt enkelt oersättlig.

Bild
Bild
Bild
Bild

Recension av de bästa märkena

Hittills har det varit möjligt att sammanställa ett betyg av de bästa bläckstråleskrivarna, som inkluderar modeller för bekväm användning hemma, på kontoret och i industriell skala.

Canon PIXMA TS304

Idealisk bläckstråleskrivare lämplig för hemmabruk . Ett bra alternativ för familjer med skolbarn och studenter. Den ursprungliga konstruktionen av strukturen sticker ut från den allmänna bakgrunden för sina stipendiater. Kanterna på skrivarluckan hänger över kroppen, men dess huvudroll är att rymma det kopierade materialet. Detta är inte ett fel, den här enheten kan kopiera, men bara med hjälp av en mobiltelefon och en speciell applikation.

Utskriftskvaliteten är inte dålig. Skrivaren använder pigmentfärg för att mata ut svartvitt information och vattenlösligt bläck för färgbilder. Denna skrivarmodell kan till och med skriva ut foton, men bara standardstorleken 10x15 cm.

Bild
Bild

Fördelarna med modellen inkluderar följande indikatorer:

  • utskrift av dokument genom överföring över ett trådlöst nätverk;
  • support för molntjänster;
  • närvaron av en XL-patron;
  • liten storlek på strukturen.

Till nackdelarna kan tillskrivas den låga utskriftshastigheten och en enda design av färgpatronen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Epson L1800

Den presenterade modellen i toppen av de bästa skrivarna är idealisk för kontorsbruk . Denna enhet är en slående representant för "tryckfabriken". Denna maskin sticker ut för sin kompakta storlek, användarvänlighet och 6-växlad utskrift.

De främsta fördelarna med denna modell inkluderar många egenskaper:

  • hög utskriftshastighet;
  • högkvalitativ utskrift;
  • lång resurs för färgpatronen;
  • inbyggd CISS.

Till nackdelarna kan bara tillskrivas ett märkbart brus under skrivarens användning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Canon PIXMA PRO-100S

Den perfekta lösningen för proffs. Ett särdrag hos denna modell är närvaron av en termisk stråldriftsprincip . Enkelt uttryckt beror permeabiliteten i munstyckena på färgens temperatur. Denna metod säkerställer att utskriftsenheten är motståndskraftig mot igensättning. Ett viktigt inslag i denna modell är förekomsten av separata bläckbehållare i svarta, grå och ljusgrå färger.

Utmatningspapper kan ha valfri storlek och vikt.

Bild
Bild

Fördelarna med denna modell inkluderar följande egenskaper:

  • färgutskrift av hög kvalitet;
  • utmärkt bearbetning av solida färger;
  • tillgång till molntjänsten;
  • stöd för alla format.

Till nackdelarna inkluderar den höga kostnaden för förbrukningsmaterial och avsaknaden av en informativ display.

Bild
Bild
Bild
Bild

Förbrukningsbara material

På tal om förbrukningsmaterial för skrivaren blir det tydligt att vi pratar om bläck och papper … Men professionella skrivare som används i produktionen kan enkelt visa färg och svartvitt information på transparent film och till och med på plast. Det är dock meningslöst att överväga komplexa förbrukningsmaterial i det här fallet. För en hem- och kontorsskrivare räcker det med papper och bläck.

Bläckstrålebläck är indelat i flera typer

  • Vattenlösliga … Det absorberas idealiskt i papper, ligger platt på huvudytan, förmedlar en färgpalett av hög kvalitet. Men när den utsätts för fukt sönderfaller den torkade vattenbaserade färgen.
  • Pigment … Det används oftast i industriell skala för att skapa tapeter. Pigmentbläcket förblir ljust länge.
  • Sublimering … I konsistensen finns det en likhet med pigmentfärg, men det skiljer sig åt i egenskaper och omfattning. Det kan användas för att applicera mönster på syntetmaterial.
Bild
Bild

Därefter föreslås att man överväger vilka typer av papper som kan användas för utskrift på en bläckstråleskrivare

  • Matt … Sådant papper används för att visa foton, eftersom det inte finns någon bländning på det finns inga fingeravtryck kvar. Pigment och vattenlösliga färger appliceras bäst på matt papper. De färdiga utskrifterna bleknar tyvärr med långvarig exponering för luft, så de bör lagras i album eller ramar.
  • Glansig … Papper som förmedlar färgernas livlighet. Det är bra att visa diagram över komplexitet, reklambroschyrer eller presentationslayouter på den. Glansen är något tunnare än matt papper och lämnar fingeravtryck på den.
  • Texturerat … Denna typ av papper är utformad för konstnärlig utskrift.

Det översta lagret på arket har en ovanlig konsistens som gör den visade bilden tredimensionell.

Bild
Bild

Hur väljer man?

Efter att ha tagit reda på designen och egenskaperna hos en bläckstråleskrivare kan du säkert gå till en specialaffär för att köpa en liknande modell. Det viktigaste är att styras av några kriterier när du väljer en enhet.

  1. Syftet med förvärv . Enkelt uttryckt köps en enhet för ett hem eller kontor.
  2. Nödvändig egenskaper … Du måste göra ett val till förmån för utskriftshastighet, hög upplösning, närvaron av en fotoutmatningsfunktion och mängden inbyggt minne.
  3. Uppföljningstjänst . Det är nödvändigt att omedelbart klargöra kostnaden för förbrukningsmaterial så att deras pris inte visar sig vara högre än kostnaden för själva enheten.

Innan du hämtar skrivaren från affären måste du kontrollera utskriftskvaliteten . Således kommer det att vara möjligt att kontrollera enhetens funktion och dess funktioner.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur man använder?

Innan du fortsätter med utmatningen av information på skrivaren är det nödvändigt att ställa in … Och först och främst anslut skrivaren till datorn.

  1. De flesta skrivare ansluter till en dator med en USB -kabel. Till att börja med placeras enheten på en lämplig plats. Det är viktigt att du har fri tillgång till pappersinmatnings- och utmatningsfacken.
  2. Strömkabel ingår. För att ansluta den måste du hitta motsvarande kontakt i enhetsfodralet, fixa det, först sedan ansluta skrivaren till datorn.
  3. Nästa steg är att installera drivrutinerna. Utan dem fungerar skrivaren inte korrekt. Textdokument och bilder visas uttorkade eller tvättade. Efter anslutning av skrivaren hittar datorns operativsystem oberoende de nödvändiga verktygen på Internet.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Varje skrivarmodell är utrustad med ett brett utbud av funktioner som påverkar kvaliteten och hastigheten på utmatningen. Du kan göra ändringar i dem via menyn "Skrivare och fax". Det räcker med att högerklicka på enhetsnamnet och komma in i dess egenskaper.

Efter installationen kan du börja arbeta.

Efter att ha öppnat en bild- eller textfil, tryck på Ctrl + P -tangentkombinationen på tangentbordet eller klicka på ikonen med motsvarande bild på programmets arbetspanel.

Bild
Bild
Bild
Bild

Möjliga fel

Skrivaren kan ibland uppleva en del fel … Till exempel händer det att enheten direkt efter installationen inte kunde skriva ut en testsida. För att lösa problemet måste du kontrollera anslutningskablarna eller köra en feldiagnos.

  • Mycket sällan jag själv ny skrivarinstallation misslyckas utan någon förklaring … Troligtvis är drivrutiner redan installerade på datorn, men för en annan utskriftsenhet, varför det uppstår en konflikt.
  • Den installerade skrivaren upptäcks inte av datorsystemet … I det här fallet är det nödvändigt att kontrollera att verktygen överensstämmer med enheten.

Rekommenderad: