Den Första TV: N (20 Bilder): När Visades Den I Världen Och I Sovjetunionen? Vilket år Uppfanns KVN-49? Uppfinnaren Zvorykin. När Skapades Färg -TV?

Innehållsförteckning:

Video: Den Första TV: N (20 Bilder): När Visades Den I Världen Och I Sovjetunionen? Vilket år Uppfanns KVN-49? Uppfinnaren Zvorykin. När Skapades Färg -TV?

Video: Den Första TV: N (20 Bilder): När Visades Den I Världen Och I Sovjetunionen? Vilket år Uppfanns KVN-49? Uppfinnaren Zvorykin. När Skapades Färg -TV?
Video: Evolution of Television 1920-2020 (updated) 2024, Maj
Den Första TV: N (20 Bilder): När Visades Den I Världen Och I Sovjetunionen? Vilket år Uppfanns KVN-49? Uppfinnaren Zvorykin. När Skapades Färg -TV?
Den Första TV: N (20 Bilder): När Visades Den I Världen Och I Sovjetunionen? Vilket år Uppfanns KVN-49? Uppfinnaren Zvorykin. När Skapades Färg -TV?
Anonim

Trots att tv -apparater nu sakta men säkert blir mindre och mindre använda, har deras uppfinning och senare oöverträffade popularitet bland folket nästan blivit en symbol för ett stort segment av modern historia. Själva kärnan i broadcast -tv är att omvandla ljusvågor till elektriska signaler, som senare avkodas till bilder . Det tog mycket ansträngning och tid att uppfinna sådana enheter. Tv-apparater har kommit långt från en svartvit skärm i storleken på en tändsticksask till ett brett utbud av moderna modeller och enorma skärmar som används för storskaliga program. Det handlar om denna viktiga tidsperiod, som fortsätter till denna dag, läst i denna artikel.

Bild
Bild

Historien om uppkomsten av tv -apparater

Den första camera obscura, som var den tidigaste prototypen på en tv, skapades på medeltiden. Hon kunde omvandla ljus till en optisk bild. Men skapandet av en fullfjädrad TV förutbestämdes endast med uppfinningen av den första radion. Officiellt är skaparen av den senare Marconi, i hemlandet anses Popov vara honom. Det finns dock gott om bevis för att ett antal andra forskare var inblandade i denna händelse.

En liknande situation inträffar med namnet på TV: ns skapare. Det bör dock noteras att utvecklingen av denna idé skedde i etapper. Officiellt anses Zvorykin vara uppfinnaren av den första tv: n. Hans hemland är det ryska imperiet, efter den revolution där han immigrerade till USA. Och apparatens olika komponenter skapades av många forskare från olika länder. Här är en lista över viktiga upptäckter, nyckeltal och deras uppfinningar, utan vilka det vore omöjligt att genomföra idén med tv -sändningar.

  1. År 1817 i Europa, tack vare upptäckten av selen, lärde de sig att omvandla ljus till elektricitet.
  2. År 1856 Geisler skapade ett tröghetsrör som omvandlar elektricitet till en optisk bild med hjälp av gas.
  3. År 1880 Bakhmetjev föreslog en teknik för att överföra bilder över ett avstånd baserat på perspektiv.
  4. År 1889 Stoletov skapade den berömda fotocellen. Den baserades på en upptäckt av Hertz som kallas den fotoelektriska effekten. Den beskriver ljusets effekt på el. Albert Einstein var också engagerad i forskning om detta ämne vid en tidpunkt.
  5. Den tyska forskaren Nipkov kom med en skiva med samma namn som skannade och överförde bilder till en speciell mottagare j. Faktum är att den här enheten kunde läsa bilden rad för rad. Med den snabba rotationen av skivan med hål gick ljuset som passerade genom dem samman till en enda bild. För att få en bild i storleken på en tändsticksask var det nödvändigt att använda en 40 cm Nipkov -skiva.
  6. Exakt lärare från S: t Petersburg Permsky under en av hans föreställningar gav han denna enhet sitt moderna namn - "TV".
Bild
Bild

Mekanisk

Scotsman Loughy demonstrerade med hjälp av Nipkow -skivan först silhuettens rörelse på skärmen. Man tror att det var han som gjorde den första mekaniska tv: n. Bildhastigheten för hans enhet är 5 bitar per sekund. Det framkom dock senare att den mekaniska TV: n var ett slags”återvändsgränd”. Det var omöjligt för honom att öka bildupplösningen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Elektronisk

Någon gång blev det uppenbart att mekanisk tv är en återvändsgränd. Det var då de började leta efter en riktning för den vidare utvecklingen av denna enhet. Således, efter en rad experiment, blev den ryska forskaren Rosing snart skaparen av världens första elektroniska TV -apparat. Han anses vara honom efter skapandet av det berömda CRT (katodstråleröret), som han kallade ett ikonoskop.

Bild
Bild

Forskning om detta ämne fortsatte forskaren Campbell-Swinton … Trots att han inte lyckades göra ett seriöst genombrott på detta område bidrog han betydligt till teorin om tv -utvecklingen.

År 1927 Japanska Takayanagi visade för världen ett tv-system i 100 linjer med hjälp av ett katodstrålerör och en Nipkov-skiva.

Kataev , som en följare av Rosing, skapade ett "radioöga", som liknade i sin struktur ett ikonoskop.

Bild
Bild

I slutet av 20 -talet av förra seklet Skottarna Byrd för första gången presenterade en enhet som ser ut som en modern TV.

Och slutligen, 1935 redan i USA Zvorykin fick ett officiellt patent på världens första ikonoskop, som han uppfann tre år tidigare.

Tack vare denna uppfinning släpptes den första tv: n senare. Denna viktiga händelse ägde rum på 1900 -talet.

Bild
Bild
Bild
Bild

När uppträdde du i Sovjetunionen?

År 1931 genomfördes den första TV -sändningen i Sovjetunionen . Ungefär samtidigt började tidningen "Radiofront" publicera diagram över TV-apparater för självmontering. Nipkovs skivor, som fanns på den fria marknaden, anslöts till neonlampor. Senare anslöts radiomottagare till dem för att leverera ljud. Det är anmärkningsvärt att vid tidpunkten för den första tv -sändningen producerades inte tv -apparater.

År 1939 anses vara början på massproduktion av tv -apparater i stor skala . Leningrad -fabriken "Komintern" bedrev serieproduktion. De första sådana enheterna liknade bara på distans sina riktiga motsvarigheter. De var radioapparater med en penna och en liten skärm. Den senare var 3x4 cm stor, och själva enheten måste anslutas till en radiomottagare. Ljud och video sändes separat från varandra. Tv -program började sändas ungefär samtidigt. De sändes bara av en kanal - "First ". Han avbröt tillfälligt sitt arbete under andra världskriget, men återupptog det sedan och sänder fortfarande. Efter denna period började också en annan kanal sändas.

Bild
Bild

I Sovjetunionen, under perioden 1946 till 1949, uppfann flera ingenjörer (Kenigson, Varshavsky, Nikolaevsky) T-1 TV: n . Dess andra namn är KVN-49. Enheten fick sitt namn för att hedra de första bokstäverna i namnen på uppfinnarna, och "49" är datum (år) för början av sin massproduktion. Det blev en verklig "folk -TV" eftersom den producerades och såldes aktivt. Fick ett dåligt namn - ofta förkortades dess förkortning som "Köpte - Påslagen - Fungerar inte" på grund av att nästan varannan enhet måste repareras innan garantiperiodens slut. Det såg ut som en trälåda med en liten skärm. Skärmens mått var 10,5 × 14 cm. Enheten vägde 29 kg. Modellen kom med ett objektiv som användes för att förstora bilden. Den fylldes med glycerin eller destillerat vatten. Några av de modeller som har överlevt till denna dag fortsätter att fungera och tar emot sändningssignaler.

Från 1953 till 1955 producerade Sovjetunionen en TV med namnet "Rainbow ". Den var utrustad med ett 18 cm bildrör. Som det blir klart slutade produktionen snabbt. Denna enhet var redan mycket mer som en modern tv.

Uppenbarligen sänder var och en av de listade enheterna endast en svartvit bild.

Bild
Bild
Bild
Bild

Framväxten av färg -tv

Färg -TV var en logisk fortsättning på utvecklingen av denna teknik . Framgångsrika experiment med uppfinningen av färg -tv utfördes av Hovhannes Adamyan, men John Loughie Byrds arbete anses vara ett verkligt värdefullt bidrag. Det är sant att hans TV bara kunde sända bilder i tre färger - blått, rött och grönt. Dessutom bildades den senare direkt på skärmen under bildsändningen. Och hans system kunde inte kombinera dessa tre nyanser med svartvita färger.

År 1900 ansökte Polumordvinov om patent. Hans tv -system var också tricolor och kallades " Telefot ". Trots alla ansträngningar hittade inte bildens färgutsändning sin popularitet just nu och lockade nästan inget intresse. Som det visade sig, då var människor nöjda med en svartvit bild.

Först efter slutet av andra världskriget fanns en uppfinning som kallades "Trinescope", som var en färg -TV . Detta hände i USA. Med uppfinningen av denna enhet började tv -apparater förbättras för användning av civilbefolkningen.

Bild
Bild

Den första färg -tv -sändningen producerades av Leningrad Television 1952. Men i Sovjetunionen etablerades massproduktion mycket senare, bara på 70 -talet av XX -talet - sedan 1967 började olika modeller av färg -TV -apparater produceras.

Fram till den tiden var tv -apparater mycket sällsynta och hade ett högt pris, de var praktiskt taget otillgängliga för vanliga människor. Till exempel, i början av det stora patriotiska kriget, producerades endast cirka 2000 TV -apparater på hela Sovjetunionens territorium.

Bland de tillverkade modellerna 1967 fanns "Rainbow 403", "Ruby 401", "Record 101 ". Den första färg -TV: n av dem var "Rubin". Storleken på deras diagonaler var från 59 till 61 cm. Men vid den tiden tillverkades fortfarande svartvita enheter. De drogs slutligen ur produktionen först 1977.

Från samma år blev sändningen av program helt färgad.

Bild
Bild
Bild
Bild

I Ryssland, liksom i andra länder i det sovjetiska rymden vid den tiden, hade alla råd att köpa en TV bara närmare 80 -talet, medan i USA, redan på 20 -talet av förra seklet, var det möjligt att gå till en specialaffär för att köpa sådan utrustning . Det kan till och med ordnas på kredit. En så stor tillfällig skillnad mellan starten av massförsäljning av tv -apparater i USA och Sovjetunionen förklaras oftast av den interna politiken som leddes av Sovjetunionen. Länge trodde man att radio är ett billigare, och därför tillgängligt, kampanjmedel.

Nästan varje byggnad var utrustad med ett radiouttag. Och forskning om utveckling av tv -apparater under en lång tid fick inte stöd av landets regering.

Bild
Bild

Uppfinningen av plasmamodeller

De första plasmaprodukterna utvecklades inte så nyligen som det kan tyckas, redan 1964. Den första plasma -TV: n monterades med en cell . Detta gjordes av amerikanska forskare vid University of Illinois Slottow och Bitzer. Men de återvände till den vidare utvecklingen av denna uppfinning många år senare, och även när det blev klart att CRT -systemet behövde bytas ut. Detta berodde på att digital -tv dök upp, och kinescope var inte den bästa översättaren.

Plasma -tv -celler fylls med gas. De är belägna mellan glasytor, belägna mittemot varandra. Varje plasma -TV är nu utrustad med miljontals celler.

Officiellt introducerades de första "platta" TV -apparaterna av Panasonic 1999. Deras diagonal var 60 tum

Bild
Bild
Bild
Bild

Senare uppfanns flytande kristallanaloger, som började ersätta plasma. Huvuddelen av sådana modeller är flytande kristallmatrisen . Utrymmet mellan glas- eller polymerpaneler är fyllt med flytande kristaller. Själva som flytande kristaller upptäcktes under den sista perioden av XIX -talet.

Under 2010 togs CRT -TV -apparater bort nästan helt från skyltfönster. Moderna modeller kombinerar flera funktioner - det här är inte bara möjligheten att titta på filmer via olika medier, utan också en internetanslutning, kabel- eller satellit -TV. Och även TV -apparater används som musikspelare. Några av dem är utrustade med 3D -videovisning.

För närvarande är den närmaste möjliga händelsen i den revolutionära grenen av utvecklingen av tv -apparater en fullständig övergång till en allestädes närvarande holografisk bild.

Bild
Bild

Den korta historien om uppfinningen av olika tv -apparater kan verka förvirrande, och det är det verkligen. Under storhetstiden för upptäckter och många tekniska utvecklingar (1800 -talet) arbetade många begåvade forskare samtidigt på flera viktiga uppfinningar, bland annat tv- och tv -sändningar. Som vilken skapare som helst, arbetade de kaotiskt, gjorde olika upptäckter, ibland gemensamt och ibland, oberoende av varandra.

TV har nu en symbolisk betydelse och har för det mesta redan flyttat in i internetutrymmet . Det, precis som under åren det skapades, används för att tvinga fram idéer, som påverkar världspolitiken. Men nu - i mycket mindre utsträckning.

När det gäller TV -apparater finns de fortfarande i nästan varje familj och fortsätter att användas aktivt och förblir en integrerad del av det moderna livet. Och tack vare skapandet av TV: n blev uppfinningen av både datorn och smarttelefonen möjlig.

Rekommenderad: