HDR På TV: Vad är Det Och Varför Behöver Du Stöd För Den Här Funktionen? Beskrivning Av Tekniken. Hur Slår Jag På TV -läget?

Innehållsförteckning:

Video: HDR På TV: Vad är Det Och Varför Behöver Du Stöd För Den Här Funktionen? Beskrivning Av Tekniken. Hur Slår Jag På TV -läget?

Video: HDR På TV: Vad är Det Och Varför Behöver Du Stöd För Den Här Funktionen? Beskrivning Av Tekniken. Hur Slår Jag På TV -läget?
Video: Detta måste du göra för att uppleva 4K på din TV 2024, Maj
HDR På TV: Vad är Det Och Varför Behöver Du Stöd För Den Här Funktionen? Beskrivning Av Tekniken. Hur Slår Jag På TV -läget?
HDR På TV: Vad är Det Och Varför Behöver Du Stöd För Den Här Funktionen? Beskrivning Av Tekniken. Hur Slår Jag På TV -läget?
Anonim

Nyligen har tv -apparater som enheter som gör att du kan ta emot en tv -signal gått framåt. Idag är de inte bara fullvärdiga multimediasystem som ansluter till Internet och fungerar som en bildskärm för en dator, utan är också "smart" utrustning som har en mycket bred funktionalitet.

En av de ganska populära tv -apparaterna i nya modeller är teknik som kallas HDR … Låt oss försöka ta reda på vilken typ av teknik det är, vad denna förkortning egentligen betyder och vad dess applikation ger när du tittar på olika innehåll.

Bild
Bild

Vad är HDR

Låt oss först ta reda på vad HDR är. Det är en förkortning av frasen "High Dynamic Range", som bokstavligen kan översättas till "high dynamic range ". Denna teknik gör det möjligt att föra den skapade bilden så nära som möjligt till det vi ser i verkligheten . Åtminstone, så exakt som möjligt, så långt tekniken tillåter.

Bild
Bild

Det mänskliga ögat själv ser en relativt liten detalj i skuggan och i ljuset samtidigt. Men efter att eleven har anpassat sig till de ljusförhållanden som finns, ökar känsligheten hos det mänskliga ögat med minst 50%.

Bild
Bild

Hur det fungerar

Om vi pratar om HDR -teknikens arbete, då den har två viktiga element:

  1. Innehåll.
  2. Skärm.

Tvskärm) kommer att vara den enklaste delen. På ett bra sätt borde den bara markera vissa delar av skärmen mer ljust än den enkla modellen, som saknar stöd för HDR -teknik, gör.

Bild
Bild

Men med innehåll situationen är mycket mer komplicerad. Det måste ha HDR -stöd för att visa högt dynamiskt omfång på displayen. De flesta filmer som har spelats in under de senaste 10 åren har ett sådant stöd. Det kan läggas till utan att göra konstgjorda ändringar i bilden. Men huvudproblemet varför HDR -innehåll inte kan visas på TV: n är bara dataöverföringen.

Det vill säga video som är gjord med utökat dynamiskt omfång komprimeras så att den kan överföras till en TV eller någon annan enhet. Tack vare detta kan en person i bästa fall se bilden som enheten försöker reproducera med hjälp av tekniker och mekanismer för att förbättra bildkvaliteten som den stöder.

Bild
Bild

Det vill säga, det visar sig att endast innehåll som tas emot från en specifik källa kommer att ha äkta HDR. Anledningen är att din TV kommer att få särskild metainformation, som kommer att berätta hur den ska visa den eller den scenen. Naturligtvis är det vi pratar om här det TV: n måste i allmänhet stödja denna uppspelningsteknik.

Inte varje utrustning är lämplig för normal HDR -skärm. Inte bara TV: n, utan även digitalboxen måste vara utrustad med en HDMI-kontakt i version 2.0 åtminstone.

Bild
Bild
Bild
Bild

Typiskt utfärdat under de senaste åren har TV -modeller precis utrustats med HDMI -standarden av den här versionen, som kan uppgraderas med mjukvara till och med HDMI 2.0a. Det är den senaste versionen av denna standard som krävs för att förmedla ovanstående metadata.

Samtidigt har tillverkarna redan kommit överens om det TV -apparater som stöder HDR -teknik och 4K -upplösning får UHD Premium -certifiering . Dess tillgänglighet vid köp är ett viktigt kriterium. Det kommer inte vara överflödigt att notera det 4K Blu-ray-format stöder HDR som standard.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Varför behövs funktionen

För att förstå varför denna funktion behövs, bör du först och främst ta hänsyn till det kontrast och förhållande mellan ljusa och mörka områden är de kriterier som bildkvaliteten på skärmen beror på. Färgåtergivning kommer också att vara viktigt, vilket kommer att vara ansvarigt för dess realism. Det här är de faktorer som påverkar komfortnivån när du tittar på innehåll på TV.

Låt oss föreställa oss ett ögonblick att den ena TV: n har utmärkt kontrast och rikt färgomfång, medan den andra har en hög upplösning. Men vi kommer att ge företräde åt den första modellen, med tanke på att bilden på den kommer att visas så naturligt som möjligt. Skärmupplösning är också viktigt, men kontrast kommer att bli mycket viktigare. Det är trots allt hon som bestämmer bildens realism, som redan nämnts.

Bild
Bild

Tanken med tekniken som övervägs är att utöka kontrast- och färgpaletten .… Det vill säga, ljusa områden kommer att se mer trovärdiga ut på TV -modeller som stöder HDR jämfört med konventionella TV -apparater. Bilden på displayen kommer att ha mer djup och naturlighet. Faktiskt, HDR -teknik gör bilden mer realistisk vilket gör det djupare, ljusare och tydligare.

Bild
Bild

Visningar

Fortsätter konversationen om tekniken som kallas HDR, det bör tilläggas att den kan vara av flera typer:

HDR10 .

Bild
Bild

Dolby Vision .

Bild
Bild

Dessa är huvudtyperna. Ibland finns det en tredje typ av denna teknik som kallas HLG . Det skapades i samarbete med brittiska och japanska företag - BBC och NHK. Den behöll 10-bitars kodning. Det skiljer sig från annan teknik genom att det finns vissa förändringar i strömmen.

Huvudidén här är överföring . Det vill säga, det finns helt enkelt ingen kritisk kanalbredd i denna standard. 20 megabyte kommer att vara mer än tillräckligt för att tillhandahålla högkvalitativ streaming utan störningar. Men som nämnts ovan, denna standard anses inte vara grundläggande, i motsats till de två ovan, som kommer att diskuteras nedan.

Bild
Bild

HDR10

Denna version av tekniken som övervägs är vanligast eftersom den är lämplig för de flesta 4K -modeller som stöder HDR. Sådana kända tillverkare av TV-mottagare som Samsung, Sony och Panasonic använder detta format i sina enheter. Dessutom finns det stöd för Blu-ray, och i allmänhet liknar detta format mycket UHD Premium.

Det särdrag hos HDR10 är att kanalen kan passera upp till 10 bitar innehåll och färgpaletten innehåller 1 miljard olika nyanser . Dessutom innehåller strömmen information om förändringar i kontrast och ljusstyrka i varje specifik scen. Förresten, det sista ögonblicket gör det möjligt att göra bilden så naturlig som möjligt.

Det bör nämnas här att det finns en annan version av detta format som heter HDR10 + . En av dess egenskaper är dynamiska metadata. Enligt dess egenskaper och egenskaper anses den vara bättre än originalversionen. Anledningen är att det finns ytterligare tonutvidgning, vilket avsevärt förbättrar bildkvaliteten. Förresten, enligt detta kriterium finns det en likhet med den typ av HDR som kallas Dolby Vision.

Bild
Bild

Dolby Vision

Detta är en annan typ av HDR -teknik som har blivit nästa steg i utvecklingen . Tidigare installerades utrustningen som stödde den på bio. Och idag möjliggör tekniska framsteg släppandet av hemmodeller med Dolby Vision. Denna standard överstiger avsevärt möjligheterna för all teknik som finns idag.

Formatet gör det möjligt att överföra fler nyanser och färger, och toppljusstyrkan här har ökats från 4 tusen cd / m2 till 10 tusen cd / m2 . Färgkanalen har också expanderat till 12 bitar. Dessutom har paletten med färger i Dolby Vision 8 miljarder nyanser samtidigt.

Det bör tilläggas att vid användning av denna teknik är videon uppdelad i delar, varefter var och en av dem genomgår digital bearbetning, vilket kan förbättra originalbilden avsevärt.

Bild
Bild

Den enda nackdelen hittills är att det inte finns något sändningsinnehåll som helt kan följa Dolby Vision -formatet.

Denna teknik är endast tillgänglig på enheter från LG . Och vi pratar specifikt om tv -serien Signatur . Vissa Samsung -modeller stöder också Dolby Vision -teknik . Om modellen stöder den här typen av HDR får den motsvarande certifikat. För att den ska fungera på en enhet måste den ha inbyggt HDR -stöd samt ett utökat format.

Bild
Bild

Hur man tar reda på om TV: n stöder det här läget

För att ta reda på om en viss TV -modell har stöd för HDR -teknik krävs ingen extra ansträngning. All information som användaren behöver finns i den tekniska dokumentationen, liksom på TV -boxen.

Till exempel, om du ser inskriptionen Ultra HD Premium på lådan, har denna TV -modell stöd för HDR -standarden. Om det finns en inskription 4K HDR, stöder denna TV -modell också denna standard, men den har inte stöd för absolut alla typer av standarden i fråga.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur man slår på

Aktivera denna teknik på en viss TV enkelt nog . Mer exakt, du behöver inte göra någonting alls.

För att aktivera HDR -läge på en TV från vilken tillverkare som helst, vare sig det är Samsung, Sony eller någon annan, du behöver bara återge innehållet i det här formatet och det är det.

Om TV -modellen du köpte inte stöder denna standard visas ett felmeddelande helt enkelt på TV -skärmen , som kommer att innehålla information om att denna TV -modell inte kan återge detta innehåll.

Bild
Bild

Som du kan se HDR -teknik - ett måste för människor som vill njuta av innehåll av högsta kvalitet och maximal realism hemma.

Du kan också ansluta HDR till din TV med den här videon:

Rekommenderad: