Videokameror (52 Foton): Typer Av Videokameror, Små Videokameror Med Stabilisator Och Andra Modeller. Vad är Det, Hur Man Väljer Och Hur Fungerar Det?

Innehållsförteckning:

Video: Videokameror (52 Foton): Typer Av Videokameror, Små Videokameror Med Stabilisator Och Andra Modeller. Vad är Det, Hur Man Väljer Och Hur Fungerar Det?

Video: Videokameror (52 Foton): Typer Av Videokameror, Små Videokameror Med Stabilisator Och Andra Modeller. Vad är Det, Hur Man Väljer Och Hur Fungerar Det?
Video: Best Camcorder Under 100 | Top 5 Budget Friendly Camcorders on Amazon 2024, April
Videokameror (52 Foton): Typer Av Videokameror, Små Videokameror Med Stabilisator Och Andra Modeller. Vad är Det, Hur Man Väljer Och Hur Fungerar Det?
Videokameror (52 Foton): Typer Av Videokameror, Små Videokameror Med Stabilisator Och Andra Modeller. Vad är Det, Hur Man Väljer Och Hur Fungerar Det?
Anonim

Mänskligt minne är tyvärr kortlivat-vi behöver visuella påminnelser för att komma ihåg det visuella utseendet på även de närmaste människorna, länge övergivna hem och så vidare. Med tillkomsten av första foto och sedan videokameror har situationen förändrats dramatiskt - det blev möjligt att visa tittarna även vad de aldrig hade sett. Och om kameror gick till massorna ganska snabbt, slutade videokameror att vara rent professionell utrustning för bara tjugo till trettio år sedan.

Under de senaste tio åren har de kraftigt ersatts av smartphones med kameror av bra kvalitet, men det kan fortfarande inte sägas att videokameror redan är helt föråldrade. I många situationer kommer de fortfarande att vara oumbärliga, vilket innebär att det är värt att förstå denna typ av teknik.

Bild
Bild

Vad det är?

Om du ställer en liknande fråga till någon vuxen, kommer han förmodligen bara att ge en delvis definition av vad en videokamera är, eftersom sådana enheter är väldigt mångfacetterade och deras olika versioner har markant olika funktioner. Det mest korrekta, om än ofullständiga, svaret skulle vara att en videokamera är en videokamera, det vill säga att utmatningen inte är ett statiskt foto, utan "rörliga bilder".

Bild
Bild

De ursprungliga kamerorna var mycket skrymmande och var i huvudsak en kamera som arbetade med hög hastighet och tog många bilder per sekund på film . De första modellerna var inte utrustade med en mikrofon, så de skrev bara en bild, vilket tydligt visar en tyst film. För att se filmen måste du ta bort filmen, utveckla den och använda projektorn. På grund av procedurens komplexitet och det inte alltför imponerande resultatet har sådan utrustning länge varit ur bruk.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Med tiden kom de på en film med ett ljudinspelningsspår - detta gjorde inte kameran kompakt, men gjorde det möjligt att lägga till ljud i bilden och fånga allt som hände i detalj. Med hjälp av utrustning av denna typ spelades de flesta av de gamla (och inte så) filmerna, länge spelades tv -berättelser på samma sätt.

Det viktigaste genombrottet kom med tillkomsten av digital filmteknik, som under de kommande åren hotar att slutligen förstöra konkurrenten inför film . Kassetter behövs inte längre i sådan utrustning, eftersom informationen är inspelad på ett digitalt medium och lätt kan kopieras eller skrivas om. Vid tidpunkten för uppfinningen var det en ganska dyr teknik, men med tiden började digitala medier bli mer kompakta och billiga, och som ett resultat dök det upp amatörminikameror, tillgängliga för alla konsumenter.

Bild
Bild

Ytterligare två tekniker har blivit ett verkligt genombrott: möjligheten att överföra bilder i digital form och direkt se videon direkt på kameran, som har fått sin egen lilla display. Om den senare är normen för någon modern videokamera idag, är den förra fortfarande prerogativ för professionella modeller. Men även från denna korta utflykt blir det uppenbart att en videokamera är ett mycket löst koncept.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Översikt över arter

Frågan om klassificering av videokameror bör betraktas som kontroversiell, eftersom vi inte talar så mycket om enskilda typer av utrustning, utan om en uppsättning specifika egenskaper som kombineras i de mest oväntade kombinationerna och automatiskt skickar de flesta enheterna till en mellanposition mellan enskilda kategorier av utrustning. Ändå är det nödvändigt att överväga huvuddragen, annars kan det inte vara fråga om ett lämpligt val av modell . Vi har indelat all sådan utrustning i tre klasser enligt kriteriet för användningsomfång, men inom varje klass kan många olika undervarianter urskiljas.

Bild
Bild

Hushåll

Klassen konsumentkameror verkar vara den enklaste när det gäller beskrivning, eftersom de är bokstavligen de enklaste och i de flesta fall de billigaste videokamerorna avsedda för hemmabruk. I alla fall är detta handhållna modeller som, om så önskas och behövs för en stabil position, kan monteras på ett stativ, även om kompaktkameran är lätt att hålla i händerna även när du spelar in en lång video. Du bör inte förvänta dig imponerande funktionalitet från en sådan teknik, och till och med tvärtom, den är speciellt gjord med förväntan att du inte vet hur och inte professionellt vill lära dig alla krångligheterna med att ställa in inställningarna.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Som regel finns det flera standardfotograferingslägen här, som inte ger det perfekta resultatet, men låter dig fånga de viktiga stunderna i ditt eget liv väl.

I denna kategori ingår också en semi-professionell DSLR eller spegellös kamera . Sådana kameror intar en mellanliggande position mellan hushåll och professionella, eftersom de är mycket dyrare än vanliga hemmodeller, är utrustade med bra komponenter, har anständig fotokvalitet och förmågan att finjustera parametrarna. Sådan utrustning kan också användas av proffs, men inte av högsta nivå - en provinsiell videograf kommer definitivt inte att skämmas över en sådan kamera vid bröllop och andra helgdagar, men TV -människor kommer förmodligen att välja något ännu allvarligare.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Professionell

Just det faktum att någon utrustning klassas som professionell innebär vanligtvis att dessa redan är de bästa proverna i branschen. De flesta videor som sänds på TV -kanaler, och till och med läggs ut på videotjänster, är en produkt av professionella modeller. På ett vänligt sätt kan bara en riktig operatör med lämplig utbildning, eller åtminstone en amatör som är fanatiskt intresserad av att skjuta och ägnat många timmar åt att läsa specifik litteratur, få ut det mesta av sådan utrustning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Professionella videokameror används endast med en stabilisator, oavsett om de köps separat eller tillhandahålls av själva kamerans design . Tillräckligheten av en sådan teknik i allmänhet beror mycket på ytterligare tillbehör, som samma stativ, eftersom resultaten av dess arbete tydligt kommer att visa de minsta bristerna, till exempel att skaka hand på den som håller den.

Men med rätt tillvägagångssätt ger en professionell videokamera den bästa bilden, särskilt eftersom det i många fall är möjligt att välja optimala mikrofoner och linser.

Bild
Bild
Bild
Bild

Varje professionell videokamera förutsätter förmågan att finjustera parametrarna, men samtidigt kan den skärpas speciellt för specifika behov . Till exempel finns det modeller för makrofotografering - de låter dig skjuta mycket små föremål i högsta kvalitet, tack vare vilket vi kan se hur en regndroppe faller på ett växtblad eller hur insekter beter sig. Professionella kameror är också lämpliga för höghastighetsfotografering, som används aktivt i sportutsändningar-tack vare snabbare fotografering av ramar har vi nu tillgång till slowmotion-uppspelningar som inte längre blinkar enskilda bilder som för tio år sedan.

Bild
Bild
Bild
Bild

Särskild

Även om namnet antyder att speciella videokameror är någon form av speciell och enastående teknik, visar det sig i praktiken i de flesta fall vara tvärtom - att det ibland är för enkelt och kan användas även i vardagen. Huvudkarakteristiken för en sådan teknik är dess fokus på en viss typ av aktivitet, som faktiskt inte tillåter att utrustningen används på något annat område, förutom det för vilket den skapades.

Det mest slående exemplet är en videoövervakningskamera, som verkligen inte har några parameterinställningar, och som ofta inte ens har en egen digital enhet som ansluts till en dator.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sådan utrustning kan knappast köpas av en slump - den har det område för vilket denna kamera behövs, precis i namnet på prislappen, så du kommer inte på något sätt att förväxla den med en hushållsapparat . Vissa typer, till exempel medicinska videokameror som används i endoskopi, säljs vanligtvis inte i vanliga butiker - de kan bara beställas. I de flesta fall är alla speciella videokameror mycket små, ofta sämre i storlek även till en smartphone.

Bild
Bild
Bild
Bild

Populära märken

För många konsumenter som inte har mycket erfarenhet av att välja teknik är det inte så mycket egenskaperna som är viktiga som varumärkets goda namn. På ett sätt är ett sådant tillvägagångssätt motiverat - åtminstone kommer du inte att köpa en enhet som går sönder om sex månader, även om vi fortfarande insisterar på att en videokamera måste väljas strikt för dig själv, och det är ingen idé att jaga en viss företag om dess modell inte överensstämmer med dem som uppvisade dina kriterier.

Samtidigt har vi ändå samlat några topptillverkare som anses värda, enligt recensioner av amatörer och proffs

Till att börja med är de absoluta trendsättarna inom amatör- och halvprofessionellt fotografi Nikon och Canon … Båda märkena kan inte kallas budget, även om det finns mycket dyrare kameror. Sortimentet av båda är imponerande, därför är det bättre att jämföra dem inte som en helhet, utan en modell från varje, med hänsyn till egenskaperna och kostnaden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Under de senaste åren har duon av ledare framgångsrikt försökt att späda ut Sony , så att produkterna från ett välkänt japanskt företag också kan övervägas.

Bild
Bild

Kommer att kosta lite billigare Lumix- eller Fujifilm -kameror , medan de inte heller kan kallas dåliga, även om de är mer amatörmässiga.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det finns också ett antal andra värdiga märken som fortfarande släpar efter, men inte så signifikant.

Tillbehör

Om vi inte pratar om den billigaste versionen av en videokamera, kommer utrustningen säkert att vara utrustad med en eller annan kontakt eller fästen som gör att den kan användas i kombination med olika specialtillbehör. Verkliga proffs använder dem aktivt, och ständigt och i stort antal, eftersom själva kameran, även en mycket bra, inte kan komma nära att ge en idealisk bild.

Tänk på några tillbehör som kan hjälpa dig att spela in din drömvideo

Först och främst kommer vi att nämna kablar av olika typer krävs för att dra full nytta av de olika kameragränssnitten. I hushållsmodellen blir det få av dem. Och hela uppsättningen kan enkelt begränsas till en enda USB. Skaparna av professionella enheter tror aldrig att deras hjärnskap redan är perfekt, därför antar de att operatören kanske vill använda ytterligare utrustning - för detta görs ytterligare uttag som gör att du kan ansluta externa mikrofoner, mata ut en signal i analogt format, ansluta till någon utrustning via HDMI eller ännu mer. specifika kontakter. Alla dessa gränssnitt blir meningslösa om rätt sladd inte finns till hands.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ett annat viktigt tillbehör är TV -stativet . Ingen operatör, inte ens den mest erfarna och härdiga, kan hålla kameran i händerna utan att alls skaka, särskilt under lång tid. Samtidigt kommer alla oförutsedda stötar, även en liten, att omedelbart visas på bilden som tagits med en bra kamera. Därför filmas de flesta rapporter som filmats från scenen och inte innebär en snabb kamerarörelse med ett stativ. Samma stativ i vissa modeller möjliggör smidig rotation av kameran runt axeln, snyggt och utan ryck, som används för att ta panoramabilder.

Bild
Bild

Om de ovan beskrivna tillbehören ofta kan hittas även i amatörens arsenal, då dolly - Det här är verkligen professionell utrustning. Hur det fungerar är känt för alla som tittade på gamla filmer och särskilt tv -serier - de älskade tekniken att slå en videokamera, som i ett större skott rycker ut ansiktet på en av karaktärerna som upplever livliga känslor för tillfället. I själva verket är detta samma stativ, men ett rörligt, som ger kameran stabilisering och skydd mot skakningar under rörelse.

Bild
Bild

En ännu mer sofistikerad teknik är kamerakranen . Enligt principen för dess handling liknar den en vanlig byggkran, med den enda skillnaden att den inte tar upp eller sänker någonting - en videokamera är alltid fixerad i slutet. Denna teknik används oftast i studiomiljöer eftersom den tar mycket plats, kräver mycket utrymme och kräver en solid strömförsörjning. Hur det fungerar kan ses i många tv -program, där kameran bokstavligen flyger runt i hallen och visar värden, gästerna och publiken från smidigt föränderliga vinklar.

Bild
Bild

Steadicam eller stabilisator - en trendig enhet under de senaste åren, som har sjunkit i pris under ett decennium och blivit mycket kompakt, tack vare vilken den används flitigt även av amatörer. Prestandan kan vara helt annorlunda, och det råder ingen tvekan om att en billig steadicam ger samma högkvalitativa resultat som en dyr. Funktionsprincipen liknar arbetet med bilfjädrar - stabilisatorn undertrycker plötsliga ryck, gör att en kamera blir mjukare, på grund av vilken bilden ser mer attraktiv ut.

Bild
Bild

Separat belysningsutrustning Är en annan kategori av tillbehör som gör att du kan klämma ut mer ur din kamera. Det finns inget att förklara här - du kan helt enkelt inte skjuta ett objekt bra om det inte är tydligt synligt, och ytterligare ljus kommer att lösa detta problem.

Bild
Bild

Slutligen bör vi nämna ljusfilter, som ibland också används i arbete med videokameror . Detta är ett slags extra objektiv, som skiljer sig från det vanliga när det gäller ljustransmittans, helst transparent. Tack vare användningen av ett sådant tillbehör elimineras en del av det synliga spektrumet, vilket resulterar i att en vanlig kamera omedelbart kan skjuta i sepia eller något annat färgschema som skiljer sig från det vanliga. Detta gör att du inte kan göra efterredigering, trots att ett ljusfilter, även ett bra, är relativt billigt.

Bild
Bild

Hur väljer man?

Mängden tillgängliga videokameror får konsumenten att tvivla på vilken typ av utrustning som kommer att kunna lösa alla problem. Här är det viktigt att förstå att du alltid bör utgå från dina egna förmågor, utan från dina egna behov, och att själva kameran i många fall bara är hälften av den utrustning som behövs för utmärkt fotografering . Låt oss säga att du inte behöver samma dyra kamera för hemmavideofotografering som för att filma filmer, men det betyder inte heller att du ska välja den billigaste utrustningen. Ta din genomsnittliga kamera av konsumentkvalitet och du har tillräckligt med huvud och axlar för att fånga stunderna i ditt hem.

Bild
Bild

Spendera resten av pengarna på tillbehör, och tack vare belysningsenheter kommer du att kunna skjuta inomhus, och med ett stativ eller en bra steadicam får du bra hemlagade klipp från bröllop och konserter, i rörelse eller statisk.

Välj små kameror som alltid är praktiska att ta med dig på vägen, särskilt om du vill fotografera på svåråtkomliga platser. För extrem fotografering produceras speciella actionkameror som GoPro idag - de är extremt kompakta och vidvinklade, de är inte rädda för fukt och stötar . För långsiktig fotografering, lagra på en enhet med ett kraftfullt batteri, men glöm inte att ett riktigt rymligt batteri inte kan väga lite.

Bild
Bild

Allt som verkar mer komplicerat för dig kräver mer sofistikerad utrustning. För slow-motion-fotografering av hög kvalitet behöver du en teknik som kan göra detta-det kostar mer . Reportage kräver både en bra kamera och ett brett utbud av tillbehör för att anpassa sig till ständigt föränderliga förhållanden. När du väljer en modell för filmning, oavsett om det är motivinspelning eller din egen produktion av tecknade serier, måste du förstå att någon kommer att se dina skapelser på storskärmen, vilket innebär att bildkvaliteten ska vara nära idealisk.

Bild
Bild

Hur man använder?

Det är inte för ingenting att det finns ett separat yrke som operatör, vilket innebär lång utbildning - det antyder att även den coolaste kameran i "krokiga" händer inte kommer att visa sin bästa sida. Till exempel, nybörjare rekommenderas att inte skjuta i vikt - även om du inte har ett stativ eller tanken inte tillåter att använda den, håll kameran i ena handen och stöd den första handen med den andra - detta kommer att skapa effekten av en primitiv steadicam . Håll kameran i händerna, tryck armbågarna mot kroppen eller vila dem på magen för att minska gungning och slät ryck. Separat är det värt att träna en mjuk, "katt" gång, och tills den bemästras är det bättre att gå mindre med kameran.

Bild
Bild

En annan viktig punkt är användningen av zoomen . I dag, i digital form, finns den i alla videokameror, men den bör användas till ett minimum, eftersom kollisioner är för skarpa och en alltför ungefärlig bild börjar darra så att det ibland är omöjligt att göra kontur av objekt. Om du fortfarande behöver en zoom och du har möjlighet att använda dess optiska version, glöm inte att det finns digital zoom länge.

Bild
Bild

Förlora aldrig ramen när du flyttar kameran - titta hela tiden genom sökaren och reagera snabbt (men smidigt!) På förändringar . Ett vanligt nybörjarfel är att skeva horisontellt eller vertikalt, och detta problem kan bara lösas genom konstant orientering till de synliga "nivåerna" - vanligtvis pelare, hörn av byggnader, fönsterlinjer och så vidare. Ta samtidigt hänsyn till perspektivet, eftersom den avtagande raka linjen kommer att verka snett för dig.

Bild
Bild

Inom kameraindustrin är det inte heller vanligt att använda en lång bildruta - den finns i kamerabranschen, men det är en "funktion" hos sällsynta mästare och inget mer . Även om du ständigt skjuter samma objekt, rör dig, letar efter en annan plan, gör ankomster, annars blir tittaren helt enkelt trött på samma vinkel, och du kommer att bli känd som en medioker operatör. En position för ett objekt längre än 5 sekunder anses redan vara en överkillning.

Bild
Bild

Om du kommer att ordna belysning, försök att använda flera armaturer samtidigt så att skuggan av en person eller ett objekt inte överlappar en del av ramen. När du fotograferar inomhus, justera vitbalansen noggrant, annars blir blåaktiga eller gula ansiktstoner normen.

Till sist, inte helt korrekt är tillvägagångssättet när operatören tar bort något som ligger nedanför, från höjden av sin höjd . Om detta är ett barn eller ett djur är det vanligt att skjuta honom från ansiktsnivån eller nospartiet - efter att ha sett någon professionell video kommer du att förstå att detta är en absolut obligatorisk regel.

Rekommenderad: