Kanalklimaanläggningar (44 Bilder): Modeller Med Friskluftsförsörjning Och Delade System För En Lägenhet. Installation Och Driftsprincip

Innehållsförteckning:

Video: Kanalklimaanläggningar (44 Bilder): Modeller Med Friskluftsförsörjning Och Delade System För En Lägenhet. Installation Och Driftsprincip

Video: Kanalklimaanläggningar (44 Bilder): Modeller Med Friskluftsförsörjning Och Delade System För En Lägenhet. Installation Och Driftsprincip
Video: Lediga lokaler och lägenheter i Göteborg och Kristinehamn | Merx Fastigheter AB 2024, April
Kanalklimaanläggningar (44 Bilder): Modeller Med Friskluftsförsörjning Och Delade System För En Lägenhet. Installation Och Driftsprincip
Kanalklimaanläggningar (44 Bilder): Modeller Med Friskluftsförsörjning Och Delade System För En Lägenhet. Installation Och Driftsprincip
Anonim

Luftkonditioneringsapparater kan vara mycket mer varierade än lekmannen tror. Ett slående exempel på detta är kanaltypstekniken. Hon förtjänar noggrann analys och noggrann bekantskap.

Bild
Bild

Enhet och driftsprincip

Till att börja med är det värt att förstå hur kanalens luftkonditionering fungerar. Kärnan i dess verkan är att luftmassor överförs med hjälp av speciella axlar och luftkanaler. Hårdvarudelen är monterad som en integrerad del av luftkanalkomplexet och inte bara fäst vid dem . Därav slutsatsen: planering och utförande av installationsarbete bör utföras i byggstadiet. I ett extremt fall är det tillåtet att utföra dessa arbeten samtidigt med en större översyn.

Bild
Bild

Luftkonditioneringsenhetens utsida drar in luft från utsidan och pumpas sedan till inomhusenheten med hjälp av luftkanalskretsen . Längs vägen kan kylning eller uppvärmning av luftmassor utföras. Standardschemat tar hänsyn till att luftens fördelning längs motorvägarna inte kan skapas av tyngdkraften. Systemets tillräckliga effektivitet säkerställs genom användning av fläktar med ökad effekt. Luftkylning uppnås på grund av värmeutbytesdelen av förångningsanordningen.

Bild
Bild

Men värmen från luften måste tas bort någonstans. Denna uppgift löses framgångsrikt med hjälp av en värmeväxlare som är ansluten till kondensorn på utomhusenheten. Luftkonditioneringsapparater är efterfrågade i köpcentrum och butiker. Med förbehåll för korrekt installation säkerställs en minsta nivå av främmande buller . En del av kanaltekniken är utformad för att använda vatten för att avlägsna värme. Dessa är kraftfullare lösningar och deras kostnad är ganska hög, vilket begränsar deras tillämpning i praktiken.

Bild
Bild

Fördelar och nackdelar

Luftkonditioneringsanordningar baserat på kanalkommunikation skiljer sig från andra typer:

  • ökad luftprestanda;
  • möjligheten att använda flera block samtidigt;
  • möjligheten att ta bort enskilda block om de inte behövs;
  • tillräckligt hög tillförlitlighet även under svåra förhållanden;
  • lämplighet för att upprätthålla optimala förhållanden i flera rum samtidigt.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det måste dock komma ihåg att sådana komplex:

  • är dyrare än de flesta hushåll och till och med professionella motsvarigheter;
  • ställa höga krav på formgivarnas skicklighet;
  • mycket svårare att installera än andra luftkonditioneringsanordningar;
  • vid fel i utförandet och placering av komponenter kan de vara mycket högljudda.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Kanaltypsutrustning är ganska dyr . Speciellt om du inte köper de första tillgängliga enheterna, men noggrant väljer dem för dina behov med en marginal. Kostnaden ökar med varje ytterligare block som läggs till. Det är i allmänhet omöjligt att montera en kanalluftkonditionering och ansluta den utan inblandning av proffs, så du måste också spendera pengar på deras tjänster.

Bild
Bild

Typer

Det är lämpligt att starta granskningen med högtrycks luftkonditioneringar i kanalformat. Sådana enheter kan skapa övertryck upp till 0,25 kPa. Därför visar det sig att säkerställa luftens passage även till stora rum med riklig förgrening. Dessa inkluderar:

  • hallar;
  • lobbyer för kommersiella byggnader;
  • shoppingcenter varuhus;
  • stormarknader;
  • kontorscentra;
  • restauranger;
  • skolor;
  • medicinska institutioner.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vissa högtryckssystem kan drivas med frisk luft . Att lägga till ytterligare luftmassa är en svår teknikuppgift. Den överväldigande majoriteten av de enheter som för närvarande produceras är endast avsedda för recirkulation. För att komplexet ska fungera med tilluftsventilation är det nödvändigt att använda speciella värmare för inkommande luft. Detta alternativ är särskilt viktigt under ryska förhållanden, och ju längre norrut och österut, desto större är detta krav.

Bild
Bild
Bild
Bild

Värmeelementens totala effekt når ibland 5-20 kW. Detta värde påverkas inte bara av områdets klimategenskaper och den erforderliga termiska regimen, utan också av antalet installerade moduler. Därför måste du använda kraftfulla ledningar, annars är det stor risk, om inte bränder, då ständiga misslyckanden. Kanalsplittsystem med ett genomsnittligt lufttryck kan inte garantera ett tryck på mer än 0,1 kPa.

Bild
Bild
Bild
Bild

Denna egenskap anses tillräcklig för inhemska behov och för individuell produktion, offentliga och administrativa lokaler i ett litet område.

Ett huvud som inte överstiger 0,045 kPa anses vara lågt. System som är utformade för sådana driftsparametrar används huvudsakligen inom hotellbranschen . Ett viktigt krav införs: varje lufthylsa ska inte vara längre än 0,5 m. Därför kommer det att vara möjligt att kyla eller värma luften i ett litet rum och inte mer. Enligt vissa klassificeringar är lågtryckströskeln 0,04 kPa.

Bild
Bild

Tillverkares översikt

I vårt land kan du köpa en kanal luftkonditionering från minst 60 olika tillverkare. Bland växelriktarsplittsystem sticker det positivt ut Hisense AUD-60HX4SHH … Tillverkaren garanterar en förbättring av luftkonditioneringen i ett område på upp till 120 m2. Smidig effektreglering tillhandahålls. Designen gör det möjligt att ge ett huvud upp till 0, 12 kPa. Den tillåtna mängden luft som passerar når 33, 3 kubikmeter. m var 60: e sekund. I kylläget kan värmeeffekten vara upp till 16 kW och i uppvärmningsläget upp till 17,5 kW. Ett speciellt läge har implementerats - pumpa luft för ventilation utan att ändra lufttemperaturen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om så önskas kan du använda både tvångsblandning och lufttorkning. Alternativet för automatiskt temperaturunderhåll och självdiagnos av fel är tillgängligt. Kommandon för denna kanal luftkonditionering kan ges med fjärrkontrollen. Designerna har tillhandahållit användning av en timer för att starta och stänga av enheten . Använder kylmedel R410A för att överföra värme. Denna typ av freon är säker för både människor och miljö. Enheten kan endast anslutas till en trefas strömförsörjning.

Bild
Bild

Tyvärr tillhandahålls inte särskilt fin luftrening. Men du kan justera fläkthastigheten. Det kommer att visa sig och ändra luftströmens riktning. Internt skydd mot isbildning och ansamling tillhandahålls. Om det behövs kommer enheten att komma ihåg inställningarna, och när den är avstängd kommer den att fortsätta arbeta med samma lägen.

Om det krävs en inverter luftkonditionering av kanaltyp kan ett alternativ vara Mitsubishi Heavy Industries FDUM71VF / FDC71VNX … Dess utförande är nyfiken: det finns både golv- och takkomponenter. Tack vare växelriktaren bibehålls en smidig effektförändring. Den högsta tillåtna längden på luftkanaler är 50 m. Huvudlägena för denna modell är luftkylning och uppvärmning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Minutflödet i kanalen kan vara upp till 18 m3. När luftkonditioneringen kyler atmosfären i rummet förbrukar den 7, 1 kW ström, och när det krävs för att öka temperaturen förbrukas redan 8 kW. Det är ingen mening att räkna med att fungera i fläktläget. Men konsumenterna kommer att vara nöjda med de lägen som är utformade för:

  • automatisk temperaturhållning;
  • automatisk diagnostik av problem;
  • operation på natten;
  • lufttorkning.
Bild
Bild
Bild
Bild

Volymen under inomhusenhetens drift överstiger inte 41 dB. I det minst bullriga läget är denna siffra helt begränsad till 38 dB. Enheten kan endast anslutas direkt till enfasadapter. Luftrening på en fin nivå tillhandahålls inte. Systemet kan själv diagnostisera de upptäckta felen och förhindra isbildning.

Som det passar modern teknik av god kvalitet, produkt från Mitsubishi kan komma ihåg tidigare inställda inställningar. Den lägsta utelufttemperaturen vid vilken kylläget bibehålls är 15 grader. 5 grader under märket varefter enheten inte kommer att kunna värma upp luften i rummet. Designerna tog hand om möjligheten att ansluta sin produkt till smarta hemsystem. De linjära dimensionerna för den inre delen av kanalens luftkonditionering är 1, 32x0, 69x0, 21 m, och för den yttre delen eller kompatibel fönsterenhet - 0, 88x0, 75x0, 34 m.

Bild
Bild

En annan anmärkningsvärd enhet är Allmänt klimat GC / GU-DN18HWN1 … Denna enhet är konstruerad för att anslutas till luftkanaler som inte är längre än 25 m. Den högsta planerade statiska trycknivån är 0,07 kPa. Standardlägena är desamma som för de tidigare beskrivna enheterna - kylning och uppvärmning. Men genomströmningen är något högre än för Mitsubishi -produkten och är lika med 19, 5 kubikmeter. m. per minut. När enheten värmer upp luften utvecklar den en värmeeffekt på 6 kW, och när den kyls ner, 5, 3 kW. Strömförbrukningen är 2, 4 respektive 2, 1 kW ström.

Bild
Bild

Designerna tog hand om möjligheten att ventilera rummet utan att kyla eller värma det . Det kommer också att vara möjligt att automatiskt bibehålla den önskade temperaturen. Med kommandon från fjärrkontrollen startar eller startar timern. Volymnivån under drift är inte justerbar och är i alla fall högst 45 dB. Ett utmärkt säkert köldmedium används i arbetet; fläkten kan köras med 3 olika hastigheter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fortfarande mycket bra resultat kan visa Bärare 42SMH0241011201 / 38HN0241120A … Denna kanal luftkonditionering kan inte bara värma och ventilera rummet, utan också att befria hemmastämningen från överdriven luftfuktighet. Luftflödet upprätthålls genom en speciell öppning i huset. Kontrollpanelen som ingår i leveranssetet hjälper till att arbeta mer bekvämt med enheten. Den rekommenderade serviceytan är 70 m2, medan luftkonditioneringen kan fungera från en vanlig hushållsförsörjning, och den lilla tjockleken gör att den kan byggas även i smala kanaler.

Bild
Bild
Bild
Bild

Urvalstips

Men det är extremt svårt att välja rätt kanalventilationsanordning för en lägenhet eller ett hus, helt enkelt genom att titta på informationen från tillverkarna. Snarare kan valet göras, men det är osannolikt att det blir korrekt. Det är absolut nödvändigt att uppmärksamma andra konsumenters recensioner . Det är deras åsikt som gör det möjligt att identifiera styrkor och svagheter med varje alternativ.

Bild
Bild

Endast samråd med kvalificerade specialister hjälper dig att göra ett helt korrekt val.

Av uppenbara skäl är det bättre att vända sig till oberoende ingenjörer och designers, snarare än de som erbjuds av tillverkaren, återförsäljaren eller branschorganisationen. Professionella kommer att överväga:

  • glasegenskaper;
  • glaserat område;
  • totalt serviceområde;
  • lokalernas syfte;
  • nödvändiga sanitära parametrar;
  • närvaron av ett ventilationssystem och dess parametrar;
  • uppvärmningsmetod och tekniska egenskaper hos utrustning;
  • värmeförlusternas nivå.
Bild
Bild

Korrekt beräkning av alla dessa parametrar är endast möjlig efter att ha studerat egenskaperna hos själva objektet och ett antal mätningar. Ibland måste du använda speciell programvara för design av luftkanaler och val av bra kanalutrustning. Först när de nödvändiga egenskaperna hos kanalerna, behovet av luftintag och de optimala installationsplatserna har fastställts kan valet av själva luftkonditioneringen göras. Det är ingen idé alls att göra detta val utan ett projekt - det är lättare att slänga pengar i avloppet i bokstavlig mening. Du måste också vara uppmärksam på:

  • funktionalitet;
  • nuvarande förbrukning;
  • värmekraft;
  • möjligheten till lufttorkning;
  • leveransinnehåll;
  • närvaron av en timer.
Bild
Bild

Installation och drift

När utrustningen är vald måste du veta hur du installerar den korrekt. Självklart utförs själva arbetet av proffs, men det är absolut nödvändigt att kontrollera deras handlingar. När du väljer en plats att installera en luftkonditionering måste du fokusera på krav som:

  • den begränsande ljudisoleringsnivån från bostäder och industrilokaler;
  • upprätthålla en temperatur på minst +10 grader (eller förstärkt värmeisolering av inomhusenheten);
  • ungefär samma längd på alla ventilationskanaler (annars kommer mer eller mindre kraftiga temperaturfall att inträffa längs kanalen).
Bild
Bild

I privata hus visar vinden sig vara den optimala punkten för anslutning av en kanalluftkonditionering. Naturligtvis i händelse av att den värms upp eller åtminstone är utrustad med pålitlig värmeisolering. Du kan placera den externa enheten på en lämplig plats. Både fasaden och taket kommer att göra. Men med hänsyn till den ökade vikten jämfört med typiska delade system är det lämpligt att välja installation på taket.

Därefter måste du ta reda på vilken kanal som är bättre. Om överväganden om minsta luftförluster i första hand är det nödvändigt att ge företräde åt runda rör . Men de absorberar överflödigt utrymme. Under inhemska förhållanden är därför rektangulära luftkanaler det bästa valet. Oftast läggs de i intervallet från det grova till det främre taket, och detta måste göras innan du installerar själva luftkonditioneringen.

Bild
Bild

När det är planerat att bara kyla luften på sommaren blir rörledningar av polymermaterial det bästa valet . Om konsumenten också ska värma upp rummen på vintern, bör stål ges företräde. I det här fallet bör du också se till att rörets storlek sammanfaller med storleken på rören installerade på insidan av luftkonditioneringen. Du måste tänka på var du ska placera vägggallren. De måste effektivt innehålla all smuts, och samtidigt får det inte vara något hinder för luftens rörelse från föremål i rummet.

Bild
Bild

Alla luftkanaler får endast tillverkas av helt obrännbara material . Flexibel korrugerad ledning är inte en bra lösning. Det kommer att sjunka i fria områden, och varhelst fästelement dyker upp kommer stark komprimering att visas. Som ett resultat kan normalt aerodynamiskt drag inte uppnås. Både diffusorer och galler måste vara konstruerade för luftrörelse vid gränsläget med en hastighet av högst 2 m / s.

Bild
Bild

Om strömmen rör sig snabbare är mycket buller oundvikligt. Om en lämplig diffusor inte kan användas på grund av rörets tvärsnitt eller geometri, måste situationen korrigeras med en adapter. Där lufttillförselledningarna förgrenar sig, är områden med lågt inre motstånd utrustade med membran . Detta kommer att begränsa rörelsen av luftströmmar efter behov och ge den nödvändiga balansen. Annars kommer för mycket luft att ledas till platser med lågt motstånd. Mycket långa luftkanaler kräver installation av inspektionsluckor. Endast med deras hjälp är det möjligt att regelbundet rengöra från damm och smuts. När kanaler läggs i tak eller skiljeväggar, installeras lätt infällbara element omedelbart, vilket ger snabb och enkel åtkomst.

Bild
Bild

Extern isolering hjälper till att förhindra kondens. Vi måste också komma ihåg att på grund av den dåliga kvaliteten på utomhusluften är filter helt enkelt oumbärliga.

Tjänsten inkluderar:

  • rengöring av pallar där kondensat flödar;
  • rengöring (vid behov) av röret genom vilket detta kondensat strömmar;
  • desinfektion av alla komponenter i kontakt med vätskan;
  • mätning av tryck i kylledningen;
  • rengöringsfilter;
  • dammborttagning från luftkanaler;
  • rengöring av dekorativa ramar;
  • rengöring av värmeväxlare;
  • kontroll av prestanda hos motorer och styrkort;
  • söka efter möjliga köldmedieläckage;
  • rengöring av fläktblad;
  • ta bort smuts från skrov;
  • kontrollera hälsan hos elektriska kontakter och ledningar.

Rekommenderad: