Delade System För 2 Rum: Egenskaper Hos Flersplittiga System Och Luftkonditioneringar Med En Utomhusenhet Och Två Inomhusenheter

Innehållsförteckning:

Video: Delade System För 2 Rum: Egenskaper Hos Flersplittiga System Och Luftkonditioneringar Med En Utomhusenhet Och Två Inomhusenheter

Video: Delade System För 2 Rum: Egenskaper Hos Flersplittiga System Och Luftkonditioneringar Med En Utomhusenhet Och Två Inomhusenheter
Video: Daikin Multi Split S-Series Air Conditioner 2024, April
Delade System För 2 Rum: Egenskaper Hos Flersplittiga System Och Luftkonditioneringar Med En Utomhusenhet Och Två Inomhusenheter
Delade System För 2 Rum: Egenskaper Hos Flersplittiga System Och Luftkonditioneringar Med En Utomhusenhet Och Två Inomhusenheter
Anonim

Modern klimatteknik är mycket efterfrågad. Om du vill skapa ett bekvämt och hälsosamt mikroklimat i ditt hem blir köp av luftkonditionering ett hett ämne. Låt oss överväga hur man beslutar om valet av högkvalitativ utrustning och vem som är lämplig för ett flersplittigt system.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

För- och nackdelar med att använda

Traditionellt, när du köper en luftkonditionering, installeras en gatumodul med en kompressor utanför byggnaden. Den enda inomhusluftkonditioneringen är ansluten till den. Om det är nödvändigt att skapa ett optimalt mikroklimat inte i ett, utan i flera (2, 3, 5 och fler) rum, enligt denna logik, måste en extern modul tas ut till varje intern enhet på ytterväggen på byggnaden.

Om du bor i ett enskilt hushåll, uppstår vanligtvis inga problem . Det enda hindret är att den dekorativa fasaden, hängd med ett antal skrymmande block (även i specialboxar), inte ser särskilt attraktiv ut.

För invånare i stadslägenheter är detta alternativ ofta helt enkelt oacceptabelt. Bostadsbestämmelser eller lagstiftning begränsar tydligt antalet utomhusenheter som kan hängas på byggnadsfasader. Detta är vanligtvis en enhet med begränsade dimensioner. I vissa fall tilldelas för sådana ändamål överhuvudtaget ett avskilt hörn på det tekniska golvet eller under taket, i byggnadernas nischer . Som regel överstiger inte sitsens storlek 0,6 x 1,5 m. I en sådan tekniskt svår situation är den enda vägen ut att använda ett system med ett gatukvarter och flera interna som arbetar med det (från 2 eller fler beroende på antalet rum i lägenheten).

Användningen av ett flersplittsystem av den beskrivna typen har både fördelar och nackdelar. Det är viktigt att ta hänsyn till alla nyanser. Då kommer klimattekniken bara att glädjas åt sitt arbete.

Bild
Bild
Bild
Bild

Låt oss börja med fördelarna

  • Utomhusenheten har stor kraft och prestanda. Luftbyte och skapandet av ett optimalt mikroklimat kan utföras i rum av olika storlekar.
  • Låg ljudnivå under drift.
  • Ett imponerande utbud av inomhusmoduler i olika storlekar och utföranden.
  • Möjlighet att ansluta till en utomhusmodul av interna element i olika versioner.
  • Oberoende av valet av makt för enskilda element från utomhusenheten. Det viktigaste är att den totalt sett inte överstiger den totala kapaciteten för denna enhet utifrån.
  • Möjligheten att skapa optimala förhållanden och klimat i en lägenhet med ett stort antal rum, när det inte är möjligt att montera flera separata moduler på byggnadens vägg.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Nackdelarna med denna typ av multi-split-system inkluderar ett antal faktorer

  • Komplexiteten i utrustningsinstallationen, vilket kräver att specialister engageras.
  • Installation utförs löpande. Det kommer att bli problematiskt att byta plats för modulerna i framtiden.
  • Om utomhusenheten går sönder (om alternativet med en kompressor är valt) förblir alla anslutna rum utan luftkonditionering.
  • Omöjligheten att ställa in olika lägen (kyla / värme luft) i separata rum. Problemet löses genom att köpa en extern enhet med flera kompressorer.
  • Den höga kostnaden för utrustning (i jämförelse med inköp av konventionella luftkonditioneringsapparater och det proportionella antalet utomhusenheter) uppnås på grund av användningen av innovativ teknik i tekniskt förbättrade klimatsystem av denna typ.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Olika sorter

Moderna multi-zon luftkonditioneringssystem (multi-split system) är en uppsättning utrustning med en modul för installation på fasaden och två (eller fler) för installation i rum, som alla är installerade i ett separat rum. Konditionering sker på grund av driften av växelriktarsystemet, vilket är det mest innovativa . Enheterna använder den senaste utvecklingen inom klimatkontroll.

Bild
Bild
Bild
Bild

Utrustningssatser består traditionellt av ett antal komponenter

  • Extern modul. Den är monterad utvändigt på en av byggnadens väggar.
  • Inomhusenheter (2 stycken eller mer) för placering i rum inuti huset.
  • En uppsättning kommunikationer för att kombinera och använda elementen i klimatutrustning med varandra.
  • Kontrollpaneler, varav en blir den viktigaste.
Bild
Bild

I det här fallet kan du köpa ett färdigt kit från en tillverkare, eller så kan du montera det själv från de nödvändiga elementen. Typinställande multi-split-system inkluderar flera typer av inomhusenheter: vägg, konsol, kassett och golv till tak. För lägenheter köps vägg- eller golv-tak inomhusenheter oftare.

Det finns också stationära multi-split-system med en utomhusenhet utrustad med två kompressorer . Sådan utrustning kan fungera genom att samtidigt värma luften i ett av rummen och kyla i det andra.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Utrustningsberäkning

Det är inte svårt att göra nödvändiga beräkningar för ett flersplittigt system. Du kan hantera det själv. Det finns elementära formler och genomsnittliga parametervärden . För detta bestäms först och främst klimatutrustningens kraft baserat på de olika parametrarna i kylrummet. Den huvudsakliga är rumsytan.

Konventionellt för 10 kvm. m beräkna 1 kW enhetseffekt. Detta värde är ungefärligt, eftersom andra parametrar för det konditionerade rummet också är betydande (takhöjd, vanligt genomsnittligt antal personer i rummet, möbler, förekomst av olika värmekällor).

Den genomsnittliga beräkningen är mest lämplig för bostadshus . Till exempel, för ett rum inom 20 kvadratmeter, är en luftkonditionering med en effekt på 2 kW lämplig. Om rummet har högt i tak, eller det finns ytterligare stora hushållsapparater (plasma -TV, kylskåp), bör du välja en luftkonditionering med en effektreserv inom 30%. Utrustningens erforderliga effekt kommer att vara lika med 2, 1-2, 3 kW.

Bild
Bild

Beräkningen av ett flersplittsystem för en 2-rumslägenhet utförs på ett sådant sätt att summan av kapaciteten för de två inomhusenheterna inte överstiger kapaciteten för utomhusenheten.

Till exempel: det finns rum med en yta på 18 och 25 kvadratmeter . Följaktligen väljer vi för dem luftkonditionering 1 - 2 kW och luftkonditionering 2 - 2, 6 kW. Summan av kapaciteten för de två inomhusenheterna kommer att vara 2 + 2, 6 = 4, 6 kW.

Vi väljer en extern modul med en kapacitet på minst 4,6 kW för pålitlig drift.

Man ska inte avvika för mycket från denna siffra. Ett lägre värde leder till fel i hela systemet och skador på dess enheter. Ett stort utbud kommer att göra driften av ett flersplittsystem oekonomiskt.

Bild
Bild

Toppmodeller

Vi erbjuder några av de mest populära modeller av olika tillverkare för installation av ett flersplittigt system med en utomhusenhet och två inomhusenheter i en 2-rumslägenhet.

  • Mitsubishi SCM40ZJ-S / 2xSKM20ZSP-S . Enheten är mycket tillförlitlig och fungerar utan onödigt ljud. Driftsfrekvensen kan justeras över ett brett intervall. Hög effektivitet och acceptabla parametrar för arbetande utomhustemperatur.
  • Allmänt klimat 2XGC / GU-M2A18HRN1 . Representanten för det billiga prissegmentet har alla nödvändiga funktioner. Den största fördelen är utomhustemperaturområdet för enheten att fungera.
  • Panasonic CU-2E15PBD / 2-E7RKD . Det världsberömda varumärket har släppt en modell i mellansegmentet. Det kännetecknas av sin pålitliga drift och låga ljudnivå. Rekommenderas för områden med relativt varma vintrar, med temperaturer på minst -8 grader Celsius.
  • Electrolux EACO / I-14 FMI-2 / N3 х2 EACS / I-09HC . Fördelen med denna klimatteknik är enheternas kompakthet och den exakta regleringen av erforderlig temperatur. Har ett genomsnittligt intervall för utomhustemperaturer.
  • Lessar LU-2HE14FMA2-MHE07KMA2 . Ett billigt alternativ med ett utökat temperaturområde. De interna modulernas universella utseende passar perfekt in i vilken inredning som helst.
Bild
Bild
Bild
Bild

Luftkonditioneringar tillverkade i Japan anses traditionellt vara de bästa när det gäller tillförlitlighet, byggkvalitet och hållbarhet. Daikin, Mitsubishi, Toshiba -dessa välkända varumärken är ledande bland tillverkarna av flersplittiga system. Inledningsvis kan deras kostnad verka högre än sina motsvarigheter. Men det kommer att löna sig på grund av en lång och problemfri livslängd. Detta noteras inte bara av proffs, utan också av köpare.

I mellanklassen kan du titta på amerikanen tillverkare Carrier … Enligt recensioner är tekniken optimal för installation i lägenheter och privata hus. Multi-split-system med en extern enhet för en 2-rumslägenhet i detta företag kännetecknas av sin lätthet och höga tekniska egenskaper. Modulerna är också ergonomiska och har en ganska kompakt storlek.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur väljer man?

Ett luftkonditioneringssystem för 2 rum väljs inte bara av tillverkarens popularitet och betyg. För pålitlig och effektiv drift måste enskilda element uppfylla vissa parametrar.

Inomhusenheter väljs av:

  • kraft;
  • en uppsättning funktioner;
  • längden på anslutningen av alla element i kommunikationssystemet;
  • design.
Bild
Bild

Utomhusenheten väljs utifrån den totala kapaciteten för de två inomhusenheterna och intervallet för utomhustemperaturer (deras högsta och lägsta värden per år). Och det är också värt att avgöra om det finns behov av en separat installation i vart och ett av de två rummen för värme / kyla. Om det inte finns där, då det är värt att välja ett mer ekonomiskt alternativ med en kompressor.

I vissa fall korrigeras ytterligare värmeströmmar i vart och ett av rummen.

Bild
Bild

Installationsrekommendation

Det är bättre att anförtro installationen av dyr komplex klimatutrustning till proffs. Vart i det är värt att bekanta sig med dess huvudfaser om du planerar att köpa ett flersplittigt system med en gemensam utomhusenhet för 2 rum.

Utomhusenheten placeras på yttervägg eller tak. I detta fall är varje rumsenhet belägen i motsvarande rum. Rör läggs mellan de inre elementen. De innehåller köldmedium, strömförsörjningskablar och styrkablar.

Själva installationsprocessen innehåller vanligtvis följande steg:

  • installation av ett gatukvarter;
  • installation av elektriska ledningar;
  • installation av kommunikationssystem;
  • läggning av rör;
  • kablage;
  • fylla linjen med köldmedium;
  • kontrollera arbetets täthet;
  • installation av inomhusenheter;
  • anslutning av alla element i systemet;
  • testning av utrustningens drift.
Bild
Bild

Korrekt installation av ett flersplittsystem garanterar dess effektiva drift, tillförlitlighet och hållbarhet i drift.

Rekommenderad: