Tankning Av En Luftkonditionering I Hemmet: Hur Ofta Och Hur Man Tankar Det Hemma Med Egna Händer? Vilken Sorts Freon Debiteras?

Innehållsförteckning:

Video: Tankning Av En Luftkonditionering I Hemmet: Hur Ofta Och Hur Man Tankar Det Hemma Med Egna Händer? Vilken Sorts Freon Debiteras?

Video: Tankning Av En Luftkonditionering I Hemmet: Hur Ofta Och Hur Man Tankar Det Hemma Med Egna Händer? Vilken Sorts Freon Debiteras?
Video: Ввод в эксплуатацию нового баллона для сбора хладагента 2024, April
Tankning Av En Luftkonditionering I Hemmet: Hur Ofta Och Hur Man Tankar Det Hemma Med Egna Händer? Vilken Sorts Freon Debiteras?
Tankning Av En Luftkonditionering I Hemmet: Hur Ofta Och Hur Man Tankar Det Hemma Med Egna Händer? Vilken Sorts Freon Debiteras?
Anonim

Luftkonditionering har länge upphört att vara något ovanligt för många och har blivit ett verktyg utan vilket det är svårt att leva. På vintern kan de snabbt och enkelt värma ett rum, och på sommaren kan de göra atmosfären i den sval och bekväm. Men luftkonditioneringen använder, precis som alla andra tekniker, vissa material, som också kallas förbrukningsmaterial. Det vill säga poängen är att deras lager måste fyllas på då och då. Och en av dem är freon, som spelar en viktig roll för att kyla luftmassorna som kommer in i rummet.

Låt oss försöka ta reda på hur och vad vi ska fylla luftkonditioneringen med så att den utför sina funktioner så länge som möjligt och när det är dags att ändra den.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur tankar man?

Liksom kylutrustning laddas luftkonditioneringsapparater med en viss gas. Men till skillnad från dem används här en speciell freon skapad speciellt för delade system. Vanligtvis hälls följande typer av freon in för att fylla på lager.

R-22 . Denna typ har en bra kyleffektivitet, vilket gör den till en mer föredragen lösning än sina motsvarigheter. När du använder denna typ av ämne ökar förbrukningen av elektrisk energi genom klimatteknik, men enheten kyler också rummet snabbare. Analogen av den nämnda freon kan vara R407c. Bland nackdelarna med dessa kategorier av freon kan förekomsten av klor i deras sammansättning noteras.

Bild
Bild
Bild
Bild

R-134a - en analog som visade sig på marknaden relativt nyligen. Det skadar inte miljön, innehåller inte olika slags föroreningar och har en ganska hög kyleffektivitet. Men priset på denna kategori freon är högt, varför det används ganska sällan. Oftast görs detta för tankning av bilar.

Bild
Bild
Bild
Bild

R -410A - freon, säkert för ozonskiktet. Nyligen hälls det allt oftare i luftkonditioneringsapparater.

Bild
Bild

Det ska sägas att det finns inget bestämt svar, vilket är det bästa köldmediet från de presenterade . R-22 används nu aktivt, även om de flesta tillverkare byter till R-410A.

Bild
Bild

Metoder

Innan du tankar ett hushålls luftkonditioneringsapparat för hemmet bör du själv veta vilka metoder och metoder som finns för att tanka sådan utrustning. Vi pratar om följande tekniker.

Med hjälp av ett siktglas … Detta alternativ hjälper dig att studera systemets tillstånd. Om ett starkt flöde av bubblor dyker upp, är det nödvändigt att tanka balsam. Ett tecken på att det är dags att avsluta arbetet är att bubblans flöde försvinner och att en homogen vätska skapas. För att hålla trycket inne i systemet, fyll det lite i taget.

Bild
Bild
Bild
Bild

Med användning av dressing efter vikt . Denna metod är mycket enkel och kräver ingen extra styrka eller utrymme. Först är det nödvändigt att helt rensa systemet för köldmedium och utföra en rengöring av vakuumtyp. Därefter vägs köldmedietanken och dess volym kontrolleras. Sedan fylls flaskan med freon på igen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Av tryck . Denna tankningsmetod kan endast användas om det finns dokumentation som anger utrustningens fabriksparametrar. Freonflaskan är ansluten till enheten med hjälp av ett grenrör med en tryckmätare. Tankning sker i portioner och gradvis. Efter varje gång kontrolleras avläsningarna mot den information som anges i det tekniska databladet för utrustningen. Om data matchar kan du avsluta tankningen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Metod för beräkning av kylning eller överhettning av luftkonditionering . Denna metod anses vara den svåraste. Dess essens är att beräkna förhållandet mellan enhetens nuvarande temperatur och indikatorn, vilket nämns i den tekniska dokumentationen. Används vanligtvis endast av proffs.

Bild
Bild

Förberedande skede

Innan arbetet påbörjas måste du kontrollera mekanismen och noggrant studera den teoretiska komponenten i åtgärdssekvensen, för att fylla luftkonditioneringen hemma med dina egna händer visade sig vara så enkel och enkel som möjligt. Det är också nödvändigt kontrollera hela mekanismen för deformationer och platser för köldmedieläckage.

Då blir det inte överflödigt studera steg-för-steg-algoritmen för denna process , samt förbereda nödvändiga förbrukningsmaterial för tankning och viss utrustning. Den typ av freon som krävs för varje specifikt fall finns i den tekniska dokumentationen för modellen.

Om den inte är listad där kan R-410 freon användas, även om den inte passar alla modeller och priset blir högt. Då är det bättre att rådgöra med säljaren av enheten.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Dessutom består förberedelserna för påfyllning av luftkonditioneringen av följande procedurer

  • Sök efter nödvändig utrustning . För att utföra arbete bör du ha en pump av vakuumtyp till hands med en tryckmätare och en kontrollventil. Dess användning kommer att förhindra att olja kommer in i den del som innehåller freon. Denna utrustning kan hyras. Det blir mer lönsamt än att ringa en specialist. Det är helt enkelt meningslöst att skaffa det.
  • Inspektion av kondensor och förångarrör för deformationer och undersökning av freonrörets integritet.
  • Inspektion av hela mekanismen och kontroll av anslutningar för läckage . För att göra detta pumpas kväve in i systemet genom en reducerare med en manometer. Dess mängd är ganska enkel att bestämma - den kommer att sluta gå in i röret när det är fullt. Det är nödvändigt att övervaka data från manometern för att ta reda på om trycket minskar. Om det inte finns några tecken på ett fall, finns det inga deformationer och läckor, för att utrustningen ska fungera stabilt behövs bara tankning.

Därefter utförs vakuum. Här behöver du en vakuumpump och ett grenrör. Pumpen ska aktiveras och i det ögonblick när pilen är minst, stäng av den och stäng av kranen. Det bör också tilläggas att kollektorn inte kan kopplas bort från själva enheten.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Metodbeskrivning

Låt oss nu gå vidare till beskrivningen av själva tankningsförfarandet

  • Först måste du öppna ett fönster och utföra en yttre inspektion av den yttre delen. Efter det, på sidan, bör du hitta ett hölje där ett par slangar går.
  • Vi skruvar loss bultarna som håller höljet och demonterar det sedan. Ett rör levererar freon i gasform till den yttre enheten, och det andra tar bort det från den yttre delen, men redan i form av en vätska.
  • Nu dränerar vi den gamla freon antingen genom röret som vi skruvade bort tidigare, eller genom spolen i serviceporten. Freon ska tömmas försiktigt och extremt långsamt, för att inte av misstag tömma oljan tillsammans med den.
  • Nu ansluter vi den blå slangen från mätstationen till spolen. Vi ser om kollektorkranarna är stängda. Den gula slangen från mätstationen måste anslutas till vakuumpumpens anslutning.
  • Vi öppnar lågtryckskranen och kontrollerar avläsningarna.
  • När trycket på tryckmätaren sjunker till -1 bar öppnar du serviceportventilerna.
  • Kretsen ska evakueras i cirka 20 minuter. När trycket sjunker till det nämnda värdet bör du vänta ytterligare en halvtimme och se om manometernålen stiger till noll. Om detta händer är kretsen inte tätad och det finns en läcka. Det bör hittas och elimineras, annars kommer den laddade freon att läcka ut.
  • Om inga läckor hittades, koppla bort den gula slangen från pumpen på en halvtimme efter evakueringen och anslut den till behållaren med freon.
  • Nu stänger vi den vänstra grenrörsventilen. Sedan lägger vi cylindern, inuti vilken gasen finns, på vågen och skriver ner massan i det ögonblicket.
  • Vi stänger kranen på cylindern. För ett ögonblick, öppna och stäng den högra ventilen vid mätstationen. Detta är nödvändigt för att blåsa genom slangen så att luft blåses helt ur den, och den hamnar inte i kretsen.
  • Det är nödvändigt att öppna den blå kranen på stationen, och freon kommer in i luftkonditioneringskretsen från cylindern. Behållarens vikt minskar i enlighet därmed. Vi följer tills indikatorn sjunker till önskad nivå, tills den nödvändiga mängden finns i kretsen, hur mycket som krävs för att tanka en viss modell. Sedan stänger vi den blå kranen.
  • Nu är det nödvändigt att stänga av två kranar på blocket, koppla bort stationen och sedan kontrollera att enheten fungerar.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Säkerhetsåtgärder

Det ska sägas att med förbehåll för alla säkerhetsregler när du arbetar med freon, kommer det inte att vara farligt alls. Du kan enkelt tanka upp splitsystemet hemma och inte vara rädd för någonting om du följer ett antal av dessa standarder. Det finns några punkter att tänka på:

  • om flytande gas kommer på huden på en person, orsakar det frostskador;
  • om den kommer in i atmosfären riskerar personen att få gasförgiftning;
  • vid en temperatur av cirka 400 grader sönderdelas den till väteklorid och fosgen;
  • varumärkena för den nämnda gasen, som innehåller klor, kan orsaka irritation av slemhinnan och ha en skadlig effekt på människokroppen som helhet.
Bild
Bild

För att skydda dig själv under arbetet bör du göra följande

  • Använd tyghandskar och skyddsglasögon för skydd. Freon, om det kommer in i ögonen, kan orsaka synskador.
  • Arbeta inte i ett slutet utrymme. Det måste ventileras och det måste finnas tillgång till frisk luft.
  • Det är nödvändigt att övervaka kranarnas täthet och mekanismen som helhet.
  • Om ämnet fortfarande kommer på huden eller slemhinnan, bör denna plats omedelbart tvättas med vatten och smörjas med vaselin.
  • Om en person har tecken på kvävning eller förgiftning, ska de tas ut och få andas luft i upp till 40 minuter, varefter symtomen kommer att försvinna.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Tankningsfrekvens

Om luftkonditioneringen fungerar normalt och systemets integritet inte kränks, bör det inte finnas något freonläckage - att det inte räcker, det kommer att vara möjligt att förstå någonstans om ett par år . Om systemet är skadat och det finns läckage av denna gas, bör den först repareras, kontrollera gasnivån och töm den. Och först då utför ersättningen av freon.

Orsaken till läckaget kan vara en felaktig installation av delningssystemet, deformation under transport eller en mycket stark anpassning av rören till varandra. Det händer att luftkonditioneringen i rummet pumpar freon, varför det rinner ut genom rören inuti enheten. Det vill säga frekvensen för tankning bör minskas. Men du behöver inte göra detta ofta. Det räcker att tanka enheten varje år.

Det är ganska lätt att förstå att freon läcker. Detta kommer att bevisas av en specifik gaslukt under drift, och kylningen av rummet kommer att vara extremt långsam. En annan faktor i detta fenomen är uppkomsten av frost på den yttre ytan på luftkonditioneringsanordningens utomhusenhet.

Rekommenderad: