Tankning Av Ett Delat System: Hur Man Fyller Ett Luftkonditioneringsapparat Med Freon Med Egna Händer? Självbetjäningstankning Av Utrustning Med R-410A Freon Genom Tryck

Innehållsförteckning:

Video: Tankning Av Ett Delat System: Hur Man Fyller Ett Luftkonditioneringsapparat Med Freon Med Egna Händer? Självbetjäningstankning Av Utrustning Med R-410A Freon Genom Tryck

Video: Tankning Av Ett Delat System: Hur Man Fyller Ett Luftkonditioneringsapparat Med Freon Med Egna Händer? Självbetjäningstankning Av Utrustning Med R-410A Freon Genom Tryck
Video: Charging R-410A Refrigerant: Step By Step Process of Adding Refrigerant in Real Time! 2024, Maj
Tankning Av Ett Delat System: Hur Man Fyller Ett Luftkonditioneringsapparat Med Freon Med Egna Händer? Självbetjäningstankning Av Utrustning Med R-410A Freon Genom Tryck
Tankning Av Ett Delat System: Hur Man Fyller Ett Luftkonditioneringsapparat Med Freon Med Egna Händer? Självbetjäningstankning Av Utrustning Med R-410A Freon Genom Tryck
Anonim

Korrekt underhåll av luftkonditioneringen är avgörande för att luftkonditioneringen ska fungera länge. Det inkluderar nödvändigtvis tankning av split -systemet med freon. Om detta görs regelbundet kommer enheten att fungera av hög kvalitet och stabil. Det är värt att notera att tankning är nödvändig både vid en haveri av luftkonditioneringen och efter installationen på en ny plats. Tankningsförfarandet kan anförtros mästarna eller utföras oberoende.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Symtom på otillräckligt köldmedium

Om luftkonditioneringen fungerar ganska länge, uppstår frågan om behovet av att tanka den med freon. Det blir särskilt relevant när enheten är ineffektiv. Så snart en energiförlust eller otillräcklig kylning av luftkonditioneringen i rummet märks, är det värt att kontrollera om enheten behöver tankas. Ett antal tecken kan indikera en otillräcklig mängd gas i ett delat system.

  • Den mest grundläggande är att fläkten driver varm luft in i rummet istället för kall luft.
  • Is på serviceporten, som ligger på enhetens externa enhet. Frysning av inomhusenheten.
  • Non-stop kompressordrift.
  • Frekvent avstängning av luftkonditioneringen och ett felmeddelande på skärmen.
  • Olja börjar blöda genom rören vid läckorna.
  • Efter att ha slagit på gör enheten ett långt ljud innan kylprocessen startas.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det är också värt att överväga med tiden komprimeras gasen och kan sippra genom små sprickor i instrumentet . När strömmen minskar, kontrollera enheten för smuts inuti luftkonditioneringen. I det här fallet är det tillräckligt att rengöra det, och arbetets effektivitet kommer att vara densamma.

Freon är det viktigaste köldmediet i moderna luftkonditioneringsapparater. Denna gas är nödvändig för att luftkonditioneringskompressorerna ska fungera korrekt. Det är på grund av freon att den erforderliga temperaturen bibehålls i strukturen, och enhetens delar är inte frusna.

Det är värt att betona att en ny kompressor är ganska dyr, så det är mer lönsamt att tanka i tid. Det är emellertid inte alltid möjligt att tanka enheten med freon, ibland krävs det att man helt tar bort gasen från kretsen och fyller på den igen.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur ofta behöver du tanka?

Normalt tankas ett delat system regelbundet en gång om året. Denna tidsperiod fastställdes av utrustningstillverkarna under de utförda testerna. Dokumentationen för enheterna indikerar att årligen kan förlusten av freon på grund av läckor vara 6-8%. Om luftkonditioneringen är korrekt installerad kan den ibland fungera utan tankning i 3 år . Säkra anslutningar förhindrar att gas läcker snabbt och i stora volymer.

Naturligtvis finns det tillfällen då freon måste tankas till utrustning tidigare än planerat. Till exempel om det finns skäl som tyder på ett betydande läckage av freon. Detta beror oftast på skador på enheten. I detta fall Det är viktigt att först reparera luftkonditioneringen och sedan fylla den med gas.

Tankning kan också vara nödvändig på grund av felaktig installation av kylenheten. Ganska ofta uppstår störningar i kylenheter under transport.

Ibland orsakas köldmedieläckage av alltför tät vidhäftning av rören till varandra. Det är viktigt att uppmärksamma den specifika lukten av gas nära luftkonditioneringen, långsam kylning och förändringar i utomhusenheten, eftersom allt detta indikerar behovet av tankning med freon.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Förarbete

Omedelbart innan självpåfyllning av luftkonditioneringen med freon är det nödvändigt att utföra ett antal förberedande arbeten. Först och främst bör du ta hand om tillgängligheten för vissa verktyg och enheter.

  • Freon i flaska, lämplig för en specifik modell av kylsystemet. Nyligen är den mest populära R-410A.
  • Torkat kväve i en cylinder.
  • Tryckmätare.
  • Elektriska eller enkla golvvågar.
  • En vakuumpump designad för teknik.
  • Gängade kommunikationsrör för bättre anslutning.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Förutom allt ovanstående måste du också utföra vissa aktiviteter, varefter det är möjligt att manuellt ladda enheten med köldmedium. Enhetsförberedelserna börjar med tömning av dess delar … Detta kan göras under rensningen, som använder kväve eller freon. Det är värt att betona det freon bör endast användas i detta fall om facket med det är placerat i utomhusenheten på luftkonditioneringen.

Det är lika viktigt att spendera kontrollera alla delar i delningssystemet för läckor . Detta görs genom att skapa högt tryck. Denna metod är utmärkt för att avgöra om det finns en Freon -läcka eller inte. Det sista förberedande steget är det är avlägsnande av luft från enheten med hjälp av ett vakuum.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

En annan punkt som inte får missas när det oberoende förfarandet för tankning av freon är säkerhetsteknik . Naturligtvis är freon ett ämne som i allmänhet är säkert för människors hälsa. Det finns inga speciella färdigheter eller regler när du arbetar med detta köldmedium. men det är bättre att bära tyghandskar på händerna för att undvika frostskador . Speciella glasögon kommer också att vara användbara för att skydda dina ögon mot gaser.

Under tankningsarbetet är det viktigt att se till att så att kylsystemet förblir tätt och det inte finns några läckor … En utmärkt lösning skulle vara att utföra proceduren i ett välventilerat område eller utomhus. Om det kommer gas på huden eller slemhinnorna, skölj dem med vatten så snart som möjligt och applicera sedan vaselin.

Vid tecken på förgiftning är det nödvändigt att ta personen till frisk luft. För att symtomen på kvävning ska försvinna helt kan du låta honom andas syre i en halvtimme.

Bild
Bild
Bild
Bild

Freon typer

Det är värt att veta att det finns flera typer av köldmedium. Innan du väljer vilken du ska använda är det lämpligt att veta vad de är.

  • R-407C Är en blandning av 3 typer freon. Denna vy är endast avsedd för tankning. Om systemet är trycksatt med det, måste det först rengöras helt från gas och sedan tankas. Oftast används den för stora delade system för industriellt bruk.
  • R-410A är ett modernt köldmedium. Dess främsta fördelar inkluderar miljövänlighet och ökad prestanda för kylsystem. Denna typ av gas kan användas både för påfyllning och tankning av luftkonditioneringsapparater.
  • R-22 används väldigt sällan. Detta beror på dess destruktiva effekt på atmosfären. Denna typ användes för att fylla de allra första luftkonditioneringsapparaterna. För inte så länge sedan var det mycket populärt på grund av dess låga kostnad. Men när det gäller de flesta egenskaper förlorar det till nyare och dyrare köldmedier.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Tankning metoder

Det finns ganska många sätt att tanka ett delat system. Varje teknik har sina egna fördelar och nackdelar. Detta är inte att säga att några av dem är universella. När självladdande enheter med köldmedium måste du välja en metod med hänsyn till många faktorer och funktioner.

Tryckteknik kräver att du vet hur mycket av ämnet som finns i systemet är acceptabelt . Denna information finns i dokumenten som medföljer enheten eller på tillverkarens officiella webbplats. Kärnan i metoden ligger i det faktum att en gascylinder är ansluten till kommunikationsrören med hjälp av en manometer. Gasen levereras i mycket små portioner och enhetens avläsningar jämförs ständigt med de rekommenderade. Detta görs tills siffrorna matchar helt. Nackdelarna med denna teknik inkluderar möjligheten att använda enheter. Det bör också noteras att det är tidskrävande.

Bild
Bild

Tekniken för köldmediets massa består i att det är nödvändigt att ständigt övervaka massan på freoncylindern . För att göra detta kan du använda en bekväm vikt. När gasen strömmar in i systemet blir cylindern lättare. Genom att spåra förändringar i dess vikt kan du veta hur full enheten är. Det anses vara en av de enklaste metoderna. Det är dock viktigt att ta bort resterna av ämnet från systemet med en vakuumpump före denna metod.

Bild
Bild

Fyllcylindertekniken är lämplig om den exakta mängden av ämnet i enheten är känd . Den bristande volymen av köldmedium fyller först cylindern, och sedan kommer ämnet in i enheten från den. Den största fördelen med denna metod är att det inte finns något behov av att ta bort gasrester från delningssystemet.

Bild
Bild

Tekniken för överhettning (hypotermi) reduceras till det faktum att skillnaden i temperaturindikatorer registreras . Man bör komma ihåg att denna metod är ganska komplicerad och tidskrävande.

Bild
Bild

Siktglasteknik . Kärnan i metoden är att ett speciellt glas låter dig övervaka tillståndet för en flytande substans. Utseendet på bubblor i enheten indikerar behovet av att fylla på det tills de försvinner. Det är viktigt att freon rör sig i ett enhetligt flöde. För att undvika överutbud är det värt att tanka i små portioner.

Bild
Bild

Beskrivning av proceduren

Du kan tanka luftkonditioneringen hemma på egen hand om du har alla nödvändiga verktyg och apparater. Det är lämpligt att förbereda dem alla i förväg. Det är värt att notera att om du fyller systemet med egna händer är det absolut inte nödvändigt att köpa en manometer. Det kan alltid hyras från ett särskilt företag. Stegen för att fylla systemet med freon är följande.

  • Kylarblocken rengörs. Efter det kommer fansen definitivt att fungera korrekt.
  • Ytterligare freon produceras. Det finns speciella lås i servicebeslagen för denna procedur. De måste öppnas, och efter att allt ämne har kommit ut måste låsen stängas.
  • Kylmedelsflaskan placeras på vågen och vågen ställs på noll. Ventilen på enheten öppnas sedan snabbt för att släppa ut överflödig luft från slangen.
  • Temperaturen är inställd på luftkonditioneringen på cirka 18 grader. Det ska fungera för kylning.
  • Därefter ansluts en manometrisk enhet i stället för det största röret som kommer från det externa blocket i delningssystemet.
  • Den manometriska enheten är också ansluten till freoncylindern.
  • Ventilen på grenröret öppnas, som är ansvarig för gastillförseln. Under processen observeras en ökning av trycket och en minskning av temperaturen i systemet. Det är optimalt om trycket stiger till 6-7 bar.
  • Sedan stängs gastillförselventilen och ventilen på cylindern.

För att beräkna mängden köldmedium som behövs för att ladda systemet kan du väger ballongen igen.

När du har fyllt på tanken, se till att luftkonditioneringen är tät och fungerar som den ska.

Rekommenderad: