Ozonisatorer: Vad är Det? Hushåll "Moskva Ozonisatorer" För Hem- Och Andra Hushållsmodeller. Deras Schema. Hur Fungerar De Och Hur Använder Du Dem? Recensioner Av Läkare

Innehållsförteckning:

Video: Ozonisatorer: Vad är Det? Hushåll "Moskva Ozonisatorer" För Hem- Och Andra Hushållsmodeller. Deras Schema. Hur Fungerar De Och Hur Använder Du Dem? Recensioner Av Läkare

Video: Ozonisatorer: Vad är Det? Hushåll
Video: Källkritik 2024, April
Ozonisatorer: Vad är Det? Hushåll "Moskva Ozonisatorer" För Hem- Och Andra Hushållsmodeller. Deras Schema. Hur Fungerar De Och Hur Använder Du Dem? Recensioner Av Läkare
Ozonisatorer: Vad är Det? Hushåll "Moskva Ozonisatorer" För Hem- Och Andra Hushållsmodeller. Deras Schema. Hur Fungerar De Och Hur Använder Du Dem? Recensioner Av Läkare
Anonim

Idag, i vardagen och i produktionen, används ett stort antal enheter och ämnen, med hjälp av vilka det är möjligt att rena inte bara luft, utan också vatten, saker, produkter etc. Bland den här listan över enheter är det är värt att lyfta fram ozonisatorer, som används i stor utsträckning på många områden i mänskligt liv. …

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vad är det och vad är det för?

Enheten, vars huvudsakliga funktion är att generera ozon, kallas ozonisatorn. Moderna enheter på denna linje idag indelas i 4 huvudgrupper:

  • medicinsk utrustning - används för luftdesinfektion, instrument och ozonterapi;
  • industriella enheter - de är nödvändiga för bearbetning av livsmedel och lokaler;
  • hushålls -ozonisatorer - kan användas för att arbeta med vatten eller luft;
  • bilmodeller - används för desinfektion av fordon, eftersom de neutraliserar motorens skadliga produkter.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Enheter från de två senare kategorierna är mindre och mindre kraftfulla än medicinska och industriella ozongeneratorer. De är också utformade för att hantera små ytor. Det finns variationer av desinfektionsanordningar i kombination med jonisatorer eller luftfuktare.

Huvuduppgiften för alla enheter, oavsett omfattning och storlek, är förstörelse av bakterier och virus . Som praktiken visar visar ozonisatorer i drift en verkningsgrad som är 1,5 gånger högre än för det mycket använda klor. Enheten kan bekämpa svamp, mögel samt små men farliga mikroorganismer som dammkvalster.

Förutom det ozonisatorn låter dig förstöra de viktigaste farliga bakterierna, liksom de skyldiga till allergier och andra sjukdomar , det används ofta för att eliminera alla möjliga obehagliga lukter som kan uppträda inte bara i rum, utan också komma från saker. Efter bearbetning av luft eller vatten, produkter och föremål finns inga nedbrytningsprodukter kvar på dem, vilket inte mindre är ett hot mot bakgrund av deras toxicitet.

Enhetens effektivitet beror dock direkt på avsiktlig användning, följning av bruksanvisningen, annars kan ozon utgöra en stor fara för människor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Funktionsprincip

Enhetens funktion jämförs med ett sådant naturligt fenomen som åskväder. Denna analogi förklaras av det faktum att ozonisatorns aktiva tillstånd absorberar syre från atmosfären, vilket ger den en kraftfull elektrisk laddning . På grund av denna effekt genomgår syreformeln förändringar och frigör ozon.

Därefter tar ett hushåll, en bil eller annan enhet ut det i luften i rummet eller i vattenmiljön som det interagerar med vid den tiden. Samtidigt reagerar gasen med skadliga molekyler i en eller annan form och förstör deras struktur fullständigt.

Bild
Bild

Ozonisatorns funktion möjliggör passage av avskiljningen av följande steg

  • Först är alla enheter anslutna till en elkälla . Sedan börjar en fläkt fungera i enheten, på grund av vilken luft tas från rummet. Ozon bildas.
  • Då kommer ozonatorns åtgärder att styras för utsläpp av gas till luft eller vatten.
  • Beroende på de ursprungliga inställningarna efter en viss tidsperiod stängs enheten av utan hjälp.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Fördel och skada

En sådan funktionell enhet, som har ett brett spektrum av applikationer hemma, såväl som inom industri och medicin, har sina egna positiva och negativa egenskaper. Fördelarna med ozonisatorn inkluderar följande egenskaper.

  • Bekämpa skadliga bakterier och mikroorganismer som inte bara finns i luft utan även i vatten. Enheten lämnar inte efter sig giftiga inneslutningar i den desinficerade miljön.
  • Till skillnad från klor- eller kvartslampor ozon kan eliminera obehagliga lukter, inklusive frätande lukt som tobaksrök, ruttna eller mögellukt etc.
  • I minimal koncentration gasen har en gynnsam effekt på människokroppen. Det är därför det idag finns en separat riktning inom folkmedicinen som kallas ozonterapi. Gasen kan fungera som ett antiseptiskt medel, liksom ett ämne som har en positiv effekt på ämnesomsättningen. Ozon kan också användas som smärtstillande medel.
  • Bland de olika tillgängliga små enheter för hemmet, bärbara enheter, modeller som kan fungera vid hög luftfuktighet presenteras, vilket kommer att bli relevant i vissa industrisektorer.
  • Enheten får användas med kläder , även hushålls -ozonisatorer kan användas för livsmedelsbearbetning.
Bild
Bild
Bild
Bild

Sådana anordningar har emellertid vissa negativa egenskaper, mot vilka användningen av enheten endast är tillåten under förutsättning av strikta säkerhetsåtgärder. Nackdelarna med desinfektionsanordningar inkluderar sådana egenskaper.

  • Ozonisatorn klarar inte av att rena luften från pollen . Därför kommer dess effektivitet i vissa fall att vara extremt låg.
  • Enheterna ska användas med största försiktighet , eftersom systemet för interaktion av en gas i hög koncentration med vissa kemiska ämnen kan orsaka bildning av giftiga föreningar i luften som är farliga för människor.
  • Luftverkan där det finns för mycket gas , kommer att påverka andningsvägarna och lungorna negativt. I synnerhet gäller detta en ökning av lungornas mottaglighet för olika infektionsmedel.
  • Ozonisatorer kan orsaka allvarliga skador på växter , ligger i lägenheter eller andra lokaler. Detta gäller utvecklingen av en sjukdom som kloros i kulturer.
  • Alla, även de mest kraftfulla professionella ozonisatorerna inte kan förstöra kolmonoxid- eller formaldehydmolekyler.
Bild
Bild
Bild
Bild

Beskrivning av arter

Det finns en annan klassificering av ozonisatorer, enligt vilka sådana anordningar är indelade i två kategorier.

För luft

Huvudfronten på sådana enheter är luften inuti lokalerna, oavsett deras syfte . Ozonisatorer i denna kategori är indelade efter deras kraft, på grund av vilka de kommer att kunna interagera med skadliga dammmolekyler, virus, lukt, etc.

Bild
Bild
Bild
Bild

För vatten

Funktionsprincipen för enheter som används för vatten kommer att likna det första alternativet. Till skillnad från klor, ett ganska vanligt desinfektionsmedel, finns det inget sediment kvar i vätskan efter användning av gas . Förutom att bekämpa bakterier och föroreningar, ozon, genom att mätta vatten med syre, har en gynnsam effekt på dess smakegenskaper, som ett resultat smakar vätskan som källvatten.

Förutom att rena själva vätskan kan en ozonisator nedsänkt i den rengöra grönsaker, frukt eller annan mat nedsänkt i en vätska med en arbetsanordning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tillverkare och modeller

Bland produkterna från inhemska och utländska tillverkare är det värt att lyfta fram de modeller som är mest efterfrågade.

Omron "Ozone Lux Plus"

En prisvärd enhet som tillhör den universella kategorin enheter, eftersom den kan utföra sina uppgifter när den är nedsänkt i vatten eller i luft. Enheten arbetar med en frekvens på 50 Hertz, på grund av vilken den avger minst 400 mg gas per timme . Enheten är dessutom utrustad med en timer; enhetens vikt är cirka 1 kilo.

Bild
Bild
Bild
Bild

Atmosfärsliv

Hushållsenhet tillverkad i Ryssland, som kombinerar funktionerna för en jonisator och en ozonisator. Designad för luftrening, som kan förstöra fint damm.

Bild
Bild

Super-plus-bio

Ionizer-ozonizer designad för hemmabruk. Effektiv mot smuts och obehaglig lukt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Åskväder

Den ryska representanten för en serie anjoniska hushålls -ozonisatorer, som har ett universellt syfte, i ljuset av vilka de används för vatten och luft. Enheten sticker ut för sin lätthet och kompakta storlek.

Bild
Bild
Bild
Bild

Förutom de ovanstående enheterna säljs också produkter från Kina, som sticker ut för sin effektivitet och överkomliga kostnad

Bland inhemska enheter för desinfektion är det också värt att notera produkterna från varumärket Moscow Ozonators, som är välförtjänta efterfrågan bland köpare.

Hur väljer man?

För att säkerställa att enheten är helt säker för människor, innan du köper en ozonisator, bör du noggrant studera egenskaperna hos den modell du gillar, jämföra de rekommenderade parametrarna med måtten på rummet där den kommer att användas i framtiden.

Utan misslyckande det är värt att se till att det finns kvalitetscertifikat som måste bifogas varje såld enhet . Enheten måste uppfylla kraven på hygienisk säkerhet och vara certifierad i Ryssland, vilket kommer att anges med motsvarande märke i det tekniska passet.

När det gäller enhetens huvudparametrar förtjänar gasproduktionsindikatorer särskild uppmärksamhet. Det finns vissa normer för lokaler:

  • i rum med en yta på upp till 15 kvadratmeter bör en enhet användas vars kapacitet inte överstiger 8 μg / m3;
  • om det behandlade området är cirka 30-50 kvadratmeter, bör lämplig ozonatorkapacitet ligga på nivån 10-12 μg / m3;
  • industriella desinfektionsmedel för slutna områden över 50 kvadratmeter bör ha en effekt på 20 μg / m3.
Bild
Bild
Bild
Bild

Det är bättre att vägra att köpa enheter som inte har sådana programdekrypteringar i sin tekniska dokumentation

Närvaron av ytterligare funktioner är inte en förutsättning för ozonisatorer. Men i vissa fall blir det rationella valet att köpa universella enheter, där reningsuppgifterna kommer att kombineras med funktionerna att befukta luften.

Bild
Bild
Bild
Bild

Användningsinstruktioner

I det tekniska passet för varje modell av rengöringsanordningar anger tillverkaren enhetens driftsförhållanden. Detta gäller i synnerhet drifttiden för den enhet som krävs för fullständig rening av luft eller vatten.

Enhetens drifttid bestäms utifrån rummets omfattning och yta:

  • för att desinficera kläder eller vatten räcker det med att slå på ozonisatorn i 5 minuter;
  • för att rengöra en lägenhet, hus eller industrilokaler efter reparation måste enheten slås på i 25-30 minuter;
  • 10 minuter räcker för planerad luftrening i ett bostadsområde;
  • en ozonisator på en kvart kan förstöra dammkvalster, samt neutralisera obehagliga lukter;
  • en halvtimmes arbete kommer att krävas för att bekämpa ihållande obehaglig lukt, samt att desinficera ett rum efter att en sjuk person har varit i det.

Instruktionerna anger också vanligtvis de ögonblick då det är förbjudet att inkludera enheten i nätverket . Så det är omöjligt att ansluta ozonisatorn till strömförsörjningen om det finns explosiva gaser eller andra liknande föreningar i luften, extremt hög luftfuktighet, vilket kan orsaka kortslutning. Dessutom är driften av ozonisatorn förbjuden i rum där konduktivt damm finns i luften.

Enheten ska placeras inomhus och anslutas till strömförsörjningen på en stationär plats, utom räckhåll för barn.

Under driften av enheten bör alla växter tillfälligt avlägsnas från rummet och lämnas även under perioden medan rengöring utförs.

Bild
Bild
Bild
Bild

Granska översikt

Inom officiell medicin har ozonisatorer ännu inte fått erkännande. Enligt vissa läkare kan emellertid sådana anordningar ge en desinficerande effekt vid interaktion med luft, vatten, medicinska instrument, saker och andra föremål. I jämförelse med de extremt negativa och ibland till och med farliga effekterna av vissa desinfektionsämnen kommer användningen av gas i enlighet med reglerna inte att skada någon.

I de flesta fallen efter luftbehandling med ozon skedde en snabb återhämtning av personer med problem med andningsorganen.

Ozonisatorn kan inte förstöra bekämpningsmedel som finns i många grönsaker och frukter, men det kan utesluta förekomsten av inte mindre farliga mikroorganismer eller bakterier.

Rekommenderad: