Behöver Du En Luftfuktare På Sommaren? Hjälper Han I Värmen I Lägenheten Eller Inte? Kyler Det Luften? Kan Jag Slå På Den På Sommaren?

Innehållsförteckning:

Video: Behöver Du En Luftfuktare På Sommaren? Hjälper Han I Värmen I Lägenheten Eller Inte? Kyler Det Luften? Kan Jag Slå På Den På Sommaren?

Video: Behöver Du En Luftfuktare På Sommaren? Hjälper Han I Värmen I Lägenheten Eller Inte? Kyler Det Luften? Kan Jag Slå På Den På Sommaren?
Video: Fläkt som svalkar luften med hjälp av vanligt kallt vatten - Luftkylare Cotech 2024, April
Behöver Du En Luftfuktare På Sommaren? Hjälper Han I Värmen I Lägenheten Eller Inte? Kyler Det Luften? Kan Jag Slå På Den På Sommaren?
Behöver Du En Luftfuktare På Sommaren? Hjälper Han I Värmen I Lägenheten Eller Inte? Kyler Det Luften? Kan Jag Slå På Den På Sommaren?
Anonim

En viktig del av mikroklimatet i alla rum är luftfuktighet. Kroppens normala funktion och komfortnivån beror på den. Behöver du en luftfuktare på sommaren, kyler den luften, hjälper det i värmen i lägenheten eller inte - vi kommer att överväga svaren på dessa och andra frågor i artikeln.

Bild
Bild
Bild
Bild

Varför befukta luften?

I en lägenhet tänker vi ofta på hur vi kan göra det ännu mer bekvämt. Temperatur, luftfuktighet, syremättnad - allt detta påverkar vår kropp och dess arbete.

Bild
Bild

Här är några av de negativa effekterna av torr luft

  • Obehaget . Det kan uttryckas genom förekomst av torrhet i halsen och i slemhinnorna i näsan. Detta kan leda till att du mår dåligt under dagen och stör sömnen på natten. Vi kanske inte märker det, men låg luftfuktighet påverkar också det psykologiska tillståndet, vilket orsakar irritation och onödig aggression.
  • Sjukdomar . Torr luft orsakar en försämring av människors hälsa under sjukdom, oftast är det hosta, förkylningar, bronkospasm och allergiska sjukdomar. Torr luft är också skadligt för små barn, eftersom de under de första åren av livet är mer känsliga än någonsin för det omgivande klimatet.
  • Irritation . Kan förekomma hos personer som använder linser. Om det inte finns tillräckligt med luftfuktighet i rummet kan torra ögonsyndrom i varmt eller frostigt väder bli ett separat problem.
  • Effekter på hud, hår, naglar . Detta är en viktig detalj för kvinnor som bryr sig om sig själva - torr och mindre elastisk hud i ansiktet blir i ett torrt rum. Av samma anledning visas sprött och torrt hår, naglar börjar exfoliera.
  • Lägenhet . Ja, torr luft påverkar också föremål i lägenheten. Det får möbler och golv att pipa. Objekt kan till och med börja "bita" med el i låg luftfuktighet på grund av att statisk elektricitet bildas. Växter i lägenheten lider inte mindre. Detta manifesteras i gulning av deras blad och förekomsten av olika typer av sjukdomar.
Bild
Bild

Optimal luftfuktighet inomhus på sommaren

Problemet med torr luft förekommer bland invånare i många regioner. Dessa kan vara både de södra regionerna, där bristen på fukt känns året runt, och de norra, där torrheten känns akut under vintersäsongen.

Bild
Bild

Den optimala luftfuktigheten på sommaren främjar snabb avsättning av damm, medan den i torr luft förblir orolig.

Damm flyger fritt i luftmassan och kommer in i lungorna, synorganen . Att ta bort det är alltså mycket svårare. Av denna anledning orsakar torr luft attacker hos astmatiker, allergiker och leder också till bronkospasm. Befuktad luft innehåller mycket mindre damm.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fuktig luft i slemhinnan i ögonen krävs . Det främjar försenad åldrande av huden runt synorganen. Fukt avdunstar snabbare i ögonområdet än i andra delar av ansiktet. Huden i detta område är alltid torr, har nästan ingen svett och talgkörtlar. Därför behöver hon en noggrann attityd.

Bild
Bild

En normal luftfuktighet i ett rum främjar ljud och hälsosam sömn. Lungorna fungerar lättare, risken för huvudvärk minskar . Det är känt att vi i en dröm tillbringar en tredjedel av våra liv. Och vår prestation, psykologiska och fysiska tillstånd, humör beror på det. Därför är det viktigt att komma ihåg om sovförhållandena, eftersom fukt avdunstar särskilt snabbt på sommaren.

Bild
Bild

Enligt forskning från SanPiN bör den relativa luftfuktigheten i rummet vara cirka 40-60%.

Vid högre luftfuktighet kan utvecklingen av patogener på ytan och i själva föremålen i rummet börja. Fuktindex beror på säsongen . Eftersom det är varmare på sommaren bör det vara runt 60%.

Bild
Bild

När behöver du slå på den?

Det finns ett antal gånger när du kan använda en luftfuktare. Det är viktigt att kunna använda det korrekt för att inte skada dig själv och dina nära och kära.

På sommaren kan luftfuktaren slås på när:

  • fast eller tydligt känd låg luftfuktighet;
  • luftkonditioneringen slogs på kontinuerligt.
Bild
Bild

Efter massproduktionen av luftkonditioneringsapparater på 80 -talet fann forskare att personer i rum med dessa enheter var mer benägna att uppleva hostattacker, allergier och lungsjukdomar.

En luftfuktare behövs ofta i de regioner där luftfuktigheten i staden (utanför) är under 40%. I sådana fall är det nödvändigt när som helst på året.

Bild
Bild

En enhet eller enhet för att säkerställa optimal luftfuktighet i luftmassorna är också nödvändig när ett barn dyker upp i familjen. Luftfuktigheten bör vara 5% högre än vanligt . Om du är osäker på om du verkligen behöver en luftfuktare hemma, mäta luftfuktigheten i ditt hem med en hygrometer. Det kan köpas billigt.

Bild
Bild

Vilken är bättre att välja?

Alla luftfuktare är indelade i flera typer, vars skillnader är i principen för drift: traditionell, ultraljud och ånga. För nyfödda används traditionella och ultraljudsfuktare oftast.

Bild
Bild

Låt oss titta närmare på dem

Traditionell

Dessa billiga och mycket vanliga anordningar fungerar med "kall avdunstning". Den har en inbyggd fläkt som suger in luft från rummet och speciella förångande element som får vattnet att hällas i tanken. Tyst, lättanvänd och energieffektiv, levererar enheten fuktad luft . Själva luftfuktaren fungerar bäst i de varmaste områdena i rummet eller där luftmassor är mer aktiva i rörelse.

Bild
Bild

Ånga

Luftfuktare av denna typ, å andra sidan, fungerar enligt principen om "varm avdunstning". Mer än 60% av luften kan fuktas med elektroder inuti apparaten, som värmer vattnet och omvandlar det till ånga . Efter att hela vätskevolymen har avdunstat stängs enheten av automatiskt. Högeffektiva ångfuktare används vanligtvis på vintern, eftersom de värmer upp luften på sommaren.

Nackdelarna med dessa enheter är höga elkostnader och möjligheten att bli bränd av het ånga.

De är dock bra för aromaterapi och inandning om instruktionerna för luftfuktaren indikerar eventuell användning av oljor som tillsätts till enheten i små mängder.

Bild
Bild

Ultraljuds

Luftfuktare av denna typ dök upp relativt nyligen, de utmärks av säkerhet, de skapar inte buller. De används ofta i plantskolor. De är vanligtvis dyra och känsliga för vattenkvaliteten.

Bild
Bild

En sådan luftfuktare fungerar enligt följande princip: genom högfrekventa vibrationer omvandlas det hällda vattnet till ett moln med kall dimma, som sprids i hela rummet, blandas med luften och befuktar det.

Det finns ultraljudsanordningar för luftfuktning, vars ytterligare funktion är antibakteriell. De är vanligtvis dyra och känsliga för vattenkvaliteten.

Bild
Bild

Genom sin effekt på luften är luftfuktare indelade i:

  • återfuktande;
  • återfuktande och rengörande.
Bild
Bild

När du väljer en luftfuktare finns det ett antal faktorer att tänka på

  • Finns det barn och djur i huset? Som nämnts ovan köps oftare traditionella och ultraljudsfuktare i detta fall.
  • Pris . En bra enhet behöver inte vara dyr. Även bland premiumfuktare finns det ineffektiva och obekväma modeller att använda.
  • Tankstorlek . Var uppmärksam på det när du väljer en enhet. Ju större vattentank desto mindre ofta behöver du fylla på luftfuktaren.
  • Elförbrukning . Köpekonomin beror också på hur mycket el enheten kommer att förbruka i framtiden. Ett dyrt köp kommer att löna sig med låg energiförbrukning.
  • Tystnad . Om enheten fungerar utan något ljud kan den slås på på natten. En idealisk luftfuktare som fungerar utan irriterande ljud överstiger inte en ljudtrycksnivå på 40 dB.
  • Specialisering . Det finns luftfuktare speciellt utformade för specifika ändamål. I synnerhet är dessa modeller för barnrum, kännetecknas av säkerhet och intressant design.
Bild
Bild

Svalnar det i värmen?

Den tuffhet som följer med sommaren får oss att undra om enheten som befuktar luften kommer att hjälpa, och om det sparar från täppa. Den perfekta lösningen skulle naturligtvis vara att installera ett luftkonditioneringsapparat . Det finns dock ett antal fall där detta inte kan göras. Det finns en uppfattning att i en sådan situation behövs en luftfuktare, eftersom den inte bara hjälper till att öka luftfuktigheten i luften, utan också att kyla den ytterligare.

Bild
Bild

Faktum är att enheten orsakar rörelse av luftmassor, men den mättar dem bara med fukt, kondenserar den, vilket leder till en liten minskning av temperaturen med 1-2 grader.

Bild
Bild

Inomhus på sommaren skapar en luftfuktare en riktig bastuupplevelse.

Således kommer det inte att vara möjligt att helt bli av med värmen, men det kommer att vara möjligt att skapa ett hälsosamt mikroklimat och mjuka upp luften i rummet.

Bild
Bild

Sammanfattningsvis kan vi med säkerhet säga att en luftfuktare är en oumbärlig sak i de dagar då luften på gatan och i lägenheten är torr . Genom att välja en luftfuktare klokt och använda den korrekt kan du uppnå bättre resultat, inte bara när det gäller att förbättra rumskomforten, utan också när det gäller att bibehålla hälsan.

Rekommenderad: