Split System (74 Foton): Vad är Det? Översikt över Golv Och Tak Luftkonditioneringar För En Lägenhet, Vägg Och Kassett Typer Av Luftkonditioneringssystem För Ett Hem

Innehållsförteckning:

Video: Split System (74 Foton): Vad är Det? Översikt över Golv Och Tak Luftkonditioneringar För En Lägenhet, Vägg Och Kassett Typer Av Luftkonditioneringssystem För Ett Hem

Video: Split System (74 Foton): Vad är Det? Översikt över Golv Och Tak Luftkonditioneringar För En Lägenhet, Vägg Och Kassett Typer Av Luftkonditioneringssystem För Ett Hem
Video: HOW TO INSTALL THE CASSETTE TYPE PANASONIC AIR CONDITIONER 2024, April
Split System (74 Foton): Vad är Det? Översikt över Golv Och Tak Luftkonditioneringar För En Lägenhet, Vägg Och Kassett Typer Av Luftkonditioneringssystem För Ett Hem
Split System (74 Foton): Vad är Det? Översikt över Golv Och Tak Luftkonditioneringar För En Lägenhet, Vägg Och Kassett Typer Av Luftkonditioneringssystem För Ett Hem
Anonim

Klimatutrustning är en stor grupp utrustning, indelad i flera kategorier. Delningssystemet intar en viktig plats i denna lista. Vi måste studera denna klimatutrustning i detalj, förstå dess funktioner och sorter, bekanta oss med ledande tillverkare och användningsregler.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vad är det och vad är det för?

Delningssystemet är en klimatanordning, vars konstruktion består av ett par block. En av dessa delar är placerad inomhus, och den andra är installerad utomhus. Med den här enheten kan du skapa optimala klimatförhållanden i huset genom luftkonditionering och uppvärmning . Med delade system kan du också minska luftfuktigheten.

Moderna split -system har ett brett användningsområde, eftersom de är multifunktionella enheter.

Det är funktionerna hos luftkonditioneringsapparater som vi måste studera vidare, för när du köper någon utrustning är det nödvändigt att tydligt förstå vad det är för och vilket ansvar det kommer att utföra.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Huvudfunktioner och egenskaper

Varje luftkonditionering har ett antal egenskaper som kan berätta mycket om det. För att göra detta måste du förstå parametrarna och kunna tolka dem. Vi kommer att täcka huvudpunkterna.

  • Strömförbrukning är inte kylkraft, även om de två ofta är förvirrade och anses utbytbara. Till exempel kommer ett delat system på 2,5 kW att användas i området 800 W, vilket kommer att vara mindre än förbrukningen av en vattenkokare. Alla modeller upp till 4 kW kan anslutas via ett vanligt uttag - pluggarna slås inte ur detta. Men ett delat system, till exempel 7 kW, för att inte tala om 9 kW, blir farligt att ansluta på vanligt sätt.
  • Energieffektiviteten bestäms av skillnaden mellan kylkapacitet och strömförbrukning. Detta kommer att vara EER, som för hushållsmodeller bör ligga i intervallet 2, 5-3, 5. COP-koefficienten visar energieffektiviteten för systemet i värmeläge. Dess normala indikatorer ligger i intervallet från 2, 8 till 4. Vissa tillverkare anger bara en indikator, den minsta, för att vilseleda köparen. Luftkonditioneringsapparater klassificeras enligt energieffektivitetsskalan, så varje modell tilldelas en motsvarande bokstavsbeteckning. De mest ekonomiska systemen tilldelas bokstaven A.
  • Säsongsfaktorer (SEER och SCOP) visar den faktiska strömförbrukningen som är specifik för ett system. Dessa indikatorer mäts under verkliga förhållanden, så de är mer sanna.
  • Den totala mängden el som förbrukas av delningssystemet under ett kalenderår. Denna indikator kan multipliceras med kostnaden för en kilowatt energi, vilket gör att du kan ta reda på mängden elkostnader som luftkonditioneringen kommer att "äta".
Bild
Bild
Bild
Bild

Funktioner följs av funktioner. Funktionsuppsättningen kan variera beroende på modell. Grundlistan ser ut så här.

  • Kylning av inomhusluften till önskad nivå. Användaren kan självständigt ställa in temperaturen som ska bibehållas i rummet.
  • Det är bekvämt att använda uppvärmning under lågsäsong, när stationär uppvärmning ännu inte fungerar.
  • Hushållsmodeller som arbetar i kylläge torkar luften. Denna funktion kan vara användbar för rum med hög luftfuktighet. I rum med torr luft måste en luftfuktare installeras tillsammans med luftkonditioneringen. Både torr och fuktig luft är lika skadliga för människor.
  • Problemet med torr luft försvinner vid köp av delade system med en luftfuktare. Kostnaden för sådana modeller är hög, men kostnaderna är motiverade. Denna funktion är nödvändig - annars måste du köpa en speciell luftfuktare dessutom.
  • Autonom drift säkerställs genom användning av många sensorer. De skickar signaler till kontrollpanelen vid rätt tidpunkt, och luftkonditioneringen reagerar på dem i enlighet därmed.
  • Luftrening ingår i alla modeller. Med denna funktion kan du ta bort olika föroreningar, damm och till och med obehaglig lukt från luften. Detta uppnås tack vare filtren som finns i alla modeller.
  • Fler och fler modeller med en jonisator började produceras. Denna funktion är användbar, vilket har upprepade gånger bevisats i praktiken. Jonisering gör att du kan fylla rummet med frisk luft, vilket inte bara är trevligt, utan också fördelaktigt att andas.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Detta är bara de grundläggande funktionerna som finns i alla moderna modeller. Varje tillverkare strävar efter att göra sin produkt mer funktionell och unik, därför utvecklar den ytterligare alternativ. Du bör inte jaga bred funktionalitet, styrd av regeln "ju mer, desto bättre. "

Du måste betala extra för varje ytterligare funktion. Ju mer komplex enheten är, desto dyrare är reparationen.

Bild
Bild

Fördelar och nackdelar

För delade system, liksom för någon annan teknik, finns det negativa och positiva aspekter. Listan över förmåner består av följande punkter:

  • temperaturen hålls inom det intervall som användaren ställer in;
  • enkelhet att skapa ett bekvämt mikroklimat;
  • låg elförbrukning;
  • låg ljudnivå;
  • förmågan att arbeta vid negativa temperaturer;
  • bekväm kontroll;
  • enkelt underhåll.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

När det gäller de negativa aspekterna lyckades vi bara hitta två brister:

  • höga kostnader, vilket direkt beror på systemets funktionalitet och tillförlitlighet;
  • hög känslighet för spänningsstötar, vilket kräver användning av en spänningsstabilisator - annars kan livslängden för det delade systemet vara mycket kort.
Bild
Bild

Enhet

Nästan alla delade system är en tvådelad utrustning. Varje enhet utför sina egna funktioner och har en speciell enhet.

Inomhusenheten respektive ligger inne i rummet, vanligtvis väljs en plats nära fönstret, men andra alternativ är också möjliga. Panelen på denna enhet döljer värmeväxlaren och luftfilter. Filterelementen kännetecknas av en krökt form. Det finns ett par sådana delar i standardmodellerna. En värmeväxlare är gömd bakom dem.

Luften som passerar genom filtren fördelas i rummet tack vare fönsterluckorna . I delade system installeras två typer av persienner. De horisontella detaljerna är synliga för användaren och döljer de vertikala persiennerna bakom dem. Det är tack vare de vertikala delarna som den exakta fördelningen av luftflödet är möjlig.

I de flesta modeller, under locket på inomhusenheten på höger sida, hittar du knappen "Autorestart". Genom att trycka på den kan du starta systemet utan fjärrkontrollen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Utomhusenheten är vanligtvis placerad på fasaden av en byggnad eller inuti en balkong / loggia. Inuti denna enhet finns kompressorn, som är huvudkomponenten i hela systemet. I moderna split-system installeras inverter- och icke-inverterkompressorer . Det är denna detalj som avgör HVAC -utrustningens huvudsakliga egenskaper. Luftkonditioneringsapparater delas ofta in i två grupper: sjuor och nior. Detta avser kompressorns kapacitet.

Utomhusenhetens konstruktion innebär också att det finns en värmeväxlare som liknar inomhusenheten. Eftersom den yttre delen av delningssystemet ligger på gatan och under drift upplever den negativa påverkan av den yttre miljön, måste dess kropp ha en korrosionsskyddande, högkvalitativ beläggning.

Det yttre blocket har ett hål med en grill. En fläkt syns genom den . Denna del kännetecknas av bladens form, som väljs för varje modell individuellt med hjälp av ett datorprogram. Detta tillvägagångssätt låter dig minska bullernivån under utrustningens användning.

De två blocken är sammankopplade med hjälp av motorvägar. En av dem är avsedd för kylvätska, och den andra används för kondensat.

Bild
Bild
Bild
Bild

Funktionsprincip

Luftkonditioneringsapparater är väldigt olika, men de fungerar alla enligt samma princip. Vi måste bekanta oss med dess grunder.

Värme är en av de grundläggande funktionerna i moderna split -system . För att öka lufttemperaturen i klimatutrustningen ändras köldmediets rörelseriktning, vilket tillhandahålls av kompressorns drift. Magnetventilen är ansvarig för att styra ventilen. Under uppvärmningsprocessen kyls kylaren på utomhusenheten ner, vilket leder till aktiv kondens. Om delningssystemet inte är installerat på byggnadens framsida, är det nödvändigt att ta hand om kondensavlopp.

Värmepumpsläget är förknippat med en intensiv minskning av temperaturen på kondensorn på utomhusenheten. Detta kan orsaka frysning av strukturen. Detta driftsätt är relevant under höst- och vårsäsongen, när temperaturen utanför är över noll. Om utetemperaturen är under noll, kommer freon inte att koka i kylaren, därför kommer den att komma in i kompressorn i flytande form.

I moderna modeller med högkvalitativ elektronik installeras skydd som inte tillåter användning av utrustning i uppvärmningsläge vid låga temperaturer ute.

I avsaknad av en sådan funktion måste användaren självständigt styra detta ögonblick - annars kommer klimatutrustningen att misslyckas.

Bild
Bild
Bild
Bild

Rumskylning kan beräknas för sommar och vinter. Om allt är klart med det första alternativet, kräver det andra läget en förklaring. Kylning på vintern krävs för rum med intensiv värmeutveckling. Dessa kan vara server- och hårdvarurum. I detta läge värms luftkonditioneringens externa enhet upp så att den inte kan frysa.

För kylning på vintern krävs en fläktstyrning som ansvarar för att stänga av det konstanta fläktläget och slå på det när kondensorn värms upp. Regulatorn reglerar också processerna för uppvärmning av dräneringsröret och kompressorns vevhus innan start.

Bild
Bild

Visningar

Moderna split -system har en komplex klassificering som försvårar valet för användaren. För att inte misstas med valet måste du ha en minimal förståelse för varje typ av luftkonditionering.

Växelriktarsystem är baserade på att ändra kompressorfrekvensen genom att omvandla konstant ström till växelström. Denna typ av luftkonditionering kännetecknas av låg energiförbrukning, så sådana system anses vara ett av de mest ekonomiska. Dessutom är det dessa modeller som erkänns som de tystaste delade systemen.

För sådana fördelar måste du betala extra, eftersom kostnaden för inverter klimatkontrollutrustning är högre än vanligt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Kylaggregat är avsedda för kylrum. Dessa delade system installeras inuti stora kylskåp. Temperaturen inuti kammaren regleras automatiskt. Sådan utrustning är relevant i köpcentrum, grossister och produktionsanläggningar. Strukturen består också av två block, mellan vilka rörledningen läggs.

Bild
Bild
Bild
Bild

Väggsplittsystem kan säkert kallas de mest utbredda och nuvarande klimatkontrollsystemen för hemmet. Dessa luftkonditioneringsapparater kännetecknas av hög byggkvalitet, utmärkt tillförlitlighet, effektivitet och bekväm kontroll.

Denna kategori utvecklas aktivt, funktionaliteten hos delade system expanderar och fler och fler designer -enheter dyker upp.

Bild
Bild
Bild
Bild

Kanalmodeller skiljer sig åt i installationsmetoden för inomhusenheten. Den är installerad i utrymmet mellan taken, som ligger bakom undertaket. Detta kräver cirka 40 cm ledigt utrymme, vilket inte är möjligt i alla rum.

Lufttillförsel och avgaser utförs genom luftkanaler, som kan placeras vid godtyckliga punkter. Dessa delade system passar enkelt in i olika interiörer.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Takmoderna enheter det är bättre att välja för rektangulära rum med ett litet område. Sådana system produceras med låg effekt. På grund av designfunktionerna riktas luftflödet parallellt med taket eller väggen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Multi-split system - detta är samma luftkonditionering, men med en liten skillnad. Dess väsen ligger i närvaron av flera inomhusenheter som är anslutna till en extern. Sådana enheter låter dig skapa ett gynnsamt mikroklimat i hela huset eller i flera rum. Eftersom det bara finns ett externt block, visar det sig att bevara byggnadens estetiska utseende.

Multi-split-system gör det möjligt att ansluta olika typer av interna enheter till en extern enhet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Golvmodeller kännetecknas av hög prestanda. Inomhusenhetens läge kan väljas enligt önskad riktning av luftflödet.

Golvdelningssystem är dyrare, kraftfullare och mer funktionella jämfört med väggmonterade modeller.

Bild
Bild
Bild
Bild

Kassettdelningssystem avsedd för stora rum. En förutsättning är ett undertak. Inomhusenheten är placerad i utrymmet mellan taket, vars höjd måste vara minst 25 cm. Endast dekorationsgallret kommer att synas i rummet.

Sådana enheter kan tillföra upp till 10% frisk luft till rummet.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Kolumn klimatkontrollenhet utvalda för stora rum. För installation av sådana delade system krävs inte undertak. Kolonnmodellernas design gör att du kan skapa en kraftfull ström, som inledningsvis riktas mot taket och sedan genom hela rummet.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Golv-tak klimatkontrollenhet är mångsidig på grund av installationsfunktionerna. Inomhusenheten kan placeras i taket eller på golvet.

Detta alternativ väljs i de fall det inte är möjligt att installera en väggmonterad luftkonditionering.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vertikalt delningssystem skiljer sig från sin horisontella motsvarighet endast utåt. Funktioner och funktioner är inte mycket olika. De enda undantagen är några modeller, som har flera tangentiella fläktar och sidolister.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fönstermodeller är billiga alternativ som vanligtvis väljs för ett kontor, en liten lägenhet. Det finns ingen uppdelning i inomhus- och utomhusenheter - alla delar är i ett fall. Den passar in i en fönsteröppning eller ett hål i väggen. Den här inställningen är inte alltid bekväm.

Bild
Bild
Bild
Bild

Membransystem - det här är en av de typer av klimatutrustning som fungerar med ett inflöde av frisk luft. Designen innehåller ett speciellt membran, vars funktion är att reglera kanalens funktion. På grund av särdragen i membranoperationen bibehålls alltid syrenivån i rummet på en optimal nivå. Membran klimatanordningar med forcerad ventilation är inte lätta att hitta, eftersom de är sällsynta gäster på den ryska marknaden.

Kostnaden för sådana installationer börjar från 50 tusen rubel, och du måste betala för mycket för installationen.

Bild
Bild

Modulära enheter är ett tillägg till det befintliga delningssystemet. Grunden är en recuperator med en luftkanal, som är utrustad med en egen extern enhet. Den ligger nära luftkonditioneringsenheten. Modulära system är utrustade med små kanalrör. Luft kommer in genom dem, som är mättad med värme längs vägen. Grovt sett är modulära enheter en liten huva där luft blandas.

Nackdelarna inkluderar bulkigheten, som skapas genom att placera det andra blocket på byggnadens fasad, och begränsat luftutbyte vid nivån 20 m3 / h.

Bild
Bild

Du måste tänka noga på typen av split system, överväga rummets funktioner, formulera kraven för framtida klimatutrustning och, baserat på denna information, göra ett välgrundat val.

Maximal driftstemperatur

Grunden för den långsiktiga driften av ett delat system är efterlevnaden av reglerna för dess drift. En viktig plats här är att iaktta temperaturen vid vilken splitsystemet fungerar. Sådana begränsningar finns för kylning och uppvärmning vid olika tider på året. Varje modell har sina egna begränsningar, som föreskrivs i instruktionerna och anges i passet.

Medelvärdet ligger i intervallet 20-27 grader Celsius . Under dessa förhållanden upplever luftkonditioneringen inte ökade belastningar och kompressorn slits inte ut snabbare än förväntat. Godtagbara värden kan variera mycket. Detta beror på skillnaden i antalet styrsensorer som finns i inomhusenheten. I modeller med ett stort antal sensorer kan den nedre gränsen ligga på en annan nivå.

Bild
Bild

De flesta delade system kännetecknas av standardtemperaturgränser. För drift i kylläge är intervallet för tillåtna temperaturer från +18 till + 45 grader. För uppvärmningsläge är andra gränser inställda: från -5 till +18.

Det finns undantag på HVAC -utrustningsmarknaden . Dessa kan bara vara mycket dyra modeller. Liknande system finns i modelllinjerna för Mitsubishi och Daikin. Sådan utrustning kan användas nästan året runt, eftersom intervallet för tillåtna temperaturer ligger i intervallet från -25 till +55 grader.

Bild
Bild
Bild
Bild

Filter som en marknadsföring knep

Varje luftkonditioneringsapparat har ett filter genom vilket luft passerar för rening. Filterelement måste rengöras och tvättas regelbundet. Byte kan krävas i extrema fall, vanligtvis fungerar ett filter i likhet med luftkonditioneringen. Filterelement indelas i två kategorier.

Grova filter eller förfilter skyddar luftkonditioneringen från inträngande av smuts, damm och andra främmande element . Förfiltren är gjorda i form av ett finmaskigt nät som fångar upp partiklar större än 2 mikron. De är gjorda av metall och plast, och skiljer sig också åt i typen av vävning av trådar. Den platta versionen är mindre effektiv än den volymetriska.

Bild
Bild

Fina filter fångar upp partiklar upp till 2 mikron i storlek. Det är inte så enkelt med dessa filterelement. Det finns ett stort antal av dem, som ständigt växer:

  • absorberande;
  • kol;
  • zeolit;
  • plasma;
  • elektrostatisk;
  • ultraviolett;
  • fotokatalytisk;
  • antibakteriell;
  • antioxidant;
  • med C -vitamin
Bild
Bild

Alla visar sig inte vara riktigt effektiva. Några av dem, förutom de höga kostnaderna, skiljer sig inte från konventionella fina filter. Tillverkare av luftkonditioneringsapparater tjänar aktivt pengar på detta ämne och kastar damm i konsumenternas ögon. Vanligtvis är det filtren som beskrivs mest färgstarkt, medan de riktigt viktiga egenskaperna utelämnas.

Rätt val av ett delat system bör baseras på studier av dess effekt, tillförlitlighet, prestanda, energieffektivitet och bullerprestanda.

Bild
Bild

Tillverkare och populära modeller

Om du väljer ett delat system måste du vara särskilt uppmärksam på tillverkaren. Kvalitet och tillförlitlighet är avgörande här. Och det handlar inte bara om den höga kostnaden. Delade system är ansvariga för ett gynnsamt mikroklimat i rummet, och detta är redan en viktig anledning att tänka på och uppmärksamma valet av tillverkare. Vi har noggrant studerat företagen, deras produkter och användarrecensioner. Baserat på denna information var det möjligt att skapa ett betyg för de bästa tillverkarna av delade system.

Ballu företag genom sitt exempel bevisade hon att även budgetutrustning kan vara pålitlig, högkvalitativ och multifunktionell. Tillgänglighet leder till en kort livslängd, vars genomsnittliga värde ligger på en nivå på 7 år.

Med noggrann drift och snabbt underhåll kan denna siffra ökas till 10 år.

Bild
Bild

En annan värdig representant för budgetklassen är Electrolux företag … Att köpa ett sådant delat system kommer inte att vara ett stort slag för familjens budget. Ett brett utbud av utrustning gör att du kan välja rätt modell för användaren med en begränsad budget och den kräsna köparen.

Inte en mycket trevlig funktion är den ökade ljudnivån, men designen på alla modeller är enkel och begriplig för alla.

Bild
Bild
Bild
Bild

Daikin -teknik är definitivt en premiumklass. Allt här är på högsta nivå: kvalitet, montering, tillförlitlighet, hållbarhet och funktionalitet. Tillverkaren tillverkar hushålls- och industriella klimatsystem. Användarna är imponerade av den bekväma installationen, det enkla underhållet och den höga miljövänligheten. I modeller som släpptes nyligen har freon ersatts av ett annat köldmedium.

Bild
Bild
Bild
Bild

Panasonic är ett välkänt varumärke på den globala marknaden. Luftkonditioneringsdelningssystem från Malaysia sticker ut för sin utmärkta tillförlitlighet, som kan ses i varje detalj. Tillverkaren sparar inte på filter och luftrenare, även för budgetmodeller används de bästa komponenterna.

Delade system Panasonic förlorar inte sin popularitet på grund av bekväm kontroll, enkel installation och hög tillförlitlighet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Split -system avrundar vårt betyg från Mitsubishi Electric … Detta företag är välkänt på HVAC -utrustningsmarknaden. Tillverkaren har många energieffektiva system på sitt konto. Han har också ett innovativt tillvägagångssätt, arbetar med brusreducering och förbättrar funktionaliteten.

Trots dessa funktioner är förhållandet mellan kostnad och kvalitet på en optimal nivå.

Bild
Bild
Bild
Bild

Urvalsrekommendationer

Du kan inte bara köpa det första delningssystemet du gillar. Denna teknik måste väljas medvetet, med kunskap om frågan och vissa finesser. Valet av en sådan klimatteknik bygger på viktiga punkter, som alla måste beaktas. Vi har valt ut regler som hjälper dig att välja rätt modell för din lägenhet.

  • Vi råder dig att börja ditt val med valet av kapacitet för den framtida HVAC -utrustningen. Denna indikator måste exakt motsvara rummets yta. Du måste också tänka på den sida som fönstren vetter mot. Till exempel, för ett rum med en södra plats, måste effektindikatorn för split -systemet multipliceras med maximalt 1, 3.
  • VVS -utrustning som består av flera enheter måste ha en utomhusenhet med lämplig kapacitet.
  • Typen av inomhusenhet ska matcha rummets övergripande stil. Med en mängd olika modeller kommer det inte att vara svårt att välja rätt split system, vilket inte kommer att skapa en obalans i rummet med sin närvaro.
  • Tillverkaren måste vara pålitlig, välkänd på världsmarknaden, vars produkter inte tvivlar på, respekteras bland konsumenter och proffs.
  • Ruttens längd och höjdskillnaden, som anges i passet, måste beräknas för att utföra korrekt installation, med hänsyn till allmänt accepterade standarder.
  • Bullergränserna och temperaturområdet måste kontrolleras för att matcha specifikationerna i passet.
  • Du kan spara på att köpa ett delat system för ditt hem genom att välja en modell med optimal funktionalitet. Varje ytterligare funktion ökar kostnaden för utrustningen.
Bild
Bild
Bild
Bild

Var ska man placera?

Du kan inte placera delningssystemet i första hand som faller dig i smaken eller kommer att vara gratis vid installationen. Klimatanläggningens placering måste noga övervägas. Detta hjälper råd från experter.

  • Det bör inte finnas någon plats för en lång vila nära enheten, på ett avstånd av 2-3 meter. Den lägsta temperaturen kommer att hållas i denna zon.
  • Luftkonditioneringsapparaten ska inte fungera nära värmeenheter, värmeenheter och ångkällor.
  • Möbler bör inte placeras i vägen för luftflödet, eftersom det kommer att skapa ett hinder och minska enhetens effektivitet.
  • När fönstren utsätts för solsidan, bör luftkonditioneringen placeras så att luftflödet är vinkelrätt mot solvärmen. På detta sätt kan en jämn temperaturfördelning uppnås.
  • Det är oönskat att placera inomhusenheten mittemot dörren. Med detta arrangemang kommer den kylda luften att gå utanför rummet.
  • För väggmontering måste minst 15 cm avlägsnas från taket. Detta utrymme krävs för normal luftcirkulation.
  • I sovrummet är inomhusenheten vanligtvis placerad ovanför kajen. I köket ska luftkonditioneringen tas bort från spisen. Luftflödet ska inte gå utanför rummet - annars kommer lukt från köket snabbt att spridas i hela huset.
Bild
Bild

Användningsinstruktioner

Du måste veta hur du använder luftkonditioneringen, annars kan du lätt bli förkyld, vilket kan utvecklas till en allvarligare sjukdom. För att förhindra att detta händer måste du följa enkla regler.

  • Den optimala rumstemperaturen är mellan 24-26 grader. Det ska inte vara mer än 7 grader under yttertemperaturen.
  • Under extrem värme sker temperaturminskningen i flera steg. Kylnivån reduceras med högst två grader varje timme.
  • Det kylda luftflödet måste vara parallellt med taket. Han ska inte blåsa på en person, annars kan en förkylning inte undvikas.
  • Luftflödet bör vara så lågt som möjligt.
  • Snabbkylning / uppvärmning måste vara påslagen i förväg, för vilket det är bekvämt att använda timern. Luftkonditioneringen slås på automatiskt vid rätt tid och stängs av när önskad temperatur uppnås.
  • En luftfuktare måste användas, eftersom alla delade system torkar upp luften, vilket är skadligt för människor. Om inte din luftkonditionering naturligtvis är utrustad med en inbyggd luftfuktare.
  • För luftkonditioneringsapparater som inte drar luft från gatan är det nödvändigt att ventilera rummet. Max var 5: e timme.
Bild
Bild
Bild
Bild

Behovet av underhåll

All utrustning behöver regelbundet underhåll. Om detta villkor är uppfyllt ökar utrustningens livslängd, dess funktionalitet återställs och sannolikheten för att utveckla en svamp minskar. Kärnan i TO består av följande punkter.

  • Inspektion av enheten består i att studera det yttre blocket och dess fästelement, tillståndet för isoleringen av huvudledningen och bedöma föroreningsnivån. Bullret som delningssystemet avger studeras också. Genom okarakteristiska ljud kan du fastställa en eventuell uppdelning och kränkningar, vilket i framtiden kommer att leda till att hela systemet misslyckas.
  • Rengöring av båda enheterna med en högtryckstvätt kan krävas oftare om systemet används aktivt eller om det finns en aktiv blomning. Mekanisk rengöring i detta fall kan inte ge ett högkvalitativt resultat.
  • Det interna trycket kontrolleras med en manometer som är ansluten till serviceventilen (extern enhet). Denna enhet kallas luftkonditioneringsmätare. Det tillåter inte bara att kontrollera trycket, utan också att ta det till normal nivå genom att tanka. Att lägga till freon är ett krävande jobb som kräver omsorg. Anledningen ligger i freonens höga känslighet för omgivningstemperatur.
  • Rengöring av inomhusenhetens filter är ett obligatoriskt steg som aldrig bör ignoreras. Försenad rengöring av filtren utsätter din hälsa för allvarlig fara. Med tiden ackumulerar filtren damm och skadliga mikroorganismer, som aktivt förökar sig och kommer in i luften. Du kan spola filtren själv. För att göra detta måste du ta bort det dekorativa locket, ta ut filterelementet, skölj det under vatten, torka det och sätt tillbaka det.
  • Rengöring av avloppsröret är nödvändigt på grund av blockeringar, vilket gör det svårt för kondensat att komma ur systemet. Rengöring av röret kräver att slangen och röret kopplas bort, som sedan rengörs med tryckluft. Du kan också använda en tunn glasstav. Men metallanordningar i form av ett rör, kabel eller tråd kan inte användas, eftersom röret lätt kan skadas.
Bild
Bild

Underhåll av delningssystemet måste utföras av specialister. Även om du kan hantera några av punkterna på egen hand, kräver de flesta av dem en erfaren metod, användning av ett professionellt verktyg och användning av specialkunskaper.

Rekommenderad: