Delad Systemeffekt: Hur Mycket Ström Förbrukar Splitsystemet Beroende På Rummets Yta I Kylläge? Hur Beräknar Man Det?

Innehållsförteckning:

Delad Systemeffekt: Hur Mycket Ström Förbrukar Splitsystemet Beroende På Rummets Yta I Kylläge? Hur Beräknar Man Det?
Delad Systemeffekt: Hur Mycket Ström Förbrukar Splitsystemet Beroende På Rummets Yta I Kylläge? Hur Beräknar Man Det?
Anonim

Sommarvärme orsakar den enda önskan - att känna svalka. Köpet och installationen av ett delat system gör livet mycket lättare på sommaren. Men inte alla bestämmer sig för att köpa en luftkonditionering. Många är övertygade om att en sådan teknik är ganska "frosserig", så de är inte redo att ta emot enorma elräkningar i slutet av månaden. Denna artikel kommer att besvara frågan om klimatteknik faktiskt kräver så mycket kraft för vår komfort.

Bild
Bild
Bild
Bild

Karakteristisk

Ofta är detta termen som används för att definiera förkylningens prestanda. Mycket ofta delas det inte med den el som förbrukas av utrustningen . Detta är dock två helt olika begrepp. Vid drift av sådana system används fysiska processer för att expandera och dra ihop köldmediet, varför kylnings- och värmevärdena skiljer sig så mycket från den elektriska indikatorn.

Bild
Bild
Bild
Bild

Moderna split -system är utrustade med luftkylning och uppvärmningsfunktioner, därför är mängden förbrukad energi annorlunda . Till exempel genererar enheten en kylkraft på 2,5 kW, men förbrukar endast 0,7 kW el. Sådana indikatorer förklaras av det faktum att delningssystemet inte behöver producera kyla, utan bara för att ta bort värmen utanför rummet. Med uppvärmning kommer dessa indikatorer att vara högre, eftersom uppgiften är att värma luften i rummet.

Det är värt att överväga att kylkapaciteten för ett delat system vanligtvis är 3 gånger mer än den som det förbrukar.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur väljer man?

Valet av utrustning bör tas på allvar. Detta gäller särskilt för split -systemet. Om beräkningen av kall effektindikatorn görs felaktigt, klarar kylutrustningen inte sin huvuduppgift.

Valet av en sådan teknik påverkas av många olika faktorer

  • Rumsområde . Med den inställda parametern kan du beräkna den ungefärliga energiförbrukningen. Till exempel ett rum på 15 kvm. m med en takhöjd på upp till 3 m för kylning måste du producera 1,5 kW kallt. Tyvärr finns det fall av överskattning av värdena för kylkapaciteten. Detta leder till höga energikostnader och till snabbt slitage på utrustning.
  • Pris är också en viktig indikator . Tänk inte att dyra premiumkonditioneringsapparater har bättre prestanda. När du väljer sådan utrustning måste du vara uppmärksam på enhetens tillförlitlighet och kvalitet. Du ska inte köpa ett split system till ett lågt pris. Bättre att överväga alternativ för den genomsnittliga kostnaden.
  • Energiklass är en indikator på ekonomins nivå . Varje modellserie av split -systemet är utrustat med kyl- och värmefunktioner. Det finns 2 klasser av energieffektivitet. Latinska bokstaven "A" betecknar den mest ekonomiska gruppen, "G" - dyr. Tillverkare förbättrar teknik varje år för att minska energikostnaderna. Skalan som bestämmer energieffektiviteten har utökats - beteckningarna för märkning har lagts till. Till exempel kan du hitta bokstaven "A" med a, "A ++" och "A +++". Dessa modeller är dyrare, men priset betalar sig snabbt i form av besparingar på elräkningar.
  • Du måste också ta reda på vilken typ av kompressor som är installerad i enheten ., för det är han som avgör hur mycket kraft splitssystemet kommer att behöva fungera. För att vara mer exakt är detta frekvensen för dess rotation. Nästan alla enheter fungerar enligt på / av -regeln. Pekssensorn registrerar temperaturfluktuationer upp eller ner från den som ställts in. Den elektroniska enheten reagerar på förändringar och startar kompressorn. Efter att ha nått det önskade värdet i indikatorn stängs det av. Idag anses växelriktarklimatsystem vara de mest effektiva. Motorerna här fungerar utan att stanna, ändrar hastigheten smidigt och förbrukar därför mindre effekt.
  • Det är värt att ta reda på vilket driftsområde för yttre temperaturer splitsystemet har (en indikation på utomhustemperaturen vid vilken utrustningen fungerar perfekt). Det är önskvärt att dela indikatorn från - 20 till + 47 grader.

Om systemet inte ingår i detta ramverk så ökar förbrukningen av både kyla och energiresurs.

Bild
Bild
Bild
Bild

Strömförbrukning i kylläge

Rummets fyrkant är av största vikt för att beräkna strömförbrukningen. Det finns dock andra faktorer för att beräkna fullständiga data.

  • Förekomsten av ett något öppet fönster eller gamla träfönster. I det här fallet är rummet inte hermetiskt stängt, det flödar varm luft från gatan. Här måste du köpa en enhet med marginal.
  • Lägenhetens läge spelar också roll. Detta gäller särskilt när lägenheten ligger på översta våningen i ett panelhus med platt tak. På sommaren kommer den utgående värmen från takytan att överföras till lägenheten, vilket är en extra belastning på klimatsystemet. Detta kommer att öka kylkapaciteten.
  • Antalet fönster och deras storlek har ett bestämt inflytande. Detta är också en extra värmekälla, som bör beaktas, liksom antalet personer som vistas i rummet.
  • Varje konstruktionstyp har sina egna egenskaper som påverkar enhetens effektindikator: vissa är idealiska för en lägenhet (multi-split-system, inverter-luftkonditionering), andra är av industriell betydelse (kassett, kolumn, kanaltypsystem).
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Effektförbrukningen mäts i kilowatt och kylkraften mäts i BTU / timme (BTU - British Thermal Unit for Thermal Energy). Luftkonditioneringsapparater är märkta med siffrorna 7, 9, 12, 18 och 24 . Till exempel AXIOMA ASX07E1_ASB07E1 eller TCL TAC-09CHSA / XA71. I det första fallet indikerar specifikationen att kylkapaciteten är 7000 BTU / timme, siffran 7 kommer att anges i markeringen av ett sådant delat system. I det andra alternativet anges siffran 9, vilket betyder kylkapaciteten för luftkonditioneringen (9000 BTU per timme).

Bild
Bild

För att underlätta för användaren att bestämma effektfaktorn har tillverkarna av luftkonditioneringssystem standardiserat dessa värden. Nedan finns en tabell som låter dig grovt uppskatta om kylkapaciteten för ett delat system är lämplig för ett visst rum.

Bild
Bild
Yta, kvm. m Kylkapacitet, BTU / timme Strömförbrukning, kW / h
15-20 7000 2, 1
25-30 9000 2, 6
30-40 12000 3, 5
40-50 18000 5, 2
60-70 24000 7, 0
70-80 28000 8, 2
100 36000 10, 6

För att välja ett kylsystem är det bäst att kontakta en specialist - han kommer att kunna beräkna och välja utrustning korrekt beroende på rummets område, med hänsyn till alla nyanser.

Samtidigt är kompetent installation också viktig, vilken enhetens effektiva funktion beror på. Dessa regler hjälper till att skapa ett gynnsamt mikroklimat i ditt hem eller kontor.

Bild
Bild

Hur räknar man ut?

Innan beräkningen av effektvärdet påbörjas bör ovanstående faktorer beaktas, som direkt påverkar den produktiva driften av klimatutrustningen vid produktion av kyla. Den fullständiga formeln för att beräkna kylkapaciteten för ett delat system ser ut så här: Q = Q1 + Q2 + Q3. Q1 -värdet är värme från väggar, tak, golv. Beräknat med formeln:

Q1 = S * h * q, där:

S - område;

h - takhöjd;

q är belysningsfaktorn (W / m3). Starkt skuggad - 30, genomsnitt - 35 (öst och väst), maximalt solljus - 40 (söder).

Q2 - värme från teknik (dator - 300 W, TV - 200 W).

Q3 - mänsklig värmeökning. 100 W - ingen belastning, lätta rörelser - 125 W, hårt arbete - 200 W.

Bild
Bild
Bild
Bild

Till exempel har du ett rum med en yta på 20 kvm. m. med en takhöjd på 2, 8 m och fönster mot östra sidan. Det finns bara en TV och 2 personer i rummet.

Beräkningen ser ut så här:

Q1 = 20 * 2,8 * 35 = 1960 W (2,0 kW);

Q2 = 200 W (0,2 kW);

Q3 = 2 * 125 = 250 W (0,25 kW).

Bild
Bild
Bild
Bild

Nu måste de erhållna värdena läggas till: Q = 2,0 + 0, 2 + 0,25 = 2,45 kW . Detta innebär att för en yta på 20 kvm. m, där 2 personer bor, är delade system med en indikator på 9000 och 12000 BTU / timme lämpliga. Bättre att ta luftkonditioneringsapparater med en liten andel av lagret.

Det finns också ett enklare sätt att beräkna den kylkapacitet som luftkonditioneringssystemet producerar. Det kommer dock att vara ungefärligt. För att göra detta är det tillräckligt att multiplicera antalet intervall för modellsystem med split-system med 3. Till exempel för en "nio" är den maximala ytan för att generera kyla 9 * 3 = 27 kvadratmeter. m. Om rummet är större, måste luftkonditioneringen väljas kraftfullare.

Det är värt att överväga att vid köp av sådan utrustning kan kylberäkningen vara 3% lägre eller 15% högre.

Rekommenderad: