Kraften Hos En Elektrisk Uppvärmd Handdukstork: Hur Mycket El Förbrukar Den Per Månad? Hur Beräknar Man För Ett Badrum?

Innehållsförteckning:

Video: Kraften Hos En Elektrisk Uppvärmd Handdukstork: Hur Mycket El Förbrukar Den Per Månad? Hur Beräknar Man För Ett Badrum?

Video: Kraften Hos En Elektrisk Uppvärmd Handdukstork: Hur Mycket El Förbrukar Den Per Månad? Hur Beräknar Man För Ett Badrum?
Video: Handdukstork - video om montering och fyllning | Svedbergs 2024, April
Kraften Hos En Elektrisk Uppvärmd Handdukstork: Hur Mycket El Förbrukar Den Per Månad? Hur Beräknar Man För Ett Badrum?
Kraften Hos En Elektrisk Uppvärmd Handdukstork: Hur Mycket El Förbrukar Den Per Månad? Hur Beräknar Man För Ett Badrum?
Anonim

Nyligen är vattenuppvärmda handdukstorkar allt mindre efterfrågade även i flerfamiljshus - fler och fler ägare föredrar energioberoende i sin egen lägenhet med förmågan att självständigt reglera spolens drift och kostnaderna för dess drift. Om du funderar på att köpa sådan utrustning måste du välja rätt modell när det gäller effekt, så att det visar sig vara praktiskt och inte för dyrt att använda.

Bild
Bild

Vad händer?

Tillverkarna antog rimligen att kraften i en elektrisk uppvärmd handdukstork inte borde vara ett universellt värde - varje konsument löser sina egna problem, vilket innebär att det är vettigt att släppa modeller av olika kraft och kostnader. Respektive, på den moderna marknaden finns det en enorm uppgång av elektriska spolar när det gäller kraft, men en kompetent köpares uppgift är att inte välja slumpmässigt utan medvetet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Till att börja med bör du förstå att uppvärmda handdukstorkar är tillgängliga för olika behov. Själva namnet på sådan utrustning innehåller en funktion som ursprungligen ansågs vara den viktigaste - en spole behövs för att torka handdukar på den. För att säkerställa det nödvändiga och tillräckligt snabba resultatet behövs inte uppvärmning av hela rummet - tvärtom räcker det med någon "normal" uppvärmning av enhetens yta för detta. Uppgiften att torka handdukar hör inte till kategorin särskilt svåra och energikrävande, därför kan konsumenten välja mellan ett antal billiga modeller, vars effekt är begränsad till 50-150 watt.

Bild
Bild

En annan sak är det ett antal konsumenter betraktar en uppvärmd handdukstork som den viktigaste uppvärmningsanordningen i badrummet . Separat noterar vi att det är badrummet som är det enda stället i en lägenhet eller ett privat hus där du inte kan klä dig så att det inte är så kallt, för det är i det här rummet som du inte ska ignorera bra uppvärmning.

Om enheten tvingas värma rummet genom ett lager handdukar som hänger på dess värmeelement, ökar effekten ännu mer . I vilket fall som helst är det nödvändigt att göra en rabatt på temperaturförhållandena på gatan, och formlerna för att beräkna tillräcklig effekt är väldigt olika, men en sak är obestridlig - en uppvärmd handdukstork för badrummet, som samtidigt utför funktionerna av en värmeradiator, måste vara många gånger kraftfullare än sin motsvarighet, som helt enkelt torkar handdukar.

Bild
Bild

Hur mycket el förbrukar den per månad?

Med tanke på det ovannämnda behovet av att installera riktigt kraftfull utrustning börjar många potentiella konsumenter tvivla på om ett sådant köp är praktiskt och vill veta vilken elförbrukning som kan förväntas. Beräkningsformeln finns, och den är ganska enkel, men först bör du bekanta dig med en sådan indikator som energiförbrukningskoefficienten.

Moderna uppvärmda handdukstorkar värms inte upp hela tiden - de arbetar enligt principen om alternerande steg i uppvärmningskylningscykeln.

Bild
Bild

Enheten, inställd för att bibehålla en viss yttemperatur, när den slås på för första gången, värms intensivt tills den når ett något högre värde och "vilar" sedan en stund och avger ackumulerad värme. Tack vare detta överhettas inte utrustningen och fungerar inte vid effektgränsen, vilket innebär att den inte utsätts för så intensivt slitage.

Energiförbrukningsfaktorn är mycket lik sin effektivitet, den visar hur stor andel av tiden enheten värms upp och förbrukar maximal el . En faktor 0, 4 anses vara standard för de flesta hushållsuppvärmda handdukstorkar - enligt den effekt som anges på lådan förbrukas el 40% av tiden, det vill säga 24 minuter varje timme. Dyrare modeller av högre kvalitet kan ha en mer praktisk koefficient på 0,16 - de behöver bara värmas upp 10 minuter per timme för att hålla sig varma.

Efter att ha behandlat den angivna variabeln kan vi gå direkt till formeln för beräkning av energiförbrukning . För att få den totala siffran multiplicerar vi enhetens märkeffekt, koefficienten ovan och drifttiden under dagen, eftersom det inte är någon idé att bibehålla en "tropisk" temperatur i badrummet medan hushållen sover eller går till jobbet.

Enligt denna formel kommer en konventionell 600 watt uppvärmd handdukstork, som arbetar 4 timmar om dagen, att förbruka 960 W per dag, det vill säga det tar nästan 29 kW per månad.

Bild
Bild

Det är sant att även här är subtila matematiska nyanser möjliga som gör justeringar: Till exempel kommer en effektiv ventilation att fylla badrummet med kall luft mer intensivt, vilket tvingar enheten att slå på oftare och arbeta mer tid vid sin maximala kapacitet. Separata studier visar också att utrustning med högre effekt är mer ekonomisk, eftersom den värmer spolen snabbare och mer effektivt i början av arbetet, samtidigt som den befintliga temperaturen bibehålls på förhand mindre energiintensiv.

Ovanstående formel låter dig få en ungefärlig uppfattning om siffrornas ordning, eftersom konsumenten i alla fall inte kan beräkna enhetens varaktighet i förväg

Bild
Bild

Hur räknar man ut?

En noggrann beräkning av den optimala effekten hos en uppvärmd handdukstork som används som huvudvärmeanordning för ett badrum bör ta hänsyn till många faktorer, inklusive regionens klimategenskaper och den aktuella utomhustemperaturen, värmeförlustkoefficienter för väggar och glas, takhöjd och antalet ytterväggar i badrummet, förhållandet mellan fönsterytan och golvet etc. För den genomsnittliga mannen på gatan kräver var och en av indikatorerna en separat formel och långa beräkningar ., där hälften av ägarna kommer att misstas, och hälften kommer inte att se poängen, helt förstår inte hur man beräknar det.

Av denna anledning är det rimligt att ta en enklare väg, utgående från abstrakta mängder.

Det finns en GOST, som indikerar att lufttemperaturen i badrummet inte bör sjunka under 25 grader under uppvärmningssäsongen .- sådana värden gör det möjligt för den badande att inte riskera sin egen hälsa. Med tanke på detta krav bör minimiindikatorn (vi betonar: minsta) indikatorn för kraften i en vätskeuppvärmd handdukstork med en elektrisk varmvattenberedare vara minst 100 W för varje kvadratmeter yta.

Bild
Bild

Ägarna kan bara utgå från den deklarerade minimiindikatorn någonstans i Sotji, eftersom inte en enda elektrisk apparat hela tiden ska arbeta med sin maximala kapacitet. För centrala Ryssland kommer den normala effektindikatorn att vara cirka 140 watt per kvadratmeter . Det betyder att de populära 300 W -modellerna är lämpliga för uppvärmning av endast ett litet separat badrum, och till och med ganska kraftfulla handdukstorkar på 600 W fungerar bara på en yta på 4 kvadratmeter.

Förekomsten av lågeffektsprodukter i modellserien bör inte orsaka skepsis från konsumenten när det gäller våra beräkningar . Det är oacceptabelt att glömma att vissa uppvärmda handdukstorkar a priori inte kan betraktas som uppvärmningsanordningar, dessutom använder enskilda ägare enheten som hjälpmedel, inte som huvudvärme.

Bild
Bild

Hur man minskar?

Med tanke på att en uppvärmd handdukstork inte löser många användbara uppgifter i huset kan många konsumenter tycka att det är ett problem att den förbrukar för mycket el. "Minska" enhetens strömförbrukning bör vara i inköpsstadiet, och för detta det är nödvändigt att uppmärksamma de specifika egenskaperna hos enskilda modeller - den elaka betalar två gånger, därför bör du inte spara på teknik.

Termostat med temperaturgivare . Gör att du mer effektivt kan reagera på de nuvarande väderförändringarna utanför fönstret - det finns ingen anledning att köra den uppvärmda handdukstorkaren till fullo om det finns en kraftig uppvärmning på gatan. Tack vare sensorn och termostaten "lär" den programmerbara enheten sig att anpassa sig till omgivande förhållanden. En sådan enhet finns emellertid a priori endast i flytande modeller - kabelspolar över 60 grader värms inte upp, därför berövas sådana delar alltid.

Bild
Bild

Timer . Ett optimalt tillskott för en uppvärmd handdukstork om ägarna inte är hemma för det mesta, och deras livsschema är stabilt och förutsägbart i många veckor framöver. Genom att programmera den uppvärmda handdukstorkstimern för att slå på och av, vet du säkert att enheten inte fungerar, inte förbrukar energi alls, förrän det är nödvändigt. Det tänds, säg, en halvtimme innan du anländer från jobbet och vaknar och stängs av direkt efter att du lämnat jobbet och tänds.

Bild
Bild

Låg energiförbrukning . Detta är exakt energiförbrukningskoefficienten, som diskuterades ovan. Korrekt utformad energibesparande utrustning gör att den snabbt kan värmas upp och stänga av strömförbrukningen, vilket avger värme gradvis och länge. Att hålla temperaturen är mycket mer ekonomiskt än primärvärme, eftersom en kraftfull enhet med en koefficient på 0,16 är den optimala lösningen för hemmet.

Rekommenderad: