Gör Basreliefer (34 Bilder): Gör Det Själv Av Gips, Kitt Och Andra Material Hemma. Steg-för-steg-instruktion

Innehållsförteckning:

Video: Gör Basreliefer (34 Bilder): Gör Det Själv Av Gips, Kitt Och Andra Material Hemma. Steg-för-steg-instruktion

Video: Gör Basreliefer (34 Bilder): Gör Det Själv Av Gips, Kitt Och Andra Material Hemma. Steg-för-steg-instruktion
Video: Gjuta av händer med alginat - WS och Company 2024, April
Gör Basreliefer (34 Bilder): Gör Det Själv Av Gips, Kitt Och Andra Material Hemma. Steg-för-steg-instruktion
Gör Basreliefer (34 Bilder): Gör Det Själv Av Gips, Kitt Och Andra Material Hemma. Steg-för-steg-instruktion
Anonim

Varje person vill att hans hem ska vara bekvämt och vackert. För att uppnå detta mål tillgriper ägarna olika metoder: de väljer högkvalitativa efterbehandlingsmaterial, köper fashionabla textilier och ägnar vederbörlig uppmärksamhet åt den dekorativa komponenten i interiören. Den senare innehåller en spektakulär basrelief. I den här artikeln kommer vi att lära oss om dess funktioner och tillverkningsstadier.

Bild
Bild

Tillverkningsfunktioner

Basrelieffen är en original och spektakulär inredning som kan göras för hand . Många tror felaktigt att sådana saker har en prefabricerad struktur gjuten av gips. Faktum är att denna typ av dekoration utförs manuellt, vilket säkert kan kallas exklusivt. Detta tyder på att befälhavaren måste lägga ner mycket ansträngning och ansträngning för att få en högkvalitativ och attraktiv basrelief.

Du kan göra en basrelieff med olika material. Inte bara gips är idealiskt, utan även gips, alabaster, lera och andra liknande alternativ . Det är bekvämare och enklast för oerfarna hantverkare att arbeta med gips och gips med en gipsbas.

Om detta är den första upplevelsen av att skapa en sådan inredning, rekommenderas det att använda vanligt gips.

Bild
Bild
Bild
Bild

Efter att ha valt rätt material måste befälhavaren förbereda grunden för den framtida produkten. Det är på denna struktur som framtida basrelieff kommer att skapas på väggen. Så snart rambasen är klar kan befälhavaren gå vidare till direkt tillverkning av själva gipsdekorationen.

Det viktigaste som mästaren bör ta hänsyn till under arbetet är bildandet och kontrollen av konturen för den framtida prydnaden .… Vidare kommer den att fyllas med en blandning som tidigare beretts för detta. Mängden dekor bör ökas i etapper. Var och en av skikten i lösningen måste torka ut. Befälhavaren måste klippa konturerna på basrelieffoten så exakt som möjligt . För detta används film ofta. Produktens yta är täckt med den, och efter alla procedurer tas den bort.

Basreliefdekorationer har ett spektakulärt utseende och kan ta rollen som en ljus accent i interiören. Det viktigaste är att göra en sådan produkt så noggrant och eftertänksamt som möjligt. Det är omöjligt att skynda sig för att utföra arbetet. Befälhavaren måste nödvändigtvis agera strikt enligt instruktionerna och ha tålamod - då löser sig allt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Intressanta designidéer

Användaren kan göra en spektakulär basreliefdekoration med egna händer och låta fantasin gå fri och bygga vad han vill. Produkten kan vara antingen ganska enkel och minimalistisk, eller mycket komplex, med många små detaljer. Låt oss överväga några intressanta och relevanta designlösningar.

Badrummet kommer att se underbart ut en ljus basrelief som visar undervattensvärlden med färgstarkt marint liv . Som ram kan du använda en sten (naturlig eller konstgjord imitation).

Bild
Bild
Bild
Bild

En elegant komplex basrelief med många graciösa linjer ser ut på en spis eller öppen spis . Sådana idéer kan vara dyra och mycket svåra att genomföra, men resultaten är värda det.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

En basrelief som visar en stor kinesisk drake kommer att se väldigt vacker ut inuti . Denna inredning ser särskilt harmonisk ut i möbler i orientalisk stil.

Bild
Bild
Bild
Bild

Trevlig lösning - basreliefkomposition , som visar en vinstock.

Bild
Bild

Många bestämmer sig för att inreda sina hem. basreliefdesigner som imiterar frodiga, vackra blommor … Dessa kan vara magnolior, iris, rosor och många andra fina sorter.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Basreliefer som visar djur är populära . De mest populära är dekorationerna som visar ett lejon, en örn, en björn, en elefant.

Bild
Bild
Bild
Bild

Naturliga motiv och landskap kommer alltid att vara relevanta … Basrelieferna, som visar vackra fluffiga skogar, där björkar, granar eller tallar flaver, kommer aldrig att upphöra att vara populära. Det kan också vara en bild av steniga berg och kullar under olika årstider - både sommar eller höst och vinter.

Bild
Bild

För ett barnrum kan du göra en lyxig basrelief som visar slott, prinsessor, magiska växter och djur, som om de kom från en saga … För barn kommer denna design att vara en trevlig överraskning.

Dekorativa basreliefer på väggen kan skilja sig inte bara i ämnet utan också i form. Så produkterna ser underbara ut i form av invecklade paneler eller stora volymetriska målningar med många små, komplexa detaljer. Sådan inredning kommer aldrig att gå vilse i inredningen och kommer alltid att locka mycket uppmärksamhet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Material och verktyg

Varje mästare bestämmer själv i förväg vilken typ av dekoration han vill göra med basrelieftekniken. Dessutom är det viktigt att förbereda alla nödvändiga verktyg och material i förväg, utan vilket arbete blir omöjligt. Låt oss markera listan över alla komponenter som kommer att behövas för att göra en basrelief:

  • en hink, ett bassäng och någon annan behållare där du kan förbereda de blandningar och lösningar som är nödvändiga för arbete;
  • svampar av slipande material;
  • målarfärger;
  • borstar och knivar med vassa blad;
  • sandpapper;
  • murslev;
  • speciella palettknivar som är användbara för att skapa omfattande kompositioner;
  • polyetenfilm;
  • markör, penna och penna;
  • Maskeringstejp;
  • spackel;
  • skrapor;
  • jordblandning;
  • handskar;
  • limlösning (PVA, silikonbaserad);
  • schabloner.
Bild
Bild

Fundera över vilka instrument i den "andra gruppen" befälhavaren bör förbereda:

  • skulpturella stackar;
  • snickarmejslar;
  • kräminjektor.

Kirurgiska skalpeller av olika slag används ofta av professionella hantverkare. De används för att rita vissa detaljer som kräver maximal precision. Bestäm vad du ska göra den framtida basrelieffern av. Det nämndes redan ovan att gips, gips eller alabaster oftast används för detta, men det är också möjligt att bygga en vacker inredning från sådana positioner:

  • av lera;
  • papper mache;
  • kitt;
  • polyuretan;
  • och till och med salt deg.
Bild
Bild

Tillverkningssteg

Om alla nödvändiga material och enheter finns till hands kan befälhavaren börja arbeta med att tillverka en lyxig basrelie. Det viktigaste är att tydligt följa instruktionerna steg för steg . Du bör inte försumma något av de angivna stegen för att inte bli besviken över resultatet.

Förarbete

Om du bestämmer dig för att bygga en vacker inredning hemma är det viktigt att inte glömma de förberedande åtgärderna. Underskatta inte vikten av denna process. Låt oss i steg analysera hur vi ska hantera det förberedande arbetet på rätt sätt.

  • Ta en penna och använd den för att överföra ritningen av den framtida produkten till väggen där dekorationen kommer att ligga . Basens yta måste först jämnas och grundas.
  • Det är nödvändigt att späda gipset . Många mästare använder Shitrok -lösningar. När du förbereder en sådan komposition måste du lägga till mindre vatten. 0,5 liter vätska räcker för 1 kg. Resultatet är en lite hård blandning, men detta är den optimala lösningen för att göra präglade dekorationer.
  • Blanda en liten mängd murbruk omedelbart, eftersom gips snabbt tappar sin elasticitet . För första gången måste du förbereda en 300-400 gram lösning, lägga ut den och ge den en viss form.
  • Om du under handlingen inser att du kan “behärska” en mer imponerande volym, förbered mer lösning .
Bild
Bild

Skapande av små detaljer

Efter att ha avslutat det förberedande arbetet kan befälhavaren gå vidare till den direkta bildningen av små detaljer i basrelieffen. Vi kommer att analysera en detaljerad mästarklass om hur man gör små dekorativa element korrekt.

  • Det rekommenderas att börja med grund terräng . När du bildar små delar av produkten är det värt att ta en liten mängd lösning på en murslev och sedan lägga den på önskat område. Försök att sprida en del av blandningen noggrant så att lösningen fäster väl vid väggfoten.
  • Om det finns ett lager primer på väggen som "hjälper" vidhäftningen av materialen, då inga problem bör uppstå i detta skede .
  • Om du gör väldigt små detaljer, till exempel en manets tentakler, då lösningen blir mycket bekvämare att lägga med en palettkniv .
  • Efter att ha placerat den blandade delen av lösningen på väggen, fortsätt omedelbart till utjämning och skapa en relief . Använd den skarpa delen av sparkel, mejslar, knivar eller skalpeller.
  • Om du under processen märker att delen redan har torkat, men inte har slutförts , du kan fukta den med en sprayflaska och försöka bearbeta den igen, men efter några minuter.
  • När du når dina planerade resultat, rengör blandningstanken från resterna av den gamla blandningen och förbered en ny sats av lösningen .

Noggrannhet och noggrannhet är mycket viktigt här.

Bild
Bild

Bildandet av den viktigaste lättnaden

När du gör en basrelieff med dina egna händer, som sticker ut framför väggen med ett par centimeter, behöver du inte förbereda förstärkande strukturer. Om inredningens tjocklek visar sig vara mer imponerande, i områden där ett lager tjockare än 2 cm är planerat, är det lämpligt att skruva in självgängande skruvar. Befälhavaren kommer att kunna navigera med fästelementen när man lägger gipset, de kommer också att stödja lösningen, så att den inte kan glida ner i väggen.

I de områden där en djupare lättnad planeras kan lösningen appliceras mer än en gång - i flera lager. Det finns ingen anledning att släta ut dem. Ju mer ojämn yta, desto lättare blir det för nästa applicerade lager att fixera på det .… När du på någon plats uppnår önskad volym kan du gå vidare till de mindre detaljerna i basreliefkompositionen. Vid bearbetning av små dekorationselement är det nödvändigt att knåda inte mer än 100-200 g av lösningen. Medan du skär kommer nivelleringen gradvis att stelna, så koka inte stora portioner på en gång.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

När ritningarna från gipset på väggen är färdiga och klara måste de lämnas i ungefär ett par dagar för att vänta tills de är helt torra .… Först därefter kan mastern fortsätta att mala den resulterande produkten. Du måste ta ett ark sandpapper med medelstora korn på ytan och bearbeta den resulterande dekorationen för att uppnå perfekt jämnhet. När avlastningsarbetet är slutfört rekommenderas det att avsluta det med finkornigt smör.

Detaljer som har en djupare lättnad kan torka ut i mer än två dagar. Små komponenter torkar vanligtvis mycket snabbare. Medan du kommer att tänka på vissa detaljer om inredningen, kommer mer komplexa komponenter också att ha tid att torka ut. När du är slipad, ta bort allt damm med en tjock borste. Du kan använda en dammsugare om du vill.

Täck sedan över det dekorativa föremålet med en djup penetrationsprimer. Det sista steget i att göra en basrelief är att måla den. Hur man målar produkten måste befälhavaren bestämma själv.

Du kan använda vattenbaserad färg. Vissa mästare köper en speciell uppsättning för målning i förväg.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Praktiska tips och råd

Om du har planerat att göra en vacker och snygg basrelief med egna händer, det är värt att ta med sig några användbara tips och tricks.

  • Om du vill göra en konvex struktur, inuti de mest framträdande figurerna trådarmering kan placeras , som kommer att länka alla element i kompositionen till basen. Förstärkning kommer att förlänga produktens livslängd avsevärt.
  • Oerfaren hantverkare rekommenderas att göra enklare dekorationer . Till exempel börjar många först med en gipsfotoram - de bekantar sig med materialet och dess egenskaper och fortsätter sedan till basrelieffen. Det rekommenderas för en nybörjarhandarbetare att göra dekorationer av enkla former.
  • Arbeta med lösningar var noga med att bära andningsskydd … Det är lämpligt att använda speciella skyddsglasögon och handskar. Försumma inte säkerhetsreglerna.
  • För att göra blandningen mer hållbar, PVA -lim kan läggas till .
  • Det rekommenderas inte att bygga för stor och tung basrelie på en bas som inte har tillräcklig tillförlitlighet . Från en sådan yta riskerar inredningen att falla snart.
  • Om du gör en basrelieff från kitt, men du inte har mycket erfarenhet, det är bättre att köpa en färdig komposition omedelbart . Nybörjare gör ofta misstag när de blandar en torr produkt.
  • För att späda lösningen rekommenderar erfarna hantverkare att använda en gummikula som skärs i två halvor . Väggarna med en sådan ovanlig "kapacitet" rengörs mycket enkelt och snabbt från resterna av byggnadsblandningen.
  • Om du vill få en ljus touch till interiören som kommer att glädja ditt hushåll och dina gäster, du kan komplettera en stor invecklad basrelief med belysning av en lämplig färg .
  • Du kan göra en spektakulär tredimensionell ritning på väggen genom att gjuta en fast form … Du kan montera en dekoration från flera isolerade delar, men det här är en helt annan teknik.
  • Försök att behandla alla ytor tills de är helt torra . Det är mycket svårare att arbeta med sådana detaljer, så det finns ingen tid att slösa förgäves, men onödig brådska är också oönskad.

Rekommenderad: