Dekorativt Gipsvax: Hur Man Gör Det Själv Och Hur Man Applicerar Det Själv, Vaxar På Venetiansk Gips

Innehållsförteckning:

Video: Dekorativt Gipsvax: Hur Man Gör Det Själv Och Hur Man Applicerar Det Själv, Vaxar På Venetiansk Gips

Video: Dekorativt Gipsvax: Hur Man Gör Det Själv Och Hur Man Applicerar Det Själv, Vaxar På Venetiansk Gips
Video: Hur jag vaxar benen ♡ (i samarbete med Veet) 2024, Maj
Dekorativt Gipsvax: Hur Man Gör Det Själv Och Hur Man Applicerar Det Själv, Vaxar På Venetiansk Gips
Dekorativt Gipsvax: Hur Man Gör Det Själv Och Hur Man Applicerar Det Själv, Vaxar På Venetiansk Gips
Anonim

Vaxet fungerar som beläggning för dekorativt gips och är sista handen för att skapa en komplett bild. För att en vägg som är avslutad med gips ska få ett komplett utseende krävs det att applicera vax på den. Det skiljer sig åt i sammansättning och applikationsegenskaper. Den vaxade ytan försämras inte med tiden. Det skyddande vaxlagret förhindrar att färgerna tappar sin ursprungliga färg, de förblir samma saftiga efter många år.

Och inte bara detta är fördelen med vax. Det kan skydda väggarna från fukt, men samtidigt låter det luft passera genom vilket väggarna andas, det kommer inte mögel och mögel på dem. Det vill säga att någon av de mest lyxiga renoveringarna, som det har spenderats mycket pengar på, kommer att glädja sina ägare i många år. Men naturligtvis är vaxning direkt relaterat till både applicering av gips och beredning av väggar eller tak. För att allt ska vara vackert och funktionellt måste teknikerna i alla processer observeras. Det blir ingen önskad effekt om minst en länk misslyckas i denna viktiga kedja.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vissa är rädda för att applicera kompositionen på egen hand, eftersom det är en svår process. Detta är faktiskt en helt genomförbar uppgift, om du gör allt enligt instruktionerna och väljer rätt vax. Du kan till och med göra det själv med ett beprövat recept, samt uppnå önskad nyans med hjälp av ytterligare komponenter.

Olika beläggningar

Idag, utan stora svårigheter att bygga stormarknader, kan du välja exakt det vax som är lämpligt för en specifik yta, läsa bruksanvisningen och få råd från säljaren.

Vid dekoration av venetiansk gips fungerar vax som ett skydd mot fukt som skapar en tunn film. Dessutom ser en vägg behandlad med sådant vax graciös ut och får ytterligare glans.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det finns två alternativ för att välja ett vax i det här fallet. Den kommer i flytande eller gelform. Den blanka ytan kan enkelt beläggas med flytande vax. För porösa ytor är gelvax lämplig.

Vaxet kan innehålla ämnen med naturliga ingredienser eller syntetiska. Bivax tillhör det naturliga, tack vare vilket du kan skapa ett tunt lager på väggen och därmed ge det en glans.

Om glans inte är av särskild betydelse kan du använda en komposition gjord artificiellt baserad på syntetiska material. Det tenderar att ge väggen en matt yta, men man tror att denna beläggning är mycket mer pålitlig och kommer att hålla längre.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Varje vax är vattenbaserat . Baserat på detta kan du justera kompositionen som köpts i butiken något. Om det ser för tjockt ut kan det värmas upp något, men inte över öppen eld, utan helt enkelt placera det nära en varm plats, till exempel nära en radiator. När det smälter kan du tillsätta vatten. Beloppet bör inte överstiga tre procent. Sedan rekommenderas att lämna kompositionen i tre dagar så att massan blir homogen. Efter det kan du börja slutföra arbetet.

Vi väljer för olika ytor

Det är omöjligt att överväga vaxbeläggningen separat från typen av gips, eftersom det är vaxet som är den logiska slutsatsen för arbetet som började med valet av gips och väggbeklädnad. För gips krävs ett beläggningsalternativ, för marockanskt eller venetianskt gips, ett annat.

Det är nödvändigt att bo på flera typer av dekorativa plåster som är särskilt populära idag och alternativ för deras beläggning.

Bild
Bild
Bild
Bild

En mängd olika dekorativa plåster och vax gör att du kan tänka på rummets stil till minsta detalj och utforma beläggningen för att matcha dess prestandaegenskaper. Till exempel, förutsatt att gipset är behandlat med vax eller lack, kan du använda det för att dekorera badrummet, badrummet och köket.

Om valet föll på venetiansk gips betyder det att beläggningen i rummet kommer att ha en blank, slät struktur, ritningen kommer att vara genomskinlig. Allt detta kommer att vara möjligt tack vare flerskiktstekniken. Som ett resultat kan du uppnå imitation av marmor, granit, jaspis.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Venetiansk gips appliceras i flera lager. Tack vare sådana "sten" väggar blir effekten helt enkelt fantastisk. Vaxet kommer att komplettera kompositionen, tack vare det kommer reflektioner och överflöden att dyka upp på väggen. Tillsammans skapar gips- och vaxfinishen inte bara originaldesign utan också hållbarhet. En sådan beläggning kommer inte att spricka eller blekna med åren och kommer att hålla minst 15 år. Dessutom kan den efter slutlig torkning tvättas säkert utan rädsla för att förstöra något. Det är trots allt vaxet som skapar skyddsfilmen för en så dyr beläggning.

Det finns ett annat alternativ för att uppnå antikens effekt - med hjälp av en speciell lack efter torkning visas sprickor på väggen. Men detta är bara en visuell effekt. Beläggningens styrka och kvalitet kommer inte att drabbas av detta.

Det finns en venetiansk gips, som redan innehåller vax, och en sådan beläggning, på grund av dess vattentäthet, kan till och med användas i badrum.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Venetiansk gips föredras oftast att behandlas med transparent vax, eftersom själva gipsets färg vanligtvis är genomtänkt så att den inte behöver en extra nyans. De enda undantagen är de fall där det förutom briljans också är nödvändigt att uppnå ett ebbe och flöde av guld eller silver. Denna effekt kan enkelt uppnås genom att tillsätta speciella ingredienser.

För andra typer av gips kan du använda färgat vax, vilket gör att du kan skapa en mängd olika nyanser på väggen. Detta alternativ är lämpligt för marockansk gips.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Den innehåller vax och linolja, vilket också skapar en vattenavvisande effekt. Det förberedande och reliefskiktet skapar unika mönster på väggen. Det övre skyddsskiktet, vars applicering är nödvändig i slutskedet, appliceras med vax. Och hans närvaro krävs. Därför rekommenderar experter att köpa en färdig produkt så att beläggningen blir exakt som den ska vara. Sedan kommer det att finnas en garanti för att gipset inte kommer att genomgå förstörelse och deformation under en lång driftstid. Som ett sista steg kan du lägga till guldblad i vaxet för att skapa en venande effekt. Marockansk gips är bara fallet när du, om så önskas, kan behandla områden med färgat vax för att förbättra effekten, ge färgerna djup och mättnad.

Hur man ansöker?

För att väggen ska få en enhetlig nyans utan övergångar kan arbetet inte avbrytas. Då får väggen en enhetlig struktur och färg. Om det kan vara svårt för en inte riktigt erfaren mästare, så är det mycket lättare att klara denna uppgift tillsammans.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vid köp av vax rekommenderas att beräkna i förväg det område som ska täckas . Förbrukningen kan vara annorlunda, och det beror på sammansättningen av vax och gips, som applicerades på väggen, liksom på den slutliga effekten som ska uppnås.

Efter att alla lager gips har applicerats på väggen och de har torkat väl måste du förbereda ytan för vaxningsproceduren. Det är nödvändigt att noggrant undersöka hela området igen för eventuella tidigare obemärkta brister. Efter applicering av vax blir det mycket problematiskt att fixa dem. Väggen ska vara fri från damm. Om det tidigare har torkats med en fuktig trasa måste du ge det lite tid att torka.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vid vaxning måste ytan vara helt torr och ren.

Det viktigaste är noggrannhet och ingen brådska

Professionella brukar applicera vax med en murslev eller använda en gummispackel. För nybörjare blir det lättare om du tar en liten mängd vax och behandlar små ytor. Detta är mer troligt för att undvika defekter, eftersom vaxet torkar snabbt och om du inte agerar tillräckligt snabbt kan ytan vara ojämn. Vaxet gnids över ytan med en ren vit mjuk trasa, helst flanell, tills väggen börjar lysa.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Torkningstiden för vaxet beror på vilket företag det tillverkas. Vissa tillverkare lovar att vaxet kommer att torka inom tre timmar, medan andra har nummer sex på förpackningen. Men under alla omständigheter kommer fullständig härdning att inträffa under en period av två till tre veckor. Därefter är det inte farligt att behandla väggarna med en fuktig trasa och använda icke-aggressiva tvättmedel.

Vax har oändliga möjligheter - det är det här sista ackordet som kommer att ge ditt rum extra glädje. Det viktigaste är att behärska tekniken för dess tillämpning väl. Om det behövs kan du skapa relief på ytan eller experimentera med olika färger. Men du ska inte göra det bara så. Det måste finnas en klar uppfattning om hur det kommer att se ut i verkligheten. Och en förtänkt skiss kommer inte alls att skada. Detta kommer att undvika onödig frustration. Det är ännu bättre om du börjar med en liten vägg och inte en central, utan en iögonfallande sådan. Detta gör att du kan få den första upplevelsen och ta hänsyn till fel medan du fortsätter reparationen på mer synliga ytor.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Felkorrigering

Om det finns några brister på väggen efter avslutat arbete, är det inte för sent att åtgärda dem direkt. Men efter fyra timmar kommer det att bli svårt att göra detta. Så det är bättre att skynda sig. Överskott avlägsnas väl med en ren trasa. Om det inte fungerar kan du fukta det lite i vit sprit och torka av ytan.

Det händer också att kompositionen har hårdnat helt, och först då sprang en del brister i ögat. Får inte panik. I vissa fall kan en konstruktion hårtork komma till undsättning. Det värmer upp området där defekten hittas. Därefter tvättas beläggningen bort med varmt vatten. Du kan försöka behandla den skadade biten med ett speciellt lösningsmedel, som används för att ta bort primern från träytan.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Man bör komma ihåg att efter alla manipulationer kan detta område se annorlunda ut än hela väggen.

Därför är det bättre att eliminera alla fel på en gång, som de säger, "i jakten". Ännu bättre, undvik dem helt och hållet.

Detta är inte så svårt att göra. När du arbetar med vax, lägg inte för mycket på en murslev eller spackel. Det är bättre att ta lite, slipa det bra, arbeta gradvis i små områden, gå gradvis i en riktning. Då kommer beläggningen att ligga i ett enhetligt lager.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Enligt mästare som har erfarenhet av att applicera gips och vax, finns det typer av beläggningar som inget kan fixas efter några dagar och du inte ens behöver försöka för att inte göra det ännu värre. Detta är ett vax som innehåller en akrylkomponent. Det kan inte smältas med varm luft och tvättas med kemikalier. Filmen är mycket hållbar. Detta är ett mycket bra och högkvalitativt vax, men det är troligtvis bättre att använda det om du har förtroende för dina förmågor och åtminstone lite erfarenhet av gips.

Vax är det sista steget, tack vare vilket det är möjligt att uppnå en glans och en intressant effekt på ytan . Men ibland händer det att färgen på det applicerade gipset i verkligheten skiljer sig från den som ursprungligen tänktes. Detta händer ofta för dem som arbetar med den här typen av material för första gången. Det är svårt och besvärligt att renovera väggen, och det är också dyrt, med tanke på att dekorativt gips inte utmärks av sin låga kostnad. Det finns en chans att fixa allt med vax. Du kan köpa gult, vilket ger effekten av lätt förgyllning. Om du lägger silver till det färglösa vaxet kan du uppnå en silveraktig nyans på ytan.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

I de flesta fall används den för att täcka väggar med transparent vax eller en gul nyans. Det finns också färger som gör att du kan göra skuggan själv.

För dekoration av texturerat gips väljs ofta kompositioner som innehåller pärlemor, guld eller silverkomponenter. Färgat vax är mer lämpligt om du behöver skapa en marockansk inredning eller imitation av natursten.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur gör man det själv?

Du kan också använda hemlagat vax, men det är en bra idé att testa på en yta för att se vad du får innan du applicerar det på väggen för slutdekoration.

Grunden kommer att vara lim för fiberduk tapeter . Det måste spädas enligt instruktionerna, blandas mycket väl med en konstruktionsblandare eller en speciell borrfäste. Om varken det ena eller det andra är tillgängligt kommer en vanlig mixer att göra. Du bör få en homogen massa utan en enda klump. Sedan tillsätts panelens blanka lack, allt detta blandas noggrant. Om det är planerat att vaxet ska ha en nyans tillsätts färg med guld- eller silvereffekt i slutet.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Du kan gå åt andra hållet. Vaxens bas kommer att vara ett transparent vax som köps i en butik, och silver, brons eller guldfint pulver passar det som ytterligare komponenter. En sådan komposition kommer att ge väggen en glans och skimmer - brons, silver eller guld, beroende på den valda komponenten.

Kostnad och kvalitet

Priset på vax beror på tillverkaren och de material (naturliga eller syntetiska) som det är tillverkat av. För att grovt navigera hur mycket vax du kan behöva kan du ta ut medelvärdet som är från 50 till 70 gram per kvadratmeter. Priset för en beläggning för dekorativt gips varierar från fyra hundra till fyra tusen rubel.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Till exempel kan ett kilo VGT -vax tillverkat i Ryssland köpas för 440 rubel , samma volym för venetiansk gips är bara tio rubel dyrare. Denna typ av beläggning är tillverkad med syntetiska material. Med naturliga ingredienser är blandningen mycket dyrare. Beläggning "Cera di Veneziano" (Ryssland) kommer att kosta 3900 rubel per liter. Detta är exakt mängden i paketet. Färgat vax från Sverige från Parade kommer att kosta från 700 till 800 rubel.

Valet är naturligtvis upp till konsumenten. Men mästarna rekommenderar starkt att inte snåla med köp av vax, om än bara av den anledningen att om man inte kan se skillnaderna från början är det inte känt hur vaxet kommer att bete sig efter flera års drift och hur ytan kommer att se ut.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Detta gäller främst venetiansk gips, där vax anses vara en av de viktigaste komponenterna. Om det översta lagret kommer att skydda väggen och glädje med glans och glans beror på efterbehandlingen som utförs med vax. Och ett plus till förmån för naturligt vax - bara om denna produkt kan vi med säkerhet säga att det är hundra procent giftfritt. Dessutom är vax av hög kvalitet trevligare att arbeta med, det lägger sig och sprider sig bättre över ytan. Det betyder att det är ett nöje att arbeta med honom.

Det italienska företaget Cebos-Ecocera anses vara en av de ledande när det gäller antalet försäljningar och kvaliteten på de produkter som erbjuds inom detta område. Innehållet av vitt bivax i denna beläggning garanterar ett långsiktigt pålitligt ytskydd och en ljus glans, som säkert kommer att glädjas med dess färger och överflöden.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vad ska man byta ut?

Du kan inte göra utan att avsluta gipset med vax, eftersom det inte kommer att få det färdiga utseendet som det var planerat att ge det. Men i vissa fall, när det till exempel inte finns tillräckligt med skicklighet när du applicerar vax eller det inte var möjligt att köpa det önskade alternativet, finns det ett alternativ. Lack har samma funktion som vax. Det skyddar ytan från skadliga påverkan, behåller färgen länge och tillför glans.

Några dagar efter behandling med lack kan ytan tvättas säkert med en fuktig trasa utan rädsla för att skada beläggningen.

Lack har också sin egen klassificering . För dekorativ gips är de avsedda som har säkra kompositioner för människor och löses upp med vatten. Lacken kan vara mer matt eller blank, den kan variera i torktid.

Bild
Bild

Det viktigaste du måste vara uppmärksam på när du väljer en eller annan komposition är att den andas och samtidigt är fuktresistent. Dessa egenskaper är de viktigaste.

Vanligtvis, för behandling av dekorativt gips, väljs ett akryllack, som är vattenbaserat. Det är luktfritt, giftfritt och anses vara ett miljövänligt material.

När den är torr förvandlas den vita vätskan till ett skyddande transparent lager, vilket ger väggen en glansig glans och inte ändrar färg alls. Ibland färgas denna lösning om det inte bara är nödvändigt att ge ytan en glans, utan också att lägga till en nyans.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Lacken torkar vanligtvis mycket snabbt. Tre timmar räcker för fullständig torkning. Dessutom används lack när det är nödvändigt för att ge ytan en föråldrad effekt och göra sprickor. I sådana fall används vanligtvis en pärlemorlack. Det ger en silverfärgad eller gyllene nyans.

Att applicera lack på väggen är inte en svår process, men till och med trevlig . Men du måste ta hänsyn till några punkter som underlättar arbetet och förbättrar kvaliteten på slutskiktet. Innan lack appliceras på den putsade ytan måste den behandlas med en primer. Det kommer att skydda ytan från mögel och mögel i framtiden, stärka gipset och minska förbrukningen av lack. Det appliceras på flera sätt: genom att spruta eller använda en pensel, rulle, svamp.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

När det gäller lack är det lättare att korrigera misstag med det än med vax. Det räcker att ta bort det gamla lagret med en speciell lösning och applicera ett nytt.

Recensioner

Innan du gör det här eller det där arbetet kan du dra nytta av recensionerna från professionella hantverkare eller de som bestämde sig för att göra reparationer och för första gången använda sådana typer av beläggningar som dekorativt gips och vax.

Som många har noterat är fördelarna med gipsvax uppenbara. Beläggningarna som han bearbetat ser vackra och eleganta ut. Alla rum kan ändras utan erkännande. Tack vare korrekt valda färger och texturer ser rumsdesignen harmonisk ut.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hemmafruar betonar att ytor som behandlats med vax i enlighet med alla tekniska processer inte försämras med tiden, inte ens under påverkan av fukt. Och det faktum att de är lätta att ta hand om är mycket viktigt.

Ett antal konsumenter påpekar att både gips och vax är dyra material som måste hålla länge. Därför måste du behandla dem mycket noggrant.

Man bör komma ihåg att om ett separat fragment skadas blir det omöjligt att återställa originalversionen. Under restaureringen kommer skuggan nödvändigtvis att skilja sig från den allmänna. Ibland väljs nyanserna så noga att då är det helt enkelt orealistiskt att uppnå exakt samma ton. Inte ens den bästa mästaren kan göra detta. Det kan bara finnas ett alternativ i detta fall - att ändra hela täckningen.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

En slutsats kan göras: när du väljer dekorativt gips bör du omedelbart tänka på vilket vax som ska användas som topplack och köpa alla nödvändiga material och verktyg.

Rekommenderad: