Gips (43 Bilder): Konstruktion Och Andra Sorter. Vad är Det Och Vad är Det Gjort Av? Hur Man Gör Ett Gips Hemma?

Innehållsförteckning:

Video: Gips (43 Bilder): Konstruktion Och Andra Sorter. Vad är Det Och Vad är Det Gjort Av? Hur Man Gör Ett Gips Hemma?

Video: Gips (43 Bilder): Konstruktion Och Andra Sorter. Vad är Det Och Vad är Det Gjort Av? Hur Man Gör Ett Gips Hemma?
Video: Основные ошибки при возведении перегородок из газобетона #5 2024, April
Gips (43 Bilder): Konstruktion Och Andra Sorter. Vad är Det Och Vad är Det Gjort Av? Hur Man Gör Ett Gips Hemma?
Gips (43 Bilder): Konstruktion Och Andra Sorter. Vad är Det Och Vad är Det Gjort Av? Hur Man Gör Ett Gips Hemma?
Anonim

Gips är ett material som används inom olika områden, det finns många positiva egenskaper och fördelar som skiljer det positivt från andra material. Vi vill uppmärksamma dig på en mer detaljerad bekantskap med denna produkt och dess sorter. Vi kommer att ge en översikt över tillverkare av byggmaterial.

Vad är det och vad är det gjort av?

Gips är tillverkat av gipssten . Produktionen utförs enligt följande: stenen passerar genom roterande ugnar och avfyras, sedan mals den till ett pulverformigt tillstånd. Oftast används materialet inom byggbranschen för att putsa väggar. Den största fördelen med gips är dess förmåga att absorbera fukt. Produkterna tillhör kategorin sulfater.

Bild
Bild
Bild
Bild

Specifikationer

Gips har ett antal tekniska indikatorer som du bör bekanta dig med innan du väljer material för vidare arbete . Gips har en finkornig struktur, dess bulkdensitet varierar från 2,60 till 2,76 g / cm3. Om vi talar om en lösfylld sort når indikatorn 850-1150 kg / m3, i en komprimerad form, densiteten är ännu högre (upp till 1455 kg per m3).

Det är viktigt att notera att materialet är tillverkat i enlighet med GOST, därför uppfyller det alla krav och standarder . En av fördelarna med produkten är snabb härdning och härdning, lösningen torkar lätt och stelnar, stelnar på en halvtimme redan fyra minuter efter beredning. Det innebär att det färdiga materialet måste användas omedelbart och helt. För att bromsa denna process blandar specialister gips med lim. Den specifika tyngdkraften är lika med materialets volym.

Bild
Bild
Bild
Bild

Gipsbruk kan värmas upp, medan fastigheterna bevaras. Artiklar gjorda av detta material är brandbeständiga, och även om temperaturen överskrider en kritisk indikator kommer förstörelse att inträffa efter 6-8 timmar. När det gäller styrkan bör det noteras att denna indikator under komprimering är 4-6 MPa, i höghållfast typ når den 40 MPa, torkade prover kan vara tre gånger starkare. Materialet leder inte värme väl, det kan lätt lösas upp i vatten, men varje gång det värms upp minskar lösligheten.

Som du kan se är byggnadsblandningens egenskaper fantastiska, varför den används så ofta i olika områden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Typer och deras tillämpning

Gips används i olika branscher, mest av allt efterfrågas det inom byggbranschen. Materialet kan användas för inredning, ytterbeklädnad, akryl för dekorativa ändamål, eldstäder, taklistar och till och med stuckaturelement. Under putsarbete kan specialister inte klara sig utan denna lösning. Eftersom detta är ett snabbtorkande material måste du arbeta snabbt med det, men allt beror på produkttypen.

Den stora fördelen är att gipsprodukter inte spricker . Kalkbruk ger materialet plasticitet, medan behovet av olika aggregat elimineras. Beslag av gipset påverkar hastigheten på det utförda arbetet, så specialister använder ofta retarders för att stoppa denna process.

Bild
Bild
Bild
Bild

Byggnad

Under reparations- och byggnadsarbete kan man inte klara sig utan sådant användbart material. Gips används aktivt för injektering, injekteringsbruk är utmärkt som gips och beklädnad, det kan också användas för att fästa vissa element.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hög styrka

Den kemiska sammansättningen av denna typ av material liknar den föregående, den enda skillnaden är lägre porositet på grund av grova korn . Styrkan hos produkter tillverkade av sådant gips är ganska hög. Värmebehandling tillämpas under produktionen. Byggnadsblandningar är gjorda av det, skiljeväggar uppförs som inte kan brinna ut. För frigöring av sanitetsartiklar från porslin och lergods krävs också en sådan lösning. Det är omöjligt att inte notera det medicinska området, som inte klarar sig utan gips, det används aktivt i sina olika riktningar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Cellacast

Av sådant gips skapas bandage, vars struktur är ganska plast, så det är enkelt och enkelt att göra bandage av dem.

Det är säkert att säga att cellacast med sina tekniska egenskaper liknar ett polymerförband.

Bild
Bild
Bild
Bild

Polymer

Ortopediska traumatologer arbetar med sådant material under bandage . De främsta fördelarna med materialet inkluderar enkel användning, andningsförmåga, fuktbeständighet, låg vikt och förmågan att kontrollera benstatus med hjälp av röntgenstrålar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Skulptural

Sådan gips anses vara den mest hållbara; olika skulpturer och valv skapas av den .… Det finns inga andra blandningar i kompositionen, så den naturliga vitheten bevaras. Materialet är utmärkt för att skulptera souvenirer, medan det används i bil-, porslin- och fajans- och flygindustrin. Skulpturalt gips fungerar som huvudkomponenten i torra blandningar för spackling. Gjuterierna erhålls från morteln genom siktning och slipning. Det bör noteras att gipsstuckgjutning har varit efterfrågad i många århundraden; originalinredning kan skapas av materialet, som fortfarande är relevant för denna dag.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vit

Sådant gips är lämpligt för tätning av sömmar och sprickor, stuckatur gjuts också av det, ett antal andra konstruktions- och reparationsarbeten utförs med det . Detta material har utmärkt kompatibilitet med andra byggnadsblandningar. Det är viktigt att ta hänsyn till att det härdar på 10 minuter, så det är bättre att laga det i små mängder och använda det direkt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Akryl

För produktion används harts, efter härdning är det vanligt gips, som har den enda skillnaden - lätt vikt. Tack vare dessa egenskaper är materialet lämpligt för att skapa dekorativa element och stuckaturer. Huvudegenskaperna inkluderar frostbeständighet, låg fuktabsorbering, så den används för fasader. Det är trevligt att arbeta med materialet, ibland tillsätts smulor eller speciellt aluminiumpulver på grund av vilket en original effekt uppnås.

Bild
Bild
Bild
Bild

Polyuretan

Polystyrenmaterial erbjuds till ett lägre pris än konventionellt material, medan dess egenskaper är praktiskt taget desamma.

Bild
Bild
Bild
Bild

Övrig

Genomskinligt gips är finkornig, så det här alternativet är utmärkt för att fylla fogar och sammanfoga plattor. Materialet i flytande form framställs av pulver och vatten, så densiteten kan väljas oberoende, baserat på tillämpningsområdet. Fuktresistent gips erhålls som ett resultat av bearbetning av råvaror med en speciell teknik, för att förbättra produktens egenskaper, tillsättes vinasse.

Gips är ett icke brännbart material, men när det gäller ark gäller inte denna egenskap . För att ge brandmotstånd är det bättre att använda en tung-och-spårblandning. Har en hög plasticitet arkitektonisk typ, det finns inga giftiga beståndsdelar i den.

Många designers väljer detta material eftersom det är bekvämt och lätt att arbeta med.

Bild
Bild
Bild
Bild

Märkning

Olika märken av gips erbjuds på marknaden, denna indikator anges alltid på förpackningar i form av bokstäverna A, B, C . Du måste förstå detta för att välja det material som är mest lämpligt för arbete, med hänsyn till alla egenskaper och egenskaper, eftersom kompositionen kan vara snabb, normal och långsam härdning. Det ska noteras att tillverkarna delar in produkterna efter pulvermalningsgraden - grov, medium och fin . Det första alternativet betecknas med den romerska siffran l respektive den andra - ll och den tredje - lll.

Delar av fint pulver får en bättre yta. Klassificeringen är baserad på styrka, så cirka 12 sorter kan hittas på marknaden, de kan se ut så här-G-13, G-5, G-6, etc. Siffran anger tryckhållfasthet, mätt i megapascal . Påsarna är märkta med markeringar som du kan dechiffrera själv för att bestämma styrka, härdningstid och slipningstyp.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tillverkares översikt

För att hitta kvalitetsmaterial för arbete är det nödvändigt att inte bara bestämma produkttypen utan också att lära sig om de ledande tillverkarna som garanterar kvalitet … Hemmamarknaden har ett brett urval av märken som har uppmärksammats av konsumenter. Till exempel ett företag Samaragips erbjuder "Smart Gips" för att skapa figurer och arkitektoniska produkter. Sortimentet har flera varianter av detta material för vissa verk.

Samara Gips Plant har tillhandahållit sina tjänster i många år. Produkterna är mycket hållbara, pålitliga och levereras i en mängd olika till varje region.

Bild
Bild
Bild
Bild

" Angarsk gipsväxt " har funnits i 60 år och specialiserat sig på tillverkning av byggmaterial, bland vilka det finns ett brett urval av torra blandningar. Företaget producerar cirka 6 tusen ton per månad, vilket inte kan överraska. Företag " CherkesskStroyProduct " är en av de ledande tillverkarna på hemmamarknaden, den levererar höghållfast gips av märken som GVVS-16, GVVS-19 skulptural, GVVS-25, G-5, etc.

Dessa produkter används aktivt inom konstruktion.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ytterligare material

Gipsets sammansättning innehåller en så ömtålig komponent som kalcium, så det kommer inte att vara möjligt utan föroreningar och tillsatser . I fabriker används impregnering för att fylla porerna på produktens yta, först efter det kan färg appliceras. Naturlig torkningsolja fungerar som ett impregneringsmaterial, men det kan enkelt ersättas med flytande glas eller vanligt PVA -lim. Det är oerhört viktigt att vänta tills det torkar och först täcka materialet med ett färgämne eller lack. Ett annat tillsatsmedel är en mjukgörare, tack vare vilken det är möjligt att ändra inställningstiden för murbruk och till och med kontrollera fluiditeten.

Bild
Bild
Bild
Bild

För att minska vattenabsorberingen bör ett vattenavvisande medel användas, samtidigt som det behåller ånggenomsläpplighet, vilket är viktigt . Det kommer inte att uppstå kondens på ytan av gipsprodukten när temperaturen ändras. Lack är ett motstående material för behandling av gipsprodukter, de stänger porerna för att minska gipsets absorptionsförmåga. Kompositionen tränger djupt in i alla sprickor, vilket resulterar i bildandet av en stark tunn film med god vidhäftning.

Eftersom gips härdar snabbt måste du ibland tillgripa tillsatser som skulle bromsa denna process, särskilt när det gäller storskaligt arbete. Natriumtartrat eller natriumcitrat används som ämne. Ibland tillsätter experter citronsyra eller Dextrin till lösningen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur gör man det hemma?

Löst material används aktivt inte bara på stora byggarbetsplatser och fabriker, utan också i vardagen, eftersom det kan användas för att göra olika produkter, dekorativa element etc . Därför, om du vill göra det själv, behöver du bara några ingredienser och en blandningsbehållare för matlagning. Vatten hälls i kärlet, sedan hälls den torra blandningen långsamt under omrörning av allt noggrant. Det är viktigt att observera hastigheten här så att lösningen inte blir fast innan du använder den, den ska göras på 2 minuter med bara kallt vatten. Konsistensen ska likna flytande gräddfil, om det är för mycket vatten är det tillräckligt att tillsätta blandningen.

Så snart allt är klart är det nödvändigt att börja använda gipset, det rekommenderas att späda blandningen i små portioner, särskilt om detta är den första erfarenheten med torra kompositioner.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur arbetar man med gips?

Innan du börjar blanda gipspulver måste du beräkna proportionerna med hänsyn till den mängd material som krävdes .… Under härdningen kommer mängden lösning att öka något, värme börjar släppas ut, tack vare detta kommer materialet att fylla alla spår och sprickor under reparations- och byggnadsarbete, samtidigt som det kommer att upprepa den inre volymen på form om du häller den i speciella behållare för att göra smycken och delar.

För att blanda den torra blandningen jämnt kan du använda ett verktyg av rostfritt stål eller trä. Om vi pratar om en stor volym, hjälper en elektrisk borr med ett speciellt fäste. Du kan öka styrkan med olika tillsatser som nämns ovan. Efter att gipsprodukten är helt klar, rekommenderas att impregnera den med lack för att eliminera porositet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om du behöver göra en form för vax, brons eller plexiglas finns det inget bättre alternativ än gips. Du kan forma formen själv, det är en snabb och enkel process … För att göra detta behöver du en förberedd låda eller behållare i vilken du måste hälla lösningen så att den täcker hela inre delen med ett tunt lager. Efter härdning behandlas ytan med ett smörjmedel, fylls med en lösning upp till hälften och lämnas för att härda. På så sätt skapas den nedre delen, varefter du kan ta dig an den övre delen. Olika komponenter kan läggas till gips för att förbättra dess egenskaper, vilket är en av anledningarna till sådan utbredd användning.

Rekommenderad: