Hög Lättnad Och Basrelief: Vad är De Och Vad är Deras Skillnader? Definition Av Konst Och Exempel

Innehållsförteckning:

Video: Hög Lättnad Och Basrelief: Vad är De Och Vad är Deras Skillnader? Definition Av Konst Och Exempel

Video: Hög Lättnad Och Basrelief: Vad är De Och Vad är Deras Skillnader? Definition Av Konst Och Exempel
Video: Vad skiljer ett E från ett A – sex bedömningsaspekter 2024, April
Hög Lättnad Och Basrelief: Vad är De Och Vad är Deras Skillnader? Definition Av Konst Och Exempel
Hög Lättnad Och Basrelief: Vad är De Och Vad är Deras Skillnader? Definition Av Konst Och Exempel
Anonim

Förutom fristående runda skulpturer sticker andra volymetriska verk - reliefer ut i konsten. Reliefer är kompositioner där en platt bakgrund kombineras med volymetriska element. De mest populära typerna av lättnad är basrelief och hög relief. Vad är deras skillnader?

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vad det är?

Låt oss börja med att definiera ordet " lättnad " … Den bildades av det latinska "relevo", som översätts med "lift".

De första konstverken med hjälp av relieftekniker skapades under paleolitisk tid, för mer än 10 tusen år sedan. Denna konstriktning fick den största utvecklingen i antiken.

Det finns 5 typer av lättnad, men de mest utbredda är högavlastning och basrelief.

Bild
Bild
Bild
Bild

Bas-lättnad

Bas-lättnad - en konstform där den volymetriska delen delas ut i hälften eller mindre. En analogi kan göras med sand. Den runda skulpturen var nedsänkt i hälften eller mer. Så här kommer basrelieffen att se ut - som om större delen av volymen lämnades bakom bakgrunden.

Särdrag hos basrelieferna:

  • det finns inga fristående figurer;
  • figurerna sänks i bakgrunden;
  • det finns inga element som skulle sticka ut starkt ovanför planet - om det finns ett spjut eller en hel hästs nosparti som sticker ut vinkelrätt mot bakgrunden är detta redan en hög lättnad.
Bild
Bild
Bild
Bild

I basreliefer perspektivet är förenklat och anatomin respekteras inte alltid. För att inte ta loss figurerna från planet för mycket kan författarna försumma dessa principer. Mycket ofta verkar människor, vapen, hästar och andra medlemmar av basrelieferna vara lite platta.

Själva ordet "bas-relief" översätts som "låg lättnad ". Uttalandet är hämtat från den franska basrelieffen”, men ordets rötter går tillbaka till italienska bassorilievo.

Dessa typer av reliefer kan skapas av lera, olika typer av sten, trä och andra material .… För att lägga till volym, använd teknikerna att skulptera, snida, trimma. Teknik och material kan kombineras: till exempel i antik konst finns det exemplar av sten och brons, guld och gips.

Bild
Bild
Bild
Bild

Basreliefer älskade att dekorera tempelens pedimenter under antikens Grekland och antika Rom. Färgglada skulpturella kompositioner var byggnadens kännetecken. Men väggarna är inte den enda bakgrunden för basrelieferna. De kan också resa sig över pelarna, delar av en rund skulptur.

Genom att gå bort från arkitekturen används basrelief även när man präglar samlarobjekt och dekorativa mynt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Högrelief

Från franska haut-relief översätts ordet som "high relief ". En sådan skulpturell komposition sticker ut över planet med mer än 50% . Det finns perspektiv i bilden, anatomi försummas ibland, men denna teknik är mindre vanlig.

Höga reliefsiffror kan till och med skilja sig från planet . (förutsatt att andra element delvis "sjunker"). En persons hand, nospartiet på en häst eller ett träd kan sticka starkt ut. Höga reliefer har också använts sedan antiken; de hittades i Persien, Assyrien och forntida Indien. Tekniken visade sig dock senare än basrelieferna, eftersom den kräver mer skicklighet från skulptören.

Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag hos hög lättnad:

  • utfärdad över bakgrunden med 50% eller mer;
  • fristående siffror kan förekomma;
  • starkt utskjutande element som nästan inte är i kontakt med planet är inte förbjudna;
  • mer uppmärksamhet ägnas åt perspektiv och anatomi.

Hög lättnad används för att skapa komplexa kompositioner med många karaktärer . Tekniken är också lämplig för att visa landskap, om du behöver förmedla perspektiv i dem.

Höga reliefer finns på kolonnader, triumfbågar, gamla och moderna tempel, altare . Runda statyer som inte är fysiskt anslutna till väggen, men är tätt fästa vid den fram till skapandet av en enda komposition, är också höga reliefer.

Bild
Bild
Bild
Bild

Jämförelse

Det finns skillnader och likheter mellan höga reliefer och basreliefer. Enheten ligger i följande funktioner:

  • sorter av skulpturell teknik "relief";
  • oupplösligt kopplad till en platt bakgrund;
  • härstammar från omfattande stenmålningar.
Bild
Bild

Men skillnaden mellan konstverk är mycket större. Tänk på varje skillnad i detalj.

  1. Förhållandet mellan volym och plan . Den höga avlastningen har mer än 50% volym, basavlastningen - mindre. Basrelieffen ser ut som en rund skulptur är begravd i bakgrunden. I hög lättnad verkar volymen tvärtom försöka separera.
  2. Perspektiv … När man skapar en hög lättnad följs dess principer strikt. I basreliefer försummas perspektivet för att spara tid och resurser för att göra skulpturen.
  3. Fristående element … I basreliefer sticker detaljerna inte mycket ut över basen. De verkar vara platta, pressade in i den. Och i höga reliefer finns det ofta element som knappast är kopplade till bakgrunden. De kan till och med sticka ut i full utsträckning, men är anslutna till planet med en tunn isthmus, och tillhör då fortfarande relieffskulpturen.
  4. Komplexitet i skapandet . Höga reliefer är svårare för hantverkare, därför uppträdde de senare. Basrelieferstekniken användes också av grottmän under paleolitisk tid.
Bild
Bild

Dessa reliefer skiljer sig inte åt i material och verktyg för skapandet .… Både den ena och den andra subtypen kan skapas av lera, gips, marmor, trä.

Intressant nog kan teknikerna kombineras. I den moderna inredningen används en teknik där en del av skulpturen knappt sticker ut ovanför väggen, och en del av den behåller mer än 50% av sin volym.

Bild
Bild

Vackra exempel

Reliefskulpturer skapades i det antika Egypten, antika Grekland, Rom. På medeltiden minskade populariteten av reliefer, men under renässansen halvvolymskulpturer är tillbaka på modet . Därför kan exempel på basreliefer och högreliefer hittas i alla länder.

Bild
Bild

Det mest kända exemplet på hög lättnad är Pergamonaltare . Dess bas är dekorerad med volymetriska skulpturer av gudar och titaner. Handlingen är klassisk - en kamp mellan motsatta sidor. Altaret skapades mellan 228 f. Kr. NS. och 170 f. Kr. NS. och är tillägnad segern av Pergamon -kungen Atallus I över barbarerna. På altarens östra sida finns de olympiska gudarna, på andra sidorna - elementenas gudar.

Bild
Bild

Arkitekturmonumentets omkrets är så lång att det är uppdelat i flera oberoende reliefer. Så fördela " Slaget vid Zeus med Porphyrion" och "Slaget vid Athena med Alcyoneus ". Altaret är för närvarande under restaurering i Berlin och öppnar för allmänheten 2023.

Bild
Bild

Det mest kända exemplet på en basrelief i Ryssland är Alexander kolumn … Basen på monumentet, uppförd 1834, är dekorerad med allegoriska kvinnofigurer, vapen och rustningar. Basrelieffen är gjuten av brons, du kan se i den:

  • gammal rysk kedjepost;
  • sköldar, prover för vilka man tog vid Armory;
  • hjälm av Alexander Nevsky;
  • rustningen av tsaren Alexei Mikhailovich.
Bild
Bild
Bild
Bild

Basreliefer och högreliefer används fortfarande av moderna arkitekter … De används för att dekorera fasader på hus, rum, skulpturer. Olika variationer av reliefer kan ses på samtidskonstutställningar.

Rekommenderad: