Hög Lättnad (42 Foton): Vad är Det? Skulpturer På Väggen I Konst Och Arkitektur, Skulpturala Bilder I Inredningen

Innehållsförteckning:

Video: Hög Lättnad (42 Foton): Vad är Det? Skulpturer På Väggen I Konst Och Arkitektur, Skulpturala Bilder I Inredningen

Video: Hög Lättnad (42 Foton): Vad är Det? Skulpturer På Väggen I Konst Och Arkitektur, Skulpturala Bilder I Inredningen
Video: Is- och snöskulpturer växer fram i Stadsparken 2024, Mars
Hög Lättnad (42 Foton): Vad är Det? Skulpturer På Väggen I Konst Och Arkitektur, Skulpturala Bilder I Inredningen
Hög Lättnad (42 Foton): Vad är Det? Skulpturer På Väggen I Konst Och Arkitektur, Skulpturala Bilder I Inredningen
Anonim

Många skulpturella sorter är kända. Bland dem anses den höga lättnaden vara en särskilt intressant vy. Av materialet i den här artikeln lär du dig vad det betyder i sig och hur det kan användas i interiören.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vad det är?

Hög lättnad är inget annat än en skulptur på väggen. Detta är en bild inom konst och arkitektur som sticker ut över bakgrundsplanet . Paneler av detta slag är gjorda av lera, sten och trä. De har ett speciellt förhållande mellan bildens volym och bakgrunden.

Hög lättnad är en del av forntida konst . Ett exempel är Pergamon -altaret (2: a århundradet f. Kr.). Han förmedlar en bild av handlingen i en av de antika grekiska myterna som beskriver slaget mellan de grekiska gudarna och titanerna. Triumfbågar dekorerades en gång med skulpturala bilder.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Denna teknik kännetecknas av överföringen av rörelsehastigheten. Typiska exempel på detta är skarpa svängar av kraftfulla och spända kroppar, flygande hår . Dessutom är ansiktsuttryck också viktiga här. Skulptörer förmedlade mästerligt raseri och mod på de högrelieffärgade målningarna.

Under renässansen var de ett verktyg för att förmedla perspektiv . Långt senare fick de ganska bisarra funktioner. Detta berodde på skulptörernas obegränsade fantasi. Till exempel, i Berninis skapelser, finns det en formövergång mellan högrelieffet och den skulpturala gruppen.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur skiljer det sig från en basrelief?

Huvudskillnaden mellan dessa två typer av konst är bildens djup. Högavlastning är ett exempel på en hög typavlastning . En bild av denna typ sticker ut över basen med ungefär hälften av volymen för varje element. Beroende på den konstnärliga idén är enskilda element i kompositionen helt separerade från ytan.

Till exempel, baserat på temat för den skulpturella kompositionen kan det vara en hästhov, ett titanhuvud eller en hand . I detta fall kan färgen på de skulpturala elementen skilja sig från väggens skugga.

Hög lättnad ser bra ut i sidobelysning, när figurer kastar skuggor och accentuerar kurvorna i plastformar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Denna lättnad har en tendens att separera och behålla proportioner . Den kan rundas, påminner om skulpturer mot en vägg. Basrelieffet, å andra sidan, utmärks av sin enhet med väggytan. Dessutom ändras och plattas dess proportioner ofta. Detta kan ses på mynt, fat, byggnadsfasader.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Emellertid var tekniken vid ett tillfälle nära sammanflätad med basrelieffen. På 1800 -talet skapades effekten av den pittoreska reliefen på detta sätt . I allmänhet är konstnärliga kompositioner slående i sin komplexitet, känslomässiga färgning och realism. De är lämpliga i klassiska och nyklassiska interiörer och exteriörer.

Många skulptörer är engagerade i denna typ av konst . Samtidigt, för att återskapa realistiska element, skapar de inledningsvis en skiss över den framtida kompositionen. Detta gör att du kan behålla proportioner och göra arbetet så effektivt som möjligt, utan att störa den ursprungliga ritningen. Under arbetets gång uppmärksammas varje del av duken.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Design

Det moderna temat för denna typ av lättnad kan varieras. Oftast är det landskap och bilder av människor. Beroende på kundens preferenser kan dessa dock vara skisser i vardagsrum och hallar, liksom i barnrum. Förutom, High-relief carving kan dekorera en öppen spis och till och med en sänggavel i ett sovrum.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Han kan dekorera husets väggar. Baserat på den stilistiska idén kan den bli en uttrycksfull accent av interiören. Sådan väggdekoration ger rummen individualitet och speciell estetik.

Hög lättnad kan skapas i nischer genom att komplettera kompositionen med belysning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Kompositioner av denna typ är olika idag, de är föremål för designens syfte och stil. Till exempel, när du väljer en idé för att dekorera väggen i ett barnrum, kan du ta grunden för utformningen av tredimensionella bilder av sagofigurer eller hjältar i dina favorit-tecknade serier. Du kan skapa en specifik scen från en film genom att förmedla önskad atmosfär.

I det rymliga vardagsrummet kan du ta idéerna om antika ämnen som grund för designen . Den skulpturella bilden kan förmedla figurerna av änglar, grekiska gudar, sjöjungfrur. Det moderna tillvägagångssättet för design innebär användning av hög relief som en accent av interiören, zonering av utrymmet.

Bild
Bild

Till exempel, högreliefskulptur kan placeras inte bara på hela väggen, utan också på dess sida … Högreliefen kan dekoreras i form av en unik panel, baserad på temat tropiska skogar med paradisfåglar, känsliga löv, blommor och grenar. I detta fall måste storleken på den skulpturala bilden vara synlig.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fåglar, demoner, kvinnliga och manliga figurer och till och med kinesiska drakar som sitter på grenar överförs autentiskt med hjälp av hög lättnad . Samtidigt försöker de välja en design för varje interiör så att den harmoniskt passar in i atmosfären och ger den en speciell stämning. Någonstans är detta reducerade skulpturala motiv, eller till och med helt separata element, vars syfte är att distrahera ögat från bristerna i rumsperspektiv.

Bild
Bild

Beroende på designidén kan hög lättnad innebära målning . Det utförs för att matcha väggen eller i kontrast till den. Till exempel kommer blommor gjorda med denna teknik bokstavligen till liv om de är målade i naturliga färger. Sådan inredning kan dekorera inte bara vardagsrummet - det här temat är bra för en plantskola, hall, sovrum.

Bild
Bild
Bild
Bild

Efterbehandling dekorerad med förgyllning ser inte mindre vacker och dyr ut. Denna design ger en speciell estetik till interiören eller exteriören. Dessutom kan inredningen innehålla en bronsfärg. Valet av färgämnen är så stort att det inte kommer att vara svårt att skapa en hög lättnad med en imitation av det erforderliga materialet idag.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vackra exempel

Vi erbjuder flera idéer för att dekorera väggarna i en bostad med en original högrelieffbild

Klassisk vägg accent, vald för en rymlig antik interiör

Bild
Bild
Bild
Bild

Ett originellt designalternativ med belysning, valt för att markera utrymmet i ett vardagsrum eller en stor hall

Bild
Bild
Bild
Bild

Idén om den skulpturala bilden som är lämplig för att dekorera ett hus på landet

Bild
Bild
Bild
Bild

En panel med inslag av vegetation i andan av högreliefmotiv som kan dekorera ett ljust vardagsrum

Bild
Bild

Ett exempel på utformningen av en öppen spis med ett antikt motiv och maximal realism av föremål

Bild
Bild
Bild
Bild

En verkligt kunglig takfinish, lämplig för att dekorera en herrgård i klassisk stil

Rekommenderad: