Basrelief På Väggen (68 Bilder): Hur Gör Man Det Själv? Basrelieff I Form Av Rosor Och Ett Slott, Ett Lejon Och Natur, Sakura Och En Drake, En Väggmonterad Basrelief I Köket Och I

Innehållsförteckning:

Video: Basrelief På Väggen (68 Bilder): Hur Gör Man Det Själv? Basrelieff I Form Av Rosor Och Ett Slott, Ett Lejon Och Natur, Sakura Och En Drake, En Väggmonterad Basrelief I Köket Och I

Video: Basrelief På Väggen (68 Bilder): Hur Gör Man Det Själv? Basrelieff I Form Av Rosor Och Ett Slott, Ett Lejon Och Natur, Sakura Och En Drake, En Väggmonterad Basrelief I Köket Och I
Video: Это уроки для начинающих , для тех кто делает первые шаги в искусстве создания барельефа . 2024, April
Basrelief På Väggen (68 Bilder): Hur Gör Man Det Själv? Basrelieff I Form Av Rosor Och Ett Slott, Ett Lejon Och Natur, Sakura Och En Drake, En Väggmonterad Basrelief I Köket Och I
Basrelief På Väggen (68 Bilder): Hur Gör Man Det Själv? Basrelieff I Form Av Rosor Och Ett Slott, Ett Lejon Och Natur, Sakura Och En Drake, En Väggmonterad Basrelief I Köket Och I
Anonim

Idag finns det många designidéer som du kan ge inredningen i rummen en viss glädje av. Den mest populära innovationen var användningen av dekorativa basreliefer på väggarna . Denna typ av inredning låter dig obegränsat visa din fantasi, välja din egen struktur, tomt och storlek på kompositionen.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Design

Bas-lättnad på väggen är en tredimensionell relieff i form av ett unikt mönster eller en prydnad, som sticker ut helt ovanför planet. Tack vare basrelieffen kan du skapa originalkompositioner, eftersom varje arbete som utförs med dina egna händer är unikt, kan det inte exakt upprepas. Denna inredning kan göras i olika mönster , oftast väljs pittoreska (natur, berg, djur), porträtt och historiska teman för väggdekoration.

Väggens basrelief som visar geometriska former ser inte mindre intressant ut.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Om stilen i rummet ger närvaron av antika dekorelement i inredningen, kan du dekorera en basrelieff med tegel eller antika ritningar. För att få en vacker panel på väggen, basrelieffen kan kombineras med andra dekorativa ytor … Samtidigt, för nybörjare som vill börja skapa stuckaturer för första gången, experter rekommenderar att välja enkla mönster, till exempel kan de passa:

  • rosor;
  • fjärilar;
  • maskrosor;
  • liljor;
  • trädstammar.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Skapa enkla former geometriska former Du kan också prova längs spegelns kontur. Med förvärv av kunskap och erfarenhet när du skapar basreliefer blir det möjligt att skulptera mer komplexa element. Så, i sovrummet och vardagsrummet kan du skapa volymetriska paneler , som visar olika djur (elefanter, giraffer), fåglar (påfågel, papegojor), sakura, ett gammalt slott och en drake (perfekt för rum inredda i orientalisk stil). Välj ofta också för att dekorera väggar och en basrelief med en teckning av ett lejon.

För kök kommer kompositioner med frukt och grönsaker att vara ett utmärkt val, och ljusa paneler som visar seriefigurer och sagor passar bäst för barnrum.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Metod

För att ge interiören en ståtlig och grundläggande karaktär är det nödvändigt att välja volymetriska kompositioner när du skapar väggbasreliefer som kan skulpteras med olika tekniker och material. Så, för rum inredda i stil imperium , bör du skapa basreliefer som består av massiva element. Tekniken för deras tillverkning är komplex: först förbereds formerna och lösningen, varifrån de framtida dekorativa elementen hälls, sedan efter att de har torkat monteras de på väggarna med lim och pluggar, små detaljer läggs till genom gjutning. För den romerska stilen anses basreliefer dekorerade med små prydnader vara ett utmärkt val; de ser spektakulära ut och formas direkt på väggen utan att först hälla.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

I rokoko - och barock ljusa och kurviga former ska finnas, så det bästa alternativet är att skapa en tredimensionell bild och asymmetri på väggarna. Eftersom alla element i den framtida kompositionen är dimensionella och det inte kommer att vara lätt att fästa dem på väggen, måste du skulptera varje detalj separat på väggen och sedan stänga sömmarna och måla allt. För rum inredda i stil Art déco , du måste välja graciösa gipselement, målade i något färgglatt och ljust.

När det gäller den klassiska stilen bör den innehålla en minsta uppsättning färger och element med rätt form.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Material (redigera)

Innan du börjar skapa väggbasreliefer bör du förbereda lämpligt material för arbete. För präglad inredning används vanligtvis gipsblandningar, plast, sten, metall, dekorativt gips, trä (bambu ser särskilt underbart ut) och färgad lera … Plastelement anses vara de billigaste, dessutom är de lätta att installera. De dyraste är metall- och stenbasreliefer ., men deras kostnad motiverar sig själv, sådana kompositioner är hållbara och ser otroligt lyxiga ut i interiören.

När det gäller lera, gips och gips är det ett miljövänligt material som är resistent mot förbränning och säljs till ett överkomligt pris.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Verktyg

Förutom material, när du skapar väggbasreliefer, behöver du lämpliga verktyg … Det mest grundläggande är metall murslev tillverkad av rostfritt stål. Med hjälp av det appliceras lösningen, jämnas och små avlastningsytor bildas. En murslev används vanligtvis när stora väggar behöver dekoreras. För att skapa en utökad avlastning måste du dessutom köpa en plastspackel. Dessutom behöver du en uppsättning sådana verktyg för arbete.

  • Spackel … Det är ett tekniskt verktyg som är utformat för att applicera murbruk på en murslev och för att plocka upp överskottet, avlägsna det. Med hjälp av en spatel skapas också ett baslager på väggarna.
  • Palett kniv … Dessa är små spatlar i olika former som låter dig applicera lösningen, ta bort den och skapa önskad lättnad.
  • Skulpturell mesh . Det är ett professionellt dubbelsidigt verktyg med spatlar och blad. Ett sådant nät behövs för noggrann ritning, detaljerad bild och en liten lättnad.
  • Medicinsk skalpell … Du kan inte klara dig utan ett sådant verktyg, eftersom det gör att du kan göra exakta snitt. Satsen bör innehålla flera skalpeller i olika former och storlekar.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Förutom ovanstående behöver du också sådana hjälpverktyg , som en mejsel för träsnideri (färskt gips är välskuren, som trä), en konditori spruta (det är bekvämt för dem att lägga till små portioner av material).

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur gör man det själv?

Många nybörjare hantverkare tror att väggens basrelie är en prefabricerad struktur, vars alla beståndsdelar hälls ut från en gipslösning. Faktiskt alla en gör-det-själv-basrelief är en unik inredning som kan skapas på olika sätt.

Därför, innan du går in i kreativt arbete, bör du bestämma kompositionens intrig, välja lämplig teknik och steg för steg utföra alla steg för att skapa en basrelief.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Träning

Det första steget är att välja materialet från vilket du planerar att göra kompositionen. För nybörjare rekommenderar experter att börja arbeta med gips eller dekorativt gips . Efter det måste du göra förbereda väggytan och skapa en skiss över den framtida "duken " (den kan ritas med en markör direkt på väggen). Arbetsytan måste vara väl rengjord och jämn, du kan börja skapa en basrelie bara på en torr och plan yta, det skadar inte heller att grunda väggen för bättre vidhäftning till kompositionen.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Därefter förbereds grunden, där präglad inredning . För att göra detta måste du montera en låda av trä med låga sidor, om det inte finns något träd, kan det ersättas med flera lameller och plywood, som kommer att fungera som botten. Lådans dimensioner måste exakt matcha måtten på de framtida elementen, vilket är viktigt att ta hänsyn till vid montering. Lådans botten är täckt med folie; detta måste göras så att det inte blir några veck.

Det förberedande skedet avslutas med förberedelsen av lösningen, om du planerar att skapa volymetriska bilder måste du förstärka med tråd.

Bild
Bild
Bild
Bild

Skapa stora element

En väggbasrelief med stora bilder anses vara en komplex process för konstnärlig modellering av gips eller andra material. För att skapa det kan du använda flera tekniker (gratis puts, limning av färdiga delar) . Efter att ytan på väggarna har grundats minst två gånger, det ge lättnad med skrynklig polyeten, papper, rulle och spatel … Stora kompositioner kan representeras av bilder av människofigurer, abstraktion, fåglar, träd och djur. De överförs direkt till den tidigare förberedda ytan på väggarna med hjälp av speciella schabloner eller kolkopior, du kan också ringa konturerna på ritningarna med en tändsticka eller en tandpetare.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Till framtidens tjockaste punkter kompositioner skruvas in med självgängande skruvar , de kommer vidare att ge basreliefstyrkan och skydda materialet från att tappa. När du skapar sådana element i en basrelie som knoppar, löv, blommor måste du dessutom fixa arbetsstycken av salt deg, kartong eller skum på väggens yta. Blandningar för att skapa inredning framställs i enlighet med tillverkarens instruktioner.

Stora element görs i etapper efter att varje lager har torkat.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Dessutom kan stora dekorativa figurer göras inte bara med skulpturtekniken, utan också genom gjutning .… Färdiga produkter fixeras på den grundade ytan, försiktigt pressas ner och jämnas. Alla sömmar och små sprickor förseglas med ett slutspackel, med hjälp av vilka vener och små linjer också skapas. För att ge ett komplett utseende till en basrelief bestående av volymetriska element kommer att hjälpa bilddetaljer , som vanligtvis utförs med en medicinsk spruta. Efter några veckor täcks inredningen med ett skyddande lager av primer och lack, vilket gör att basrelieffret kan behålla sitt idealiska utseende under lång tid.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Bildande av små delar

Ofta när de dekorerar interiören i rum som de använder väggbasreliefer i form av små figurer, mönster och ornament . Om deras tjocklek överstiger 10 mm, rekommenderas det att förbereda en separat trådram, det kommer att skydda gipset från efterföljande sprickbildning. Eftersom små delar är lätta, experter rekommenderar att gjuta dem i speciella formar , och fixera det sedan på väggen, samla det i en allmän komposition enligt ritad mall.

Resterna av murbruk avlägsnas med hjälp av skär, staplar och öglor, sedan får delarna önskad form och struktur.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Ser särskilt vackert ut i en modern inredning väggar som visar druvor, fjärilar och fåglar . De ger basreliefen en speciell charm och personlighet. Sådana miniatyrelement skapas bäst från separata delar, och alla anslutningspunkter bör förseglas och slätas försiktigt med gipsbruk. Som ett resultat får du en mycket vacker integrerad duk.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Ibland, när de dekorerar väggbasreliefer, använder de små delar med ett upprepande fragment , det kan till exempel vara ett blad, en lock eller en blomma. I det här fallet rekommenderar experter att du använder special schabloner tack vare dem kommer även en nybörjare som inte har erfarenhet av konstnärlig modellering att snabbt kunna slutföra arbetet. Det nödvändiga mönstret måste skrivas ut på en skrivare, sedan görs en mall av ett lämpligt material och appliceras genom en "hemlagad stencil" gipsblandning . Dessutom kan en färdig stencil med ett vackert mönster köpas i alla järnaffärer, de presenteras i ett stort sortiment.

När detaljerna har torkat ska de grundas och målas i en färg som matchar det allmänna färgschemat i interiören.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vackra exempel

Nyligen kan väggbasreliefer hittas nästan i det inre av varje hem, eftersom denna typ av inredning är unik och ovanlig. Vackra kompositioner kan skapas inte bara i en lägenhet, utan också i ett hus på landet med hjälp av följande designidéer.

" Gips" träd … Detta inredningselement hittar en värdig plats både på väggen i sovrummet och i vardagsrummet. Trädet anses vara en symbol för liv och önskningar, så du kan enkelt göra ett original "släktträd" av gips med egna händer, som kommer att se ut som om det växer från en vägg. LED -bakgrundsbelysning hjälper till att ge en ytterligare futuristisk effekt. Stammen på ett sådant träd måste formas genom att applicera gips i ett rutmönster med korta drag. Du måste använda tråd för att skapa trädets stjälkar och grenar. För att göra kompositionen komplett kan du hänga inramade familjefoton.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Basrelief i korridoren (korridoren) . Eftersom dessa rum i huset inte särskiljs särskilt av ett stort område, är det bäst att välja en gipsrelief med små detaljer för sin dekorativa design. Miniatyr stuckatur med konstnärlig målning kommer också att se bra ut. För att göra detta väljs ett utrymme i rummet där det är planerat att utföra dekorationen, och ett litet stativ i form av en duk förbereds. Sedan fylls den gradvis med element i den valda kompositionen. En väggbasrelief som visar blommor som rosor, liljor, kamomill kommer att se vacker ut i korridoren.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Köksväggdekoration . I det här rummet måste du spendera mycket tid på att laga mat, och för att skapa en trevlig atmosfär i interiören rekommenderas det att skapa en basrelieff på väggarna med tredimensionella bilder av frukt och grönsaker. Om rummet i rummet tillåter, kan en av dess väggar dekoreras med en basrelief som visar en paradisfågel. Var och en av hennes fjädrar måste målas separat i en kontrastfärg.

Rekommenderad: