Tvättmaskin: Schematisk Bild Av En Elektrisk Automatisk Maskin. Vad Består Den Av Och Hur är Den Ordnad? Sektionsstruktur

Innehållsförteckning:

Video: Tvättmaskin: Schematisk Bild Av En Elektrisk Automatisk Maskin. Vad Består Den Av Och Hur är Den Ordnad? Sektionsstruktur

Video: Tvättmaskin: Schematisk Bild Av En Elektrisk Automatisk Maskin. Vad Består Den Av Och Hur är Den Ordnad? Sektionsstruktur
Video: How a Washing Machine Works 2024, Maj
Tvättmaskin: Schematisk Bild Av En Elektrisk Automatisk Maskin. Vad Består Den Av Och Hur är Den Ordnad? Sektionsstruktur
Tvättmaskin: Schematisk Bild Av En Elektrisk Automatisk Maskin. Vad Består Den Av Och Hur är Den Ordnad? Sektionsstruktur
Anonim

En automatisk tvättmaskin finns i nästan alla hem, eftersom denna typ av utrustning anses vara den mest populära och oumbärliga produkten i livet. Trots det faktum att den här hushållsapparaten kan fungera på ett pålitligt sätt under lång tid, händer det förr eller senare problem - en eller annan del misslyckas. De flesta av haverierna i tvättmaskiner är inte allvarliga, och de kan enkelt elimineras med egna händer, men för detta måste du veta hur hushållsenheten fungerar och vad som är principen för dess drift.

Bild
Bild
Bild
Bild

Typer av tvättmaskiner och deras skillnader

Det finns två huvudtyper av tvättmaskiner på marknaden idag: automatisk och halvautomatisk . Det första alternativet kännetecknas av sin moderna design, mångsidighet och mjukvarukontroll. Enkla modeller är endast avsedda för tvätt i vissa lägen, medan mer komplexa kan självständigt ställa in vattentemperaturen, välja önskad volym av det, en portion pulver och centrifugeringshastighet. I automatiska maskiner är trumman det huvudsakliga arbetselementet; den kännetecknas av ökad känslighet för skador. Fördelarna med maskiner inkluderar betydande besparingar i pulver, vatten och el, de skiljer sig i volym (från 3, 5 till 7 kg) och är enligt lastningsmetoden uppdelade i vertikal och frontal.

Tvättmaskiner med toppladdning har en komplex design, därför är de mycket dyrare än frontmatade . Under driften öppnas trumklaffarna ofta, vilket i sin tur kan leda till fel och efterföljande reparationer. Ett liknande problem händer oftast med budgetmodeller tillverkade i Kina.

Den största fördelen med vertikala tvättmaskiner är att de har möjlighet att ladda extra tvätt (utan att göra ändringar i programmet).

Bild
Bild
Bild
Bild

När det gäller enheter med frontlastning är deras köp billigare än modeller med topplastning . Denna teknik kännetecknas av opretentiös drift och kräver sällan reparation … En transparent lucka, som ligger på framsidan av strukturen, låter dig bekvämt observera tvättprocessen. Den är tillverkad med en tätande läpp, som ger strukturen en god täthet. Trumman i sådana brickor är fixerad på en axel (för vertikala modeller - på två), de är idealiska för små lägenheter, eftersom strukturens överkropp, om så önskas, kan användas som ett sängbord.

Halvautomatiska tvättmaskiner har inte kontrollmoduler, de är vanligtvis utrustade med endast en timer . Jämfört med automatiska maskiner, i sådana modeller, fungerar aktivatorn som ett arbetselement, vilket är en speciell vertikal behållare med en elektrisk drivenhet. Dessutom innehåller utformningen av sådana modeller en skiva, som ansvarar för att blanda tvätten i behållaren. Den största fördelen med halvautomatiska enheter är deras låga vikt, vilket gör att du kan överföra utrustning till valfri plats, utan att behöva ansluta till ett vattenförsörjningssystem och ett överkomligt pris.

Observera att varje modell har olika tvättvolym - från 1,5 till 7 kg. Nackdelar - det finns ingen vattenvärmefunktion och arbetsprogram.

Bild
Bild
Bild
Bild

Huvudkomponenterna och deras funktionsprincip

Absolut alla automatiska tvättmaskiner, oavsett modell och märke, har en identisk inre struktur. För att välja en kvalitetsenhet vid köpet måste du känna till dess struktur. Varje tvättmaskin inuti består av en motor, avlopps- och påfyllningssystem, en kontrollmodul, ett roterande element (trumma), en tank, ett värmeelement och alla typer av sensorer . För att göra det lättare att förstå hur den automatiska maskinen faktiskt fungerar och för att undvika problem med installationen måste du visuellt representera dess sektion. Vid reparation av sådana hushållsapparater hemma behöver du dessutom ett elektriskt schematiskt diagram.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tank

Detta element kan köras både rostfritt stål av hög kvalitet och hållbar plast . Det finns en perforerad trumma inuti tanken; när den roterar, tack vare speciella revben, förbättras effekten på tvätten och fördelas jämnt före centrifugeringsläget. Tankar är indelade i icke-hopfällbara och hopfällbara. Det finns också bultade versioner.

Bild
Bild

Trumma

Detta är en av huvudkomponenterna i tvättmaskinen, som har utsikt över en enorm cylinder med många hål, gjorda av högkvalitativt rostfritt stål . Trummans främre del är fäst vid tanken med hjälp av en gummimansch, och på baksidan finns ett tvärstycke, till vilket axeln är fäst direkt. Elementen som förbinder trumman och axeln är tätningar och lager.

Bild
Bild

Frontvikt motvikt

Dessa är vikter gjorda av betong eller plast, som placeras längst ner på fodralets baksida. Vid långvarig drift kan den främre motvikten spricka eller gå sönder. därför vikten på den tvättade tvätten måste ständigt övervakas.

Bild
Bild

Motor

Detta element driver (gör att rotera) trumman. Vanligtvis, modeller är maskinen utrustad med en kollektormotor som fäster den direkt på själva trumman . Dessutom finns asynkron- och invertermotorer med direktdrivning i många modeller.

De skiljer sig åt i effekt, strömförbrukning och ljudnivå under drift.

Bild
Bild

Drivrem

Denna del är nödvändig för att överföra vridmoment från elmotorn till trumman. Vanligtvis är drivremmen gjorda av gummi, ibland finns det också produkter gjorda av polyuretan, hållbart neopren eller nylon. De är indelade i flera typer: för enheter i inhemsk och utländsk produktion och för stora, små maskiner.

Bild
Bild

Remskiva

En trumskiva är ett litet hjul monterat på en axel . Med hjälp av detta element överförs rörelse till bältet. Det maximala antalet varv i centrifugeringsläget beror till stor del på remskivans diameter. Denna del är gjuten av aluminium. Remskivan är fäst vid trumaxeln med hjälp av en splintad anslutning.

Bild
Bild

Stötdämpare

Eftersom maskinen kan generera vibrationer när den roterar med hög hastighet är tanken upphängd från speciella fjädrar. Sådana stötdämpare är fästa vid sidoväggen och ser ut som en kolv som kommer in i cylindern.

Livslängden för inte bara lagren utan även remdrivningen beror direkt på stötdämparnas kvalitet.

Bild
Bild

Värmeelement

Detta är ett värmeelement installerat i botten av tanken, det kan styras med en speciell temperatursensor. På grund av användningen av vatten av låg kvalitet i vattenförsörjningen är värmeelementet ofta täckt med skala. För att förlänga värmeelementets livslängd täcker många tillverkare det med ett keramiskt lager som skyddar det mot plack eller korrosion.

Bild
Bild

Pressostat

För att kontrollera vattennivån installeras ett speciellt relä (tryckströmställare) i varje enhet, som ser ut som en cylindrisk låda med kontakter för omkoppling och terminaler … Ett tryckrör och elektriska ledningar är separat anslutna till tryckströmställaren, nivån börjar fungera när indikatorn för vattenspelaren är 500 mm. Så snart vattenpelaren har nått önskad höjd överförs trycket till nivågivaren, och enhetens elektroniska modul börjar reagera på detta och startar omedelbart nästa driftscykel.

Bild
Bild

Påfyllningsventil

Varje modell av tvättmaskin använder en specifik ventil, som kan vara antingen en, två eller tre sektioner. Så snart spänning appliceras på spolen från styrenheten utlöses ett elektromagnetiskt fält och ventilen börjar genast öppna. Därefter levereras strålen enligt det tidigare inställda programmet i varje fack i dispensern.

Bild
Bild

Dispenserbehållare

Det är en kompakt låda, flera separata grenrör kan anslutas till den. Den övre delen av behållaren har många hål, genom vilka vatten tränger in, vilket tvättar bort tvättpulvret. Förutom, dispensern har från 1 till 5 fack, som alla är markerade med sin egen specifika symbol.

Bild
Bild

Dräneringspump

Varje tvätt slutar med ett avloppsvattenavlopp, vilket kräver en avloppspump. Detta element sitter på husets framsida och är utrustat med ett filter. Avloppspumpen är vanligtvis utrustad med en billig roterande motor. I moderna modeller av tvättmaskiner kan du också hitta en cirkulationsmotor.

Alla små skräp (i form av mynt och knappar) kan enkelt fungera fel på en sådan pump. För att undvika detta bör filtret rengöras regelbundet.

Bild
Bild

Andra delar

Utöver ovanstående detaljer inkluderar designen av en automatisk maskin också en kontrollpanel, en elektronisk modul, som är ansvariga för att starta alla driftlägen i enheten. Detta är utrustningens så kallade hjärna, som ser ut som en bräda. Alla tvättprocesser styrs av speciella kommandon. Användaråterkoppling med den elektroniska enheten sker via kontrollpanelen i form av ljusindikatorer på displayerna.

Ett viktigt element är luckans manschetter - detta är en gummitätning, som säkerställer enhetens fullständiga täthet . Dess inre del är fixerad med en klämma på tanken, och den yttre delen är fixerad till själva fordonets kaross. Manschetterna kan placeras mellan frontväggen och badkaret (för modeller med frontlastning) och mellan badkaret och toppanelen (för tvättmaskiner med vertikal lastningsmetod).

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Tvättprocess

Alla automatiska maskiner, oavsett tekniska egenskaper, fungerar enligt samma princip: först levereras ström till kontrollpanelen enligt det valda programmet, sedan ger panelen lämpliga kommandon och samlar all information från sensorerna. Sedan händer följande:

  • dörren är låst och vatten sugs in i pulverbehållaren och in i tanken;
  • därefter justeras temperaturen och vattnet värms med hjälp av värmeelementet;
  • vid den optimala temperaturen startar tvättläget och motorn börjar arbeta, det sätter igång trumman själv.
Bild
Bild
Bild
Bild

I praktiken måste du följa dessa steg för att använda en automatisk tvättmaskin:

  • det första steget är att slå på enheten och fylla trumman med linne , sedan hälls tvättpulver i brickan och önskat driftsläge väljs, apparatluckan stängs;
  • pulver från cellerna tvättas ut med vattenströmmar och skickas direkt till trumman , vars rörelser bidrar till enhetlig fördelning och att bli våt av tvätten;
  • sedan dräneras och sköljs avloppsvattnet (det är värt att notera att det händer mer än en gång), vilket åtföljs av utsläpp av vatten i avloppet och injektion av rent vatten från vattentillförseln;
  • det sista steget i tvätten är att snurra tvätten när trumman har hög hastighet , som gör 1200 eller fler varv per minut, startar rotation.
Bild
Bild
Bild
Bild

Därefter lämnar vätskan genom hålen i tanken, den samlas i maskinens botten och pumpas därifrån med sediment, faller i avloppsslangen och släpps ut direkt i avloppet. Tvättens torrhet är till stor del beroende av varvtalets hastighet i en viss modell av automatisk maskin. Det bör noteras att centrifugeringshastigheten är olika för varje tvättläge . Till exempel, för en känslig tvätt, överstiger den inte 800 varv på 60 sekunder. I slutet av arbetet stängs enheten av på egen hand, användaren behöver bara koppla bort den från strömförsörjningen.

En viktig punkt efter tvätt är att maskinens dörr förblir låst under en viss tid, och du ska inte försöka öppna den med våld . Så snart luckan öppnas av sig själv kan du ta ut den tvättade tvätten och torka den. Efter tvätt, låt maskinen stå öppen för luftning. Om du följer alla grundläggande regler för användning av tvättmaskinen, överbelasta inte den med linne, förse den med rent vatten och konstant strömförsörjning, den kommer att hålla länge och kommer inte att göra dina användare besvikna med frekventa driftstopp.

Rekommenderad: