Ansluta En Motor Från En Tvättmaskin: Hur Man Ansluter En Motor Från En Automatisk Maskin Till Ett 220 Volt -uttag? Startschema Och Pinout Av Elmotorn

Innehållsförteckning:

Video: Ansluta En Motor Från En Tvättmaskin: Hur Man Ansluter En Motor Från En Automatisk Maskin Till Ett 220 Volt -uttag? Startschema Och Pinout Av Elmotorn

Video: Ansluta En Motor Från En Tvättmaskin: Hur Man Ansluter En Motor Från En Automatisk Maskin Till Ett 220 Volt -uttag? Startschema Och Pinout Av Elmotorn
Video: How to run a washing machine (universal) motor off a 12v battery 2024, April
Ansluta En Motor Från En Tvättmaskin: Hur Man Ansluter En Motor Från En Automatisk Maskin Till Ett 220 Volt -uttag? Startschema Och Pinout Av Elmotorn
Ansluta En Motor Från En Tvättmaskin: Hur Man Ansluter En Motor Från En Automatisk Maskin Till Ett 220 Volt -uttag? Startschema Och Pinout Av Elmotorn
Anonim

Efter avslutad förfallodag misslyckas automatiska tvättmaskiner och måste bytas ut, men skynda inte att ta ut gammal utrustning i papperskorgen. I många tvättmaskiner förblir en elmotor i gott skick, som, om så önskas och åtminstone minimal kompetens i arbetet med elektroteknik, kan användas inte bara för olika hushållsbehov, utan också för att utföra små industriella arbeten. Elmotorn från tvättmaskinen har möjlighet att ansluta till en 220 W strömförsörjning, och dess hastighet utvecklas till mycket imponerande indikatorer - 10-11 000 varv per minut.

Bild
Bild

Elmotorn kan anslutas till vilken utrustning som helst, till exempel göra en knivslipare, en mixer för att blanda betonglösning, bygga en liten hem svarv eller kvarn, en kvarn, göra en kraftfull fläkt eller värmepistol för att värma ett garage eller sommarstuga, skapa en kvarn för material olika fraktioner och så vidare. Hantverkare tillverkar till och med en elektrisk generator av en gammal motor . Det viktigaste är din lust och skicklighet.

Utformningar och applikationer kan vara hur som helst, men en begagnad elmotor från en tvättmaskin hjälper till att sätta igång dem, vilket i hög grad underlättar ditt manuella arbete och blir ett bra ekonomiskt hjälpmedel.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Beskrivning av olika typer av elmotorer

En modern automatisk tvättmaskin har som regel en trefas elektrisk motor, men de gamla sovjetiska motsvarigheterna kan ha ett tvåväxlad driftsläge, även om de nu är mycket sällsynta. Varje elmotor är en apparat som drivs av elektricitet, och den är avsedd att sätta igång olika strukturella element.

När du demonterar tvättmaskinen kan du se i den en elmotor med en tachogenerator, som reglerar antalet varv som görs av en roterande axel, och beroende på typ kan elmotorn borstas eller utformas utan användning av borstar. Olika tillverkare av automatiska tvättmaskiner använder vissa typer av elmotorer för olika modeller, som är indelade i 3 alternativ.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Asynkron

Oftast är asynkrona elmotorer trefasiga, men bland dem kan gamla modeller av tvättmaskiner ibland stöta på tvåfasalternativ. Asynkrona elmotorer används i 90% av hushållsapparaterna, eftersom deras design är tillförlitlig och billig när det gäller kostnader . Grundprincipen för drift av en sådan elektrisk motor är den kombinerade verkan av statormagnetfältet och de flöden som genereras av detta fält i rotorn. Elektromotorns rotation sker när frekvensskillnaden uppstår vid rotationen av magnetfält.

Asynkronmotorer är pålitliga och hållbara, underhållet består av regelbunden smörjning av den inre lagermekanismen . En sådan elmotor är dock tung och skrymmande, vilket inte alltid är bekvämt under dess användning.

Effektiviteten hos asynkrona elmotorer är inte den största, därför används de för hushållsmodeller av tvättmaskiner med medelhög effekt.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Samlare

Denna typ av elmotorer har blivit en modern modifiering, som har kommit att ersätta stora asynkrona modeller med låg effektivitet. I motsats till dem har kollektorns elektriska motor förmågan att arbeta från både likström och växelspänning av elektrisk ström. Elmotorn består av en fast stator och en rörlig rotor . Statorn genererar energi och rotorn överför den till den roterande axeln, som är en integrerad del av den. Axeln har en kollektor, tack vare vilken elektricitet tillförs rotorlindningen.

En sådan elmotor kan rotera i vilken önskad riktning som helst, det vill säga till höger eller till vänster, det är bara nödvändigt att ändra dess polaritet när man ansluter borstarna på statorlindningen . En elektromotors kollektortyp kännetecknas inte bara av en hög rotationshastighet, utan också av möjligheten till en smidig förändring av hastighetsläget, vilket regleras genom att ändra spänningen. Samlarens elektriska motor har kompakta dimensioner, dessutom kännetecknas den av ett stort startmoment.

Denna elmotor kräver ofta byte av borstar och rengöring av kollektorn, vilket utförs som ett resultat av regelbundna förebyggande inspektioner av denna typ av enhet. Borstaggregatet anses vara den svagaste punkten i sådana elmotorer . Och även om borstarnas driftstid är från 8 till 10 år, slipas borstarna hela tiden under driften, på grund av vilket fint kolstoft lägger sig på alla andra delar av elmotorn.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Inverter

Idag är den mest moderna typen av elmotor, med en kompakt storlek och hög effektivitet vid hög effekt, omformartypen. Den har, liksom andra elmotorer, en stator och en rotor, men antalet anslutningar mellan dem är minimalt .… Eftersom det inte finns några element inuti elmotorn som slits ut snabbt under drift, tillåter detta att enheten fungerar utan avbrott under ganska lång tid, utan att skapa buller och vibrationer. Inverter elektriska motorer finns i dyra modeller av tvättmaskiner, eftersom kostnaden för en sådan elmotor är mycket högre än motsvarigheterna.

Genom att analysera egenskaperna hos alla tre typer av elmotorer kan man dra slutsatsen att det asynkrona alternativet är det enklaste i design, men det har en låg effektivitet . Elmotorns kollektortyp är bra genom att det gör det möjligt att justera rotationshastigheten.

Och en elektromotor av växelriktartyp kan fungera utan att använda borstar och andra delar i sin struktur, som används i andra typer av elmotorer.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Kopplingsschema

Anslutning till strömförsörjningsnätet för nya generationens tvättmaskiner görs med ett speciellt block med terminaler. Om du har en kollektormotor kommer det här blocket att innehålla:

  • 2 anslutningar från borstar;
  • 2 (och ibland 3) elektriska kontakter som kommer från statorlindningen;
  • 2 ledningar anslutna till varvräknarsensorn.

Inuti motorn är anslutningarna placerade i utmatningsenheten.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Innan du ansluter en elmotor från en gammal tvättmaskin är det nödvändigt att inte bara bestämma dess typ utan också att hitta alla tillgängliga elektriska ledningar i utmatningsenheten. Du bör hitta där 2 vita trådar som går från takogeneratorn, sedan hitta de röda och bruna trådarna som går till statorn och rotorn, och även hitta de gröna och grå trådarna - de är fästa på grafitborstarna. När du utför arbete, var uppmärksam på att elmotorn inte behöver starta genom en kondensator, och anslutningen kräver inte heller någon startlindning.

Därefter måste du flytta ledningarna som är anslutna till takogeneratorn, eftersom de inte krävs för att ansluta elmotorn. Färgen på flätan på trådarna för tvättmaskiner från olika tillverkare kan skilja sig åt, och för att fastställa dem korrekt måste du styras av deras motstånd . De ledningar som är anslutna till varvräknaren visar ett motstånd på 50-70 ohm. De återstående ledningarna som deltar i anslutningen av elmotorn måste ringas med en multimeter - detta hjälper dem att hitta sitt par.

Bild
Bild
Bild
Bild

Innan du startar elmotorn måste du fixa den på en stabil yta. Det bör komma ihåg att så snart du försöker ansluta en elmotor till ett 220 W elnät börjar axeln omedelbart sin höghastighetsrotation. Av denna anledning måste man vara försiktig när man utför idrifttagningsarbeten för att inte skada händerna.

Den gamla sovjetiska tvättmaskinen, som de flesta moderna modeller, har en elmotor med fyra ledningar, det vill säga dessa är fyra ledningar som kommer från motorn . Men du kan också träffa elektriska motorer, som kommer att ha 5, 6 eller till och med 7 stift, men för att slå på elmotorn behöver du bara hitta ledningar som är direkt anslutna till statorn och rotorn.

Överskott av ledningar kan vara kontakter på styrkortet, med vilka tvättmaskinens funktion justeras och tvättprogrammen väljs.

Bild
Bild
Bild
Bild

Du kan se anslutningen i det visade kopplingsschemat. Med hjälp av den elektriska kretsen måste du lossa statorlindningen och rotorborstarna, för vilka du måste hitta motsvarande kontakter på elmotorn och göra en bygel mellan dem, kallad "pinout", som du bör isolera i framtiden.

På kopplingsschemat visas bygeln med rosa pilar . De återstående 2 kontakterna, som återstår från en borste till och rotorlindningen, är anslutna till elnätet. Dessutom måste enheten vara utrustad med en av / på-spak, och för att justera riktningen på axelns rotationssida för elmotorn måste du kasta en sådan bygel till de andra två kontakterna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Gammal teknik

Gamla tvättmaskiner har oftast en asynkron typ av elmotor, som har 2 lindningar - arbete och start. Skillnaden mellan dem är att för startlindningen kommer data från motståndsindikatorer under mätningar att vara högre än för den fungerande . Om du vid demontering av en elmotor ser kontakter från båda dessa lindningar och de är i gott skick, blir det enkelt att ansluta en sådan elmotor. Detta kan göras med en kondensator, som är konstruerad för ett spänningsvärde som är lika med 450 till 600 V. Kondensatorns kapacitans måste vara minst 8 μF.

Vid anslutning av en elektrisk motor hittas par av kontakter från arbets- och startlindningarna, och sedan är de anslutna till kondensatorn . Om elmotorn under en testkörning roterar åt fel håll, vilket du behöver, måste du byta anslutningskontakterna vid startlindningen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Modern automatisk maskin

De flesta automatiska tvättmaskiner är utrustade med asynkrona elmotorer, så vi kommer att betrakta dess anslutning som ett exempel.

Trefasiga elektriska motorer av asynkron typ är de vanligaste enheterna som kan fungera även med en nätspänning på upp till 380 V . Men för att kunna ansluta dem till ett enfas 220 V -elnät måste du ansluta en kondensator - det kommer inte bara att hålla spänningsfallet i nätet, utan också minska elmotorns effekt, vilket säkerställer din säkerhet när du använder den.

För att ansluta behöver du en elektrisk kabel med en kontakt i slutet, en kondensator är ansluten till den. Därefter görs pinout - för detta är en bygelkabel ansluten till andra sidan av kondensatorn . Därefter måste du ringa motorlindningen med en multimeter med en multimeter för att upptäcka kontakter med ett minimalt motstånd. Sedan sätts kablar in som kommer att anslutas till strömförsörjningen, och en kondensator är ansluten till dem.

Efter att ha startat elmotorn, om startkondensatorn är korrekt fixerad, kommer du att se axelns rotation.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Om det krävs för att bevara elmotorns funktionsförmåga, men samtidigt för att reglera antalet varv, är en takogenerator ansluten till motorn - varje modell av tvättmaskiner har denna sensor. " Hallsensor" - som det också kallas, styr inte bara antalet varv på motoraxeln med en speciell mikrokrets . Med sin hjälp utvärderar tvättmaskinen tvättens vikt. När tvätten är mättad med vatten gör det möjligt för sensorn att välja önskad hastighet för att snurra trumman.

När den är installerad på en elmotor har takogeneratorn 3 utgångar - 2 utgångar behövs för att ansluta strömförsörjningen, och ytterligare 1 utgång tar pulser.

Det är viktigt att inte blanda ihop dessa kontakter under installationen för att få önskad effekt från sensorn.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hjälpsamma ledtrådar

Ibland är det inte möjligt att starta en elmotor från en gammal automatisk tvättmaskin, och orsakerna till detta är både mekaniska och elektriska.

Orsakerna till svårigheterna med att starta en elmotor kan manifestera sig enligt följande

  • När den är påslagen värms elmotorn upp, men axeln roterar inte. Om du försöker rotera axeln för hand kan du höra slipning av metalldelar. Detta ljud indikerar att elmotorn har en skadad lagermekanism och måste tas bort och bytas ut.
  • Ibland kan rotationen av axeln på en elektrisk motor vara svår om det har ansamlats främmande föremål i gapet mellan statorn och rotorn, som måste tas bort och försöka starta om.
  • Att ringa ut hela den elektriska kretsen med en multimeter hjälper till att identifiera närvaron av en öppen. För elektriska motorer av kollektortyp kan startproblemet ligga i de slitna borstarna, vilket resulterar i att de inte kan sitta tätt intill kollektorn och ingen energi genereras.

Ibland, när man startar en elmotor från moderna modeller av tvättmaskiner, försöker de bestämma startlindningen, men nya generationer av elmotorer har inte det, och en sådan motor startas utan användning av en kondensator.

Bild
Bild

Du kan ta reda på nedan om ett enkelt sätt att ansluta tvättmaskinens motor utan apparater.

Rekommenderad: