Bandinspelarens Uppfinning: Datum Och Sekel. Vilket år Dök Den Första Bandspelaren Upp Och Vad Hette Den? Historien Om Uppfinningen Av Kassettbandspelaren

Innehållsförteckning:

Video: Bandinspelarens Uppfinning: Datum Och Sekel. Vilket år Dök Den Första Bandspelaren Upp Och Vad Hette Den? Historien Om Uppfinningen Av Kassettbandspelaren

Video: Bandinspelarens Uppfinning: Datum Och Sekel. Vilket år Dök Den Första Bandspelaren Upp Och Vad Hette Den? Historien Om Uppfinningen Av Kassettbandspelaren
Video: KassettBandspelare 2024, April
Bandinspelarens Uppfinning: Datum Och Sekel. Vilket år Dök Den Första Bandspelaren Upp Och Vad Hette Den? Historien Om Uppfinningen Av Kassettbandspelaren
Bandinspelarens Uppfinning: Datum Och Sekel. Vilket år Dök Den Första Bandspelaren Upp Och Vad Hette Den? Historien Om Uppfinningen Av Kassettbandspelaren
Anonim

En bandspelare är en enhet för inspelning och uppspelning av ljud. I sovjettiden var en sådan enhet mycket populär och fanns i nästan alla hem. Men trots en så utbredd användning av bandspelare, vet vi inte alla om hur enheten uppfanns.

I dagens material hjälper vi dig att svara på frågorna om när och av vem bandspelaren uppfanns, hur dess föregångare var, vilka var de första modellerna av bandspelare.

Bild
Bild
Bild
Bild

När uppfanns den?

Historiskt sett tog processen att skapa en bandspelare ganska lång tid. Så, för första gången dök bandspelaren upp bara 40 år efter att det första försöket att spela in ljud gjordes . Det allra första försöket att uppfinna själva enheten ägde rum i mitten av 1800 -talet, nämligen 1857. Det gjordes av L. Scott.

Vid den tiden skapade uppfinnaren den så kallade fonografen. Med den här enheten skapades ett synligt ljudschema, men det bör noteras att det inte reproducerades . Nålen på denna enhet uppfattade ljudvibrationer, och därför visades värdena på en speciell cylinder i form av en krökt linje.

Bild
Bild
Bild
Bild

Nästa viktigaste datum i historien är 1877 . Fonografen skapades i år. Med den här enheten kan ljud spelas in och spelas upp. Om vi pratar om utformningen av fonografen är det viktigt att notera att dess grund var en momentaxel, som var insvept i folie och täckt med vax. En nål passerade längs axelns yta, samtidigt som man skapade speciella spår, och även i detta ögonblick hördes ett ljud utanför. Fonografen varade dock inte länge, eftersom dess design inte var tillräckligt pålitlig.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tio år senare, 1887, uppfanns grammofonen, vars enhet var mycket lik en fonograf . Nålen passerade dock inte över en specialiserad momentaxel, utan över en rund celluloidplatta.

Bild
Bild
Bild
Bild

Alla dessa händelser blev förutsättningarna för att spela in och spela ut bandspelaren som vi känner den idag. Forskare från hela världen arbetade med uppfinningen av enheten . Men ofta tack vare deras ansträngningar dök andra enheter upp, som kallades och fungerade annorlunda.

Om vi pratar om det omedelbara datumet för bandinspelarens uppfinning, så inträffade denna historiskt viktiga händelse den 10 december 1898.

Bild
Bild

Vem uppfann?

Fördelen med att skapa bandspelaren tillhör den danska specialisten Voldemar Poulsen. Faktiskt, i motsats till vad många tror, denna enhet uppfanns inte avsiktligt, utan av misstag . Saken är att Voldemar Poulsen ville spela ett skämt på sin vän och spela in ett eko på enheten. Han lyckades väcka sin idé till liv, samtidigt som han uppfann en bandspelare.

Så, Voldemar Poulsen recenserade Smiths publikation i The Electrical World . Men han modifierade något av Smiths idéer. För att skapa enheten tog han bomullstråd, stålspån och metalltråd. Vid den tiden kallade ingenjören sin uppfinning för en telegraf. Han blev förfader till den moderna bandspelaren.

Med tiden har denna enhet ändrats. År 1925 spelades ljud in på enheten med hjälp av en elektrisk mikrofon, kompakt i storlek.

Bild
Bild
Bild
Bild

Forskare började lägga fram en mängd olika idéer:

  • använda förspänningsström för att förbättra ljudkvaliteten;
  • ersättning av ståltejp med papper eller plast, men metallbelagd analog;
  • användning av ringformade inspelningshuvuden.

Således var ett stort antal specialister inblandade i skapandet av enheten: Pfleumer, Schüller, Karmas och andra.

Bild
Bild

Egenskaper hos föregångare

Bandinspelarens uppfinning hände inte direkt. Flera prototyper föregick det moderna arrangemanget.

Telegraf

Telegrafen är den första bandspelaren i historien. Telegrafens konstruktion (nu känd som bandspelaren) bestod av en tråd och en cylinder. I det här fallet lindades tråden runt cylindern. Själva cylindern utförde cirkulära rörelser som ett urverk . Man bör också komma ihåg att i stället för en vanlig tråd använde Voldemar Poulsen en pianosträng.

Det är uppenbart att en sådan mekanism hade ett antal nackdelar . Så det var ganska omfattande och krävde också en ganska stor mängd tråd för sitt arbete, eftersom själva förbrukningen var enorm. Till exempel kan vi ge följande siffror: för att spela in 20 sekunders ljud var det nödvändigt att spendera cirka 50 meter pianosträngar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Den oavsiktliga uppfinningen av Voldemar Poulsen från Danmark gjorde ett stänk över hela världen . Denna uppfinning har fått prestigefyllda utmärkelser och grandprix vid internationella tävlingar. Efter att forskarens arbete fick stor publicitet började han förbättra sitt "hjärnskap". Poulsen uppfann en modell bestående av spolar och tunn tejp. Denna design visade sig vara mycket mer effektiv och påminner mer om moderna bandspelare.

Bild
Bild

Shorinofon

Denna enhet skapades av vår landsmann och namngavs efter honom. Shorinophone släpptes 1931.

Denna enhet kan klassificeras som bärbara enheter . För att spela in eller spela upp ljud måste du sätta in en bandkassett i den. Denna tejp måste slingas tillbaka. Inspelningsprocessen sker tack vare ett speciellt element - den så kallade skäraren. Den utför vibrationsrörelser och applicerar ett ljudspår på celluloiden.

Om vi pratar om de numeriska egenskaperna hos denna enhet kan vi notera det faktum att cirka 4 timmars ljud kan spelas in på en film, vars längd är 150 meter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vilka var de första bandspelarna?

Utvecklingen av bandteknik fortsätter till denna dag. Så, rulle- och kassettanordningar ersattes av digitala enheter. De allra första modellerna av bandspelare presenteras nedan.

Rulle-till-rulle

Denna enhet fungerar tack vare en speciell magnettejp. Man bör komma ihåg att denna tejp är lindad på spolar, som kan vara tillverkade av både metall och plast. På vanligt språk kallas dessa spolar ofta spolar.

Under sovjettiden fanns det flera klasser och kategorier av sådana enheter . Till exempel, för professionell ljudinspelning i en studio, användes stora enheter. De tillät dig att spela in ljud med en ganska hög kvalitet. Samtidigt fanns det också mer kompakta modeller som är lämpliga för hemmabruk eller personligt bruk.

Bild
Bild
Bild
Bild

Den viktigaste positiva egenskapen för dessa enheter är den höga kvaliteten på ljudinspelning och återgivning. Samtidigt var det inte nödvändigt att använda ytterligare tekniska enheter eller ha djup specialistkunskap.

Bland alla rulle-till-rulle bandspelare står multitrack-enheter isär . Antalet spår i sådana enheter i minsta konfiguration är 8 stycken.

Bild
Bild
Bild
Bild

Kassett

Kassettinspelare kom fram när ingenjörer ständigt arbetade med att förbättra magnetbandets funktion. Så någon gång uppstod tanken på att kombinera flera rullar med tejp till en enda kropp, som fick namnet "kassett". Kassettbandspelare gick i massproduktion på 60 -talet av XX -talet . Philips var pionjären inom detta område.

När du spelar inspelat ljud med en kassettinspelare kan du märka mycket brus. Denna nackdel (i jämförelse med anordningar av spole) kan förklaras av att trådhastigheten är ganska låg. Dessutom är magnetbandets struktur mycket heterogen.

För att eliminera denna nackdel användes speciella system för att undertrycka oönskat buller

Bild
Bild
Bild
Bild

Bärbar

Denna typ av bandspelare har blivit utbredd på grund av dess kompakta storlek och funktionella mättnad. Sådana enheter användes som röstinspelare (till exempel av journalister under intervjuer), liksom för musikinspelning på plats och några andra syften.

Således, även i början av utvecklingen av ljudinspelningsteknik, nämligen bandspelare, fanns det flera sorter av sådana enheter . Denna sort beror på att de är utformade för olika ändamål. Dessutom är några av modellerna förbättrade versioner av tidigare släppta enheter.

Bild
Bild

Modern teknikutveckling

För närvarande är den mest populära och utbredda typen av bandspelare Digital Audio Tape och Digital Compacy Cassette. Funktionen för dessa enheter är baserad på signalkodning. Den konverteras till digital binär kod. Via dessa enheter kan du utföra högkvalitativ flerkanalsinspelning och ljudåtergivning utan slumpmässig störning.

Trots teknikens utveckling kan du dock hitta band-till-rulle-bandspelare. Till exempel kan dessa enheter användas i inspelningsstudior. Samtidigt tas multitrackbandspelare för professionellt bruk. De låter dig spela in enskilda ljud, ändra deras konfiguration (till exempel volym). Hemma kan konventionella kassettenheter användas, som nådde sin topp under sovjettiden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Således kan vi dra slutsatsen att historien om skapandet, utvecklingen och transformeringen av bandspelaren är ganska lång och intressant. En välkänd hushållsapparat har gått igenom ett stort antal steg i utvecklingen innan den blev en populär massprodukt.

Rekommenderad: