"Aquastop" För Diskmaskinen: Hur Fungerar Inloppsslangen Med "aquastop"? Hur Kontrollerar Man Ventilen? Vad Det är? Dess Funktion

Innehållsförteckning:

Video: "Aquastop" För Diskmaskinen: Hur Fungerar Inloppsslangen Med "aquastop"? Hur Kontrollerar Man Ventilen? Vad Det är? Dess Funktion

Video:
Video: Aquastop 2024, Maj
"Aquastop" För Diskmaskinen: Hur Fungerar Inloppsslangen Med "aquastop"? Hur Kontrollerar Man Ventilen? Vad Det är? Dess Funktion
"Aquastop" För Diskmaskinen: Hur Fungerar Inloppsslangen Med "aquastop"? Hur Kontrollerar Man Ventilen? Vad Det är? Dess Funktion
Anonim

Ibland i butiker erbjuder konsulter att köpa en diskmaskin med en Aquastop -slang, men ofta förstår de själva inte riktigt vad det är och vad det är till för - de sätter in en fras bara för att locka kundernas uppmärksamhet.

I artikeln hjälper vi dig att ta reda på vad Aquastop -skyddssystemet är, varför det behövs, hur du ansluter och kontrollerar stoppslangen, om den kan förlängas . Att veta hur läcksäkerhetssystemet fungerar hjälper dig att använda din diskmaskin korrekt.

Bild
Bild

Vad är det och hur fungerar det?

Aquastop -skyddssystemet installeras inte på diskmaskiner av misstag. Detta är en vanlig slang i ett speciellt hölje, inuti vilken det finns en ventil som utlöses vid olyckor i vattentillförselsystemet eller vattentrycksfall och därmed sparar utrustningen från stress och haverier.

Många föreställer sig inte ens att utan en skyddsmekanism i form av "Aquastop" kan en diskmaskin misslyckas från en vattenhammare - en plötslig ökning av trycket i vattenförsörjningsnätet, vilket händer ganska ofta.

Detta fixar sensorn som finns i strukturen.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Enheten ger också skydd mot läckage eller sprickor i anslutningsslangen, förhindrar vattenläckage och sparar bostadsutrymme och lägenhet underifrån från översvämningar. Så utan "Aquastop", vars funktioner är viktiga och nödvändiga, är det bättre att inte köpa diskmaskindesign.

Men moderna modeller av diskmaskiner har nästan alla ett sådant skyddssystem. Förutom Aquastop -inloppsslangen levererar tillverkarna utrustningen med en specialpall med en elektromekanisk anordning. Låt oss bekanta sig med dess funktionsprincip:

  • när en läcka plötsligt dyker upp, kommer vattnet in i sumpen, och det fylls snabbt;
  • under påverkan av vatten dyker en kontrollflottör (som ligger inuti pallen) upp, vilket höjer spaken;
  • spaken stänger den elektriska kretsen (reagerar när det finns mer än 200 ml vatten i sumpen - gränsen för den tillåtna nivån bryts), vilket får ventilen att stänga av vattnet.
Bild
Bild
Bild
Bild

Således fungerade Aquastop -skyddet: diskmaskinen slutade fungera för sin egen och ägarnas säkerhet. Vad händer med vattnet som enheten lyckades ladda ner före läckan? Den går automatiskt in i avloppsröret.

Det visar sig att det finns ett externt (för inloppsslangen) och ett internt Aquastop -skyddssystem

För en slang finns det flera typer av skydd - tillverkare säkerställer effektiviteten hos denna design på olika sätt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Översikt över arter

Varje typ av skydd för "Aquastop" -systemet har sina egna egenskaper när det gäller design, fördelar och nackdelar vid användning. Låt oss överväga dem i detalj.

Bild
Bild
Bild
Bild

Mekanisk

Denna typ finns inte längre ofta på moderna diskmaskinmodeller, men på vissa äldre versioner finns ett mekaniskt skydd "Aquastop". Den består av en ventil och en speciell fjäder - mekanismen är känslig för förändringar i vattenröret.

När parametrarna ändras (vid läckage, vattenslag, sprängning och så vidare) låser fjädern omedelbart ventilmekanismen och slutar flöda. Men det mekaniska skyddet är inte så känsligt för små läckor.

Hon svarar inte på grävning, och detta är också fullt av konsekvenser.

Bild
Bild
Bild
Bild

Absorberande

Absorberande skydd är mer tillförlitligt än mekaniskt skydd. Den är baserad på en kolv med en ventil, en fjädermekanism och en behållare med en speciell komponent - en absorbent. Reagerar på alla läckor, även en mindre, fungerar så här:

  • vatten från slangen kommer in i tanken;
  • absorbenten absorberar omedelbart fukt och expanderar;
  • som ett resultat stängs ventilmekanismen under fjäderns tryck med kolven.

Nackdelen med denna typ är att ventilen inte kan återanvändas: den våta absorbenten förvandlas till en fast bas, vilket gör att ventilen blockeras. Han och slangen blir oanvändbara. I grund och botten är det ett engångsförsvarssystem.

Det måste bytas ut efter att det har utlösts.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Elektromekanisk

Det fungerar på nästan samma sätt som den absorberande typen av skydd. Den enda skillnaden är att absorbentens roll i detta system tillhör magnetventilen (ibland finns det 2 ventiler i systemet samtidigt). Experter tillskriver denna typ av skydd till de mest pålitliga Aquastop -enheterna.

Både elektromekaniska och absorberande typer skyddar diskmaskinen med 99% (av 1000, endast i 8 fall kanske skyddet inte fungerar), vilket inte kan sägas om den mekaniska formen. " Aquastop" med en mekanisk ventil skyddar med 85% (av 1000, i 174 fall kan läckage uppstå på grund av att systemet inte svarar).

Bild
Bild
Bild
Bild

Förbindelse

Vi kommer att berätta hur du ansluter en diskmaskin till Aquastop eller byter ut den gamla skyddsslangen mot en ny. Du kan göra detta själv med rätt verktyg till hands.

  1. Det är nödvändigt att stänga av vattnet: antingen är vattentillförseln till bostaden helt avstängd, eller bara kranen som du behöver ansluta utrustningen till (vanligtvis i moderna förhållanden tillhandahålls alltid sådan reparation).
  2. Om diskmaskinen redan var i drift, och vi pratar om byte av slangen, måste du skruva loss det gamla elementet.
  3. Skruva på den nya slangen (när du köper ett nytt prov, ta hänsyn till alla dimensioner och typ av tråd). Det är bättre att byta ut det utan en adapter, som man säger, byta en slang till en slang - det här är mer pålitligt, ytterligare anslutningselement kan försvaga vattentillförseln.
  4. För att säkerställa anslutningens täthet och skydd mot mekanisk påkänning är kopplingen mellan Aquastop -slangen och vattenröret isolerad med en speciell tejp.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Låt oss nu överväga alternativet när maskinen inte har ett Aquastop -system. Sedan köps slangen separat och installeras separat.

  1. Det första steget är att koppla bort diskmaskinen från strömförsörjningen och vattentillförseln.
  2. Koppla sedan bort vattentillförselslangen till enheten. Kontrollera det under vägen och byt vid behov ut gummitätningarna, rengör och skölj de grova filtren.
  3. Installera sensorn på kranen som fyller maskinen med vatten, så att den "ser" moturs.
  4. En påfyllningsslang är ansluten till Aquastop -enheten.
  5. Kontrollera inloppsslangen, slå på vattnet i smyg och se till att allt fungerar.

Anslutningarnas täthet måste kontrolleras; utan detta tas utrustningen inte i drift. Under kontrollen, om du märker även några droppar vatten på anslutningselementen, är detta redan en stoppsignal.

Korrekt installation är ännu inte en indikator, en kontroll av skyddsslangens täthet är obligatorisk.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur kontrollerar jag?

Låt oss försöka ta reda på hur Aquastop -skyddssystemet fungerar. Om diskmaskinen inte vill slå på och samla vatten på något sätt, "pumpade inte enheten upp" och blockerade enhetens funktion. En felkod kan visas på displayen som indikerar att Aquastop har utlösts.

Om maskinen "inte slår ut" koden och vattnet inte rinner, gör följande:

  • stäng av kranen till vattentillförseln;
  • skruva loss Aquastop -slangen;
  • titta in i slangen: ventilen är kanske för "fast" på muttern, och det finns inget mellanrum för vattnet - skyddssystemet misslyckades.

När du stoppar diskmaskinen, titta in i brickan för att hitta orsaken till avstängningen och se till att det är stopp-vattenslangen. För att göra detta, skruva loss maskinens nedre frontpanel, använd en ficklampa för att undersöka situationen. Vi såg fukt i pallen - skyddet fungerade, vilket innebär att nu måste vi börja byta ut det.

Det bör klargöras att den mekaniska typen av "Aquastop" inte ändras, i det här fallet behöver du bara komprimera fjädern (tills du hör ett klick) och sedan sätta igång mekanismen.

Bild
Bild

Många tecken kan indikera ett systemfel. Låt oss stanna vid några av de vanligaste signalerna.

  • Vatten läcker från diskmaskinen eller läcker långsamt ut - det är dags att kontrollera Aquastop -skyddet, vilket innebär att det inte klarar och inte blockerar läckan. Tja, det är dags att kontrollera slangen, reparera den, men troligtvis måste den bytas ut mot en ny.
  • Och vad ska jag göra när Aquastop blockerar vattenflödet in i enheten, men när det stängs av finns det inget vatten runt maskinen, det vill säga det finns inga läckor? Bli inte förvånad, det händer också. I det här fallet är det möjligt att problemet ligger i flottören eller i en annan enhet som ansvarar för att mäta vattennivån.

Varje signal är en anledning att kontrollera systemet. De kontrolleras inte bara efter installationen av slangen, utan också under drift. Det är bättre att förhindra felet själv än att inse att Aquastop inte fungerade vid rätt tidpunkt.

I allmänhet är detta läcksäkringssystem ganska effektivt, och experter rekommenderar att du installerar det på diskmaskiner och tvättmaskiner. Det är inte svårt att installera och kontrollera det - det kräver inte djup teknisk kunskap, utan bara 15-20 minuters tid för att klara det.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Kan slangen förlängas?

Många känner till situationen när diskmaskinen måste flyttas till en annan plats, och inloppsslangens längd för att ansluta till vattentillförseln räcker inte. Det är bra när du har en förlängningssladd i form av en speciell hylsa till hands. Varom icke?

Sedan förlänger vi den befintliga slangen. Du måste agera så här:

  • ställ in hur mycket som saknas till önskad längd;
  • köp nödvändiga centimeter av slangen för direktanslutning enligt principen "hona-hona";
  • köp omedelbart en kontakt (adapter) med en tråd för anslutning enligt principen om "pappa-pappa" och önskad storlek;
  • när du kommer hem, koppla bort arbetsslangen från kranen och anslut den till den nya slangen med en speciell adapter;
  • anslut den förlängda slangen till kranen och installera diskmaskinen var du än behöver den.

Observera att inloppsslangen inte får vara spänd, annars kan den brista när enheten vibrerar. Konsekvenserna av en sådan nödsituation är ganska uppenbara, särskilt om ingen just nu är hemma.

Rekommenderad: