Hur Kontrollerar Jag En LED -remsa? Testar Med En Multimeter För Användbarhet. Hur Ringer Man En Diodremsa Med En Testare? Hur Mäter Man Dess Kraft?

Innehållsförteckning:

Video: Hur Kontrollerar Jag En LED -remsa? Testar Med En Multimeter För Användbarhet. Hur Ringer Man En Diodremsa Med En Testare? Hur Mäter Man Dess Kraft?

Video: Hur Kontrollerar Jag En LED -remsa? Testar Med En Multimeter För Användbarhet. Hur Ringer Man En Diodremsa Med En Testare? Hur Mäter Man Dess Kraft?
Video: How to test LEDs using a cheap digital multimeter (Cylindrical, SMD LED) 2024, April
Hur Kontrollerar Jag En LED -remsa? Testar Med En Multimeter För Användbarhet. Hur Ringer Man En Diodremsa Med En Testare? Hur Mäter Man Dess Kraft?
Hur Kontrollerar Jag En LED -remsa? Testar Med En Multimeter För Användbarhet. Hur Ringer Man En Diodremsa Med En Testare? Hur Mäter Man Dess Kraft?
Anonim

Under de senaste åren har LED -remsor vunnit enorm popularitet . Men som många andra saker tenderar de att gå sönder. Dessutom är det inte alltid möjligt att direkt förstå om det fungerar eller inte. Det finns flera metoder för att bedöma hälsa.

Bild
Bild
Bild
Bild

Funktionskontroll

LED -remsan är den mest praktiska och populära bakgrundsbelysningen i världen . Men det kan hända att det inte tänds efter att det har anslutits till nätverket. Och det är omöjligt att säga direkt om bandet i sig är felaktigt, eller om problemet är något annat. Du kan kontrollera detta hemma med dina egna händer.

Om tejpen går direkt från uttaget är det första steget att försöka ansluta den till en alternativ strömkälla . Det enklaste är antingen ett annat uttag eller ett batteri. Dessutom är det bättre att ta batteriet från fjärrkontrollen eller annan enhet, det viktigaste är att det fungerar. Därefter måste ändarna på diodbandet anslutas till plus och minus. Om det tänds efter sådana åtgärder är problemet inte i bandet, utan i den nuvarande källan.

Om det finns strömförsörjning blir det lite svårare att kontrollera bandet. Det mest lämpliga sättet är att använda en testare eller, med andra ord, en multimeter . Det är en enhet som kan mäta spänning och ström.

Kontrollen måste börja med strömförsörjningen. Ledningarna är anslutna till testarens specialkontakter och de andra ändarna till strömförsörjningen. Den har beteckningarna "+ V" och "-V". Minus kan också kallas "COM ". Sedan tittar vi på multimeterskärmen och kontrollerar dess avläsningar med den nödvändiga spänningen.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Avvikelser från normen kan ligga inom 10%, men om spänningen är mycket mindre är strömförsörjningen felaktig.

En multimeter är en mycket praktisk sak, men inte alla har det . Felet kan också fastställas med indirekta tecken. Som regel är detta externa indikatorer. Till exempel, när du slår på LED -remsan på strömförsörjningen, ska en speciell lampa tändas, och den ska själv göra karakteristiska ljud. Om detta inte händer är risken stor att felet finns i enheten. Men på sådana grunder är det omöjligt att säga säkert, så du måste antingen använda en testare eller kontakta proffsen.

Om strömförsörjningen fungerar, bör du börja kontrollera ledningarna och dioderna. Vanligtvis, Trasiga ledningar är vanliga på långa exemplar . Därför måste du börja kontrollera med dem.

För detta har multimetern ett speciellt uppringningsläge . När du har slagit på den med sonderna måste du ta tag i den öppna delen av tråden och se spänningen på den. Tyvärr är detta inte alltid möjligt, så du kan använda en annan metod. På de flesta band kan du se kopparkontakter som är placerade mellan dioderna. Ström flyter också genom dem, så trådarnas prestanda kan kontrolleras utan problem.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Dessutom är det absolut nödvändigt att "ringa ut" de platser där tråden är ansluten till något. Dessa kan vara lödpunkter eller kontakter.

Isåfall, när alla ovanstående element är i god ordning kan du fortsätta med att kontrollera dioderna . Vissa typer av bakgrundsbelysning är gjorda av glödlampor som är seriekopplade, så även om en diod går sönder fungerar inte hela tejpen. Multimetern har en separat funktion för detta test. I de flesta fall kallas det det - diodtest. Efter att du har aktiverat det här läget måste du vidröra sonderna på benen eller kontakterna på lysdioden. Dess användbarhet kan bedömas om den fattade eld. Denna åtgärd måste utföras med varje glödlampa.

Ibland, på grund av olika omständigheter, är det mycket svårt att bestämma glöd . Därför är det tillräckligt för att göra det lättare för dig själv att se glödet från bara en diod, sedan titta på data på resultattavlan och för framtida glödlampor att jämföra deras spänning med detta värde.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur mäter man kraft?

Med en multimeter kan du inte bara bestämma nedbrytningen utan också mäta LED -remsans effekt. Detta är nödvändigt för att välja rätt strömförsörjning. Om du väljer en kopia som är för svag lyser tejpen svagt, och om den är för stark kan den brinna ut, eller dess livslängd kommer att minskas märkbart.

Du kan också mäta kraft hemma. För att göra detta måste du använda effektformeln: multiplicera strömmen med spänningen. Innan dess bör data erhållas från mätningar.

Det är inte lätt att göra mätningar korrekt . Om du tittar på spänningen och strömstyrkan i två sektioner av tråden och beräknar den kan du bara få ett teoretiskt värde. I praktiken finns det förluster som måste beaktas.

Detta kräver en trådspole. Den första mätningen måste göras på en tråd på 5 m. Spänningen måste mätas både från början och från slutet. Därefter måste data skrivas.

Samma operation bör utföras med en trådlängd på 1 m och 0,5 m . Och alla erhållna resultat bör också registreras och presenteras i form av en tabell.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Sedan går vi vidare till analysen av de resulterande posterna . På dem kan du se att det fanns spänningsförluster på flera volt på 5 m -tråden, och det fanns nästan ingen av dem på kortare exemplar.

Nu multiplicerar vi spänningsvärdet i början av tråden med strömstyrkan, medan vi gör detta för var och en av mätningarna . Du kan se att den mest stabila av dem är en tråd 1 m lång: den överhettas inte och har nästan inga spänningsförluster. Strömmen i detta avsnitt kommer att tas som kraften för hela bandet, men används endast för en meter.

Nu när du känner till detta värde kan du bestämma hur mycket ström hela bandet kräver. Det räcker att multiplicera effekten per 1 m med hela längden på bakgrundsbelysningen. För tydlighetens skull kan du beräkna detta för en tomt på 5 m. Som du kan se, det erhållna värdet blir högre än det som erhölls från mätningen "i pannan ".

Bild
Bild
Bild
Bild

Det är mycket viktigt att utföra denna operation om LED -remsans längd är mycket mer än 5 m. Skillnaden mellan avläsningarna av den teoretiska och fysiska effekten blir mycket stor.

Rekommendationer

Så här är några tips som du kan tillämpa när du identifierar fel och mäter bandets effekt

  • Vid kontroll av LED -remsan måste den kopplas bort från spänningskällan.
  • Innan du bestämmer vilken effekt som krävs för bandet, rekommenderas det att titta på dess pass. Det finns en beskrivning där detta värde kan skrivas.
  • Om du behöver ansluta bandet till en strömkälla, men det finns inget sätt att göra detta med ett uttag, använd sedan vanliga batterier. Men ibland är dess kraft inte tillräckligt, särskilt ofta med långa bakgrundsbelysning. Du kan hantera detta problem med ett batterilager. Den består av flera sammankopplade strömkällor som har gemensamma kontakter i metalldelar.
  • Om standardstilarna är för tjocka eller för stora för att passa in i små luckor kan du eftermontera dem med nålar. Det räcker bara att binda dem till sonderna, till exempel med hjälp av tejp.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det är enkelt att kontrollera LED -remsan hemma. Det räcker bara att ha en speciell enhet och några färdigheter i användningen. Med dess hjälp kan du också mäta LED -remsans effekt.

Rekommenderad: