Halvt överlappsgångjärn: Skillnader Mellan överhängs- Och Halvöverlagringsgångjärn, Gångjärn Med Dörrstängare Och Andra Modeller För Möbler

Innehållsförteckning:

Video: Halvt överlappsgångjärn: Skillnader Mellan överhängs- Och Halvöverlagringsgångjärn, Gångjärn Med Dörrstängare Och Andra Modeller För Möbler

Video: Halvt överlappsgångjärn: Skillnader Mellan överhängs- Och Halvöverlagringsgångjärn, Gångjärn Med Dörrstängare Och Andra Modeller För Möbler
Video: All the main Blum hinge types explained! 2024, Maj
Halvt överlappsgångjärn: Skillnader Mellan överhängs- Och Halvöverlagringsgångjärn, Gångjärn Med Dörrstängare Och Andra Modeller För Möbler
Halvt överlappsgångjärn: Skillnader Mellan överhängs- Och Halvöverlagringsgångjärn, Gångjärn Med Dörrstängare Och Andra Modeller För Möbler
Anonim

Möbelgångjärn är ett viktigt element i nästan alla möbler och dörrdesigner. Användarvänligheten och funktionalitetsnivån beror på dessa detaljer. Idag ska vi titta på vad ett halvt överläggsgångjärn är och hur man installerar det.

Bild
Bild
Bild
Bild

Funktioner och syfte

Konstruktion gångjärn är speciella mekanismer som i regel är fastsatta på den främre delen. De låter dig smidigt öppna och stänga olika mönster. För närvarande finns det ett stort antal sorter av sådana element, men de mest populära alternativen är overhead- och semi-overhead-typer.

Modeller med halvöverlappande gångjärn har utseendet på en fyra gångjärnsstruktur. De används oftast vid tillverkning av garderober med gångjärnsdörrar. Dessa prover kännetecknas av en speciell styrka och tillförlitlighet.

Bild
Bild

Modellerna kan enkelt installeras på både stora och små strukturer.

Det halvt applicerade gångjärnet är utrustat med speciella axelhandtag med en betydande böjning . På grund av denna struktur kommer dörrarna i öppet tillstånd att dölja bara hälften av väggen, därför rekommenderas det att använda dem främst för golv. Deras vinkel är densamma som för vanliga ytmonterade modeller, 110 grader. Semi-overhead-sorter kommer att vara det bästa alternativet för montering och installation av strukturer utrustade med intilliggande dörrar (köksapparater bestående av flera sektioner, tredörrars skåp).

Bild
Bild

Jämförelse med overheadmodeller

Overheadmodeller skiljer sig från semi-overlay-prover främst genom att de efter installationen helt täcker ändytan (det andra alternativet täcker bara hälften av väggens ändyta). Skillnaden mellan dessa gångjärn ligger i det faktum att halvapplicerade modeller tillverkas med en axelspak som har en stor böjning . Det är dessa designfunktioner som gör att de bara kan täcka en del av änden.

Bild
Bild

Olika sorter

Idag kommer kunderna i specialaffärer att kunna se en mängd olika halvöverhängande gångjärn. Beroende på sättet att fästa de enskilda elementen i delen, är de indelade i flera typer.

Nyckelhål . Dessa beslag kallas ofta "nyckelhål". Sådana gångjärn består av två huvudkomponenter: en kopp med ett knä och en monteringsanfallare. När sådana prover görs passeras båda delarna helt enkelt genom varandra och ansluts genom en slinga.

Bild
Bild

Slide-on . Denna hårdvara anses vara ett traditionellt alternativ. Båda delarna glider in i varandra. De är fixerade med en pålitlig skruv, på grund av vilken de också utför justeringen.

Bild
Bild

Clip-on . Delar av delen snäpper ihop. Fästskruven används således inte vid tillverkningen.

Bild
Bild

I butiker kan du hitta speciella modeller med en dörrstängare . En sådan ytterligare mekanism kan installeras direkt i själva gångjärnet eller monteras separat. Dessa sorter utför en amorteringsfunktion.

Bild
Bild

De ger maximal smidig öppning och stängning av dörrar.

Och även de halvapplicerade gångjärnen kan skilja sig från varandra beroende på skålens storlek . De vanligaste alternativen är prover med måtten 26 och 35 millimeter. Men idag tillverkar många tillverkare produkter med andra värden.

Bild
Bild

Installation

För att göra möbelkonstruktioner så tillförlitliga och hållbara som möjligt bör särskild uppmärksamhet ägnas åt deras montering

  1. Först måste du göra markeringen . De nödvändiga märkena appliceras på möbeldörren, där urtagningen för gångjärnskålen kommer att borras. Markera separat den plats som kommer att vara mitten av hålet.
  2. Besluta i förväg om antalet slingor . Det beror direkt på måtten på själva fasaden, liksom på produktens totala vikt. I det här fallet är det i alla fall nödvändigt att dra tillbaka en liten plats från ventilkanten (cirka 7-10 centimeter). Det är nödvändigt att gå lite tillbaka från sidan av ytan med 2-3 cm. Om du installerar flera öglor samtidigt på en produkt med en höjd av mer än 100 cm, kom ihåg att avståndet mellan dem ska vara cirka 45 -50 centimeter.
  3. Därefter borras hål för gångjärnsskålen enligt markeringarna . Det är bättre att bilda spår med en speciell Forstner -borr. Användningen av en vässlipad skärare undviker att det bildas ett stort antal flisor och mindre skador. Det är bättre att lägga fönstret på en plan, slät yta.
  4. Det ungefärliga djupet på utgrävningen bör vara cirka 1, 2–1, 3 centimeter . Om du gör hålet djupare finns risk för skador och deformation av möbelns ytterfasad. Borrning rekommenderas strikt vertikalt. Annars kan verktyget under drift allvarligt skada möbelproduktens yta.
  5. Efter att ha borrat hålen kan du börja installera själva gångjärnen . Och de kommer också att behöva justeras väl så att dörrarna hänger jämnt i framtiden. Det är bättre att fixa sin position med en nivå eller en speciell linjal. Kom ihåg att varje element ska pressas så hårt som möjligt mot fasadens yta. När öglan är jämnt fixerad på strukturen måste du göra märken för skruvarna med en enkel penna. I slutet fixeras de med en skruvmejsel, samtidigt som de styr gångjärnens läge.

Rekommenderad: