Parametriska Möbler (51 Bilder): Ritningar Av Modeller Från Plywood För CNC, Andra Tillverkningsnyanser, Möbler I Interiören

Innehållsförteckning:

Video: Parametriska Möbler (51 Bilder): Ritningar Av Modeller Från Plywood För CNC, Andra Tillverkningsnyanser, Möbler I Interiören

Video: Parametriska Möbler (51 Bilder): Ritningar Av Modeller Från Plywood För CNC, Andra Tillverkningsnyanser, Möbler I Interiören
Video: Мало кто знает об этой функции ДРЕЛИ !!! 2024, April
Parametriska Möbler (51 Bilder): Ritningar Av Modeller Från Plywood För CNC, Andra Tillverkningsnyanser, Möbler I Interiören
Parametriska Möbler (51 Bilder): Ritningar Av Modeller Från Plywood För CNC, Andra Tillverkningsnyanser, Möbler I Interiören
Anonim

Parametriska möbler har fantastiska och perfekta former, som om de var gjorda för science fiction -filmer. Fram till nyligen hade dess skapande varit omöjligt. Parametricism uppstod i början av 2000 -talet som en riktning inom arkitektur och design, förlita sig på hjälp av nya datorprogram. I vårt land tillämpas denna term på alla manifestationer av beräknad design. Parametriska möbler representeras av små arkitektoniska objekt skapade med metoden för tredimensionell modellering.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Möbler, som en nedskalad modell av avantgarde urbana arkitektoniska strukturer, började plötsligt bli populär, men främst hos utländska konsumenter. Det används för att dekorera trädgårdar och parker, för att skapa modern inredning.

Möblerna representeras av ganska funktionella föremål. Visserligen kan de knappast kallas rationella eller praktiska, men de kan inte förnekas i perfektion och originalitet.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Idag är skapandet av parametriska möbler från plywood och andra trämaterial förknippat med ekodesign . För denna riktning är det viktigt att spara en naturresurs, och modeller som använder beräkningsdesign kan hämtas praktiskt taget från plywoodproduktionsavfall. De uppfyller också andra krav för ekologisk design: de är naturliga, lakoniska, lätta, för deras skapande använder de de mest enkla materialen, och de ser fantastiska ut samtidigt.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Sådana möbler är skapade av en uppsättning figurerade utskurna plywoodelement, fästa ihop med hjälp av ståltrådar eller starka tunna stavar . Som ett resultat blir produkten som en puffkaka. Sådana modeller tillhör avantgardetrenden, de liknar konstobjekt med oregelbundna, smidigt flödande geometriska former. Varje möbel har sitt eget exklusiva utseende, som på distans kan likna djur eller vara helt abstrakt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Modern datorteknik gör det möjligt att beräkna och se det framtida konstobjektet på monitorn omgiven av interiören, i vilket dess ytterligare integration planeras.

Den monterade strukturen är ganska stabil, funktionell, ergonomisk, stark och hållbar. Några av dess delar kan enkelt bytas ut om det går sönder.

Parametriska möbler har ett brett spektrum av applikationer:

  • gator, trädgårdar och parker;
  • kontor, lekplatser;
  • privata hus och lägenheter;
  • restauranger, köpcentrum;
  • klubbar och konserthus.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Konstföremålens ovanliga skönhet fascinerar och lockar. Men de har också negativa sidor:

  • inte varje interiör kan acceptera avantgarde-möbler;
  • för att skapa det krävs CNC -maskiner, vilket innebär att arbetet inte kan utföras privat;
  • kostnaden för varje modell är ganska hög.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Material (redigera)

För att skapa parametriska möbler använder designers olika typer av material: trä, MDF, laminerad spånskiva, metall, plexiglas, plast, läder. Men det mest populära alternativet är alltid plywood. Det är lätt, miljövänligt, naturligt . Den är gjord av björk, tall, gran och många andra trädslag.

Bild
Bild
Bild
Bild

Se vad utseende kan skapas med enkelt och diskret material

Laminerad spånskiva skiljer sig inte åt särskilt styrka, ljusstrukturer är gjorda av det. För ovanliga modeller används finfördelade fraktionsplattor (MDF) oftare.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Fantastiskt vackra möbler kan visa sig från massivt trä eller delvis bearbetade stockar … Den kombinerar ovanliga geometriska former med träets varma naturliga energi.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Trä är i perfekt harmoni med andra material . Uppsättningar av träplattor i kombination med lädermöbler ser oemotståndliga ut.

Sådana modeller är imponerande och finns kvar i minnet länge.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fortsätter temat lädermöbler i en parametrisk stil föreslår vi att du utvärderar presentabla kontorsstolar på en träbotten och en mjuk, mysig schäslong gjord av ett överflöd av läderdynor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Avantgardistiska skulpturala möbler tillverkad av konststen baserat på akryl- och polyesterhartser ser fantastiskt ut.

Bild
Bild
Bild
Bild

Designers väljer ofta att skapa sina fantastiska parametriska objekt metall använda den i form av stavar, tråd eller till och med mynt.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

För arrangemang av ljusa luftiga interiörer med mjuka vågböjningar används den plexiglas … Ibland används en metall- eller plastbas som fungerar bra med transparenta ytor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tillverkningsteknik

Det finns ett antal datorprogram med hjälp av vilka beräkningsdesign av möbler sker. Designers bygger praktiskt taget den framtida strukturen, beräknar dess dimensioner och bestämmer utseendet.

Tack vare datorteknik och programmering av CNC -maskiner tar det från fem till tjugo dagar att skapa en modell av designmöbler.

Bild
Bild

Hela arbetsflödet kan delas in i fyra steg

  • Först och främst skapas ett designprojekt där volymerna för den framtida strukturen och dess plats i rymden uppskattas. Det omgivande perspektivet och harmonisk integration av modellen i den befintliga interiören eller i parkområdet (trädgården) beaktas. Med hjälp av ett speciellt program skapas en tredimensionell design inte bara för produkten utan också för de omgivande föremålen, vilket gör det möjligt för designern att korrekt korrigera mått och linjer för framtida möbler. Om modellen är komplex, görs dess mock-up preliminärt i en mångskalig reducerad skala.
  • I det andra steget skapar designers ritningar och diagram, beräknar allt till minsta detalj: den kommande belastningen, ritningen av elementen och deras antal, tjockleken och måtten på plywood, platsen för varje arbetsstycke. Fästelementens sammansättning, deras antal och plats för fixering i strukturen beaktas också. Målningsmaterial beräknas. Med hjälp av datorteknik sker snabbt och exakt arbete med designprojektet.
  • I den tredje etappen pågår arbete direkt med tillverkning av delar. Med hjälp av speciell teknik överförs information till CNC -maskiner på verkstäder, som omprogrammeras för att skära ämnen av framtida möbler. Elementen skärs enligt ett givet schema, som omedelbart poleras och behandlas med skyddande impregnering. Lacklager appliceras på varje detalj. Om möblerna är avsedda att placeras i en byggnad räcker det med två eller tre lager av skydd; för utomhusbruk fördubblas detta antal. De förberedda delarna är grupperade (enligt digitala markeringar) för den kommande monteringen av strukturen.
  • I det sista steget monteras strukturen för att kontrollera dess tillförlitlighet, bekvämlighet och kvalitet. Reglar, stavar, stickor och andra fästelement måste vara starka och placerade på de platser som anges på ritningarna. Varje detalj måste ta en strikt tilldelad plats. För att montera en modell kan du behöva från 5 till 50 fästelement. Om produkten klarar testet demonteras det igen för transport. Slutmontering sker på en permanent destination.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Programvaran påskyndar avsevärt och underlättar design av möbler, minskar tiden för att arbeta med ritningar, uppskattningar och utarbetande av redovisningsdokumentation. För grafisk modellering och oberoende beräkningar kan du använda något av de många programmen, till exempel följande:

  • "BAZIS-Mebelshchik";
  • "Bulk - ett möbelföretag";
  • Pro100 - enkelt och enkelt;
  • WOODY programvara för möbeldesign;
  • "Astra Möbeldesigner";
  • KitchenDraw är ett program utformat för att designa köksmöbler.
Bild
Bild
Bild
Bild

Vackra exempel

Designernas fantasi, linjernas smidighet och datorgrafikens noggrannhet gör möblerna ovanligt vackra och mystiska. När man tittar på dessa mästerverk kommer det aldrig på någon att de flesta är gjorda av vanlig budgetplywood.

Bänken som är ansluten till bordet är designad för en stor veranda med panoramafönster. Det naturliga konstruktionsmaterialet är i perfekt harmoni med skogslandskapet bakom glaset

Bild
Bild

En soffa av trä med läderinsatser skapade för en restaurang

Bild
Bild

Ett vackert färgat konstobjekt tillverkat av resterna av en möbelproduktion

Bild
Bild

En ovanlig parametrisk stol som ser ut som en konstig insekt med en enorm antenn

Bild
Bild

En uppsättning avantgarde-möbler ger mysighet i den strama stadsinredningen

Bild
Bild

Arbetsområdet är utrustat med ett spektakulärt bord och samma ovanliga dolda hyllor

Bild
Bild

Fantastiska soffbord skapade av korsande detaljer

Bild
Bild
Bild
Bild

Parametriska möbler är inte lämpliga för varje inredning, men modern stadsdesign kan räkna med det.

Rekommenderad: