Akryltätningsmedel För Trä: Sammansättning För Tätning Av Fogar Mellan Stockar, Egenskaper Hos Fogtätningsmedel För Träverk

Innehållsförteckning:

Video: Akryltätningsmedel För Trä: Sammansättning För Tätning Av Fogar Mellan Stockar, Egenskaper Hos Fogtätningsmedel För Träverk

Video: Akryltätningsmedel För Trä: Sammansättning För Tätning Av Fogar Mellan Stockar, Egenskaper Hos Fogtätningsmedel För Träverk
Video: Så här fogar du: Silikonfog 2024, Mars
Akryltätningsmedel För Trä: Sammansättning För Tätning Av Fogar Mellan Stockar, Egenskaper Hos Fogtätningsmedel För Träverk
Akryltätningsmedel För Trä: Sammansättning För Tätning Av Fogar Mellan Stockar, Egenskaper Hos Fogtätningsmedel För Träverk
Anonim

Om du börjar renovera ett rum kommer ett tätningsmedel definitivt att vara till nytta. Det används i vissa stadier av arbetet. Om du väljer en färgad fogtätning blir det ett slående dekorativt element. Det är ganska svårt att tvätta bort en sådan komposition, så du måste arbeta med den noggrant.

Särdrag

Tätningsföreningen är en tjock viskös massa i form av en polymerbaserad pasta. Tätningseffekten uppstår när föreningen härdar och lösningsmedlet avdunstar.

Bild
Bild

Medlen är indelade i 2 typer

  1. För arbete med lätt deformation. Till exempel, för att fixa dekorativa träelement, trälister i slutskedet av att lägga parketten.
  2. För sömmar. Lämplig för arbete med hög deformation, såsom spruckna ytor mellan husets timmer.
Bild
Bild
Bild
Bild

Tätningsmassor för träbeläggningar måste uppfylla kraven:

  • minskning av värmeförlust;
  • bli av med sprickor och sprickor i trä;
  • skydd mot vind och drag;
  • Åtminstone 20 års livslängd;
Bild
Bild
Bild
Bild
  • inga specialkunskaper krävs för att arbeta med dem;
  • förmågan att använda både utanför och inne i lokalerna;
  • hygien och miljövänlighet i materialet;
  • temperaturfluktuationer påverkar inte materialet på något sätt;
  • bra vidhäftning på träytor.
Bild
Bild
Bild
Bild

Det stora utbudet av tätningsmedelstillverkare kan göra det svårt att välja.

För att bestämma måste du tänka på:

  • användningsområde;
  • typer av last;
  • faktorer som påverkar den bearbetade strukturen;
  • komponenter av trätätningsmedel.
Bild
Bild
Bild
Bild

De föreslagna kompositionerna är avsedda för arbete med fönster, ramar, tak samt för inomhus- och utomhusarbete. Det finns också universella trätätningar.

Typer av tätningsmedel

Det finns olika tätningsmedel för trä som säljs: baserat på akryl, silikon samt bitumen.

Akrylbaserad träförening

Ett sådant tätningsmedel används för interiörarbete. Dess fördel är att du kan måla den behandlade ytan med den.

Slutbehandlingen utförs med lack eller akrylfärg. I produktionen finns det vattentäta och icke-vattenbeständiga tätningsmedel.

Bild
Bild

Vattentäta föreningar

Vattentäta är mer efterfrågade, eftersom de dessutom:

  • resistent mot temperaturfluktuationer;
  • bra anslutning av porösa ytor;
  • torka efter användning på en dag;
  • ånga passerar (ingen kondens bildas);
  • prisvärd;
Bild
Bild
  • lätt att använda (inga lösningsmedel eller uppvärmning behövs, du kan arbeta inomhus);
  • Hög kvalitet;
  • långsiktig drift är möjlig (ändrar inte färg, utsätts inte för ultraviolett strålning);
  • miljövänlig;
  • brandsäkra, eftersom de är fria från toxiner och lösningsmedel.
Bild
Bild

Tätningsföreningar

Akrylförslutningsföreningar har låg elasticitet - detta är deras enda nackdel.

När du arbetar inne i en byggnad är det mycket viktigt att välja rätt färg på tätningsmedlet .så att sömmen inte syns. Även om ibland kontrast kan vara ett designbeslut. Detta är särskilt fördelaktigt när du behöver ändra visuellt geometriskt oregelbundna rum.

När du väljer ett tätningsmedel för dekorativa material, laminat, parkett, måste du komma ihåg att den slutliga färgen kommer att visas när arbetet är helt torrt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Färgschemat är olika för varje tillverkare . Det finns vanligtvis cirka 15 toner till försäljning. De mest använda: vit, "tall", "ek", "wenge". För att underlätta valet av kund erbjuder de flesta företag att använda en palett eller se prover. Om en unik nyans krävs, rekommenderas att du använder vitt och ett speciellt färgschema. Om du blandar dem försiktigt får du önskad färg. För träbeläggningar är tätningsmedlet lämpligt som förstörare av sprickor i trä, brädor, det är mycket bekvämt att ta bort spruckna beläggningar runt fönster och dörrar.

Bild
Bild

Specifikationer

Den hermetiska kompositionen som innehåller akryl har följande egenskaper:

  • sömmens bredd ska vara mindre än fem cm;
  • sömstjocklek - mindre än femtio procent av bredden;
  • ett standardrör är tillräckligt för fem meter, tio mm brett och sex mm tjockt;
Bild
Bild
  • t täckning från +5 till +32 grader Celsius;
  • t arbeta från - 40 till +80 grader Celsius;
  • måla kan göras på tjugo till trettio dagar, medan luftfuktigheten är femtio till sextio procent;
  • ytan stelnar på ungefär en timme;
  • frostbeständighet - upp till fem cykler.
Bild
Bild
Bild
Bild

Innan du utför arbetet måste du ta hänsyn till alla tekniska egenskaper, först då garanteras ett bra resultat.

Användningsområden för akryltätningsmedel

Tätning av sömmar utförs med vattentäta och icke-vattentäta föreningar baserade på akryl. Experter rekommenderar att du använder dem inne i byggnader. Frostresistenta föreningar används ofta utomhus. Samma tätningsämnen används inne i huset.

Det icke-vattentäta tätningsmedlet har en specifik sammansättning , därför används den i hus med normal luftfuktighet. Lämplig för arbete med plast, trä, polystyren, expanderad polystyren, gips.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det är värt att notera att med hjälp av ett akryltätningsmedel kan du fästa dekorelement, samt fylla sömmarna mellan kakel, klinker. Detta verktyg förenar sig idealiskt med trädelar, eftersom det har en positiv vidhäftning till detta material. Ett tätningsmedel kommer att vara till nytta om du behöver fixa möbler.

En akrylbaserad produkt med vattentäta egenskaper används mycket oftare, den har ökad vidhäftning till ytor: trä, plywood, keramik, kakel, luftbetong, skumbetong, betongplattor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tätningsmedel används på ytor som är mycket ojämna och perfekt plana. Det används ofta i kök, badrum, där luftfuktigheten är högre än i andra rum. Det är en utmärkt formulering för användning i träfönsterramar.

Sömmar i trägolvet är förseglade med akryl . Företag som tillverkar tätningsmedel i akryl producerar färger som ligger nära träslag. Akrylföreningar används som tätningsmedel mellan stockarna. Idag är det på modet att bygga hus, bad, sommarstugor, hotell av trä - ett rent material. Därför tillämpas alltid den klassiska tekniken. Tidigare togs hampa för detta, men det är kortlivat.

Bild
Bild

Akryltätningsmedlet matchas med färgen på den träprodukt som används. För utomhusarbete rekommenderas att du använder en produkt som är resistent mot hög luftfuktighet. Sömmarna bearbetas utvändigt och invändigt, vilket hjälper till att undvika drag, fukt och gnagare. Sömmar mellan stocken och fundamentet bearbetas också. Akryl har god vidhäftning till dessa ytor.

Akryl är helt enkelt oersättligt för att göra ett timmerhus . De är klara vid mållinjen. För hus gjorda av laminerat faner virke, stugor, färdig "block house" också ta akryl tätning blandningar i nyanser av trä. Trä tenderar att torka ut med tiden, och ett akrylbaserat tätningsmedel är viktigt för att täta sprickorna.

Bild
Bild

Tätningsmedel används för att foga keramiska plattor, kakel med ytor. Detta material är ganska lätt att använda jämfört med de olika limalternativen. Under läggningen av plattorna finns det tillräckligt med tid för justeringar, så kvaliteten på arbetet är mycket högre. Tätningsmedlet skyddar perfekt mot fukt inuti. Det mest populära valet är vit tätningsmedel, eftersom det fungerar bra med alla kakelalternativ.

Bild
Bild

För betongytor är akrylkompositionen lämplig för reparation av fönsterbrädor. Mellanrummen mellan plattan och väggen tätas med den. Efter att ha utfört tätning på denna plats säkerställs frånvaron av ett genomflöde av luft och fukt.

Specialiserade tätningsmedel för fönsterramar finns . Betong- och träytor kan också behandlas med denna produkt. Därmed blir tillämpningsområdet mer omfattande. Så de kan hantera sprickor i stockar eller mellan väggen och golvet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Medel utfärdade för laminatgolv är också effektiva vid bearbetning av eurofoder, "blockhus", plywood, MDF.

När du köper ett tätningsmedel bör du vara uppmärksam på den elastiska förmågan. När beläggningen för tätning utsätts för vibrationer är det värt att köpa en frostbeständig förening. Det är mer elastiskt på grund av dess sammansättning. Särskilda tillsatser gör att den inte kan kollapsa vid temperaturer under noll.

Bild
Bild

Akryltätningsmassan rekommenderas av hantverkare för arbete med taket . Samtidigt glömmer de helt bort det dåliga motståndet mellan akryl mot vattenflöde, temperaturfall och förhöjda temperaturer. Takmaterial värms upp till 70 grader i solen, vilket är dåligt för akryl. Installation av fönster på vinden kommer inte att vara utan tätningsmedel. För arbete med taket är tätningsmedel som innehåller silikon mer lämpliga.

Bild
Bild

Tips för arbete med tätningsmedel

För att arbeta med sömmar, sprickor av hög kvalitet måste du följa några regler.

  • Var noga med att rengöra de behandlade ytorna från damm, färg, torkat tätningsmedel.
  • Om arbetet utförs utomhus rengörs ytan från snö och frost.
  • För att öka vidhäftningen måste du grunda ytan.
  • Om sprickan är mycket djup bör en PE -skumtejp användas, vilket begränsar djupet och sparar tätningsmedlet.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • För att spara material, använd monteringspistoler och pumpar. Pistolen används på små sprickor och sömmar.
  • Utanför görs inget arbete om det regnar eller regnar.
  • Tätningsmedlet ska torka i torrt väder.
  • Arbete utförs inte heller vid temperaturer under noll.
Bild
Bild
  • Det är bättre att vända sig till specialister om du inte har tid, eftersom specialiserade verktyg och teknik behövs för arbete.
  • När du bearbetar sömmarna måste du övervaka fyllningen.
  • Produkten ska passa tätt på en träyta;
  • Torktiden kan vara upp till flera dagar.
Bild
Bild

Nästan alla hermetiska produkter har en lång livslängd, men det betyder inte att du behöver köpa den billigaste. Om förseglingen görs korrekt kan du glömma bort problemet i samband med oegentligheter och defekter på träytor under lång tid.

Tillverkning av tätningsmedel av akryl

Alla fördelar med akrylbaserade tätningsmedel finns exklusivt i produkter av hög kvalitet. Mycket ofta erbjuder endagsföretag falska produkter, så du måste använda varor från betrodda företag.

Mest populära: polska, tyska, ryska. Verifierade tillverkningsföretag:

  • Novbytkhim - ett inhemskt företag som tillverkar akrylprodukter i rör
  • Zigger - Tyskt företag. Produkterna som hon producerar är lämpliga för trägolv, liksom fogar, sprickor
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Henkel - tillverkare från Tyskland. Producerar frostbeständiga produkter
  • Belinka - ett företag från Slovenien. Producerar elastiska produkter för parkett och allmänt arbete
  • Loktite - Ryskt frostbeständigt tätningsmedel för fasta konstruktioner
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Penosil - ett annat inhemskt företag, dess tätningsmedel har den högsta vidhäftningen. Du kan arbeta med plast
  • Titan - tillverkare från Polen. Produkterna har ett utmärkt pris-kvalitetsförhållande.

Du kan också markera "Accent 125", som håller hög kvalitet. Du bör inte använda obekanta billiga tätningsmedel, de är som regel av dålig kvalitet och kort livslängd.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Sammanfatta

Akryltätningsmedel har blivit mycket populära i renoveringsarbete. Den fördelaktiga skillnaden mellan dessa produkter är deras låga pris, användarvänlighet och goda tekniska prestanda. Det är den mest populära typen av denna förening vid arbete med betong- och träytor. Utmärkt för att täta luckor mellan trä och keramik.

Bild
Bild

Gips, alabaster, kitt behöver nu inte användas alls , eftersom de kan ersättas av akryltätningsmedel. På grund av dess kvaliteter konkurrerar den med silikonhaltiga produkter. Sådant material har också nackdelar som måste beaktas för att undvika vissa problem. Tätningsmedlets huvudfunktion är att fylla hålrum i fasta och inaktiva strukturer.

Rekommenderad: