Fillers För En Beanbag Stol: Hur Man Fyller En Puff-väska Hemma. Hur Mycket Fyllmedel Behöver Du I Liter? Bollar Och Skumgranulat, Andra Typer

Innehållsförteckning:

Video: Fillers För En Beanbag Stol: Hur Man Fyller En Puff-väska Hemma. Hur Mycket Fyllmedel Behöver Du I Liter? Bollar Och Skumgranulat, Andra Typer

Video: Fillers För En Beanbag Stol: Hur Man Fyller En Puff-väska Hemma. Hur Mycket Fyllmedel Behöver Du I Liter? Bollar Och Skumgranulat, Andra Typer
Video: How to fill a bean bag chair. MESS FREE! 4 minutes and you get it 2024, April
Fillers För En Beanbag Stol: Hur Man Fyller En Puff-väska Hemma. Hur Mycket Fyllmedel Behöver Du I Liter? Bollar Och Skumgranulat, Andra Typer
Fillers För En Beanbag Stol: Hur Man Fyller En Puff-väska Hemma. Hur Mycket Fyllmedel Behöver Du I Liter? Bollar Och Skumgranulat, Andra Typer
Anonim

En beanbag stol hänvisar till en ramlös möbel. Dess design är enkel och okomplicerad - en påse med fyllmedel inuti. Men det är just på vad det är fyllt med att det ibland beror på - om stolen kommer att bli en favorit viloplats eller förblir tom och ledig.

Typer av konstgjorda material

En bönsstol kan klassificeras som ett ortopediskt föremål, eftersom den perfekt följer vår kropps form, gör att musklerna kan slappna av optimalt. Dessutom lugnar och stabiliserar fullständig avslappning nervsystemet. De användbara egenskaperna hos ramlösa möbler beror inte bara på de ortopediska egenskaperna, utan också på fyllmedlets kvalitet.

Det är ingen hemlighet att inte alla konstgjorda material är säkra. Låt oss försöka ta reda på vilka som är friska och vilka som är skadliga:

Bild
Bild
Bild
Bild

Expanderad polystyren

Skummaterial är ett fyllmedel för praktiskt taget alla inhemska fabriksmöbler. För att erhålla granulat smälts expanderad polystyren först till flytande tillstånd och passeras sedan genom utrustning (extruderare), som ger materialet plasticitet och bildar små kulor av olika densiteter och storlekar.

Under produktionen av polystyren är det möjligt att helt bli av med skadliga ämnen, materialet avger inga toxiner, detta bekräftas av närvaron av ett certifikat och tester som utförs av experter. Resultatet är ett material med utmärkta egenskaper:

  • har ett högt mjukhetsindex;
  • krymper nästan inte;
  • hygienisk;
  • inte rädd för fukt;
  • tillgänglig, lätt att hitta på rea;
  • är billigt.
Bild
Bild
Bild
Bild

Primära produkter är lämpliga för fyllning av möbler. Om du använder återvinningsbart fyllmedel kommer stolen att krympa snabbt under konstant påfrestning. När du köper en bönsäck bör du vara uppmärksam på dess innehåll. Ibland avger företagsamma tillverkare en sekundär produkt som fasta bollar eller, ännu värre, krossat skum. Och det är en skillnad mellan dessa komponenter.

  • Högkvalitativa släta bollar är högst 1 cm stora … Fyllmedlet av dem har en viss mjukhet och fritt flödande struktur. Den primära produkten stöder inte förbränning, är giftfri, utrustad med svampdämpande egenskaper. En påse gjord av bra råvaror anpassar sig till kroppen hos en sittande person, det skapar en känsla av komfort. Om du lämnar stolen återfår den snabbt sin ursprungliga form.
  • Möbler är fyllda med sekundära råvaror tillsammans med smulorna kvar när du krossar hela produkten . Detta material har en annan form och låg kvalitet, det kommer inte att hålla länge i bönsäckar.
  • Det värsta fyllmedlet för en bönsäck är krossat skum . Den har inte tillräcklig elasticitet och styrka. Sådana påsar tappar snabbt sin plasticitet och blir klumpiga, de återfår knappast sin form efter klämning, dessutom kan de behålla förbränningen.

När du väljer ett fyllmedel eller själva påsen bör du se till att det är tillverkat av primärt polystyrenskum av hög kvalitet. Du kan välja andra konstgjorda material för dina ramlösa möbler, de används mindre ofta i produktionen, men de har många positiva egenskaper.

Bild
Bild
Bild
Bild

Polypropylen

Möbler tillverkade i Asien innehåller oftast ärter av polypropen. Bollarna har visat sig vara ett fyllmedel, de är hållbara, har god flytbarhet, håller formen tätt och absorberar bra . Dessutom är detta material hållbart, det är inte elektrifierat, luktfritt, det kan tvättas vid temperaturer upp till 40 grader. Men säkerheten för polypropen är inte okej.

I vår möbelindustri vägrar de det på grund av det giftiga ämnet som släpps ut vid en brand, dessutom slocknar inte materialet som är uppslukt i brand på länge.

Bild
Bild

Polyuretanskum

Ett relativt nytt material, det så kallade moderniserade skumgummit. Det är en miljövänlig, elastisk, allergivänlig och billig produkt, den andas . Polyuretanskum (PPU) finns i större fraktioner än de tidigare fyllmedlen, produkten är mycket tät, därför är den bekväm under läderöverdrag, eftersom fragment kommer att kännas genom tyget. För en bönsäck kan PPU inte kallas ett framgångsrikt material.

Det är brandfarligt, gillar inte solens strålar, är kortlivat och sjunker snabbt med daglig belastning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Holofiber

Ett mjukt, luftigt material är idealiskt som tillsats till ett tätare material som har elasticitet och styrka, till exempel expanderad polystyren. Det är holofiber som ger en mysig mjukhet åt produkten . Men när du fyller påsen måste du försöka perfekt balansera dessa två ämnen, annars tappar den sin elasticitet och formen kommer inte tillbaka efter klämning. Materialet i sig har god luftgenomsläpplighet, det är tyst och mjukt, orsakar inte allergier, samlar inte kvalster, absorberar inte fukt och lukt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Naturliga alternativ

För dem som är emot all kemi, men vill ha en egen bönsäck, finns det ett alternativ - ett naturligt fyllmedel. Du kan hitta den var som helst, från gårdar till husmanskost. Huvudregeln är att materialet måste vara perfekt torkat, fritt från svampar och mögel. Möbler som inte har några kemiska beståndsdelar är prisvärda. Men för objektivitet bör man också varna för bristerna i naturliga komponenter:

  • de kan orsaka allergier;
  • innehålla dunkvalster;
  • de absorberar fukt väl, därför rekommenderas det inte att lämna påsen länge på terrassen och på andra öppna platser;
  • det är inte alltid möjligt att få upp till 20 liter av en naturlig komponent;
  • naturmaterial är kortlivat, det kollapsar och försämras, kräver utbyte;
  • det naturliga innehållet håller sin form sämre än konstgjorda komponenter och ligger också efter i elasticitet.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

De som inte är rädda för de medföljande nackdelarna kan välja ett av materialen för bönsäcken, som kommer att diskuteras nedan.

Korn

För att skapa en bönsäck används kornfyllmedel - ärtor, ris, bönor och andra baljväxter. Det lösa materialet följer människokroppens form, det är trevligt i kontakt och låter dig koppla av . Men det finns ingen anledning att vänta på en snabb återhämtning från honom, och det visar sig vara dyrt att samla en hel påse kulturella livsmedelsprodukter.

I fortsättningen av det kulinariska temat kan vi separat säga om bovete, känslorna från kontakt med dess fyllmedel är ännu trevligare, särskilt om påsen är "laddad" inte med korn, men med skal.

Bild
Bild

Hästhår

Materialet är hårt, håller formen på stolen väl, även om du inte kan kalla det bekvämt. Att få en påse full med hästhår är ganska problematiskt . Du kan använda trådar som fyllmedel, de är mjukare, men för att köpa dem i stora mängder måste du spendera bra.

Bild
Bild

Fjäder och dun

En sådan bönsäck kan bara bybor som håller ankor eller gäss i sitt hushåll. Råvarorna torkas och ackumuleras gradvis, de lagras på en torr plats tills påsen är full och klar för att göra stolen. Det bör komma ihåg att en fjäder i sin naturliga form är inte lämplig för en produkt, en fjäder och en hård kärna avlägsnas från den och lämnar bara ludd, vilket innebär att ännu mer råvaror kommer att behövas än förväntat … En bönsäck tillverkad av dun visar sig vara otroligt mjuk, luftig och lätt, avslappnande bra. Men vissa människor är allergiska mot fjädrar och de innehåller dammkvalster.

Med tiden försvinner luddet, blir smutsigt och kräver särskild rengöring och restaurering.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ull

Fåtöljer av ull kallas vintermöjligheter för ramlösa möbler. De är gjorda av fårull och dun. Det är bättre att använda tyg till omslaget, snarare än läder och dess ersättare, då blir det mycket varmt, även om du sätter stolen på isgolvet, kommer det i alla fall att kunna hålla värmen på den.

Bild
Bild

Sågspån

Det är inte svårt att fylla en påse med sågspån, de kan köpas billigt på ett företag för primär bearbetning av trä (sågverk). Spån av barrträd är särskilt överkomliga till kostnad. Sådant material är impregnerat med naturliga hartser, vars ångor har en viss terapeutisk effekt på en person, lindrar huvudvärk och stabiliserar vissa mentala tillstånd . Innan du stoppar sågspån i påsen måste du noggrant sortera igenom dem med händerna och ta bort alla vassa flisar som kan riva tyget och skada kroppen. Materialet bör sedan torkas väl för att förhindra att förorenande bakterier växer i påsen.

En färdig sågspånssäck blir inte alltför hållbar. Till skillnad från ludd och ull måste sliten, skrynklig sågspån bytas ut mot nya.

Bild
Bild

De som inte är allergiska mot blommor kan fylla sin väska med hö - ett användbart och helt gratis alternativ. Det är bättre att använda juli örter för dessa ändamål. Doften av en sommaräng och närvaron av medicinska växter kommer att göra madrassen till ett föremål för aromaterapi . Råvaror bör skördas i torrt väder, torkas i ett drag tills materialet är helt sprött och först sedan laddas i en påse efter att ha tagit bort de hårda delarna. Stolen kommer att visa sig vara bekväm, men inte hållbar, varje säsong måste fyllningen förberedas på nytt.

Bild
Bild

Hur mycket fyllmedel behövs i liter?

Fyllmedlet används i två fall: när du fyller en ny påse och när du fyller på material som har sjunkit då och då. Mängden fyllning för båda alternativen kommer att vara annorlunda. Dessutom ställer varje material sina egna krav på det kvantitativa innehållet. Det mest populära fyllmedlet är expanderad polystyren, med hjälp av sitt exempel, överväga måtten, vikten och volymen av innehållet i en bönsstol:

  • en produkt som väger 6,5 kg och mäter 100x120 cm kommer att kräva en produktmängd på 300-450 liter;
  • för en produkt som väger 5 kg och mäter 90x100 cm behöver du 280-320 liter;
  • för en produkt som väger 4 kg och mäter 80x90 cm behöver du 240-280 liter.

Till försäljning finns fyllmedlet i cellofanförpackningar i mängder om 100 liter eller mer. Denna volym räcker för bildandet av påsen och framtida fyllningar.

Bild
Bild
Bild
Bild

För att fylla en stol behöver du i genomsnitt 250 till 500 liter material. Dess mängd beror på sammansättningen, densiteten och kvaliteten på själva fyllmedlet, tygets lock, stolens storlek och ägarens vikt. För en tung användare måste även bönsäcken passa.

När det gäller sängkläder bör du veta att material komprimeras på olika sätt. Det betyder att varje påse återställs efter behov (en gång var 2-6 månader) och i den mängd som krävs, i genomsnitt upp till 50 liter per fyllning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Naturligt fyllmedel blir förvirrat och sackar oftare än konstgjort, men detta gäller inte spannmål och bönor, som är mer motståndskraftiga mot pressningsprocessen.

Vad ska man fylla hemma?

Sängstolen kan köpas färdig i en möbelaffär. De som gillar att göra allt med egna händer kan välja säkra högkvalitativa fyllmedel för produkten, de är tillgängliga kommersiellt. Om det inte finns några medel eller mycket fantasi hjälper de material som finns i vardagen till att förverkliga det. Hushållsfyllmedel finns i köket och alla andra rum. Frågan är bara i kvantitet, inte varje hus har en påse med ärtor eller sönderrivet papper dolt. Så materialet för en stolpuff hemma kan hittas enligt följande:

  • lösa spannmål;
  • torra örter;
  • frön;
  • bitar av sönderrivet papper;
  • trimning av tyger, vadd och garn;
  • skär rester av skumgummi och vadderad polyester;
  • djurhår;
  • bomull.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Var och en av dessa material kommer att fungera för att fylla en påse, men kommer inte att vara idealisk. Spannmål kommer att skapa färre problem, även om de kommer att locka till sig insekter och gnagare, tar deras fritt flödande struktur perfekt formen på kroppen och densiteten gör att den kan tjäna länge utan att krympa.

Hö och sönderrivet papper måste fyllas på ofta, eftersom de snabbt går vilse . Bomull blir fluffigt och mjukt bara för första gången, sedan blir det till en klump. Skrot av tyg och garn kan behålla sin form i ett par månader, men med tiden sjunker ett sådant fyllmedel och börjar orsaka besvär. Väskor kommer att "fungera" mycket mer produktivt om fyllmedel som papper, tyg, garn, bomullsull kompletteras med rester av skumgummi. Detta hjälper till att behålla volymen ett tag.

Du måste studera fyllmedlet väl innan du anförtror dina ramlösa möbler. Produktens form, hållbarhet och komfort, och i vissa fall också fördelarna för människors hälsa, beror på den.

Rekommenderad: