Rottingstolar (46 Bilder): Korgstolar Med Och Utan Kuddar, IKEA -stolar, Gjorda Av Naturlig Rotting, Vita Modeller Och Andra Färger Med En Mjuk Sits

Innehållsförteckning:

Video: Rottingstolar (46 Bilder): Korgstolar Med Och Utan Kuddar, IKEA -stolar, Gjorda Av Naturlig Rotting, Vita Modeller Och Andra Färger Med En Mjuk Sits

Video: Rottingstolar (46 Bilder): Korgstolar Med Och Utan Kuddar, IKEA -stolar, Gjorda Av Naturlig Rotting, Vita Modeller Och Andra Färger Med En Mjuk Sits
Video: INTERIOR DESIGN TOP 10 CHAIRS YOU MUST KNOW! Iconic Chairs of All Time, Furniture Design, Home Decor 2024, April
Rottingstolar (46 Bilder): Korgstolar Med Och Utan Kuddar, IKEA -stolar, Gjorda Av Naturlig Rotting, Vita Modeller Och Andra Färger Med En Mjuk Sits
Rottingstolar (46 Bilder): Korgstolar Med Och Utan Kuddar, IKEA -stolar, Gjorda Av Naturlig Rotting, Vita Modeller Och Andra Färger Med En Mjuk Sits
Anonim

Rotting är stjälkarna av calamusväxten. Dess andra namn är rottingpalm. Den växer i tropiska regioner i Asien. Långa stjälkar används för tillverkning av korgverk eller dekoration av enskilda interiörelement. De används för att göra möbler och dekorationer. I modern produktion används en konstgjord imitationsanalog.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fördelar och nackdelar

Till fördelarna med detta material kan tillskrivas:

  • miljövänlighet;
  • mångsidighet;
  • estetik;
  • praktiskhet.

Vikten av miljöegenskaperna hos de material som dessa eller dessa inredningsartiklar är gjorda av har länge noterats av experter. Rotting är ett sådant material. Det är giftfritt, avger inte skadliga ämnen, till skillnad från plastekvivalenter. Vid känslig kontakt orsakar det inte allergiska reaktioner. Endast färg och lack som appliceras på det kan vara allergiframkallande.

Bild
Bild
Bild
Bild

Rottingprodukter passar organiskt in i rum inredda i olika stilistiska riktningar. Det kommer att se lika bra ut mot bakgrunden av den skandinaviska stilen, Hi-Tech-design . Materialets egenskaper gör det möjligt att utöka listan över variationer i former och modifieringar, vilket gör att du effektivt kan kombinera möbler med inredning och utökar tillämpningsområdet för ett kreativt tillvägagångssätt för design.

Produkter vävda av rotting ser dyra och prestigefyllda ut . Möbler som fåtöljer används ofta i vardagsrum, korridorer och mottagningsrum. De är utformade inte bara för att uppfylla sin målfunktion, utan också för att förbättra den visuella uppfattningen av rummet.

Bild
Bild

Rottingstolar är praktiska. De är mindre mottagliga för nötning, föroreningar och mer motståndskraftiga mot destruktiva belastningar. Eftersom rottingens struktur är fjädrande och vävningen skapar dämpning kan produkterna utsättas för belastningar som överstiger den genomsnittliga belastningen på möbler som tillverkas med konventionell teknik.

De vanligaste föremålen av rotting är stolar

När det gäller deras visuella egenskaper och tekniska parametrar kan de skilja sig väsentligt från varandra, vilket avgör deras avsedda syfte.

Bild
Bild
Bild
Bild

Typer av material

Huvudskillnaden mellan moderna korgstolar är sammansättningen av materialet från vilket de är gjorda. Mängden material är indelad i två grupper: naturligt och konstgjort.

Naturlig

Naturlig rotting är stammen på ett palmträd som kan bli upp till flera meter långt. I sin sammansättning ligger materialet nära trästrukturen . Samtidigt har den en extremt hög flexibilitetströskel, vilket gör det möjligt att tillverka stolar av den med element som har en oregelbunden form.

Bild
Bild
Bild
Bild

För att använda stjälkarna vid tillverkning av stolar skördas de vid vissa tider på året och utsätts för förberedande åtgärder för att få dem att passa. Inom rottingberedningsteknik är het ånga den huvudsakliga produktionsprocessen . Stammarna placeras i en hög cylindrisk behållare som tillförs varm ånga under tryck. Molekylstrukturen hos förformarna mjuknar och får elastiska egenskaper, varefter den blir lämplig för användning. Under förhållanden för manuell bearbetning ångas inte stammarna utan kokas i varmt vatten med samma cylindriska behållare.

Vid tillverkning av stolar kan stjälkar användas med eller utan bark . Närvaron eller frånvaron av bark ger produkten individuella yttre egenskaper.

Bild
Bild
Bild
Bild

Artificiell

Moderna modeller av korgstolar är gjorda av konstgjort material, eftersom detta minskar kostnaden för upphandlings- och produktionsprocessen, vilket också minskar produkternas marknadsvärde. Tack vare detta har ett större antal konsumenter råd att köpa den här typen av produkter.

För att hålla egenskaperna hos naturlig och konstgjord rotting nära använder tillverkarna en kombination av naturliga och syntetiska komponenter. För detta används cellulosa och nylon. Utmatningen är en råvara som har nära egenskaper till originalet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tillverkad rotting är praktiskt taget oskiljbar från vildvuxen rotting . Skillnader kan bara märkas i utseende och i motståndskraft mot påverkan från aggressiva miljöer.

Konstgjorda material kan tvättas, rengöras, behandlas med hushållskemikalier och andra medel, vars verkan kan påverka samma produkt tillverkad av rotting av naturligt ursprung negativt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vävningstyper

Stolar vävda av rotting kan skilja sig inte bara i egenskaperna hos det använda materialet, utan också i vävningssättet. Huvudtyperna av vävstolar:

  • öppet arbete;
  • fast;
  • kombinerad.

Genombruten vävning innebär användning av stavbindningstekniker i olika geometriska sekvenser och kombinationer. Till exempel kan mönstret vara diamantformat, spiralformat, cirkulärt. Vävning i rosett är populärt när mönstret sprider sig från mitten till kanterna.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Solid weave är ett lager-för-lager-överlägg av kvistar över varandra med steg-för-steg-interfoliering. Så småningom produktens struktur kan göras i raka, runda, diagonala eller sicksackiga variationer.

Bild
Bild
Bild
Bild

Kombinationen av vävmetoder ger produkten ett originellt utseende och speciella stilistiska egenskaper . När du väljer denna teknik görs alla individuella element i stolen i sin egen kompletta version. Användning av två tekniker när man väver ett element är inte tillrådligt och fördelaktigt ur designmässig synvinkel.

Bild
Bild
Bild
Bild

Modeller

Bland alla modeller av rottingstolar kan de viktigaste riktningarna noteras.

Klassisk

Det här är stolar som har en standarddesignstil och en lista över beståndsdelar: ett eller flera ben, armstöd, ryggstöd, nackstöd. I en speciell design av stolen kan vissa element i ett standardsyfte vara närvarande eller inte. En sådan produkt kan lika gärna användas som en trädgård och som ett föremål i köksinredningen i en lägenhet . På grund av närvaron eller frånvaron av en specialiserad stödmekanism kan stolen vara stationär eller roterande.

Bild
Bild
Bild
Bild

Gungstolar

Sådana stolar har liknande design som klassiska modifieringar. Deras största skillnad är närvaron av halvcirkelformade eller andra löpare. De mekaniska svängorganen kan vara oberoende av vävmetoden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Upphängd

Hängstolen har en karakteristisk stel ram som ett fasthållningsmedel - ett rep eller en kedja - är fäst vid. En sådan stol kan också hängas upp på en fjäder, vilket skapar en speciell känsla under användning . Ett särdrag hos sådana produkter är frånvaron av stödben. Beroende på upphängningsmetoden kan den rotera eller bara vända mot en vald sida. I form liknar de ofta ett halvt ägg eller ett fågelbo, vilket också ger inredningen en speciell karaktär.

En trädgårdssving kan göras enligt en liknande princip.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Dimensioner

Dimensionsparametrarna för korgstolar skiljer sig åt beroende på modeller och kan variera avsevärt både vad gäller bredd och andra indikatorer. Allmänt accepterade standarder upprätthålls alltid (detta avser sätets höjd över golvnivån, armstödens höjd, landningsöppningens minsta bredd).

Dessa dimensioner härleds empiriskt och standardiseras. Avvikelse från dem, även dikterad av designbeslut, kan leda till olägenhet för produktens funktion. För att undvika sådana problem, tillverkare strävar efter att optimera kombinationen av stilistiska egenskaper med parametrar för praktiska egenskaper.

Bild
Bild
Bild
Bild

Design

Korgstolens stil och design avgörs till stor del av de liknande egenskaperna i hela rummet. Beroende på riktningen för den valda designen kan produktens färg, form och modell variera.

Om den är upphängd, är den i de flesta fall utrustad med en lämplig kudde, eftersom det gör det mer bekvämt att använda. I de fall där när det är installerat på en veranda eller i ett visst område i en sommarstuga, används oftast inte mjukgörande sängkläder … Detta beror på att gatans öppna utrymme påverkar stolen i form av fukt, solljus och andra faktorer, och kudden är mest mottaglig för sådana påverkan.

Bild
Bild
Bild
Bild

Korgstolen kan tillverkas med ett initialt stoppat säte. Sådana ändringar innebär inte möjligheten att serva kullen vid borttagning eller byte av den. I sådana fall är det lämpligt att använda speciella täckmattor för att hålla den mjuka sitsen i gott skick.

Färg spelar en viktig roll när du väljer en stol . Skuggan ska matcha rummets övergripande färgschema. Till exempel, om ett rum domineras av vitt, blir stolen som passar bäst bäst vit.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tillverkare

Företag som tillverkar korgstolar och säljer dem under varumärket IKEA -märke , erbjuder ett brett urval av dessa produkter, som skiljer sig åt i modellegenskaper, närvaro eller frånvaro av mekanismer för transformation och andra parametrar.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vård och underhåll

Proceduren för att ta hand om en korgstol beror på materialet från vilket den är tillverkad och dess avsedda syfte. Om rotting är naturlig är det nödvändigt att minimera kontakten med fukt, öppen eld och andra oönskade påverkan.

Sådana produkter kan, om egenskaperna tillåter det, behandlas regelbundet med skyddande medel, som inkluderar lack, färg, fläckar och andra typer av impregnering.

En stol av konstgjorda material behöver också korrekt hantering och underhåll . Den får inte användas vid laster som överstiger tillverkarens föreskrivna nivå och får inte hållas nära eld eller i öppen sol.

Bild
Bild
Bild
Bild

Urvalstips

Valet av en sådan inredning bör baseras på användarens preferenser, bero på interiörens stilistiska egenskaper och det avsedda syftet: användning hemma, på landet eller i en lägenhet.

När du väljer måste du också ta hänsyn till följande parameterlista:

  • stolen ska inte vara för tung;
  • det måste vara starkt och säkert för både vuxna och barn;
  • materialet för tillverkningen måste vara konstruerat för långvarig användning;
  • yttre egenskaper bör passa väl in i rummets design;
  • modellen ska vara bekväm.

Rekommenderad: