Träskärmar: Lamellerade Skärmar Av Trä Med Tyg För Rummet Och Snidade Dekorativa Skärmar, Skiljeväggar, Andra Alternativ

Innehållsförteckning:

Video: Träskärmar: Lamellerade Skärmar Av Trä Med Tyg För Rummet Och Snidade Dekorativa Skärmar, Skiljeväggar, Andra Alternativ

Video: Träskärmar: Lamellerade Skärmar Av Trä Med Tyg För Rummet Och Snidade Dekorativa Skärmar, Skiljeväggar, Andra Alternativ
Video: Proffsets tips: Så monterar du din skärm 2024, Maj
Träskärmar: Lamellerade Skärmar Av Trä Med Tyg För Rummet Och Snidade Dekorativa Skärmar, Skiljeväggar, Andra Alternativ
Träskärmar: Lamellerade Skärmar Av Trä Med Tyg För Rummet Och Snidade Dekorativa Skärmar, Skiljeväggar, Andra Alternativ
Anonim

I flera århundraden har skiljeväggar använts i stor utsträckning för att utrusta en funktionell inredning: de installerades både i fattiga hyddor och i rika hus. Skärmar upplever en ny ökning i popularitet dessa dagar. Det enklaste och mest prisvärda sättet att dela utrymmet i ett bostadshus och en lägenhet är träpartitioner.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fördelar och nackdelar

I bostadsområdena är det ofta nödvändigt att organisera hemmet så att det tillgodoser alla familjemedlemmars behov så mycket som möjligt. Det är den här uppgiften som skärmar-partitioner svarar: om du ordnar uppdelningen i zoner korrekt, blir rummet visuellt mer bekvämt och rymligt.

Fördelarna med träpartitioner är obestridliga:

  • ergonomi - om skiljeväggen inte används, kan den alltid vikas på samma sätt som ett vikande dragspel, i detta fall tar det väldigt lite plats;
  • rörlighet - om du vill kan du alltid ordna om partitionen från en plats till en annan;
  • lågt pris - kostnaden för den färdiga partitionen blir mycket lägre än kostnaden för att skapa en extra vägg, och om du har vissa färdigheter i att arbeta med trä kan du alltid göra det själv;
  • ett brett utbud av designlösningar - du kan alltid välja vilken version av skärmen som harmoniskt passar in i rummets övergripande interiör;
  • möjligheten att öka arbetsfunktionen - för detta behöver du bara komplettera partitionen med hyllor eller fickor;
  • olika typer, storlekar och former.
Bild
Bild
Bild
Bild

Glöm inte bort träets fördelar:

  • det är ett miljövänligt material, tack vare vilket ett rum med en sådan skiljevägg kommer att vara säkert för hushållen;
  • trä lämpar sig väl för alla former av bearbetning, därför kan skiljeväggen alltid dekoreras med dekorativa sniderier, vilket ger rummet en individuell stil och skapar en egen atmosfär av komfort;
  • trädet tål enkelt redskap som väger upp till 100 kg;
  • vid dekorativa skador kan partitionen enkelt repareras: för detta behöver du bara torka det skadade området med sandpapper och lack.
Bild
Bild
Bild
Bild

Skärmar har dock sina egna nackdelar, nämligen:

  • begränsad zonindelning - fördelningen av funktionella områden är rent visuell, så skärmen kan inte hindra människor från att komma in i det inhägnade utrymmet;
  • svag stabilitet - denna parameter beror direkt på flikarnas öppningsvinkel, så maximal stabilitet kan uppnås om vinkeln är 90 grader;
  • låg ljudisolering.

Glöm inte att trä inte gillar fukt, så om du planerar att installera träskärmar inomhus, bör du behålla ett visst mikroklimat i rummet, och när du installerar skärmar i köket, badrummet eller duschrummet måste materialet först behandlas med speciella vattenavvisande föreningar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Översikt över arter

När det gäller att zonera en lägenhet och privata hus är det första man tänker på en persienner. men en sådan partition är långt ifrån det enda alternativet, vi kommer att bo på var och en av dem separat.

Hopfällbar

Den traditionella versionen av träpartitionen är dragspel. Den består av flera dekorativa dukar som fästs på varandra med gångjärn. Antalet dörrar begränsas endast av rummets storlek, även om de oftast är gjorda i sådana strukturer 3-4. När det gäller fönsterluckornas storlek kan deras höjd variera från 1,5 till 1,8 m, den optimala bredden på varje blad är 40-60 cm . Naturligtvis rekommenderas dessa värden bara, men som användarupplevelsen visar är dessa storlekar de mest bekväma.

En träfällbar skärm kan göras i två versioner: i en är dukarna helt och hållet gjorda av trä, i den andra är bara ramen gjord av trä och täckt med tyg, läder eller plast.

Bild
Bild

Enskärm

Denna typ av skiljeväggar består av en enda skärm, varför den största nackdelen med sådana skärmar följer av detta - de kan inte vikas. Denna nackdel är dock mycket villkorlig, eftersom en sådan design inte kräver mycket utrymme, samtidigt som den klarar sina funktionella uppgifter på 100%. Enskärmsskärmar skapar illusionen av en låg vägg i ett rum; de används ofta på kontor där de delar upp ett stort rum i flera arbetsplatser.

Bild
Bild
Bild
Bild

Flexibel

Som namnet antyder skiljer sig denna typ av skärm från de klassiska partitionerna. Grunden för denna modell består av vertikala stöd av trä, mellan vilka en duk av flexibelt material sträcks - det ligger horisontellt. På grund av designfunktionerna kan skärmen ta de mest ovanliga formerna, om så önskas kan den rullas ihop och tas bort.

Bild
Bild

Designalternativ

Populariteten för skärmpartitioner växer varje år, i många avseenden underlättas detta av ett brett utbud när det gäller olika konfigurationer, storlekar och designidéer. Kom dock ihåg att eftersom skiljeväggen är en av grundartiklarna i den inre interiören måste den exakt motsvara grundkonceptet för rumsdesignen och passa organiskt in i miljön.

Så, i klassisk stil är lakoniska former och dyrt trä, eventuellt kompletterat med smide, lämpliga.

Partitioner med snidade element, förgyllning och läderinsatser ser särskilt dyra ut.

Bild
Bild
Bild
Bild

En partition i japansk stil är oftast en träram täckt med ett tyg, i vissa fall stiliserat som rispapper. I antiken ansågs bilder på skärmar i den stigande solens land vara ett konstobjekt, och detta återspeglas i våra dagars designbeslut . Naturligtvis kommer du knappt att se verkligt handarbete på den fria marknaden, men användningen av modern teknik gör att du kan applicera inte mindre utsökta bilder, till exempel körsbärsblommor eller en hieroglyf.

Bild
Bild
Bild
Bild

Moderna trender inom högteknologi och minimalism förutsätter maximal öppenhet i rymden, varför skärmen är särskilt viktig här. Partitionen måste verkligen vara extremt lakonisk med rätt geometri, det finns ingen plats för ljus dekoration och flytande former.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tandem av rustik enkelhet och verkligt fransk sofistikering är interiörens främsta kännetecken i Provence -andan . Skiljeväggar av trä av ljusa nyanser kommer att vara lämpliga här; användning av åldrande effekt är tillåten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Den raka motsatsen är interiörer för ett loft, de involverar en demonstration av bar tegel, betongväggar, rör och annan teknisk kommunikation. Följaktligen måste en skärm i ett sådant rum väljas mer massiv, helst av trä och metall, alltid med en grov finish.

Eftersom inredningen i sådana rum vanligtvis är abstrakta dukar på väggarna, samt fotografier och affischer i svartvitt, kan skärmen också dekoreras i samma stil, en bra lösning vore att placera bilder på vägskyltar, olika inskriptioner och moderna europeiska sådana på dukarna. gator.

Bild
Bild
Bild
Bild

Var kan du använda den?

Oftast installeras skärmar i vardagsrummet, där de delar upp ett stort rum i flera funktionella zoner för olika ändamål. Detta är dock långt ifrån den enda möjligheten att använda skärmen i interiören.

Bild
Bild

Partitioner installeras ofta i sovrum, där de utför två huvudfunktioner: dekorativa och funktionella . I de flesta fall är skärmen i sovrummet utformad för att dela in rummet i två huvudzoner: en sovplats och ett byte av kläder.

Bild
Bild

Dekorativa strukturer fungerar som en slags inredning, som regel är dessa skiljeväggar som liknar paneler, oftast placeras de bredvid sängen, vilket ger sovrummet en känsla av fullhet.

Bild
Bild

Skärmen kan också installeras i duschrum . Naturligtvis pratar vi i det här fallet om privata hus, eftersom det är omöjligt att installera en skiljevägg i en typisk lägenhet - i flera våningar är detta rum för litet. I enskilda byggnader ligger badkaret ofta i ett stort utrymme, så det måste stängas av.

Bild
Bild

Installation av partitioner i barnrum är inte mindre populär. Där utför skärmarna en enda funktion - de skiljer sovplatsen från lekområdet, oftast är en blindskärm monterad här.

Rekommenderad: