Bordsskiva För Bordet: Modeller Av Sten Och Keramik, Utdragbara Och Lutande Konstruktioner Av Furu Och Konststen

Innehållsförteckning:

Video: Bordsskiva För Bordet: Modeller Av Sten Och Keramik, Utdragbara Och Lutande Konstruktioner Av Furu Och Konststen

Video: Bordsskiva För Bordet: Modeller Av Sten Och Keramik, Utdragbara Och Lutande Konstruktioner Av Furu Och Konststen
Video: Bord av Limträbalkar | Table made of Wood beams | Woodworking 2024, Maj
Bordsskiva För Bordet: Modeller Av Sten Och Keramik, Utdragbara Och Lutande Konstruktioner Av Furu Och Konststen
Bordsskiva För Bordet: Modeller Av Sten Och Keramik, Utdragbara Och Lutande Konstruktioner Av Furu Och Konststen
Anonim

Ett av de mest intressanta elementen i köket är bänkskivan. Det är en bordsyta som uppfyller en rad funktionella såväl som estetiska och dekorativa ändamål.

När du väljer denna produkt är det viktigt att uppmärksamma kvaliteten på dess utförande, praktiska och eleganta utseende. Det är viktigt att den valda bänkskivan harmoniserar vackert med hela kökets design och ser ut som en funktionell dekoration i den.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Bänkskivan i köket är nästan värdinnans huvudsakliga arbetsplats och därför utsätts den ständigt för tre huvudsakliga exponeringstyper: mekanisk, termisk och kemisk. Det är därför du måste känna till alla dess fördelar och nackdelar när du väljer det material som bänkskivan ska tillverkas av.

När du väljer en produkt beaktas nödvändigtvis dess kvalitetsegenskaper:

  • motståndskraft mot fukt och olika temperaturer;
  • stöttålighet och motståndskraft mot skador;
  • ingen rädsla för kemikalier och enkelt underhåll.

Vid tillverkning av arbetsytor för köket görs ofta valet av följande material:

naturlig och konstgjord sten

Bild
Bild
Bild
Bild

trä

Bild
Bild
Bild
Bild

laminerad spånskiva

Bild
Bild
Bild
Bild

glas

Bild
Bild
Bild
Bild

metall

Bild
Bild
Bild
Bild

keramik eller kakel

Bild
Bild
Bild
Bild

betong

Bild
Bild
Bild
Bild

Du kan också hitta mer sällsynta material för tillverkning av moderna bänkskivor, till exempel vulkanisk sten, täckt med emalj, men det är mycket mindre vanligt. Och oftast används ek, bok eller teak för tillverkning av träkonstruktioner.

Dessa är vackra, men mycket svåra att underhålla tresorter. De måste ofta torkas med vissa produkter med oljor.

Du kan också välja mer välbekanta träslag - al eller lärk, tall eller björk. Dessa alternativ är idealiska för hållbara träbostäder. Produktens kanter är frästa och bordets yta är belagd med en speciell olja för att skydda den mot fukt, olika typer av smuts och höga temperaturer. Du kan också beställa en bänkskiva av exotiska träslag, men då blir kostnaden mycket hög.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det är värt att komma ihåg att du inte kan lägga alltför varma grytor och pannor på en träbänk.

Du kan välja en bänkskiva i rostfritt stål när du inreder högteknologiska kök. Du kan prova att installera en kopparyta, men detta är mer lämpligt för traditionella dekorer.

Former och storlekar

Moderna köksbänkskivor är 3-4 centimeter tjocka, men kan vara ännu tjockare beroende på preferenserna för husets ägare.

Bänkskivornas längd varierar beroende på kökets storlek, men vissa material har en begränsning på dukens längd. Lång längd i deras fall kommer att leda till närvaron av märkbara sömmar och leder. Detta faktum måste beaktas vid val av yta. Så stenen blir sömlös vid största längd, därför är den lämplig för att installera en lång yta, men agglomeratet kan inte vara längre än 3 meter, så det är bättre att använda ett annat material i ett stort kök istället.

Bredden på möbelskivan (som designers ofta kallar bänkskivan) är vanligtvis standard - 60 cm. Det finns också bredare bänkskivor. De kan sticka ut betydligt ovanför skåpen eller gå nästan i nivå med dem.

Bild
Bild
Bild
Bild

Huvudparametern när du väljer en bänkskiva är dess tjocklek. Vanligtvis är det från 2 till 6 cm. Ju tjockare bas, desto mer hållbar blir den, men desto dyrare kommer den att kosta dig.

Om du ska välja en stenbas, ju tjockare sten, desto tyngre blir den, så du måste förstärka skåp och fasader.

I många kök kan du hitta en dubbel bänkskiva, vanligtvis en utdragbar. Denna design hjälper dig att avsevärt spara bilderna i rummet. Om du ofta använder bänkskivan i köket som ditt eget arbetsområde istället för ett kontor, kommer lutningsmekanismen att vara till nytta, vilket gör att du kan justera bänkskivans bekvämare position.

Bild
Bild
Bild
Bild

Metallisk produkterna är starka, hållbara, inte rädda för temperaturförändringar.

Bland nackdelarna med sådana produkter kan man peka ut det faktum att fingeravtryck är synliga på dem, efter ett tag kan metallen blekna, när tunga föremål faller på den kan bucklor kvarstå, även små repor är tydligt synliga på metallytan. Bänkskivor som imiterar materialets bronssammansättning är mycket populära idag, även om det är mycket svårt att hitta en bronsbänk i sin rena form.

Bild
Bild
Bild
Bild

Glas bänkskivor har ett intressant estetiskt utseende. Glasbordet är förvånansvärt hållbart och stabilt. Härdat glas används oftast. Ibland appliceras mönster och ritningar på den, måleri eller olika fläckar, fotoutskrift används. Detta material är mycket efterfrågat på grund av dess ovanliga design och utmärkta egenskaper. Glasprodukter är hygieniska, men de har också ofta handmärken på sig.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det största pluset med mycket praktiska bänkskivor från spånskiva - detta är deras låga kostnad. Dessutom är spånskivor resistenta mot temperaturer upp till 200 grader. Men tyvärr har de också många nackdelar: det här materialet är rädd för fukt och sväller under sitt inflytande, det är också rädd för skador. Man bör komma ihåg att spånskiva inte är ett ekologiskt material; hartserna som håller ihop spånen innehåller formaldehyder. En produkt gjord av spånskivor, i motsats till produkter av spånskiva, har en speciell skyddande film pressad i sin struktur, vilket gör det använda materialet mer hållbart och fuktbeständigt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Bordsskiva keramiska plattor kan se annorlunda ut. Du kan till och med komma med ett mönster eller en prydnad själv. För en miniatyryta är brickor vanligtvis valda; du kan också ta mosaikplattor som grund. Det ser väldigt imponerande ut, väldigt enkelt att arbeta med och installera. För att göra en sådan produkt så tillförlitlig som möjligt fixas den med en ram, som senare klistras in med kakel. Detta bord kommer att kräva särskild omsorg, det kommer inte att vara möjligt att lägga varma eller för kalla rätter på det. Injektionsfugen mellan lederna kräver också noggrann tvättning när du lämnar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Falsk diamant som används för framställning av bänkskivor har inga porer, vilket hjälper den att inte absorbera vatten, slipmedel och färgämnen. Denna bas är inte heller rädd för bakterier och svampar och är helt miljövänlig. Om envis smuts dyker upp kan den lätt tas bort. Du behöver bara torka av ytan med en trasa fuktad i tvålvatten. Du bör inte lägga varma rätter på denna produkt. Även om det inte är brandfarligt kan det smälta. Onaturlig sten är ett utmärkt alternativ till naturmaterial, dessutom är den billigare och har hög slitstyrka.

Akrylsten har en speciell struktur, tack vare vilken det är det mest fuktbeständiga materialet. Det kommer inte som trä att bli mögligt eller mögligt. En annan viktig fördel med en sådan sten är dess termiska stabilitet. Men akryl är lätt att repa och kan bara tvättas med speciella tvättmedel.

Agglomerat (kvarts) Är en direkt släkting till natursten, som inte är rädd för varma rätter och är billigare än akryl. När han lämnar är han inte rädd för aggressiva ämnen. Agglomeraten är mycket kalla och mycket tunga vid beröring.

Bild
Bild
Bild
Bild

Natursten sticker ut för sitt fängslande utseende, sin speciella styrka. Bänkskivor i sten kan vara huvud accent i alla rum. Produkten kan också tillverkas av valfri natursten. För att göra detta, ta bara en platta på några centimeter tjock. Detta material är inte rädd för fukt, olika temperaturer, stötar och djupa repor. Om det behövs kan stenen slipas för att återställa dess ursprungliga färg och utseende. En stenprodukt anses vara miljövänlig, den är lätt att rengöra. Priset på en sådan produkt är högt. Kostnaden för marmorytan blir lägre, men granitytan blir mycket mer praktisk.

Bild
Bild

Plast anses vara ett av de mest populära materialen bland moderna konsumenter. Det är mycket praktiskt, kan efterlikna andra material. Nackdelen med plastbänkskivor är att den kan smälta vid kontakt med höga temperaturer och även brinna ut under solens strålar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Bänkskivor i polypropen kännetecknas av god kemisk beständighet, motståndskraft mot fukt och ånga, hög slitstyrka, slagfasthet. Men de används oftare för industriella ändamål; i vanliga kök kan de hittas ganska sällan.

Betong ytor finns tillgängliga för varje smak, de kan slipas, poleras utan problem, samt målas eller inkluderas, när de släpps, skal eller små stenar. När det gäller kraven på vård måste sådana produkter regelbundet impregneras med särskild skyddsutrustning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Du kan också ibland hitta bänkskivor med läderinsatser längs bordskanten. Faktum är att materialet som används här bara är en bra läderimitation, så det är väldigt enkelt och enkelt att ta hand om dem.

Konstruktioner

När du väljer en arbetsyta för köket kan du inte ägna all din uppmärksamhet åt färg och vilket material som kommer att se bäst ut i ett visst rum, det är också mycket viktigt att välja rätt design för denna produkt. Det finns:

Infällbar (utrullningsbar) bordsskiva . En infällbar design kan ersätta ett bord för en familj på 2-3 personer. Det kan också fungera som en fortsättning på arbetsytan. Ett rum med en sådan bänkskiva kommer att se mer rymlig ut.

Bild
Bild
Bild
Bild
  • Variabel höjd . Du kan enkelt anpassa den efter dina behov. Om du står vid en sådan produkt kan du helt enkelt ändra din position, vilket kommer att slappna av ryggraden och ge benen vila. Att placera det upphöjda arbetsplanet på den optimala nivån säkerställer en naturlig pose. Det finns ingen anledning att slinka eller tvärtom sträcka nacken. En fjädrande gaslyftanordning, teleskopiska ben kan fungera som en lyftmekanism.
  • Roterande . Oftast är den gjord av högkvalitativ spånskiva, täckt på båda sidor med melaminfilm som imiterar värdefulla träslag. En metallvridningsmekanism förbinder de övre och nedre bänkskivorna. Att döma av recensionerna från de vanliga människorna som använde denna modifiering i sitt kök, gör att du kan avgränsa den aktiva arbetsytan på huvudbänkskivan från området där till exempel vissa produkter helt enkelt kan vänta i vingarna, vilket är mycket bekvämt för värdinnan.
Bild
Bild
Bild
Bild

Färglösningar

Valet av färger och former på köksytan beror på rummets design. De mest originella alternativen är tvåfärgade bänkskivor eller dekorerade i färgen på en av fronterna.

Vitt anses vara mycket populärt. Snövit blanka produkter kan väljas för både urban stil och minimalism. De är i harmoni med ett kontrasterande eller lika vitt rum. En matt snövit stenbas blir en accent för ett konservativt kök.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Den grå bänkskivan kan matchas med vita eller mörkgrå köksapparater, den visar inte rester av vattenstänk och smulor.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Den svarta bänkskivan ser väldigt snygg ut och är lämplig för ett medelstort kök och lite mer, vilket visuellt delar de övre och nedre skåpen i köksuppsättningen. Röda produkter är i perfekt harmoni med vita och mörka headset. Den röda blanka ytan kan upprepas i färgen på matbordet eller golvplattorna.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Bruna färger - nyanser av cappuccino, choklad, ser bra ut med ett golvbeläggning eller ett bord med samma nyanser. Lämplig för ljusa kök som en ljus kontrast. En orange bänkskiva i kombination med en vit uppsättning är lämplig för ett miniatyrrum och kommer att harmoniskt se ut med bruna möbler i ett rymligt kök.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Interiör alternativ

Den speglade stålytan kommer att se bra ut i en modern inredning och kommer att lyfta fram alla fördelar med ett litet kök.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Bordsskivan i massivt trä kommer att bli en riktig dekoration för en klassisk inredning, vilket ger den soliditet och värme.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

En belyst bänkskiva i glas kan göra ditt kök till ett hörn av kvalitetsvila och avkoppling. Om du lägger till ett litet matbord med samma effekter blir köket ett riktigt konstverk.

Rekommenderad: