Gör-det-själv-låssmedens Arbetsbänk (38 Bilder): Ritningar Och Bordsdimensioner Enligt GOST. Hur Man Gör En Arbetsbänk I Metall Och Trä För Ett Garage?

Innehållsförteckning:

Video: Gör-det-själv-låssmedens Arbetsbänk (38 Bilder): Ritningar Och Bordsdimensioner Enligt GOST. Hur Man Gör En Arbetsbänk I Metall Och Trä För Ett Garage?

Video: Gör-det-själv-låssmedens Arbetsbänk (38 Bilder): Ritningar Och Bordsdimensioner Enligt GOST. Hur Man Gör En Arbetsbänk I Metall Och Trä För Ett Garage?
Video: Bygger arbetsbänk i garaget - Vlogg 18 2024, Maj
Gör-det-själv-låssmedens Arbetsbänk (38 Bilder): Ritningar Och Bordsdimensioner Enligt GOST. Hur Man Gör En Arbetsbänk I Metall Och Trä För Ett Garage?
Gör-det-själv-låssmedens Arbetsbänk (38 Bilder): Ritningar Och Bordsdimensioner Enligt GOST. Hur Man Gör En Arbetsbänk I Metall Och Trä För Ett Garage?
Anonim

Alla som vet hur man hanterar en svetsmaskin kan göra en låssmeds arbetsbänk med egna händer. Artikeln presenterar ritningarna av arbetsbänken och bordets dimensioner i enlighet med GOST, men ingen förbjuder att göra en arbetsbänk specifikt för dina uppgifter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

En låssmeds arbetsbänk är i själva verket ett bord på vilket arbete med metall och trä utförs. Sådana krav ställs på honom.

  • Styrka och styvhet. Maskinen är konstruerad för att fungera med chockbelastning.
  • Stabilitet. Han borde inte vackla.
  • Användarvänligheten.
  • Godtagbar kostnad.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Industriella arbetsbänkar med standardmått kan inte alltid rymmas i en verkstad. Och kvaliteten på deras material är oförutsägbar.

Därför föredrar de flesta hantverkare att göra arbetsbänkar med egna händer. Detta sparar inte bara mycket pengar, utan låter dig också få exakt den design du behöver.

Bild
Bild
Bild
Bild

Innan du gör din egen, var uppmärksam på ett antal funktioner

  • Endast en väl utformad arbetsbänk kommer att vara bekväm och ergonomisk , så överväg alltid mästarens storlek och konstruktion. Arbetsytans höjd bör ligga på naveln. När du arbetar ska armarna vara något böjda och händerna vara i nivå med byxbältet.
  • Bordets längd spelar egentligen ingen roll . Men i rymliga rum rekommenderas att göra mer för bearbetning av större delar. I arbetsläget är det lämpligt att nå med händerna till bordets kanter eller i extrema fall ta ett halvsteg åt sidan.
  • Om arbetsbänken är stor kan strukturen vara hopfällbar . Men kom ihåg att bultade anslutningar är mindre starka än svetsade. Alternativet är att göra några arbetsbänkar, placera dem sida vid sida och skruva ihop dem.
  • Bredden (eller djupet) på bordet är mellan 50-60 cm . Detta är tillräckligt.
  • Tja, om arbetsbänken har en nisch för benen, är det bekvämt att arbeta med den medan du sitter . Om inte kan fler verktyg placeras på den nedre hyllan och styvheten i hela strukturen ökar.
  • Låssmedens arbetsbänk har i princip inte överdriven styrka … Ju styvare konstruktion, desto bättre, eftersom tunga verktyg med stötdämpning används på bordet.
  • Var särskilt uppmärksam på hållbarhet . Om arbetsbänken vinglar fungerar det inte som det ska. I ett särskilt svårt fall kommer det att falla på en person med hela sin massa, och då kan allvarliga skador inte undvikas. Därför är tunga maskiner förankrade på golvet och / eller väggen med ankarbultar.
  • Vissa bord har 6 eller fler ben . Det är starkare, men på ett krokigt golv kommer det att svaja (och i de flesta verkstäder är golvet ojämnt). Därför måste benen vara justerbara i längd. Förresten, 4 ben räcker till de flesta arbetsbänkar.
  • Tyngdpunkten ska vara så låg som möjligt, så de tyngsta instrumenten ska ligga på de nedre nivåerna . Vissa hantverkare svetsar dessutom ballast. Ju tyngre arbetsbänk desto bättre, eftersom den blir mer stabil och mindre lyhörd för stötar. Det är sant att det är svårare att transportera det, men det är extremt sällsynt.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Detta är kanske allt som rör allmänna krav. Låt oss börja designa.

Förberedande skede

Kompetent design är nyckeln till framgångsrikt arbete . Arbetsbänkens dimensioner bör motsvara rummets storlek och befälhavarens höjd, och strukturen ska motsvara de utförda arbetena. I detta fall kan bordet vara rakt eller kantigt (det rekommenderas inte att göra bordet U-format).

Bild
Bild
Bild
Bild

Du kan använda datordesign . Det finns många program för att bygga 3D -modeller (Compass 3D, SOLIDWORKS, AutoCAD) som har bibliotek med material och fästelement. I dem kan du beräkna materialkostnaden, välja nödvändig hyra och justera designen. Dessutom låter den inbyggda kärnan dig praktiskt taget anstränga dig och identifiera svaga strukturella element.

De önskade måtten kan tas genom att mäta skrivbordet med ett måttband.

Bild
Bild

Dessutom kan du alltid se designens finesser under arbetets gång. Och ytterligare en fördel med modellering - enligt den förberedda modellen kan du göra ritningar och beställa ett verk från en professionell svetsare.

Om det inte fungerade med modellen måste du fortfarande förbereda skisser och ritningar i en skala som passar dig (inte nödvändigtvis i enlighet med GOST). Endast mycket erfarna hantverkare klarar sig utan design, och resultatet blir inte alltid positivt.

Bild
Bild

Vi kommer att ge några intressanta layouter av låssmedens arbetsbänkar med grundläggande dimensioner:

  • här visas metallelement i blått och träelement visas i gult;
  • ett par anständiga mönster till.
Bild
Bild
Bild
Bild

Material och komponenter

Som du kan se är arbetsbänkar väldigt olika i design och material kan vara väldigt olika. Detta är vanligtvis det som finns i garaget, men de kan också köpas.

Till exempel, för att göra ramen för en sådan arbetsbänk, behöver du:

  • hörn 50x50x4 6, 4 m lång;
  • rör 60x40x2 24 m långt;
  • hörn 40x40x4 6, 75 m lång;
  • remsa 40x4 8 m lång.

Totalt behövs 121 kg metall. Dess mängd kan variera beroende på storleken.

Bild
Bild

För en sådan modell behöver du:

  • 225 m fyrkantigt rör;
  • 8 m hörn;
  • 10 m remsor som mäter 40x4 mm.

Hyresstorlekar kan variera. Huvudregeln är att ju större den är, desto starkare och tyngre är strukturen.

Till bänkskivan behöver du en plåt med en tjocklek på 2–5 mm. Om det finns mycket starka laster kan storleken ökas upp till 40 mm.

Bild
Bild

Ett sådant tjockt område kan vara litet och användas som ett städ, medan den andra delen av bordsskivan kan vara relativt tunn. Det viktigaste är att säkerställa anslutningens tillförlitlighet.

Tänk på andra punkter också

  • För lådorna och verktygslådan krävs 5 mm plywood. Och om du vill skapa ett uttag behöver du en förlängningssladd och en kabel.
  • Dessutom krävs bultar med brickor och muttrar.
  • För efterbehandling behöver du en primer, färg och lack.
Bild
Bild
Bild
Bild

Nödvändiga verktyg

För att göra en arbetsbänk behöver vi:

  • "Kvarn" eller hacksåg för metall;
  • skärning och slipning av hjul för henne;
  • såg för trä;
  • svetsmaskin och tillbehör;
  • borra;
  • roulett;
  • krita för märkning.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Medan du arbetar kan du behöva något annat. Men sällsynta verktyg behövs inte, ett standardsats för en bilmekaniker eller mekaniker räcker.

När allt är klart börjar vi tillverka.

Instruktioner för att göra arbetsbänk

Eftersom alla gör ett bord "för sig själva" är det opraktiskt att ge exakta metoder i artikeln. Men den allmänna algoritmen är densamma för olika konstruktioner.

Efter all förberedelse och tillverkning av ritningar fortsätter vi att svetsa vår framtida arbetsbänk.

Bild
Bild

Metall

Du kan börja med att göra en bänkskiva

  1. Gör en träskiva 4–6 cm tjock. Den behövs för stötdämpning och tystnad när du arbetar. Torka först träet och mätt det sedan med produkter som förhindrar ruttning och barkbagge.
  2. Om så önskas kan du fästa remsor av tjockt gummi längs hela konturen längst ner.
  3. Täck skärmen med en metallplåt och fixera den med självgängande skruvar.
Bild
Bild

Efter det gör vi ramen

  1. Skär det valsade eller runda röret i bitar av önskad längd. Det är lämpligt att omedelbart ta bort graderna och avrunda de vassa kanterna. Ramen kan tillverkas av ett hörn som mäter 20x20x3 mm.
  2. Det kommer att vara korrekt om du först rengör metallen från smuts och rost.
  3. Svetsa alla längder i önskad konfiguration. För styrka svetsas ytterligare överlägg på de svetsade sömmarna eller distanser görs.
Bild
Bild

Du kan göra benen separat eller svetsa profilsektionerna vertikalt mot bordsramen.

Efter installation av huvudelementen, svetsas på längsgående och tvärgående remsor. Ju mer, desto bättre, när det gäller styrka.

Från hörnet gör du guider för lådorna.

Fäst bordsskivan till arbetsbänkens ovansida. Detta kan göras genom bultning eller svetsning. I det här fallet är det bättre att först applicera bänkskivan och sedan borra hålen. Annars kommer de kanske inte att sammanfalla mycket under installationen, och de måste borras igen.

Försänkta bultar måste användas för säkert arbete på arbetsbänken … Fördjupningar för dem görs med en försänkning eller en stor borr (de måste fasas under bulthuvudet).

Bild
Bild

Slipa alla sömmar. De ska vara snygga och fria från metaldroppar.

Grundregeln är att längden och ytan på den svetsade sömmen vid sammanfogning av delar ska vara störst. För att göra detta kan du göra ytterligare snitt eller avfasningar i elementen som ska svetsas.

Lägg till mindre kritiska detaljer

  • Om din arbetsbänk kommer med en hylla, behöver du ett plywoodskiva eller spånskiva för det.
  • Gör verktygslådor av trä eller tunn metall. Deras storlek beror på dina preferenser. Kom ihåg att skära eller svetsa handtagen så att du kan skjuta ut dem.

Om du vill ha ett verktygskort, svetsar du remsorna vertikalt på baksidan av arbetsbänken. Sedan måste du fästa ett ark plywood på dem.

Bild
Bild

Verktygen är fästa på pinnar eller dubbar.

Belägg sedan metalldelarna med 2 lager primer och måla sedan. Behandla bänkskivan med en rostomvandlare.

Arbetsprocessen visas tydligare i videon.

Och om du vill ha en mindre monumental struktur kan du göra en arbetsbänk av trä.

Bild
Bild

Trä

En sådan arbetsbänk är mer lämplig för snickeri än för låssmeder. Även det starkaste träet tål inte tung belastning, så du kan göra en metallram och en bordsskiva i trä.

En ren träbänk är lättare att tillverka och kostar mindre. Så här ser det ut ungefär.

Bild
Bild
Bild
Bild

Var uppmärksam på vissa särdrag när du arbetar

  • Stängerna är anslutna med hörn eller skruvar.
  • Anslutningen blir starkare om bultarna går igenom och slutar med en mutter.
  • Kom ihåg att sätta brickor.
  • Trädet måste vara väl torkat. Att arbeta med rå är inte tillåtet.
  • Alla delar av en sådan arbetsbänk måste vara belagda med en antibakteriell förening och ett barkbagageavvisande medel.
Bild
Bild

En sådan arbetsbänk kan vara vikbar (men hållbarheten kommer att minska ännu mer). I detta fall bör särskild uppmärksamhet ägnas åt gångjärnen.

  1. Borra ett större hål i delarna än fästbulten.
  2. Sätt i ett metallrör i det. Dess ändar ska sticka ut 1-2 mm.
  3. Det är lämpligt att sätta en stålbricka mellan träplankorna.
  4. Anslut sedan dessa element med en bult. Placera breda brickor under bulten och muttern.
  5. Skruva fast låsmuttern eller säkra den löstagbara leden på annat sätt.

Röret behövs så att trådarna inte ständigt borrar hål. Istället för det kan du linda till exempel folie på tråden, men med tiden kan det gnugga av.

Här är alternativen för sådana maskiner.

Bild
Bild
Bild
Bild

Glöm inte att träkonstruktioner kräver underhåll. De får inte komma i kontakt med maskinolja, lösningsmedel och andra aggressiva ämnen. Ja, och du måste regelbundet titta på att nötterna inte har lossnat. Metallbänkbänkar kräver inte sådan vård.

Efter montering går vi vidare till arrangemanget av vår nya arbetsbänk.

Bild
Bild

Rekommendationer

Att arbeta vid ett nytt skrivbord ska vara bekvämt

  • Om befälhavaren är högerhänt, måste du på vänster sida fixa kvarnen och till höger - en skruvstång.
  • Eftersom du ofta behöver ett elverktyg för att fungera kan du installera en förlängningssladd på ett av benen. Blocket är fixerat med plastklämmor (stationära) eller med ett spår i förlängningskroppen. I det senare fallet kan den tas bort.
  • Om du vill ha justerbara fötter svetsar du på de grovgängade muttrarna (de största du hittar) under. Sedan måste du skruva in bultarna som bordet vilar på. Det är inte tillåtet att använda hjul i en låssmeds arbetsbänk.
  • Metallfoten i en hemlagad arbetsbänk måste jordas, eftersom elverktyg ofta behövs under arbetet.
  • Glöm inte belysningen. En källa bör belysa hela arbetsplanet, och den andra, på en svanhals, används för lokal belysning. Du kan också använda ficklampor. Det viktigaste är att ljuset ska falla från vänster (för högerhänta) eller direkt.
  • Det är nödvändigt att regelbundet rengöra bänkskivan från spån och skräp.

Rekommenderad: