Gör-det-själv-bokställ: Måtten På Bokhyllor I Trä För Lanthuset Och Ritningar. Hur Man Gör En öppen Hylla Enligt Schemat För Ett Hemmabibliotek?

Innehållsförteckning:

Video: Gör-det-själv-bokställ: Måtten På Bokhyllor I Trä För Lanthuset Och Ritningar. Hur Man Gör En öppen Hylla Enligt Schemat För Ett Hemmabibliotek?

Video: Gör-det-själv-bokställ: Måtten På Bokhyllor I Trä För Lanthuset Och Ritningar. Hur Man Gör En öppen Hylla Enligt Schemat För Ett Hemmabibliotek?
Video: Övergång. Jag hittade något skrämmande i min farbrors hus. Gerald Durrell 2024, Maj
Gör-det-själv-bokställ: Måtten På Bokhyllor I Trä För Lanthuset Och Ritningar. Hur Man Gör En öppen Hylla Enligt Schemat För Ett Hemmabibliotek?
Gör-det-själv-bokställ: Måtten På Bokhyllor I Trä För Lanthuset Och Ritningar. Hur Man Gör En öppen Hylla Enligt Schemat För Ett Hemmabibliotek?
Anonim

Moderna järnaffärer erbjuder ett stort antal olika mönster för förvaring av böcker. Inget passar dock bättre in än skräddarsydda bokhyllor. Du behöver inte ha snickerikunskaper eller stor yrkeserfarenhet för detta.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Nödvändiga verktyg och tillbehör

Först måste du ta reda på vad du behöver hitta eller köpa i närmaste butik för det kommande arbetet.

En bokhylla är vanligtvis baserad på trä, men andra material (parkettskivor, gips, laminat, etc.) kan användas. De använder också metall, plast och glas, men det blir nästan omöjligt att arbeta med dem hemma. Dessutom ska du inte använda spånskiva, eftersom materialet innehåller giftiga föreningar som kan förstöra hälsan. När du väljer råvaror kan du fokusera på dess kompatibilitet med interiören och den maximala bärförmågan, med hänsyn till vikten och storleken på böckerna som kommer att finnas på hyllorna.

Så för tillverkningen av strukturen behöver du:

  • brädor 3 cm tjocka (± 1 cm);
  • lameller (minst 4x4 cm, mer är möjligt);
  • stöd för hyllor (hållare, träblock, metallhörn);
  • plywood (för hyllväggar);
  • en uppsättning självgängande skruvar eller skruvar;
  • snickerilim;
  • lack och en pensel för det;
  • borr-, sticksåg- och slipmaskin;
  • skruvmejsel, hammare;
  • penna och måttband (för märkning).
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Antalet och typen av material som används kan variera beroende på önskad design av det framtida stället . De kan vara av olika typer: öppna och stängda, hopfällbara och icke-hopfällbara, sektionella och transformerbara. Som originalidéer kan du föreslå att du använder asymmetri, tar något objekt (träd, diamant, stege och så vidare) som en form - i allmänhet allt som fantasin når.

Dessutom kan racket väggmonteras eller placeras på golvet.

Denna artikel handlar om en enkel golvstruktur som alla kan göra på egen hand hemma.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Ritningar och mått

Det första steget är att utveckla ett projekt för framtida hyllor. För att göra detta måste du tänka på konstruktionens konstruktion, dess dimensioner och rita den i proportion. Ritningen kan avbildas i speciella datorprogram som låter dig bygga en 3D -modell och se hur racket kommer att se ut i ett visst utrymme . Det andra alternativet är att använda den traditionella metoden, vilket innebär att du beväpnar dig med papper, penna och linjal. Men du måste förstå att självmanuell skiss av diagrammet kommer att ta mycket mer tid och ansträngning.

Bild
Bild

Många är förlorade och vet inte var de ska börja. I det här fallet måste du först tänka på var racket kommer att stå. Till exempel, om en person har ett helt hembibliotek till sitt förfogande, kommer storleken på hyllorna att vara lämplig . Och i dacha, där det finns en liten mängd böcker och tidskrifter, är ett litet skåp lämpligt. Designen är också gjord individuellt för varje person, så det är bättre att lita på rackets kompatibilitet med den omgivande interiören.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Om detta är den första erfarenheten av tillverkning av möbler, kan det inte vara värt för en att omedelbart starta verksamheten, men involvera familjemedlemmar eller vänner för att hjälpa till. Det blir mycket enklare och roligare.

Steg för steg diagram

Efter att ha förberett ritningen kan du börja skapa ett gör-det-själv-bokhylla.

Det första steget är att applicera markeringarna från projektet på det förberedda materialet och skära det i önskat antal delar . Det är bättre att dubbelkolla alla beräkningar och placerade märken flera gånger för att inte bli upprörd igen på grund av det förstörda materialet och tidsförlust.

Ram

Det är vanligt att göra basen av en bräda, vars tjocklek är minst 3 cm. Från botten måste du spika med spikar och en hammare, längsgående brädor och mellan dem tvärgående brädor. Således trästrukturen blir mycket starkare och mer tillförlitlig.

Därefter görs bakväggen. För detta tas plywood (byggpapp kan användas). På ritningen har rackets längd och höjd redan bestämts, så du behöver bara klippa elementet enligt de angivna parametrarna.

Väggens hörn måste nödvändigtvis vara raka (90 °), annars blir strukturen snedställd.

Bild
Bild

Egenproduktion av elementet krävs inte om du tar färdigt material med önskade dimensioner i butiken.

Utförande av sidoväggar . För att spara pengar ingår de ofta inte i designen, och istället för dem används vanliga barer. Men ändå, överväga detta stadium. För att göra sidoväggarna, igen, enligt ritningen, skär av önskad höjd och längd från plywood eller balkar. Efter det, på deras insida, markera platserna för framtida hyllor och skär spåren. Det är vettigt att förstärka hörn, hållare eller balkar på dessa platser, eftersom det då blir svårare att göra detta. Nu kan du installera sidoväggarna genom att skruva fast dem med självgängande skruvar . För att göra det lättare att fixa den andra sidoväggen är det värt att vända strukturen på sidan. I samma skede är bakväggen fixerad (om den ingår i strukturen). Det sparar rackramen från att skeva under ytterligare drift.

Bild
Bild
Bild
Bild

Installation av lådor och hyllor

När ramen är helt klar kan du börja klippa och förstärka hyllorna. Enligt standardprovet är hyllornas dimensioner lika med basens parametrar.

Om hörnen redan har skruvats fast vid tillverkningen av ramen, återstår bara att skruva hyllorna på sidoväggarna med självgängande skruvar. Eller gör 8-12 mm hål för skruvar - och använd dem.

Bild
Bild
Bild
Bild

Efterbehandling

I slutskedet återstår att bearbeta strukturen. Ytbehandling är en viktig punkt som inte får glömmas bort. Det hjälper till att bevara möblernas hållbarhet och förhindrar att trähyllorna börjar ruttna . Behandlingen är enkel att utföra själv utan någons hjälp. För detta används olika metoder: slipning med ytterligare målning, beläggning med linolja, vax eller lack, klistring med papper och så vidare.

För målning av trä används vanligtvis olja, alkyd eller akrylfärger . Varje del ska målas över med två lager färg och ett lager lack. Dessutom används färgning (på vatten, olja, alkohol och vaxbaser) eller kaliumpermanganat för bearbetning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Som ytterligare idéer kan hyllan dekoreras med applikationer, klistermärken, teckningar och många andra saker . För enkelhets skull kan du fästa hjulen (vänd bara stället och skruva dem med en skruvmejsel och skruvar). Och vissa, efter noggrann bearbetning av trä, bestämmer till och med att glasera öppna hyllor. I denna verksamhet bör alla styras av sin egen smak och förmåga.

Råd! Även efter högkvalitativ och detaljerad bearbetning är det inte det bästa alternativet att placera stället på ett ställe med hög luftfuktighet eller framför ett fönster på södra sidan. Sådan långsiktig exponering kommer att påverka materialets skick negativt.

Den hemlagade hyllan som beskrivs i artikeln kommer inte bara att bli en praktisk och attraktiv del av interiören, utan kommer också att vara den bästa upplevelsen för nybörjare i denna verksamhet. Om allt fungerade, är nästa steg redan möjligt att svänga på mer komplexa modeller.

Rekommenderad: