Trästång: DIY Träskruv För En Arbetsbänk. Hur Man Gör Enligt Ritningar Hemma? Enheten Och Verktygets Princip

Innehållsförteckning:

Video: Trästång: DIY Träskruv För En Arbetsbänk. Hur Man Gör Enligt Ritningar Hemma? Enheten Och Verktygets Princip

Video: Trästång: DIY Träskruv För En Arbetsbänk. Hur Man Gör Enligt Ritningar Hemma? Enheten Och Verktygets Princip
Video: DIY Outdoor Chair | Woodbrew 2024, Maj
Trästång: DIY Träskruv För En Arbetsbänk. Hur Man Gör Enligt Ritningar Hemma? Enheten Och Verktygets Princip
Trästång: DIY Träskruv För En Arbetsbänk. Hur Man Gör Enligt Ritningar Hemma? Enheten Och Verktygets Princip
Anonim

För bearbetning och montering av olika produkter har fixeringsanordningar använts länge. Det finns många typer av skruvstycken, de viktigaste är låssmed och snickeri. I artikeln kommer vi att prata om träalternativ.

Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Trästång är avgörande i bygg -och -verkstad. Låssmeder är inte lämpliga för arbete med träämnen, eftersom de lämnar repor eller bucklor på ytor. Produkternas dimensioner spelar en viktig roll: de är vanligtvis mycket större än metall.

Det finns tre huvudtyper av skruvstycken:

  • stationära är avsedda för en arbetsbänk;
  • bärbar passform i en väska, vilket är särskilt bekvämt för arbete på vägen;
  • löstagbara monteras enkelt och demonteras vid behov.
Bild
Bild

Arbetsprinciper

Syftet med en skruvstycke av vilken typ som helst är att fixera arbetsstycket så att nödvändiga tekniska operationer kan utföras, vilket bestämmer uppsättningen enhetsnoder:

  • säng - bord, arbetsbänk;
  • stöd - en fast del, andra noder är anslutna till den;
  • fast käke för klämning av delen;
  • rörlig svamp;
  • två eller en styrstift;
  • blyskruv med handtag.
Bild
Bild

Hur man monterar?

Det är väldigt enkelt att fixa en trädel för enkel bearbetning hemma . Till exempel, för att skälla ut en bräda behöver du bara vila änden mot något hinder. Detta är bra, men helt klart inte lämpligt i mer komplexa fall där kvalitet och precision i bearbetningen krävs. Det är i sådana fall som ett skruvstycke behövs.

Det första jag tänker på är att använda vanliga låssmeder . Många gör-det-själv-användare har dem, men inte i ett exemplar-installerade och redo att gå. Du behöver bara skydda träets arbetsstycke från stötarna från barlindarna.

Det är väldigt enkelt att göra detta: sätt in distanser av icke-traumatiskt material, till exempel plywood.

Bild
Bild
Bild
Bild

Att köpa rätt modell av träskruv är ett bra val. Det finns många modeller för alla smaker, och priserna är olika - från hundratals rubel. Högkvalitativa kostar många tusen. Om du inte vill spendera pengar och det inte finns någon lämplig låssmedstång till hands, är den enda vägen ut gör det själv trä hemlagat enligt bifogade ritningar.

Vi börjar göra ett skruvstycke med designen som visas i figuren . Observera att med dessa ritningar är det enkelt att göra en skruvstång av båda trä och från plywood … Dessutom, av olika skalor, till exempel för att arbeta med en sticksåg på tunn plywood, bör alla dimensioner minskas med det erforderliga antalet gånger. Förutom de som visas finns det ytterligare två klämmor som fäster enheten på arbetsbänken.

Bild
Bild

Det särdrag hos denna last i rörlighet: tog och bar, monterade och arbetade, vilket är mycket bekvämt för att utföra arbete på olika platser. Stationärt skruvstycke för fastsättning på arbetsbänk eller bord. De har bara två skruvar, som också fungerar som guider.

Designen är okomplicerad, lätt skalbar.

Bild
Bild

Material som krävs:

  • trä bar;
  • plywood;
  • mortel 10-12 mm, 4 st.
  • 2 dubbar (М10-М12) Х250 mm;
  • självgängande skruvar;
  • tråd;
  • trälim;
  • sandpapper.

Vi hugger av virke och plywood käftämnen … Borra två hål för dubbar … Vi utför dessa två operationer samtidigt på båda delarna och klämmer fast dem med klämmor. I plywood borrar vi 6 hål för självgängande skruvar (d = 3 mm), med en 10 mm borr tar vi bort avfasningar för att dölja huvuden. Vi fäster den färdiga svampen på arbetsbänken med självgängande skruvar.

Bild
Bild

Genom stora hål stansning av arbetsbänkskivan under hårnålarna. På baksidan av brädet vi trycker in M10 -muttrarna … Stödkäken är klar. Vi gör handtag.

Med en borr- och ringkrona av stora och små storlekar (godtyckligt) skär vi 4 cirklar från en bit plywood, två för varje.

Bild
Bild

I stora cirklar med en fjäderborr vi gör små skåror för att dölja huvuden på tappmuttrarna . I små cirklar vi trycker in dessa muttrar och skruvar i reglarna på muttrarnas släta sidor utan att gå ut. Borra ett hål (d = 2-3 mm) mellan muttern och gängan för att låsa tappen. Vi driver trådbitarna in i dessa hål.

Bild
Bild

Stor cirkel lim sida med ett hack till de små, döljer tänderna på muttern. Vi fäster båda cirklarna med självgängande skruvar. Vi ansluter ett andra par cirklar. Handtagen är klara.

Vi monterar våra hemlagade produkter från färdiga delar . Pusselsågbordet är ett annat intressant exempel på barlind. Båda ämnena kan tillverkas av valfritt material: plywood, spånskivor, brädor. Det viktigaste är att deras tjocklek är större än tjockleken på den övre delen av klämman.

Vi skär ut båda delarna enligt ritningarna. Vi bearbetar med sandpapper från en burr. Efter limning förstärker vi anslutningen med skruvar i ett infällt läge för att inte störa arbetet. Sätt i klämman och skruva fast den vid bordskanten. Redo.

Bild
Bild
Bild
Bild

Därefter ger vi hemlagad skruvstycke, så att du kan hantera mycket små föremål som smycken.

Bild
Bild

Vad används:

  • två bitar av lövträ (gammal bokklädhängare);
  • ett par bultar;
  • två nötter, en med vinge;
  • en bit mocka;
  • flera brickor;
  • skoklim;
  • sandpapper.

Diametrarna på bultar, muttrar och brickor bestäms av stavarnas storlek.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
  1. Såg av arbetsstycken av samma längd, praktiska för arbete, från stänger. Vi bearbetar dem med sandpapper.
  2. På ändarna på ena sidan av varje limar vi bitar av mocka med skolim för att inte repa produkterna.
  3. Ungefär i mitten och från ena kanten i båda staplarna borrar vi samtidigt hål.
  4. Vi sätter i den extrema bulten, skruvar på en enkel mutter. Vi träder också in en bult i de mellersta, sätter på en mutter med en vinge - en justeringsmutter. Skruvtången är klar.

När du arbetar med relativt tjocka föremål kan du öka nedkraften genom att sätta brickor mellan stängerna på den bakre bulten.

Se en video om hur du kan göra ett träskruv.

Rekommenderad: